Emrah arıcılıgı herkes yapamaz. Yani fabrikaya bir işçi al işin şu de onu zaman içinde yapar, yapacagı şey belli bir kalıp içindedir. Arıcılıgı yapan kişiler daha zeki ve becerikli kişiler, işin içinde dünya iş ve detay var. Buraya kadar sorun yok, fakat bu işi öğrenip geriye baktığında bir sürü kişi tarafından ister bilsin ister bilmesin işletildiginizi veya kandırıldıgınızı düşünürsünüz. Bir nevi buna keklenmede denebilir.
Sizi kekleyip, işletenler kelli felli arıcı sandıklarınızdır. Her derdinize anında ilaç bulurlar.
Ben 3 senedir artık ne vitamin nede ilaç hiç bir şey kullanmıyorum. Bazı yakın arkadaşlarım var hala derki yav bir sefer koruyucu olarak versek olmaz mı? bunu bana sorduguna göre anlıyorumki veriyor.
Arının ömrü belli dogduktan 40 gün sonra ölecek, bu ölenlere ilaç veya vitamin verdik yeni doğanlara ne yapalım? Arıları bazı arıcılar vitamin ve ilaç müptelası yapmış, nasılsa denetimde yok herkes yoluna devam ediyor. İlerde bir hastalık çıktıgında ne kullanacak bilmiyoruz.
Bazı işleri tersten yapmaya bayılırız.
Birisi namaza durmuş, ilk okduduğu ettahayatü, arkadakiler demiş oturunca bakalım ne okuyacak.
Dedimya toplumdaki en becerikli ve akıllı kişiler arıcı olur diye, bu kişiler bile yıllarca keklenip uyutulmuş, ufukları kapatılmış.
Mart ayının ancak beşinde kolonilerimizi açabildik.
iki koloniye kontrol yapılırken filim çekildi.
Bu koloniler bu sene ilk defa kapakları açıldı.
Kışın kek vermedik.
Şurup vermedik.
Zaten kek ve şurup vermeyince, ilaç ve vitaminde verilemez.
Tabi bunları bir çok kişi hipnoz sanabilir yapacak bir şey yok.
Bizim paylaşımlarımız hep devam etmiştir.
Uzun aradan sonra bu sene ilk koloni kayıplarım oldu.
Ormandan çıkan arıları bahçeye getirmemiştik, kış boyuda sadece oksalik asit vermeye gitmiştik. 13 Martta birde onları kontrol edelim diye gittiğmizde 4 koloni sönmüştü. Birisine çok üzüldüm 3 çıta ful yavrulu çıtası vardı. Birazda beni bahçedeki arılar yanılttı, bahçedeki arılarda hiç sorun ve yiyecek sıkıntısı olmaması bizi rahatlatmış ve o kolonilere kontrol etmek için gerek görmemiştik. Koloniler hiç bir zaman başı boş bırakılmamalı ve devamlı ulaşabileceginiz yerde olmalı. Gözden uzak ve bazen gitmek isteseniz bile giremyeceginiz bir yerdeyse başlarına olumsuzluk gelmesi içten bile degil.
Bunada şükür, arılıgı baştan sona söndürenleri düşündügünüzde, halinize şükretsenizde genede keşke 10 gün önce kovanlara baksam hepsi sağmış demekten kendinizi alamıyorsunuz.