Dört Mevsim Arıcılık > Arıcılık ve Sonbahar Kış Bakımı

kovanlardaki nem

(1/3) > >>

musa zorlu:
slm arı dosları sizlerle bir sorunumu paylaşmak istiyorum.ve sizlerden bilgi almak istiyorum.benim kovanlarda nem oluyor kovanlarımda örtü olrak naylon çuval kullanıyorum,arılara bakarken çuvalı kaldırırken deyim yerindeyse cıp cıp damlıyor ne yapmamı önerirsiniz hepinize kolay gelsin

laz arıcı:
aleyküm selam  arıcı arkadaşım kovanlarındaki nem sizin deyişinizle su mevsimde olması gereken bir durum öncelikle arılar kovandaki yeyeceklerini harcayabilmeleri için suya ihtiyaç vardır bunun yanında yine kovanda yavruların da gelişebilmeleri için tavuklardaki kuluçkada olduğu gibi neme ihtiyaç vardır  olduğu gibi. kovanlardaki aşırı nemden kurtulmak istiyorsanız anti varova altlık kulanmalısınız yada alt havalandırmanın çok iyi sağlanması gerekir.

gursoy9:
Ortu bezi olarak amerikan bezini iki kat kullan ayrica cita uzerini de yine iki kat olarak sar faydasini gorursun

Gultepeku:
Bu konuyla alakalı bir arkadaşımdan duydum, kovanın bir köşesine 1 kg kadar şeker döküyormuşsun, şeker nemi çekiyor , ıslanan şekeride arılar emiyor  sonuta nem önlenmiş oluyor kovan kupkuru ve küf yapmıyormuş ???

Arı Bakanı:

--- Alıntı yapılan: Gultepeku - 24 Ağustos 2011, 09:10:52 ---Bu konuyla alakalı bir arkadaşımdan duydum, kovanın bir köşesine 1 kg kadar şeker döküyormuşsun, şeker nemi çekiyor , ıslanan şekeride arılar emiyor  sonuta nem önlenmiş oluyor kovan kupkuru ve küf yapmıyormuş ???

--- Alıntı sonu ---

Kadir;
Bahsetmiş olduğun yöntemi eğe'li bazı arıcılar arıyı oyalayıp teşvik etmekte kullanıyor.
Rutubet konusu kovan girişiyle ve kovan çatısıyla alakalı bir konudur. İki kovanı arınız varsa birisinin üstünü zayıf örtün, birisinin üstüne kovana tam oturacak şekilde 2,5 cm kalınlığında sıtrafor kesip kapağı kapatın. Birinin içerisinin kuru birisinin tavandan su damladığını göreceksiniz.

Rutubet kolonilerin en başta tavanının iyi izole edilmesi ile direk alakalıdır. Kovana bir çuval örtüp, üzerine kapak attığınızda bu koloni kesinlikle soğuk havalarda rutubet yapacaktır. Kovan muslukları havalandırmaya müsait olmalı, içerideki havayı sürkile edemiyorsak gene rutubet kaçınılmaz bir hal alır.

Kolonilerde hareket olduğunda gene rutubeti atıyor, şeker verdiğinizde arı çalışmayı hızlandırdığı için rutubet  olmayacak arıcı ben toz şeker vermiştim ondan rutubet olmadı diyecektir.

Rutubet testini her arıcı yukarıdaki anlattığım uygulamayı yaparak görebilir.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git