Arı resiminden ırkları ayırmak herkesin harcı değil bu bir bilim dalıdır. Ben şimdi iki tane resim koyayım bu kafkas işçisi mi yoksa karniol işçisi mi kendim bile ayıramam.
Arı ırklarını belirleyebilmek için kanat ölçümü, vücut kıl sayısı ve bacaklar incelenir. Bu incelemeyi morfolog yapar.
Zaten en cahil kişiler, arının tipine ve resmine bakıp bu arı şu ırktır diyenlerdir.
Anadolu diye bir arı ırkı bana göre de yoktur literatüre göre de yoktur. Anadolu arısı dendiğinde batısında başka doğusunda başka, kuzeyinde başka güneyinde başka ırk arıların olduğu arıların genel adına verilmiş ve birbirine hiç benzemeyen arılardan oluşur.
Bir ırk varsa bunun özellikleri olur, hatların gen kaynakları korunur, 35 yıldır Anadolu coğrafyasına kafkas arısı dayatıldı, şimdi çorbaya dönmüş ve aşırı melezlenmiş arıların içinde bizimkiler Anadolu arısı buluyor tabiki yerseniz.
Bir yayınım da sırf bazı yerlere göndermeler yapmak için saf karniol arısına Anadolu arısı yazdım resim anında bazı kişilerce çalınıp Anadolu arısı satışlarında kullanıldı resimdeki ana arı ise saf karniol damızlıktı.
Papaz arısını ise üretmek imkansız, neden bir kaç ırkın çaprazlanması sonucunda ortaya çıkmış damızlık aynı yöntem izlenerek oluşur. Bizdekiler suyunun suyunu üretip bucfast arısı üretiyoruz diyorlar.
Bu forumda bunların örnekleri vardır.
Katırdan katır üretemezsiniz, katır üretebilmek için katırın babasının eşek annesinin at olduğunu bilmeden katır üretilemez. Papaz arısıda aynı katır gibidir, arka plandaki formül bilinse bende üretirim, herkeste üretir...