Gönderen Konu: KOVANLARDA KİREÇ HASTALIĞI  (Okunma sayısı 18455 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
KOVANLARDA KİREÇ HASTALIĞI
« : 09 Şubat 2010, 11:59:47 »

Arılarda kireç hastalığı denilen bir hastalık var. Çıtalara larva döneminde bakıldığında hiç bir sorun yoktur. Her şey gayet güzel ve sorunsuz gözükmektedirler. Larvaların pupa aşamasında bir mantar pupaları kurutmaya başlayıp öldürmektedir.
Hastalığı aktif hale arıcıların geçirdiği söyleniyor, soğuk havalarda uzun süreli bakımlar ve yavruların üşütülmesi olarak ta sebepler sıralanmakta.



Bu görüntüyü sabah çok erken saatlerde yakalarsınız, hava ısınıp kovan çalışmaya başladığında buradaki kurumuş pupaları arılar alıp uzaklara atıyorlar.

Hastalıkla alakalı bir çok bilimsel yazı vardır. Biz arıcılar ne yapmalıyız bölümüne bakacak olur isek. Bu hastalık genetik soyla oluyor, hastalığa sebep olan mantar başka kovanlarda olmasına rağmen  hiç sorun olmuyor. Diyelim ki bir arınız var arılıkta performansını da beğeniyorsunuz, fakat arıda da kireç hastalığı  varsa bunu tedavi edemiyorsunuz. Ara sıra sürekli hastalık nüksediyor, siz böyle bir ananın kolonisinden anaarı ürettiğinizde gene kireç hastalıklarına dayanıksız bir hat daha üretmiş oluyorsunuz. Bu hastalığın zaten tedavisi yok, kalıtsal olarak soydan soya geçerek devam ediyor. Arıcıların yapması gereken, böyle kolonileri varsa en kısa sürede anaarılarını değişmeli, ayrıca bu kovandan erkek arıda üretilmemelidir. Bir başka ayrıntı ise kovanda hastalık mevcut, anaarısını değişiyorsunuz bir daha o kovanda bu durumla karşılaşılmıyor.Koloni kontrollerinde çok seri olunmalı ve yavrular üşütülmemelidir. Önümüz bahar ve bu uyarıyı yapayım istedim. İnşallah yeri geldikçe uyarılarımızda olacaktır.
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2010, 13:49:36 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Gultepeku

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 75
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
Ynt: KOVANLARDA KİREÇ HASTALIĞI
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2016, 10:33:38 »
Selam Arkadaşlar

Kireç hastalığı ile ilgili bir çok yayın var , ben kendi tecrübemi aktarmak istiyorum. Bu hastalığın bence sebebi erken ilk baharda su oranı yüksek şurup ile besleme yapılmasıdır, besleme yapılırken kovan altlarının kapalı olması iyi bir havalandırmanın sağlanamaması  , doğada zaten var olan mantar sporları için uygun bir ortam ( Nemli ve Sıcak) oluşturmaktadır.
Bu hastalığa sebebiyet vermemek için kovan içerisinde iyi bir havalandırma olmalıdır.
Besleme sırasında polen çekmecelerinin çıkartılması ile sağlanabilir veya plastik tabanların çekmeceleri çıkartılarak sağlanabilir .
Besleme ise kesinlikle koyu şurupla yapılmalıdır.
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Ynt: KOVANLARDA KİREÇ HASTALIĞI
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2016, 08:29:51 »
Kadir bey sizin tespitlerinize önemli, benim ise hala bu konuda anlayamadığım şeyler var.

Kireç hastalığı yayınların büyük bölümünde soyla alakalı olduğu yazar yani anneden kıza veya anneden erkek arıya geçer ve yayılır denir.

İşin garip kireç hastalığı olan kovanlarda her dönem kireçleşmiş yavrular bulunmuyor.
Sizinde belirtiğiniz gibi bu iş mantar sporlarıyla alakalı ve belli ortamı bulunca bu iş ortaya çıkıyor.
Bir başka olay ise neden aynı kovanlarda bu iş olmakta.
2008 li yıllar olması lazım bir kovan acayip kurumuş taşlaşmış yavru kurularını musluğa yığardı.

Sonuç bölümünde kireç hastalığına ortam ve bu hastalığa dayanıksız arılar sebep oluyor. Aynı arılıkta aynı kovanlar varken neden bir iki kovanda bu iş ortaya çıkar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk