Gönderen Konu: kovan boyası hangi renk olmalı  (Okunma sayısı 18204 defa)

ünsal

• Yeni Üye
  • **
kovan boyası hangi renk olmalı
« : 10 Mayıs 2011, 19:23:14 »
selam arkadaşlar. ben kovanlarımı beyaza boyadım.karşı köyden kaç arımın olduğunu bana söylediler.rahatsız oldum.yeni yaptırdığım kovanları boyamak için açık yeşil aldım.ama arıların yeşili algılamadığı, mavi rengi daha çok tanıdığını söylediler. bu konuda yorumlarınızı bekliyorum. mavi olarak değiştirsem mi acaba, yoksa açık yeşilemi boyasam.ne dersiniz.

nezihyapıcı

• Acemi Üye
  • *
Ynt: kovan boyası hangi renk olmalı
« Yanıtla #1 : 11 Mayıs 2011, 15:13:50 »
tabii ustalar varken biz acemilere sö zdüşmez ama en iyisi hiç boyamamak diyorlar. kovanların ömrününde boyalıyla boyasız arasında çok değişmediğini söylüyorlar bence hiç boyama boyayacaksanda benim araştırmama göre plastikle boya.renk olaraksa bir arılık gördüm pembeden kırmızıya maviden yeşile kadar her renk kovan vardı

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
« Yanıtla #2 : 11 Mayıs 2011, 16:00:42 »
Selam,
Kovan rengi bence doğal olmalı yani renksiz ahşap rengi sadece güneşten korumak için
su baslı vernik ile fırçalayabiliriz kovanlarımızı onuda kovanları güneşten korumak amaçlı.
Benim kovanlarımda öyle yapıyorum ve çok memnunum,arıların kovanlarını şaşırdığınıda şimdiye
kadar görmedim yoksa kovanın dış kısımındakiler devamlı kalabalık olurlardı,diğerlerine göre.

Ülkemiz çok sıcak bir ülke olduğundan ve gezginci arıcılık yapıldığından kovanları biraz olsun güneşin
fazla ısı etkisi yapmayacak renkler kullanılmasıda avantajlardan biri,mesela beyaz renk doğada çok
belli olsada kovan içindeki arılar için bence iyi,yoksa kovanlar siyah renk olsaydı içindekiler sıcaktan pişerlerdi
çünkü siyah renk güneşi daha çok çekiyor.

Boya olarak sentetik boyaları kullanmadığımdan dolayı bilmiyorum,benim görüşüm mümkün olduğu
kadar doğal kalmaktır.Kovanlarımızın nefes alması bence çok önemlidir.

Evimizde odalara sentetik boya yaptığımızda genelde küf yapar duvarlar,sebebi ise duvarların nefes alamamasından
dolayı oluyor,içersi sıcak dışarısı ise soğuk olduğunda duvar terleme yapar yani rutubet hiç bir şekilde çıkamadığında ise
küf olur ama alçı ile sıvanan duvarlar daha sağlıklı oluyor ve duvarlar nefes alabliyor böylelikle rutubet ve küf olmuyor.
Kovanlarda da aynı şeyler oluyor diye düşünüyorum,yapılan kovanın tahtası nefes alması gerek bu tabiki benim görüşüm.

Ünsal bey bence beyaz renkte olsun daha iyi,arılarınızı köyden görünmesin diyorsanız üstlerine çalı gibi birşeyler örtersiniz
ve çalılar aşırı sıcaklarda gölge yapar.

Nezih bey aslında en iyisi dediğiniz gibi hiç boyamamak ama her arıcının başka görüşü ve zevki oluyor onun için
doğaya yakın Organik arıcılıkta uygulandığı gibi arıcılık yapılması en iyisi diye düşünüyorum.

Daha başka fikirleri olanlar buraya yazabilir,selamlar.
« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2011, 16:08:41 Gönderen: Mehmet Yüksel »

ünsal

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #3 : 11 Mayıs 2011, 16:22:55 »
selam. şu anda karadenizde tek bir renk var o da  yeşil. her taraf yemyeşil. benim favori rengim beyaz. ama çok fark ediliyor. onun için değiştirmek istiyorum. fikirlerinizi aldım. teşekkür ederim. Mehmet bey sizin yazılarınızı takip ediyorum. Bizim gibi yeni başlayanlara yol gösterici oluyorsunuz size ayrıca teşekkür ederim.kalın sağlıcakla..

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 11 Mayıs 2011, 20:38:43 »
Benim kovanlarım mavi idi, çikolata renkli dış cephe boyasını kullanarak rengini değiştirdim. Sebep uzaktan çok net belli olması ve benim o tip rengi sevmemem. Ahşap rengine daha yakın bir renk olduğunu düşündüm. Geçen sene yeni yaptırdığım kovanlara bezir yağı ile boyamıştım ama hiç bir renk kalmadı bir kışta hepsi gitti.

Salih Yıldırım

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #5 : 25 Mayıs 2011, 09:49:44 »
Benim kovanlarım mavi idi, çikolata renkli dış cephe boyasını kullanarak rengini değiştirdim. Sebep uzaktan çok net belli olması ve benim o tip rengi sevmemem. Ahşap rengine daha yakın bir renk olduğunu düşündüm. Geçen sene yeni yaptırdığım kovanlara bezir yağı ile boyamıştım ama hiç bir renk kalmadı bir kışta hepsi gitti.

selam. şu anda karadenizde tek bir renk var o da  yeşil. her taraf yemyeşil. benim favori rengim beyaz. ama çok fark ediliyor. onun için değiştirmek istiyorum. fikirlerinizi aldım. teşekkür ederim. Mehmet bey sizin yazılarınızı takip ediyorum. Bizim gibi yeni başlayanlara yol gösterici oluyorsunuz size ayrıca teşekkür ederim.kalın sağlıcakla..

Kovanların renkleri konusunda secici olduklarını soyluyenler var.
Kamufule renk denedinizmi?
Bazi ulkelerde kovanlar tablo gibi.