Sayın Demirsoy Selamlar,
Varroa mücadelenizde iki yöntemide uyguladım demişsiniz,
tesir konusunda ne gibi bir fark gördünüz,bunları yazarsanız sevinirim.
Almanya da Oksalik asiti ısı ile buharlatılarak uygulaması yasak şu an fakat
organik asitler gerektiği gibi doğru kullanıldığında yani kontrolsüz ısı problemi ortadan kalktığında
problem düzelir bence.
Burada almanyada şahsen ben izni verilsin derim.
Nedenine gelince siz geçen uygulamada doğru yapmışsınız hem damlatarak hem de buhar olarak uygulama yapmışsınız,
benim görüşüm şöyle bizler genelde kuvvetli koloniler ile kışa girmeyi istiyoruz,iki zayıf koloni yerine bir tane
kuvvetli koloni olsun düşüncesi bizlere öğretildi ve avantajlarını her sene görüyoruz onun için damlatma tekniğinde güçlü koloniye sıvı % 3.5 Oksalik asit sıkıldığında güçlü olan koloniyi fazla etkilemiyor,fakat zayıf kolonilerde farklı ve tehlikeli kışın soğuklarında zayıf koloniler zaten ısınmada zorluk çekiyorlar bir de siz soğuk duş aldırırsanız tam zarar görürler onun için burada benim görüşüm Oksalik asiti buharlatarak uygulamak daha mantıklı bence,buhar uygulamasında arıların salkım olmasına gerek yok çünkü 10 C°derece sıcaklıkta bile uygulanır yani arılar hatta salkım olmazlar ise daha iyi çünkü salkımda olan arıların arasına buhar ulaşamıyor,onun için tam salkımda olmayan kolonilere buhar daha uygun ve bir den fazla uygulanabiliyor.
Burada izni olmasada izni çıkmasını istiyorum,iki katlı kovanlarda damlatmada sıkıntı çekiyorum çünkü katı kaldırdığımda
arılar dışarı doğru taşıyorlar ve uygulamadan sonra katı kapatır iken arıları tekrar alt kata toplamak zor oluyor,kapatırken ezilme tehlikesi çok büyük oluyor,tek katlılarda problem olmuyor,naylonu kaldırıyorum ve sıvıyı sıkıyorum.
Demek istediğim damlatma veya buhar ile uygulama ikiside iyi,fakat almanyada bazı başka konulardan dolayı buharlamanın izni çıkmamış,bu konu büyük firmaların para kazanmasıyla ilgili onun için fazla konuya girmek istemiyorum,ülkemizde izni var
onun için iki yöntem de başarılı olduğundan gelecekte de uygulansın isterim.
Forumlarda Damlatan grup çevresi ve Buharlatan grub çevresi olmasın sakın,
sanalda şimdi oksalik asiti buharlatarak kullananlar asit buharını yeni icat etmediler tabiki eskiden beri vardı bu yöntem,
kullanılmasında oksalik asit bakırı çözdüğünden balda ve mumda kalıntı bırakıyor demiştim hop sanalda herkez
kullandıkları bakır boruları değiştirdiler paslanmaz kullanılıyor şimdi ne güzel değilmi demek paylaşmak herkezin işine yarıyor.
Ülkemiz arıcılığı için paylaşıma devam ediyoruz.
Selamlar.