Gönderen Konu: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR  (Okunma sayısı 10754 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« : 22 Mayıs 2013, 09:42:59 »
Arıcılık nasıl öğrenilir.
Bu öğrenmenin sınırı nedir.

Arıcılığı öğrenmenin en iyi yolu bir arıcı ile birlikte hareket etmektir. Yani bir arıcıya körükçülük veya yardımcılık yapacaksınız, bunun yanında ara işleri ve kovan indirme ve yüklemede dahil. Arıcılıkla ilgili bir sürü kitap ve makale var, bunları da okuyacaksınız.

Yanında bulunduğunuz arıcı ne kadar kötü arıcı olursa olsun mutlaka sizden iyi arıcılık bilgi ve becerisine sahiptir. Yıllarca en azından arıyla haşır neşir olmuştur.
Bundan dolayı bu eski arıcı sizin hocanız konumundadır. Bir arıcının birden çok hocası olursa bu iş yürümez. Yani yeni arıcı herkesin ağzına bakmamalı, yanlışta olsa seçtiği hocasıyla yoluna devam etmeli, aradan birkaç sene geçtiğinde kendi kendine yeni arıcı tahliller yapabiliyorsa o zaman istediği kişilerin tekniklerini uygular.

Arıcı kendi başına kararlar verip, bunları uygulamaya başladığında arıcı olmuştur. Verdiği kararlar ve yaptığı yanlışlar mutlaka olacaktır.

Öğrenmenin sınırına gelince, ölene kadar arıcı kendisini geliştirmeye devam etmeli.

Bu yazıyı durup dururken yazmadım.
Acayip telefonlar alıyorum, hocam diye başlayıp devam ediyorlar. Ben hoca filan değilim. Bir sürü hocamız var onlarla görüşün.
Sorular ise benim açımdan bakıldığında çok saçma.
Bir kaç tanesini paylaşayım, vatandaşı tanımıyorum, arıyor ben dün larva transferi yaptım bu gün baktım hiç tutmamış diyor, peki burada benim suçum nedir de beni arıyorsun.

Bir başkası ana arı üretiyorum, bitirici kovana memeleri veriyormuş, 15 gün sonrası bazı memelerde eksilmeler oluyormuş.
Bu nasıl iş bilmiyorum, zaten ana arı memesi 11 veya 12. gün doğar.
Şimdi bitirici kovanda 15 günde eksilme oluyorsa benimle ne alakası vardı?

Gene birisiyle bir görüşmemiz oldu dedimki, soruların cevapları arıbakanı forumda var diyorum, diyor ki ben senin forumuna üye olmaya mecburcuyum. Telefon ederken mecbur muydun. Arı bakanı forumda zaten üye olanlar ile üye olamayanlar aynı bilgilere ulaşıyor, böyle bir niyetim olsaydı üye olmayanlara bilgileri kapatırdım, üye olmaya zorlardım, ismi ile üye olmayan 5 bin kişinin üyeliğini şu ana kadar zaten kabul etmedim. Arıcı niye ismini gizleyip, nikle üye oluyor  anlamıyorum.

Telefon arıcılığı malisef ülkemizde yok, bana sorulan soruları telefonda bilmiyorum.

Biz yıllar öncesi hiçbir bilgi yokken nereden nereye geldik, forumda arıcılara yeterli bilgi var, bu kadar bilgi yetmiyor mu? o zaman isminle üye ol sorunu buradan sor.

Şimdi herkes kendisini başkaları gibi görüyor veya ben öyle anlıyorum, bizim bir dakika boş zamanımız yok ki. Ben mesai bitimi, arılığıma en erken yarım saatte varıyorum.

İşler Arap saçı gibi, ana arı memesi dağıtılacak, bir gün gecik hepsi gümler. Larva transferi yapılacak, memeleri besleyen koloniler şurup ve keklenecek, hazır analar toplanacak, bir taraftan kestane sezonu yaklaşıyor arı kolonisi ayarlıyoruz, bu yıl arılarım anasız ve hazır kolonim yok, toplama arıyla kestane balına arı hazırlıyoruz.

Bunun yanında başka işlerde var, bu kadar iş için benim akşamleyin 2 saat sürem var, evime akşam saat 9-10 gibi girebiliyorum, biriside telefon edip benim kovanımda erkek çok ne yapayım dediğinde sigortalarınız gümlüyor…
Sizin ana arılarınız bize uyarmı, uymaz diyorum, arıcı bir şeye önce kendisi inanmalı, kendine güveni olmayan kapı kapı sorularla dolaşıp durmayacak. Böyle bir arıcı zaten olmaz..

