Sayın yunus emre tel altlıklı kovanlar; arıların mevcutlarının üst düzeyde olmasını sağlamak amaçlı olarak kullanılan kovanlardır. Başka bir anlatımla kapalı altlıklı kovanlardaki havalandırma eksikliği ve varroa mücadelesindeki olumsuzluklara alternetif olarak tasarlanmış ve sonuç olarakda yüksek mevcutlu koloni hedefine ulaşabilmek için uygun kovanlardır. Bu iki kovanı içlerine aynı mevcut arıyı koyup getirdikleri bala bakacak olursanız yanılırsınız zira tel altlıklı kovanların arıların bal keselerini genişletici bir etkisi yoktur.
Peki ondan mı diyordunuz Mehmet bey şu kadar bal aldı Edirne deki gezginci arıcıda havasını aldı diye. Söylediğinize göre demek ki tel altlıklı kovan bal keslerini genişletiyormuş. Ben demedim bunu siz dediniz.
Biz demiyoruz ki arılarda ırk farklılığı farklı iklim hava koşularında bal verimi değişmez aynı olur. Bu sadece arılarda değil tüm hayvanlarda böyledir . Buna kimsenin bir şey dediği yok. Ama sizin örneğinize bakıldığında sanki tüm şartlar aynıymış gibi biri alıyor diğeri neden alamıyor.
Burada da hatalısınız neden derseniz bu sene trakyada bal sağan arıcılar oldu. Sağamayan arıcılarda oldu. Hemde aynı yerde örnek verelim derseniz bloglardan tanıdığım Asım Kadıoğlu bey Yeniçiftlik beldesinde sağım yapamadı Ali Türk bey Sultanköyde sağım yapdı vede filmlerini paylaştı Muhteşem bey Marmara ereylisinde sağım yaptı filmlerini paylaştı. Bölgeyi bilen biri olarak bu üç belde birbirilerine bitişik yerleşim yerleridir. Sağım yapamayanlar ayrıca bu sene anlayamadım arılarım bitmiş şeklinde haberlerde yaptılar bilmem anlatabildimmi.
Buradaki olan durumda farklı arı ırkları ve arıların mevcutlarıyla alakalıdır. Aynı yerde misal Ahmet ağa 100 arıdan 20 teneke alır, Mehmet ağa 50 arıdan 30 teneke bal alır. Bunun nedeni arılardaki ırk farklılığı ve arının mevcududur. Aynı ırk oldu mu mevcutları ve sağlıklı oluşları, farklı ırk olduklarında da yine mevcutları ve sağlıkları ve de ırkın gösterdiği karakteristik özelliklerle alakalıdır. Bu özellik bal toplama, petek örme, hastalıklara karşı direnç vb sıralanır gider.
Ama son olarak bir şey demem gerekirse gelin bu bölümde bana cevap vermeyin ve bu bir ilk olsun sizin için zira sürekli savunma halindesiniz halbuki burada bilgi paylaşıyoruz sonu olmayacak bir yazışmanın içinde olmayalım.
Ben bur da size cevapta vermiyorum savunmada yapmıyorum. Üzerinde yazılan bir konu var,herkes fikrini düşüncesini paylaşıyor yorum yapıyor. Bende herkesin yaptığını yapıyorum farklı bir şey yapmıyorum. Siz bana şimdi derseniz ki niye yazıyorsun cevap veriyosun diye, olay değişir. Bende size derim o zaman sen niye yazıyorsun cevap veriyorsun arkadaş diye.
Buradaki yazılanlar doğrudur yanlıştır, farklıdır değildir, bunlar ayrı tartışma konusudur, herkes bir şeyler yazıyor. Bur dan kendine bir şeyler katmak isteyenler kendilerince doğru kafasına yatan kısmı alır kullanır. Hiç kimsenin hiçbir kimseye bir dayatması yoktur olamazda.