Gönderen Konu: Aralık ayında arılarımız.  (Okunma sayısı 22548 defa)

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Aralık ayında arılarımız.
« : 31 Aralık 2009, 12:42:24 »
Selam arı dostları,
Aralık ayında arılığımızdan edindiğimiz bilgileri burada paylaşabilirsiniz,
burada havalar yağmurlu geçiyor ve hafif soğuk hava sıcaklığı 8 ile 10 C°derece
arasında değişiyor.
Yürüyüş yaptığımda arılığımada uğrayarak durumlarına bakıyorum,rüzgar bazen sert estiğinde
kovan kapaklarını uçurabiliyor bu yüzden arılığa bakılması iyi olur.
Aralık ayı arıların dinlenme ayı olduğundan arılığımda fazla birşey yapmıyorum,onları rahat bırakarak
yeni yıla ve sezona dinç çıkmalarını bekliyorum.

Sizde arılığınızdan ve uygulamalarınızdan hangi ayda isek gözlemlerinizi
burada bizlerle paylaşabilirsiniz arı dostları.

Hepinize kayıpsız bir kış geçirmenizi dilerim,selamlar.

Mehmet Yüksel.

Turan15

• Acemi Üye
  • *
Ynt: Aralık ayında arılarımız.
« Yanıtla #1 : 31 Aralık 2009, 14:40:28 »
Mehmet bey,
yarın 2010 yılının ilk günü nasip olursa Marmaris e gideceğim arılarım orada kontrollerini yapmayı düşünüyorum gözlemlerimi Burdura dönünce yazacağım.
Tüm arıcı arkadaşlarımın yeni yılını kutluyorum.
hoşcakalın,

Mehmet Yüksel

• Tam Üye
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
« Yanıtla #2 : 31 Aralık 2009, 14:56:34 »
Turan bey merakla haberlerinizi bekliyoruz,kontrol etmeniz iyi olur,
Bizde sizin yeni yılınızı kutluyoruz ve başarılı bir 2010 yılı diliyoruz,selamlar.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2013, 20:12:40 »
28 Aralık 2013, yılın son kontrolleri yapıldı. Bazı kolonilerde iki çıtada, bazı kolonilerde bir çıtada, el büyüklüğünde yavru faaliyeti var. Bazı kolonilerde yavru yok, zaten yavru olmayan kovanlarda arı uçmuyor, salkım modu hakim...

Yavru olan kolonilere polen geliyor, arı çalışıyordu, zaten çalışmak zorunda, çoluk çocuk ekmek ister su ister :D
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #4 : 28 Aralık 2013, 20:48:44 »
Çerçeveye baktımda kenarlar baya bi boş.Bütün çerçeveler böyle mi ?Bunlar kıştan nasıl çıkar bu kıtlıkla.

mehmet ay

• Acemi Üye
  • *
  • adanalı
« Yanıtla #5 : 28 Aralık 2013, 21:25:23 »
Hocam bu çıtanın sadece orta kısmı esmer kış arıları için tamamı yada tamamına yakını esmer olması gerekli değil miydi?
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #6 : 28 Aralık 2013, 21:33:08 »
Anlayın işte.Esmerleşen petekleri elinden çıkarmış.Yenilerini koymuş.Ya da bu oğul arısı olduğu için.

miriliburak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 28 Aralık 2013, 23:00:56 »
Bursa'daki arılarım o soğuklara rağmen, yavruyu kesmemişler.

Mahalle aralarında yetişen malta eriklerinden çok güzel polen getiriyorlardı.

« Son Düzenleme: 28 Aralık 2013, 23:03:15 Gönderen: miriliburak »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2013, 12:29:00 »
Çerçeveye baktımda kenarlar baya bi boş.Bütün çerçeveler böyle mi ?Bunlar kıştan nasıl çıkar bu kıtlıkla.

Etem; Bu arılar genelde yavrulu çıtada bal bulundurmazlar.Hele bahar bir gelsin, üst çıtadan tabana kadar yavru olacak. Bütün çerçeveler böyle değil. Bu çıtanın bitişiğinde bir çıta vardı yumurta ve larva vardı, ilerleyen zaman içinde onunda balını bu çıtaya çevirecekler. Bu arıyla çalışanlar bilir arı balı genelde kata atar. Bu arı kıştan çıktı sayılır, 15-20 gün sonra videosunu çekerim görürsünüz. En ön sıranın sondan bir önceki kovan unutmayın, arı sönerse de  yayınlayacağım. Zaten tüm kovanlara invert şurup verilecek bir hafta içinde.

Hocam bu çıtanın sadece orta kısmı esmer kış arıları için tamamı yada tamamına yakını esmer olması gerekli değil miydi?

