Gönderen Konu: ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI  (Okunma sayısı 9271 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI
« : 25 Ocak 2011, 13:46:34 »

Koloni sönmelerinin en çok yaşandığı yer doğu Karadeniz bölgesidir. Her bahar kamyon kamyon arı kolonileri satışa sunulur.
Bu bölgenin arısı niye bu kadar sönme yaşanıyor, hiç merak ettiniz mi?

Bir başa nedeni ise bu bölgenin arısı gelişmediği için dışarıdan baston koloni getirilmekte, yoksa bölge arısına destek olmaz iseniz sezonun yarısına kadar 5 çıta olamaz.

Başarısızlıkları bile öyle savunuruz ki, akıllar alacak gibi değil. Bizim arımız sönmez, bir su bardağı kadar kalsa bile bahara çıkar. Bu bile övünme kaynağı olmuş, varın gerisini siz düşünün.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI
« Yanıtla #1 : 26 Ocak 2011, 23:58:47 »
                 Bakanım,bloglardan takip edebildiğim kadar dogu karadeniz bölgesine arı girişinin olduğu ve bölgenin arısının bozulacağından bahsedilmektedir.Gerek bahseden arıcı arkadaşlar gerek arıcılık kitaplarında başka ırk arının Karadeniz bölgesinde orman gülünden dolayı yaşayamadığını yazmışlardır.Aslında bu nedenle başka ırk arı yaşayamıyorsa sevinilecek bir haber,çünkü bu bitki sayesinde doğal seleksiyon devam etmekte asıl tehlike ise bahsetmemelerine ragmen bu bitki yok olursa dedikleri ,arı ırkının bozulması durumu gerçekleşecektir.
                  Arı ırklarının dagılımına bakarsak,İtalyan ırkının yeryüzünde hakim olduğunu göreceğiz.Nedeni ise sıcak bölğelerde arı yoğunluğunun fazla olması İtalyan arı ırkının sıcak bölğe arısı olmasından kaynaklanmaktadır. Uzmanlara göre İtalyan arısı arıcılık için olmazsa olmazlardandır. Ülkemizde bir benzer durum ise Mugla arısı diye adlandırılan arının hızlı gelişmesinden  ve çerçeve hesabı ucuz olmasından dogu anadolu ve karadeniz bölgesindeki arılardan önce gelişmesinden dolayı  arı tüccarları arı bu ırk arıları ya ana arısını değiştirmeden yada kafkasla değiştirip satmaktadırlar.Ülkemiz koloni sayısı 4.000.000. civarındadır. Mugla ilinin arı varlığı 595.000.dir yaklaşık ülkemiz arı varlığının yüzde 15 dir.
                 Bir bölğeye arı girişi var ise muhakkak bir nedeni vardır.Nedenler şunlar olabilir.
                 1.Arz talep neticesinden meydana gelmiş olabilir.
                     a.Bölge insanı kendiliğinden veya Devlet teşviği neticesi arıcılığa yönelmiştir,arz talebi karşılayamamıştır.
                     b.Bölgede arı varlığı hastalıklar neticesinde azalmıştır,talep çogalmıştır,arz durumu karşılayamamıştır.
                     c.Bölge arısı hantal yani az yumurta atan bir ırkdır,takviye amaçlı 80.000.koloniler oluşturmak amacı ile getirilmiş olabilir.
                  2.Mesela Erzincan bölgesinde Mayıs ayında arı fiyatı 200Tl dir.Okuduğumuz bilğilere ve Artvin ve Rize bölğesindeki arkadaşların söylemlerine dayanaraktan koloni fiyatları 300 ila 350 Tl oldugunu ögreniyoruz.Mesela Kars Ardahan ve Igdır illerinde koyun arı ile ogul kuzu ile bal tereyagı ile eşdeğerde satılmaktaydı bu seneye kadar ,koyun fiyatları artınca arı 300 Tl civarında işlem gördü.Bu fiyatlar ister istemez arı tüccarlarınıda harekete geçirmektedir.
                 Gezginciliğin bu kadar büyük boyutta olduğu ülkemizde Eko tip bu gibi konulardan bahsetmek kendimizi kandırmaktan başka işe yaramayacaktır.Çünkü henüz Eko tipin varlığı tanımlanmamıştır.Değerler nedir belli değildir.Bir örnekle konuya açıklık getireyim,matematik ilminde  sonuç her işlemde aynı çıksa bile saglamasıda dogru çıkarsa işleme dogru diyebiliriz.Saglıcakla kalın.

demirsoy

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2011, 08:49:07 »
Ali Bey Sayın Vecdi Bey'in hakkı var. Ordu'lu ve Rize'li birkaç arıcı ile tanıştım. Diğer bölgelerden ucuza, hızlı üreyen arı satın alarak ve Orman İşletmesinden de ucuza kereste alarak kalabalık kovanlardan 6-7 çıtalık yeni koloniler meydana getirmekteler. Bu kolonileri de Valilik ve Kaymakamlıkların yapmış oldukları arıcılık projeleri için satarak geçinmekte garipler. 200 arı satın alan bir arıcı Kaymakamlıklara 2000 koloni satıyor. Yani onların arı ürünü üretmekle alakaları yok.

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2011, 11:01:16 »
Bahsettiğiniz arı satışlarından geçen yıl bizlerde nasiplendik. Bizimkiler muğladan gelmişti.

