Gönderen Konu: ÜLKEMİZDE ÇOK GEÇERLİ OLAN VARROA MÜCADELE ŞEKLİ BU, İZLEYİN  (Okunma sayısı 13294 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk


Resim bizim arkadaşlarımızla Muğla Milas gezimizden. Burada ne arıyor derseniz aşagıdaki filimde işlenen konu, bu resimdeki iki kardeşin arılıgında geçiyor.
Mehmet ve Emin kardeşler, yaklaşık 400-500 kovanla arıcılık yapan Milas'ın Çömlekçi köyünde ikamet ederler. Ayrıca organik seracılıkta yapmaktalar. İlk defa bu sene kovan sayıları 250 civarına düşmüş, bal para etmiyor, bıraksan bırakılmıyor. Biz kendilerini ziyaret ettiğimizdede söylemişlerdi bu sene varroa çok fazla diye. Şimdi böyle bir mücadele yapıldıgında varroa ne yapsınki. Tabiki bayram edip her arının tepesinde 2-3 tane dolaşmalılar. Birde bu bölgemizde şu ocak ayında bile kolonilerde 2-3 çıta yavru vardır.

Biliyoruzki varroa mücadelesinde takvim çok önemli. Bu mücadele takvimine uyulmaz ise durum filimdeki gibi olacaktır. Nimet Çavuşoğlu abimizin anlatımına göre yapılan mücadele amitraz içerikli duman verilmiş. Belkide en kolay mücadele yöntemidir, bu mücadele yöntemini bile aksatan ve bunu işlerinin çokluguna bağlayan arıcıya ne denirki. Amitraz içerikli duman en azından 4 gün arayla 4 sefer yapılmalıydı. Aradan 15 gün geçmiş hala yapmadılar, yapacaklarıda meçul.

Varroasız bir yıl dileklerimle buyrun filime. 8)


En çok duyduğumuz sözlerden biriside varroa ilacıda yaptım, kovanlarım niye söndü ki . Filimde gördüğünüz gibi çok arısı olanlar bu işi o kadar çok bilmiyorlar, ilaçta veriyorlar ama varroa üretiminede katkıları sonsuz. :-X

Başka bir yere yükleme yapıyoruz, video görüntüleri çok güzel ama foruma filimleri henüz yüklemeyi çözemiyoruz. Yukardaki filimin aynısı bu linktede vardır.


http://tr.sevenload.com/videolar/kq0vZ45o-GELENEK-VARROA-MUECADELEMZDEN

« Son Düzenleme: 28 Ocak 2010, 14:55:44 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mustafa17

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 19
  • Denizci
    Merhaba arkadaşlar.Varroa mücadelesinde pudra şekerini deneyen varmı? Saygılar.
GÜVEN bir ömürde KAZANILIR;bir günde KAYBEDİLİR.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Mustafa bey denemeyi düşünmedim. Neden dersenız bızım kovan altları genelde kapalı. Pudra şekeri uygulamasında arılar üzelerindeki pudra şekerini temizlerken varroalarıda üzerlerinden düşürüyor. Fakat taban tahtasına düşenler daha sonra geri çıkacaktır. Bu nedenle denemedim. Tabanlıklar telli olsa düşenler aşağıdan dışarı düşeceği için olabilir. Siz telli altlıklar kullandığınızı yazıyorsunuz deneyin ama sayım yapmayıda unutmayınki bizde fikir sahibi olalım. Hatta diğer varooa mücadele yöntemi kullandığınız kovanlarla sayım sonuçlarını kıyaslarsanız uygulamanın etkinlik düzeyini de görmüş oluruz.
« Son Düzenleme: 30 Ocak 2010, 09:59:53 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

mustafa17

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 19
  • Denizci
    Merhaba Muhteşem bey.Denediğimde sonuçları mutlaka paylaşırım.Saygılar.
GÜVEN bir ömürde KAZANILIR;bir günde KAYBEDİLİR.