Mehmet Ay;
Arı sezon içinde yavruya devam ediyor, sonbahar veya kışa giriyoruz diye açık renkli yavrulu çıtayı nasıl kovandan alacaksın. Bak kışın ortası hala o çıtada yavru devam ediyor. Genelde esmer çıta kullanıyoruz ama çıtada yavru varsa onu kovandan alma şansınız yok. Zaten arı dikkat edersenbiz esmer yerin dışına bile yayılmıyor güzel bir örnek olmuş  :)

Anlayın işte.Esmerleşen petekleri elinden çıkarmış.Yenilerini koymuş.Ya da bu oğul arısı olduğu için.

Etem bey, bizde oğul olmaz. Bu arı sıkışmadığı ve anası yaşlanmadığı taktirde 40 çıtada çalışa biliyor. Esmer petekleri yenileme çalışmalarımız var ama henüz tam değişim yapamadık, en az eriyecek 500-600 kararmış petek ayırdık bekletiyoruz. Bu bahar Darıcadaki arıların tüm esmer petekleri degiştireceğiz. Mersin'dekiler oradaki karmaşada biraz zor değişir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #9 : 30 Aralık 2013, 00:29:52 »
Siz de uygulamışınızdır belki,kışa girerken böyle ortası yavrulu ,kenarları boş çerçeveleri almam gerektiğinde önce en sona alırım.Bir zaman sonra bu çerçevede yavru kalmayacağı için alması da kolaylaşır.

« Son Düzenleme: 30 Aralık 2013, 00:34:51 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #10 : 30 Aralık 2013, 09:04:35 »
Etem bey; Her işin bir doğrusu vardır dediklerinizde haklısınız. Birde olaylara herkes kendi penceresinden bakıyor. Keşke bende arıcılık yapsaydım :o
Çalışırken, 100 civarı kovan, yüzlerce göz ana arı kutusu, takip edilecek ve döngü sağlanacak, aralarda geçen merak ediyordum kayıtları taradım 2013 de 12 tur suni tohumlama yapılmış,her tohumlamadan önce erkek arı yetiştirmek ve bunlar hazır olduğunda tohumlamaya giriliyor, eylül sonu arıları Aydıncık'a götürmüşüm, kalan arıları Darıcaya indirdik, bunlar yetmiyormuş gibi oğlum bu yıl aldığı arılara bakmadı, bazıları söndü, kalanları bunlara sen bak diye bana verdi, çoğunu sönmek üzereyken hayata döndürdük. Bunların planlanması bile başlı başına bir iştir.

Bunca karmaşa içinde o çıtayı ben gördüm mü hatırlamıyorum ::)

Bunca iş arasında forum yönetiyoruz.
Blok yayınlarını hiç aksatmıyoruz, hende bir blok değil.
Facede Arı bakanı sayfası gündemde tutuluyor.

Dedim ya, herkesin baktığı açı diye.

Ali Türk

mehmet ay

• Acemi Üye
  • *
  • adanalı
« Yanıtla #11 : 30 Aralık 2013, 18:26:06 »
bu yoğunlukta eminim sizi en çok yoran sayfayı yönetmek ve bunca işin içerisinde 100 lerce kişiye cevap yazmak  ???
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...

Ethem Batmazoğlu

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #12 : 30 Aralık 2013, 19:32:55 »
Bu forum yönetiminde görev paylaşımı yapabiliriz.Mesela mesaj siliş yetkisi.Ben talibim.Verin bana bu yetkiyi sayın arı bakanım.Sizlere pek dokunmamda.Sonradan gelecek olanlara,belli mi olur belki lazım olur.Hem sizin yükünüzü de hafifletmiş oluruz.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #13 : 31 Aralık 2013, 00:05:24 »
Etem bey;
Forumda konular genelde tamam. İlave edilecekler olursa ben olsun arkadaşlar olsun gerekli  yazıları yazıyoruz. Bana ait videoların tamamı bile foruma alınmış değil, millet malzeme bulamıyor bizde ise kimsede olmayan videolar var onlar bile forumda yok.

Arıcılar tembel, hiç okumadan direk bilgiye ulaşmaya çalışıyorlar.
Biz dilini bilmediğimiz yazıları çevirip neler yaptık, tamda tercüme olmuyor, cümle eksiklikleri olan yazıyı okudunuz mu sizi acayip yoruyor, iki sayfa okudun mu uyku basıyor, genede pes etmedik araştır araştır, geldiğimiz nokta ortada.

Ben İnternet ile tanışmadan sıradan bir köylü veya gelenek arıcısı idim.
5-6 Yılda İnternet sayesinde acayip geliştik. Yeniliklere açık olmak yetmiyor bunu uygulamak deneyip görmek gerekiyor.
Bazı kişiler arayıp bana soruyor, şimdi arıya şurup verilir mi, adam zaten verilmeyeceğini bana ima ediyor, bilmiyorum diyorum.
Bunu soracağına bir iki kovana ver bakalım ne olacak, sonucu bir gör.

