Arısever insanların doğayı çok sevdiğine inanıyordum. Ancak gözlemlerim bana yanıldığımı anlatıyor.Kendisinin yıllarca bu işi yaptığını söyleyen bazı arıcıların bombus arılarını katlettiklerini görüyorum. Doğanın en güzel nimetlerinden faydalanan bu insanlar ,doğaya nasıl zarar verdiklerinin farkında değiller.İkaz ve uyarılarıları da önemsemiyorlar. Bu arıcıkların zararlı olduğunu, arıların ballarını aldıklarını, arıları öldürdüklerini ifade ediyorlar.
Dışarıya bir miktar kek koydum.Bombusların ve bal arılarının o keki kardeşçe yediklerini seyrettim. Aç kalıp ölme durumuna gelen bir bombusun önüne azıcık yem koydum onu yiyerek ,canlandığını,sonra da uçup gittiğini izledim. 3 derecede faal olabilen bombuslar kovana giriyorlar (girebilirlerse) ancak kısa sürede dışarı çıkıyorlar. Yiyebiliyorsa azıcık balda o yiyor ,mecbur olmasa zaten tehlikeye girmez. Şu anda sadece dişi olanlar hayatta,onu öldürmek bir koloni bombusu öldürmek anlamına geliyor. Doğaya katkıları son derece önemli.Seralardaki bitkileri mükemmelen dölleyen , doğada ise çok önemli görevi bulunan bu arının yaptığını başka arılar yapamıyor.
Sevgili arı dostları bu ve buna benzer konularda da paylaşımlarımızla bilgilerimizi artırmalıyız diye düşünüyorum. Bilinçli ve bilgili ve öyle olmaya özen gösteren insanların yetişmesinde umarım hepimizin olumlu katkıları olur.