asım özel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 38
ben ne öğreniyorsam arılara şerbet vermeye gittiğimde öğreniyorum dün akşam gene şerbet vemeye gittiğimde bi tane kovanın giriş tahtasında kanadı yenmiş arı gördüm elime aldım canlıydı hala demekki yavru gözünden bu şekilde çıkmış. şimdi yaptığım varoa mücadelesinin yetersiz olduğu anlamına mı geliyor yoksa arada bir iki tane bu şekilde yenmiş arılar çıkması normalmidir. normal değilse bu mevsimde varoaya karşı nasıl mücadele edebilirim. kullandığım ilaç rulavit (acemi işi varoa ilacı ) yukarda ali beyin yazısını okuduktan sonra cevabımıda almış oluyorum gerçi ama yine bir umut fikir almakda fayda var. hayırlı günler herkese.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk

Baharda Muğla'dan 15 kovan arı almıştım. Bu kovanların anaarısını değiştirip, kışın söz verdiğim kişiye satılacaktı. İşler o kadar ters gitti ki, arıların Muğla'dan alınıp bize gelmesi çok gecikti, dolayısı ile anaları değiştirip karşı tarafa verme şansı kalmadı, elimizdeki arılardan 15 kovan verip, Muğla2dan gelenler başımıza kaldı. Bir sürü olumsuzlukta Gebze'deki arılıkta yaşandı, ilçe tarıma bile arıların saldırısından dolayı şikâyet edildik. Daha sonra arıları anaarı kutularına dağıtıp yok etmiştik.

Beklide bu arıların başımıza kalması hakkımızda hayırlı olmuştur. Birileri Muğla arısını öve öve bitiremiyordu. Elimizdekilerle bunu karşılaştırmak açısından gerçekten söz söyleme hakkımız olmuştur. :)
 Bu saldırgan arılardan 4 tanesini zayıf koloniler halinde böldüm. Bu dört kovanın anaarısını öldürüp, yeniden anaarı yapmasını bekledim. Analar doğdu, çiftleşip geldiler yumurtaya başladılar tekrar öldürdüm, gene analar doğdu ve yumurtaya başladılar. Bende yav bunlarla niye uğraşıyorum ki diye olaya son verecektim, Muhteşem bey madem bir işe başladın devam et sonuca bakalım dedi. Anaları tekrar öldürdüm bir tur daha öldürsem son baharda riske girecekti şu an arılığımdaki 3 tur yani, 3 hat sonrası arıların hali. Arılar şimdilik gayet sakinler, güçlendiklerinde aynı sakinlik kalacak mı bahara çıkarsa bakacağız.

Bu koloniler yan yana arılıkta en ön sırada duruyorlar. Geçen hafta kontrolde acayip varroa vardı, hemen laktik asit uyguladım. Bu güne kadarda arıları açamadık, Gebze'de yaklaşık 3–4 gün yağmur ve soğuk vardı. Bu gün açtığımızda öncekinden daha beter durum vardı, yeni doğan her arıda 2–3 adet varroa vardı.
Arılığımdaki 4 kovanın üçünde aynı durum var. Hemen ikinci laktik asit uygulamasını yaptım. Dört gün sonrası son tur laktik asit yapıp sonuca bakacağım.

Arılarda bu kadar varroa varken koloni hala ayakta. :o
Birileri bir yerde sorun çıktığında hemen varroadan arı söndü veya söner diyebiliyor.
Kovanların gücü ortalama 3 çıta ve durumları ortada ve bu kovanlara yavru takviyesi de yapmayıp bahara ne durumda olacaklar bakacağız. Bizim bu bölgece iki tur daha yavru çıkacaktır.

Koloni buralara nasıl geldi derseniz arılıkta yazın başka kolonilere ne yapılmışsa bunlara da aynısı yapılmıştır. Son turda altı elek telli kolonilere Formik asit uygulandı ve bu kolonilere formik uygulanmamıştı.