Birde yeni arıcılığa başlayanlar kendilerine gerekli olmayan bilgilerin peşinde, bu bilgi sende olsa ne olur olmasa ne olur.
Bir sürü saçmalığın peşine düşülmüş. Dün birisinin sorduğu soruyu paylaşayım bakın bu kişi belki arıcı bile değil ve bu soruyu niye soruyor bilmiyorum ve ilk yazışmamız.

senin paylşımların sonuçunda arıcılık yapıyorum
çok sağ olun
ALLAH sizden ve sizin gibi arkadaşlardan razı olsun kolaylıklar dilerim

iyi akşamlar ali abi arkaşlığımı kabul ettiğn için tşk ederim

Bende cevap verdim..
Sizden de Allah razı olsun, hayırlı akşamlar.

hayırlı akşamlar ali abi sana bir şey danışcaktım kovanda ana ölünce arı erkeğe kacabiliyor bu erkek arılar anayı dölleyebilirmi damızlık olurmu onu öğrenecektim

Bende gene cevap verdim.
döller ama damızlık olur mu bilmem.(yalancıya kaçan kovandaki erkekler iş görür yani)

damızlık derken ana işçi yumutası atarmı

Bu soruda olay koptu, çıkardım listemden gitti.

Bir amatör arıcıya bu bilgiler niçin gerekli çok merak ediyorum.

Bu akşamda birisi bir şey sorabilir miyim, buyur sor dedim. Ana arı nerede üretilir, ben buna ne diyeyim ki..

Bilmiyorum dedim ve listemden çıkardım, çoluk çocuk mu avutacağım bilmiyorum :D.

Her şeyi yazıp çiziyoruz,videolarımız resimlerimiz var, arıcıyım veya arıcı olacağım diyenler boş işler peşinde. Bunlar kısa süre içinde yaşadıklarım. Öyle saçmalıklara denk geliyoruz ki anlatamam.

Arıcı olmak isteyenler tabiki soru soracaklar ama önce bir arıcı yanında kendisini geliştirip, bazı şeylerde risk almalılar. Adam ona soruyor buna soruyor, her denileni yapmaya çalışıyor, böylede arıcı olunmaz.

Bu gün birisi soruyordu, sen invert şurubu kaynatıyorsun bu arıya zarar vermiyor mu, cevap olarak dedim ki zarar veriyor, zehirliyoruz...
Bizi takip ediyorsan 2008 yılından beri invert şurup kullanıyoruz. Aradan geçen süre 5 yıl. Avrupa'da Amerika'da arılıklara bu şurup tankerlerle servis ediliyor, bir araştır soru sormadan...

Birde arıcıları yanlış yönlendirenler var, sırf bize gıcıklık olsun diye art niyetli kişiler bazı doğruları bile bile arıcıları yanlış yönlendiriyor. Bu art niyetli kişilerin işleri bir türlü rast gitmiyor, çünkü art niyetliler hedeflerine hiç bir zaman ulaşamazlar, karşılarındaki basit biri onları duman ediyor. Buda bizim art niyetli olmamamızdan kaynaklanıyor.

Forumda birilerinin yetkilendirilmesi nede gerek görmüyorum, zaten bir sürü yönetici ve Moderatör var, başka forumlarda bu kadar kimseye yetki verilmemiştir, biz arkadaşlarımızı forumda yetkilendirdik.

Gene bayağı yerlere girip çıktık.

« Son Düzenleme: 31 Aralık 2013, 00:14:19 Gönderen: Arı Bakanı »

Ali Türk

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #14 : 31 Aralık 2013, 10:14:55 »
bu yoğunlukta eminim sizi en çok yoran sayfayı yönetmek ve bunca işin içerisinde 100 lerce kişiye cevap yazmak  ???

Mehmet Ay;
 Bunca iş arasında en kolayı forum yönetmektir.  Neden dersen forumda birileri sorusunu sorar cevabı bilirsen yazarsın.

Yayın akışı içinde en zor olanı blok yönetmektir. Resim ve konular olmalı video çekilmeli. Yapılanlar görsel olarak ortaya serilmeli. Forum anlayışında görsellik ön planda değil. Görsellik ise kişilerin ustalığını yansıtır. Adamlar forumda orturduğu yerde her şeyi eleştiriyor, her şeye kulp takıyor, peki çözüm nedir ortada bir şey yok. İşin garip tarafı yazı yazmaya gelince kopyala yapıştır, kopyala yapıştır...

Bizim forum anlayışımızda gene görselleri ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.
Forumun en güzel yanı bilgiler depolanmış, istediğin an konu aratarak, kelime aratarak bilgilere ulaşılıyor

Ali Türk