selamlar, bugün akşam üzeri gene arılara 250 cc koyu şurup veriyordum bir anda arılar dışarı döküldü yağma başladı hemen giriş deliklerini daraltıp su dökdüm üzerlerine biraz sakinlediler fakat girişleri çok dar bıraktım ve havasızlık sorunu olurmu ve yarında bu yağma olayı tekrarlarmı sabahtan kovan girişlerini genişletebilirmiyim die şüpheye düştüm. cevaplarını ve fikirlerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Asım bey!
Boşuna telaş yapıyorsunuz...
Arılara şurup verdiğinizde bir anda dışarı döküldü diyorsunuz,şayet arı bir anda dışarı çıktı ise, dışarı çıkan arı muhakkak şurup verdiğiniz kovandır!
Koloniye şurup verildiğinde,şurup verilen koloniden bir kısım arının dışarı çıkması gayet normaldir bu olay koloniyi savunma içgüdüsüdür ve korkulacak bir durumda yoktur...
Kovanlara şurup verirken,mümkün mertebe üstten veya kovan içinden beslemeyi tercih ediniz ve şurubu mümkün olduğunca akşam saatlerinde vermeye çalışın,şurup miktarını da koloninin o gece bitirebileceği kadar verin yani şurup ertesi güne kalmasın ki problem olmasın...
Şurubu verdiğiniz arı zayıf ise giriş deliğini daraltın ve şurup verirken ,şurubu kovana veya yerlere damlatmayın...
Yağmacı arılar yağmalayacağı kovana; kovanın arkasından,yanlarından ,altından da saldırır yani kovana her tarafından girmeye çalışır ki sizde böyle bir durum olmamış.
http://alisekerli.blogspot.com/