Bu kolonilerin geldiği yer Eğe bölgemiz ve orada yaz kış yavru kesilmez. Benim kendi düşüncem ben yazın arılarıma varroa için fulimetril içerikli ilaç vermiştim. Arılıktaki kovanlara etkili oldu bu kolonilerde niçin etkili olmadı. Birde bu koloniler 3 sefer anaarı çıkardı, anaarı çıkarıp çiftleşme sürecinde kovanlarda varroa genelde azalır. Nedeni ise varroa devamlı larva varsa üreyebilir ve çoğalması bu şekildedir.

Eğe bölgesinde iki tür ilaçlama var birisi fulimetril içerikli biriside amitraz içerikli.
Uzun yıllar bu ilaçlar kullanıldığında varroa artık ölmüyor. Aynı arılıkta bu kolonilerdeki varroaların böyle çok olmasının nedeni budur diye düşünüyorum.

Bir ara Nimet Bey varroa mücadelesi anlatmıştı, arıya dumanı verdik diyor, alttaki kartonu çektik kıpkırmızıydı. Şimdi bendeki bu kovanları 10 çıta arılı düşündüğümde harbiden kıpkırmızı olur.

Bu kovanlarda birde şunu gördüm, kovan varroadan hemen sönmez, sönseydi bu koloni şimdi ayakta kalmaması lazımdı.

Bazı durumlarda efendim varroadan dır diye ahkam kesenler olaya iyi baksın. ;D


İlk filmin bütününde konunun tamamı var, fakat filim 25 mb idi 20 Mb ye sıkıştırıldıgında görüntü bozuldu, filmin orjinalinde arıların üzerindeki varroalar çok net gözüküyor. Görüntü net görülsün diye bazı görüntüleri kısa olarak alıp tekrar yayınlıyorum.
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2010, 09:14:55 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mehmet ay

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
  • adanalı
Ali abi bu varovalı kovanı bu şekilde bitmemiş ğörünce içim rahatladı benim kovanların önünde bugün birkaç tane kanatsız arı gördüm arılarım çam balında kısmet olursa 2 hafta sonra hasat edeceğim  o zaman formik asit uygularım hava sıcaklıgı uygun olursa
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.185
    • Ali Türk
Mehmet Ay, arıcılıkta bazı şeylerin telafisi yok. Videodaki koloni uzun süre anasız kaldı, Muğladan gelen arılardan dı, anasını öldürüyorum yeni ana arı yapıyor, öldürüyorum gene ana arı yapıyor, zaman içinde arılar sakinledi, anasız kaldığı dönemlerde ise bu kolonilere başka kolonilerde oluşturulan erkek arı larvaları pupaları verildi, yani başka kovanlardaki varroaları farkında olmadan açık ve kapalı erkek yayrular ile bu kolonide toplamış olduk.
Ben olayın farkına vardığımda her doğan işçi arı üzerinde en az 2 varroa vardı. Videonun yayınlanma tarihi 10 ekim, bölgemizde kışa kadar en az 3 posta yavru çıkacağını hesaplar isek, mücadele devam ettiğinde yeni doğacak işçi arılar sağlıklı olacak ve kış arılarında sorun olmayacaktır.

Bu hadiseyi, aralık ayında yakalamış olsaydık koloni kışa sakat ve bir sürü eksiği olan işçi arılar ile girecekti. Sizin bölgeniz bizden daha sıcak ve daha fazla yavru yaptırma şansınız var. Varroa koloniyi birden çökertmez, varroadan arımız söndü diyenler, arıcılıkta yaptıkları hataya kılıf arayanlardır, yani adam ben arıcı olamamışım demiyor, geçmişte varroa dersi verip sonra varroadan arımız söndü diyenler oldu, demekki bunlar arıcı degillerdi. Başkalarına varroa mücadelesi öğreteceksin, sonra arım varroadan öldü diyeceksin...
 Arıcılığı öğrendikçe sesleri kesildi, tam tersi olması lazım degil mi?

Bir çok kişide bu hastalık var, kendilerini dev aynasında görüyorlar, sonrada şapa oturup, olumsuzluklara kılıf ara dur, nasılsa bahane çok :D



Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk