Bakanım,bloglardan takip edebildiğim kadar dogu karadeniz bölgesine arı girişinin olduğu ve bölgenin arısının bozulacağından bahsedilmektedir.Gerek bahseden arıcı arkadaşlar gerek arıcılık kitaplarında başka ırk arının Karadeniz bölgesinde orman gülünden dolayı yaşayamadığını yazmışlardır.Aslında bu nedenle başka ırk arı yaşayamıyorsa sevinilecek bir haber,çünkü bu bitki sayesinde doğal seleksiyon devam etmekte asıl tehlike ise bahsetmemelerine ragmen bu bitki yok olursa dedikleri ,arı ırkının bozulması durumu gerçekleşecektir.
Arı ırklarının dagılımına bakarsak,İtalyan ırkının yeryüzünde hakim olduğunu göreceğiz.Nedeni ise sıcak bölğelerde arı yoğunluğunun fazla olması İtalyan arı ırkının sıcak bölğe arısı olmasından kaynaklanmaktadır. Uzmanlara göre İtalyan arısı arıcılık için olmazsa olmazlardandır. Ülkemizde bir benzer durum ise Mugla arısı diye adlandırılan arının hızlı gelişmesinden ve çerçeve hesabı ucuz olmasından dogu anadolu ve karadeniz bölgesindeki arılardan önce gelişmesinden dolayı arı tüccarları arı bu ırk arıları ya ana arısını değiştirmeden yada kafkasla değiştirip satmaktadırlar.Ülkemiz koloni sayısı 4.000.000. civarındadır. Mugla ilinin arı varlığı 595.000.dir yaklaşık ülkemiz arı varlığının yüzde 15 dir.
Bir bölğeye arı girişi var ise muhakkak bir nedeni vardır.Nedenler şunlar olabilir.
1.Arz talep neticesinden meydana gelmiş olabilir.
a.Bölge insanı kendiliğinden veya Devlet teşviği neticesi arıcılığa yönelmiştir,arz talebi karşılayamamıştır.
b.Bölgede arı varlığı hastalıklar neticesinde azalmıştır,talep çogalmıştır,arz durumu karşılayamamıştır.
c.Bölge arısı hantal yani az yumurta atan bir ırkdır,takviye amaçlı 80.000.koloniler oluşturmak amacı ile getirilmiş olabilir.
2.Mesela Erzincan bölgesinde Mayıs ayında arı fiyatı 200Tl dir.Okuduğumuz bilğilere ve Artvin ve Rize bölğesindeki arkadaşların söylemlerine dayanaraktan koloni fiyatları 300 ila 350 Tl oldugunu ögreniyoruz.Mesela Kars Ardahan ve Igdır illerinde koyun arı ile ogul kuzu ile bal tereyagı ile eşdeğerde satılmaktaydı bu seneye kadar ,koyun fiyatları artınca arı 300 Tl civarında işlem gördü.Bu fiyatlar ister istemez arı tüccarlarınıda harekete geçirmektedir.
Gezginciliğin bu kadar büyük boyutta olduğu ülkemizde Eko tip bu gibi konulardan bahsetmek kendimizi kandırmaktan başka işe yaramayacaktır.Çünkü henüz Eko tipin varlığı tanımlanmamıştır.Değerler nedir belli değildir.Bir örnekle konuya açıklık getireyim,matematik ilminde sonuç her işlemde aynı çıksa bile saglamasıda dogru çıkarsa işleme dogru diyebiliriz.Saglıcakla kalın.