Resim bizim arkadaşlarımızla Muğla Milas gezimizden. Burada ne arıyor derseniz aşagıdaki filimde işlenen konu, bu resimdeki iki kardeşin arılıgında geçiyor.
Mehmet ve Emin kardeşler, yaklaşık 400-500 kovanla arıcılık yapan Milas'ın Çömlekçi köyünde ikamet ederler. Ayrıca organik seracılıkta yapmaktalar. İlk defa bu sene kovan sayıları 250 civarına düşmüş, bal para etmiyor, bıraksan bırakılmıyor. Biz kendilerini ziyaret ettiğimizdede söylemişlerdi bu sene varroa çok fazla diye. Şimdi böyle bir mücadele yapıldıgında varroa ne yapsınki. Tabiki bayram edip her arının tepesinde 2-3 tane dolaşmalılar. Birde bu bölgemizde şu ocak ayında bile kolonilerde 2-3 çıta yavru vardır.
Biliyoruzki varroa mücadelesinde takvim çok önemli. Bu mücadele takvimine uyulmaz ise durum filimdeki gibi olacaktır. Nimet Çavuşoğlu abimizin anlatımına göre yapılan mücadele amitraz içerikli duman verilmiş. Belkide en kolay mücadele yöntemidir, bu mücadele yöntemini bile aksatan ve bunu işlerinin çokluguna bağlayan arıcıya ne denirki. Amitraz içerikli duman en azından 4 gün arayla 4 sefer yapılmalıydı. Aradan 15 gün geçmiş hala yapmadılar, yapacaklarıda meçul.
Varroasız bir yıl dileklerimle buyrun filime.
En çok duyduğumuz sözlerden biriside varroa ilacıda yaptım, kovanlarım niye söndü ki . Filimde gördüğünüz gibi çok arısı olanlar bu işi o kadar çok bilmiyorlar, ilaçta veriyorlar ama varroa üretiminede katkıları sonsuz.
Başka bir yere yükleme yapıyoruz, video görüntüleri çok güzel ama foruma filimleri henüz yüklemeyi çözemiyoruz. Yukardaki filimin aynısı bu linktede vardır.
http://tr.sevenload.com/videolar/kq0vZ45o-GELENEK-VARROA-MUECADELEMZDEN