İnsanlar bu kadar hazırcı olmamalı, dünya bilgi burda beleş, yorumlarımız, resimler, videosuna kadar.  Bir 5-6 sene öncesine bir gidin bakalım bilgi var mıydı?

« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2013, 11:03:53 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2013, 13:44:34 »
"anında bulunduğunuz arıcı ne kadar kötü arıcı olursa olsun mutlaka sizden iyi arıcılık bilgi ve becerisine sahiptir." bu lafa sakın kanmayın yoksa ömür boyu benim gibi KÖRÜKÇÜ olarak kalırısınız. Ustanın iyisini, merhametlisini ve en önemlisi çırağın önünü tıkamayanını seçiniz. :-\

seyiteser

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2013, 15:11:10 »
Muhteşem abi, biz arıcıya körükçü olacağız, sen Arıbakanı'nın kalfasısın   :D  Kategori farkı var.

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2013, 20:28:55 »
Usta bir arıcıdan ve arıcı kurslarından öğrenilir......mi ?  8)

mehmet ay

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
  • adanalı
Ynt: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2013, 23:43:25 »
biraz merak, biraz heves daha çok ali abinin paylaşımlarını takip edip tekrar tekrar eski yeni video demeden izlemek Ali abinin Mehmet yüksel abinin emekleri paylaşımları bana ayna oluyor 2. yıl bu yıl arıcılıkla uğraşım yalaya arıları ğötürdüm 40 yıllık arıcı amcalarım ustalarım benim arıları ğörünce şaşıp kaldılar arıcı amcalarım benim baktığıma inanmıyorlar bende Ali türk abimle birlikte baktık dedim o kim dediler internetten onu takip ediyorum dedim inanmadılar. ARICILIK ALİ ABİYİ TAKİP EDEREKTE ÖĞRENİLİYOR.....
TEŞEKÜRLER ALİ ABİ, MEHMET ABİ VE BİLĞİLERİNİ PAYLAŞAN TÜM USTALARIM
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2013, 23:46:13 Gönderen: mehmet ay »
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« Yanıtla #5 : 24 Mayıs 2013, 09:42:03 »
Usta bir arıcıdan ve arıcı kurslarından öğrenilir......mi ?  8)


Mehmet, seni oldukça yakından tanıyorum, çocukluğundan beri yurt dışındasın ve ülkene olan sevgini de biliyorum. Bizim ülkemizde kurslarla fazla bir şey öğrenemezsin, kalıplaşmış bilgileri yıllardır tekrar edip duruyoruz ve kovan sayımıza göre bal üretimi arasında acayip uçurum var, birde bu üretilen balın büyük bölümü şeker kullanılarak oluşturuluyor. Yani şeker vererek üretilen bal doğal, glikoz verilerek üretilen bal sahte kapsamında.

Bunu daha önce yazmıştım, bir daha yazayım.
Arıcılıkta organik asitlerin kullanımı benim bildiğim 30 yılı aşkındır. Yani taklit ettiğimiz batı, Amerika ve Avrupa 30 yıldır varroa mücadelesinde organik asitleri kullanmakta.

Ülkemizdeki hocalar olsun, kitaplar olsun hala bu bilgiler yok, olanlarda birbiriyle çelişiyor.
Ülkemizde oksalik asidi ilk kullanan kobaylardan birisiyim, ölçü yok bir solüsyon yapmıştım, arılarıma tabir yerindeyse boy abdesti aldırmıştım yanılmıyorsam 2008 yılı olmalı.

Formik asit kullanımında şekli ve dozu bilmemize rağmen ülkemizdeki ekipmanlar formik asit kullanmaya elverişli değil. Mersinde arıcıların kovanlarının resimlerini çektim, bazı kovanların musluk girişi 5 cm, en baba musluk girişi 10 cm ve ülkemizin en sıcak bölgesi, aslında Mersindeki resimleri bir yayın yapmam lazım, arada kaynayıp gitti.

