Arıcılıkta hibrit damızlık vardır.
Hibrit kullanma melezi de vardır.
Arıcılıkta hibrit işi çok ileri bilgi ve teknoloji gerektirir, yada bana göre böyledir diyeyim.
Hibrit arı denildiğinde bir kaç ayrı ırkın bilinçli karışımından elde edilen damızlık ve bu damızlıktan üretilen kullanma melezleri vardır.
Papaz arısı hibrit bir arıdır ve damızlığın nasıl ve hangi aşamalardan oluştuğunu o ekip biliyor. Hibrit damızlıktan üretilen buckfast F1 kullanma melezlerinden ise yeniden, buckfast F1 kalitesinde ana arı üretmeniz imkansız.
Ben bu konuyu biliyorum, karşımdakine anlatırken acayip sıkıntı çekmekteyim çünkü bu işin örnegi yok gibi veya çok az örnek var.
Sıradan her ırkın F1 lerinin nasıl oluştuğunu anlatmıştım. Ana tarafının safı elinizdeyse, safın kızlarının doğal ortamda çiftleşmiş ine F1 diyorduk. Anası neyse ona göre isimlenir.
Hibrit arı için dün aklıma bir örnek geldi. İki ayrı ırktan ortaya anne ve babasından daha değişik karakterde ve verimli bir hayvan çıkıyor.
Şimdilerde bir çok bölgede kalmasa bile, ülkemizde bazı yerlerde hala var.
Katır üretmek için iki farklı hayvana ihtiyaç duyarsınız. At anne baba ise eşek, bunlardan yavru üretildiğinde katır diye bir hayvan çıkıyor ortaya. Katırdan yavru almanız imkansız. Katır üretebilmek için gerideki anne babayı bilmiyorsanız hiç bir şekilde üretme imkanınız yoktur. Papaz buckfast arısını üretti ama gerideki anne ve baba kim tam olarak formül başkalarında yok. Arıyla katır arasında ilişki kurmak çok zor ama olayın anlaşılması açısından böyle bir örnek verdim.
Arıcılıkta hibrit damızlık ve kullanma melezleri çok büyük ekipler tarafından oluşturulmuştur. Formulü olsa üretmesi kolay ama bu teknolojiyi adamlar bulup ekmeğini yemeğe devam ediyorlar başkalarına niye öğretsinler ki.
Bu konuda daha güzel örnek ve bilgiler verecekler olabilir, onlarında paylaşımını bekliyorum.