Arıcılık ve arı ürünleri 2012 festivali, bazı konularda beklenenlerin çok üstünde gerçekleşti.
Festivalden önce benim duyumlarım vardı, bazı birlikler üyelerine bu organizasyona katılmayın telkini yapmıştı. Bunu niçin yaptılar derseniz, organizasyonu yapan İstanbul bal üreticileri birliği idi. Bende Gebze bal üreticileri birliğinin yönetimindeyim. Bal birlikleri kurulduğu günden beri, Arı yetiştiricileri birlikleriyle bir türlü ortak hareket edemiyor, zaten bal birliğini kimse kabullenemedi. Zaten festivale bakın, sadece İstanbul arı yetiştiricileri birliği hariç diğer birliklerimiz ortada yoktu. Komşu birlik başkanları bile katılmadılar.
Ben artık şunu görüyorum, kim ne derse desin, hiç bir şey eskisi gibi değil. Tüm baskılara rağmen festival yapılan yer dolup taştı.Yok edilmek istenilen bal üretici birliklerinin boy gösterisiydi, bir başka açıdan bakıldığında, bana göre de başarılı olundu. Bunlar benim gözlemlerim.
Türkiye’deki en önemli firmalardan birisi, organizasyona katılmadı, her etkinlikte mutlaka olurlardı, onların perde arkasındaki sorunları nedir veya onlara da bir telkinde bulunuldu mu bilemiyorum.
Bu kadar olumsuzluğa rağmen böyle yoğun bir organizasyon yapılabiliyorsa, birde birlikte hareket edilseydi neler olabilirdi neler.
Bu tür organizasyonlarda hep yeni şeyleri merak ederiz.
Meraklarımız öylece kaldı, yenilik olarak ana arı üretiminde kullanılan janter ekipmanlarının ülkemizde yapılmaya başlandığı. Bu aparatlar ülkemiz arıcılarına çok lazımdı, burada yapılması, hem bizi rahatlattı hem de fiyatları düşürdü.
Bir başka yeni ürün ise ülkemizde ilk defa yapılan suni tohumlama cihazlarıydı.
Olayın başına gider isek, basit ama 16 kat büyüten bir mikroskop ve cımbız türü şeylerle yola çıkılıp, buralara gelineceğini biz bile beklemiyorduk.
Elimizde bir tane olsun, kendi işimizi görelim diyorduk. Gelinen nokta, dünyada sayılı suni tohumlama cihazları yapan kişiler vardı. Sadri Demircioğlu abim gidip onların arasına girdi, bizim için övünülecek bir durum oldu.
Festivalde görücüye çıkacak bir başka ürün ise yeni piyasaya sürülecek polen tuzaklı plastik altlıktı.
Daha önceleri söylenen fiyatların %50 üzerinde fiyatla festivale katılanlara tanıtıldı.
Daha önceden piyasada olan polen tuzaklı altlık ise fiyat düşürüp, arada 5 lira gibi bir fark kalmıştı, ben alacak olsam 5 lira fazlasını verip önceki ürünü alırım. Bir ürün varken birisi ortaya çıkıyorsa yanılıyor olabilirim ama çok caziplik içermesi lazımdı.
Arıcılık festivalinden şimdilik sizlere ileteceklerim bu kadar.