Sayın İsmail Koca, hiç bir Muğla arısının içinde maskesiz gezemezsin. Ben bir kaç kez Muğlalı arıcıların yada Muğla’dan arı getirenlerin arılıklarında bulundum. Arılık civarında dolaşırken bile size sataşırlar. Arılık içine girildiğinde rahat rahat dolaşamazsınız. Muğla denilen arılar aşırı melez arılardır, daha önce yazdım ve o bölgeye gidenler veya tanıdıkları olanlar bilir, her 200-300 metrede arılık vardır. Bu arılıklar yerli arıcıların degil Türkiye'nin her yerinden arıcı bulabilirsiniz. Son bahardaki Milas gezimizde hayıtlı köyüne gelen arı sayısı belli, değil, 600 kamyon arı indirilmiş. Bu gibi yerlerde ne olduğu belli olmayan acayip arılar oluyor. Birde buraya gelenler çam balına gelmiş bahara kadar burada dururlar, baharda gelişmesini tamamlayan kovanları arıcılar başka yerlere naklederler.Bir erişkin erkeğin 15 km çaplı alanda etkili olduğu söyleniyor. Bunun içindir ki izole bölge çapı 15 km olup, 3 km. de ayrıca emniyet şeridi konulur 18 km bir çap oluşturulur. Arılar geliştiğinde erkek arılarda o bölgede melezleşmeye devam ederler.
Yani her çeşit ırkın bulunduğu yerde benim arım şudur demek imkansızdır. Birileri arılara isim koyuyorsa bu cahilliğindendir. Bende daha önce diyordum bu yerli diye, yerli arının safı yok ki, beğendiğin arıdan anaarı üretiyorsun anacına çekmiyor. O zaman biz niye boşa kürek çekelim.
Sizdeki arılar Muğla’dan geldi diye Muğla arısı diye bir şart yok ki. Muğla denilen yer çok büyük bir kazandır, içinde neler var gidip görmek lazım. Eskiden Muğla arıları nasıldı bilmiyorum, şu an acayip melez sürüsü bir şey. Şimdi benim kovanlarım karniyol, ürettiğim erkeklerde karniyol, Muğla’dan gelen arılardan bir kaç tur anaarı üretsem bu Muğla’mı olur.
Kovanlara bakarken yapılan hareketler önemli, arı hırçınsa bunun acemilikle falan alakası yok. Bir başka konu ise arı sakinken hırçınlaşabiliyor. Bu niçin olur, anaarının çiftleşmesinde en az 8 erkekle iş bitirdiği bu sayının daha da çoğaldığı söyleniyor. Hırçınlıkta erkeklerden geçiyor, tam bilmiyorum ama sperm suni döllemelerdeki gibi karıştırılmıyor, sırası gelen erkeklerin spermi devreye giriyor.Bir bakıyorsun hırçın arı sakinleşmiş, bir iki ay sonra tam terside olabiliyor.