Sonra Mehmet Yüksel'i tanıdık. Başta organik asitler nasıl kullanılır onu öğrendik. Sonra arı ırklarını ve saf F1 nedir bunlar nedir bilinmiyordu, senin sayende bunlarıda öğrendik diyemeyeceğim hala bu konuyu bilmeyen çok en azından ben ve arkadaşlarım öğrendi. Olaylar birbirini tetikledi ve biz saf arı üretmeye başladık, tabi suni tohumlamayı üç yıl gibi sürede aletin yapımı ve deneyler sonunda gelinen nokta şükürler olsun ki herkes kıskanıyor.
Senin yakın mesafe kovan taşıma tekniğini tanıtman bile büyük bir olaydır, bazıları bunada karşı çıkıyor, bu konuyu senin açtığın konu altında yazacağım.
Kekleri biz yıllarca yanlış zamanda kullandık, hala kışın karda arıya kek verenler ise hala var, senin sayende arı kışlatmada değiştirdiğimiz huylamız oldu. Seni yıllardır izliyoruz, bahar teşviki diye bir besleme takviminiz yok, bide hala çok şey geleneksel ve arıyı istediğimiz gibi kışa sokamıyoruz.

Arıcılık ülkemizde geri, nedeni ise insanlar bildiklerini paylaşmıyor.
Bakıyoruz herkes Müslüman ama kimse dininide bilmiyor. İslam dünyadaki tüm gelişme ve teknolojilere açıktır, sizi bu gelişmeleri öğrenmeye ve öğrendiklerinizi yaşamaya ve yaymaya davet eder hatta bunları yapmaz iseniz sizi kitap yüklü eşek gibisiniz diye kötüler.

Gene geçmişte bazı bilimcilere ben bunu hatırlattım dedim ki, adam Doktor, prof neyse görevlerini yapmıyorsa kitap yüklü eşektir. Birileri çıkıp vay efendim sen bizim hocalarımıza bunu nasıl dersin, bunları ben demiyorum Allah demiş Kuran'ı aç oku.
Buradan anladığımız nedir, Allah bize ne demek istiyor, bilimi geliştirin ve ülkenize ve insanlara faydalı olun, diplomayı alıp yatmayın... Yanılmıyorsam bahsettiğim ayet Cuma süresinin 6.Ayeti olması lazım, tefsirine bir bakın bakalım. Bu bizim kitabımızın bize çok çalışmanız gerekiyor uyarısı değimli.

Benim ülkemde bir sürü arıcılıkla ilgili bilim adamı var, ben organik asitleri, bir gurbetçi arıcıdan öğreniyorum, çok yazık değil mi bu bilimcilerimiz peki ne yapıyor.

Biz hepimiz aynı gemideyiz, herkesin özelliği ve yetenekleri farklı, insanların neler yaptığı ise ortada.
Ben arıcılık konusunda kimseye şunu yap şunu kullan demiyorum, yaptıklarımı paylaşırım, hissesi olan oradan kendine düşen payı alır.


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Adnan Öztaş

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 24
Ynt: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« Yanıtla #6 : 24 Mayıs 2013, 16:42:14 »


İki aydır arıcılık hakkında bilgi topluyorum. 43 gündür de arı sahibiyim. Kendime ait 1 arkadaşlarıma ait 2,5 koloniyi yönetmeye çalışıyorum ( hakimiyet bir onlarda bir bende :) ).

Arıcılık yapan bir kaç kişiye akıl danıştık. %100 yanlış bilgilendik diyebilirim.

Muhâkeme ederek internetten aldığım tüm bilgiler işime yaradı veya yarayacağına kâniyim.

Yani diyeceğim odur ki: Bu işi büyük oranda çözmüş ve bilgisini aktaran biri bulunursa çıraklık iyi. Fakat geleneksel arıcıya çıraklık yapılmaz.

Yarım hoca dinden, yarım arıcı koloniden eder.


Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: ARICILIK NASIL ÖĞRENİLİR
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs 2013, 16:30:28 »
Adnan bey,
arılarınız hayırlı uğurlu olsun,
arıcılık hayatınızda size başarılar dilerim,
yazınızın son çümlesi yerinde olmuş  :)
Bu forumda arkadaşlarım ve ben hiç bir zaman uzman arıcı veya hocam lafını kabul etmemişizdir
bizlerde sizler gibi arıcılığı ve arıyı seven kişileriz,elimizden geldiği kadar tecrübelerimizi yardım amaçlı forumda paylaşıyoruz,
fakat sanal alemde de sanal ve hayelci arısız arıcılar bulunuyor bunada dikkat etmek gerekir,
resimli anlatımlar her zaman daha faydalı olduğuna inandığımızdan,bütün uygulamalarımız resimli ve videoludur
sanalda resimsiz uzun yazılara inanmayınız.
Aynı şekilde Forum üyeleride resimli soru veya dertleri neyse anlatırlarsa,
cevaplamamızda daha detaylı olacağına inanıyorum.