Birçok yerde oksalik asit uygulaması yapılabilecek ortam oluşmuştur.
Benim paylaşımlarda kaçırdığım nokta ise yapılacak solüsyonun ılık su ile hazırlandıktan sonra, soğumadan ılık olarak kullanılmasıdır.
Bu paylaşımın en büyük nedeni uygulama zamanı geldi sizde uygulama yapınız anlamına da gelir. Koloniler yavru kesip salkıma girdiğinde bir seferlik uygulama büyük başarı sağlamaktadır.
Bu konunun başka yerlere çekilip dağılmasını istemiyorum.
Aynı yazıyı iki sefer kaldırmak zorunda kaldım. Biz burada bu işin zamanı ve nasıl uygulandığını paylaşırken, birisi kalkıp efendim ben filan asit, bir yerde bir, bir yerde de on liraya buldum demesi hedef sapmasına neden olur.
10 Liralık oksalik asit diyelim ki 50 liraya aldık. 50 Kovan arısı olan birisine bu asit 30 yıl yeter. İlaçlar konusunda hiç sesini çıkaramayanlar neden asitlerin fiyatlarına taktı anlamıyorum. Bir şey kaynağından alındığında ucuz olur, kaynaktan uzaklaşıp araya aracılar girdikçe de fiyat tırmanır.
Asitler konusunda bir başka sorunumuz ise arıcı birliklerimiz, Arıcılıkla ilgili ne kadar malzeme varsa temin ediyor, bunların içinde varroa ilaçları da var, ilaçları çok rahat satmalarına rağmen asitleri temin etmiyor. Her konuda hizmet ettiklerini söyleyen birliklerimizi bu konuda göreve davet ediyoruz. Başka ülkelerde birlikler gelişim için vardır, bizde ise malzeme ve ilaç firmalarının bayisi gibi çalışılıyor. Birliklerde biz ayakta durmak için bunları yapmamız lazım diyebilir.
Oksalik ve Laktik asit arıcılıktaki en zararsız asitlerdir. Kurallara uyulduğunda olumsuz bir şey yaşanmaz.