Nisan ayında 2010 ana arı vermişler 10 kovanın 6,7 tanesinin arısı sorunlu çıktı. Hiç kimse bal alamamış. Kovanların büyük bölümü kışa girmeden söndü. Çoğu oğul verdi. Geldiklerinde 8 çıta idi ama nüfus o kadar değildi. Gelişmediler gelişenler oğula gitti. Sonuç itibari ile devlet göz göre göre kandırıldı. Sebeplerini sorduğumuzda hiç kimseden tık yok. Buda ders oldu. Velhasılı kelam öyle seceresini bilmediğim arıyı, meyveyi, sebzeyi, hayvanı, arabayı ilgi alanıma almayacağım zira verdiğin emek, zaman, para ziyan oluyormuş. Tek karım var tecrübe ;).

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI
« Yanıtla #4 : 27 Ocak 2011, 14:06:13 »
Arkadaşlar benim anlatmak istediklerim bu degil.
Bakın bizim bölge arımız kafkas diyenler kış boyu doğu karadenizde acayip kovan sönmeleri yaşar, bu bir.

Efendim arımız eko tip diyenlerin arısı acayip melezleşip yozalaşıyor ve hala bölgeye binlerce koloni geliyor ve bu nasıl eko tip arı, bu iki.

Ölen kolonileri bunların alayı dışardan geliyor bizim arılarımız sönmez demek ne kadar doğru.

Eko tip denilen arılarda ne kadar eko tip?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI
« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2011, 22:01:54 »
Ali abinin demek istediğini ben anladım.Şimdi benim samimi olduğum bir kaç arkadaşım var.Benim arılarımı pek beğenmezlerdi.Onlara göre kendi arıları kara arı (siyah)bizimkiler kara der.Hepsinin arısıda 50 nin üstündeydi.Şimdi 15 kadar düşmüş çoğunda bir avuç arı kalmış.Birde bu arkadaşlarım geçtiğimiz sezon Erzuruma gitti.Hala bizim arılarımız yerli demekteler.Gittikleri yerde her yerden arıcı vardı.
Geçtiğimiz baharda bir kamyon arı sadece bizim ilçeye geldi.Hepside satıldı alanlar pek memnun değil.Satan bir arkadaşın eniştesiydi her sozun Antalyadan getirip satıyor.Arkadaşın metiyle bende aldım 8 çıta dediği arı 5 çıta ancak.Kovanın uçuş deliğini açıyorsun doğru dürüs tarlacıda yok.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARILARIN BÖLGELER ARASI SATIŞI
« Yanıtla #6 : 04 Şubat 2011, 12:10:00 »

Bir bölgede eko tip arı varsa bunların özellikleri ve karekterleri binlerce kolonide aşagı yukarı aynı olmalı.
 Bu konuda yanlışım varsa düzeltin.

Bu ikinci resim, günümüz eko tip arısı, belki daha da melezleşmiştir ;D
Resimin sağ tarafında eko tip arımızın ürzerindeki eko tip erkeleri görüyorsunuz, ancak bu kadar eko olabilir, akort biraz ayarsız oldu ama bu yeterli sanırım 8)

Meşhur bir Nasrettin hoca hikayesi vardır.
Hoca Nasrettin evine 3 okka et almıştır, eti de sorumsuz hanımı komşu hanımlar yiyor. Akşama sofrada et bekleyen kocaya buldur pilavı dayanmış. Hocada hayırdır aldığım et nerde demiş. Hanımı kedi yedi diyor, hoca kediyi tartmış 3 okka gelmiş. Diyor ki kedi 3 okka geldi, eti bu yediyse kedi nerede? Yok, bu yemediyse et nerede?

Bizim arıcılık araştırmaları aynen bu hikâye gibi, söylemde olanlar gerçekte yok.


Eko tip ne demek?
Öncelikle eko tip yanlış biliniyor.
Eko tip denildiğinde bir bölgenin canlısı veya bitkisine verilen isimdir.
Bitkiler gezdirilemediği için bu kural geçerli ya canlılarda eko tip nasıl olmalı.
Aslında eko tip denildiğinde bölgedeki her ırk canlının birbirinin aynısı olması gerekiyor. Yani saf hatlar gibi düşünmeliyiz.
Eko tip arı denildiğinde iş daha karmaşaya biniyor.
Arıların melezlenmesi daha kolay ve kontrol altına almakta imkânsızdır.
Hele bölgeye binlerce koloni girip çıkıyorsa burada bu arı eko tip demek ne kadar doğru?

Size bir izole bölge söyleyeyim, bu bölgenin merkezinde saf arılar var, etrafındakilere aynı ırkın melezi deniliyor ve buraya arı giriş ve çıkışı yasak olmasına rağmen bu var sa….

Yılar öncesi gezginci arıcılık yokken her bölgenin kendisine özgü arıları olabilir. Bunlara eko tip dersin yerel arı dersin, yerli dersin.  Şimdi neye dayanılarak bu isimler kullanılmakta.

Bilimcilerimiz hala bir sürü yerde eko tiplerden yerel arılardan bahsederken bunların delilleri neler?

Eko tip demek tüm ırkların melezleşmesinin adımı?

Bırakın eko tip arıyı, izole bölgede anaarı üretilen bir bölgemiz var, izole bölgenin merkezinde bir ırkın safı üretilirken, kenarlarında üretilene melez deniyor. Fakat burası güya izole bölge, ya serbest bölgelerde neler var?

Şimdi gelelim meselenin özüne.
Bilim adamlarımız hala 40-50 yıl öncesi makaleleri dikkate alarak ülkemizde 5 ırk arı ve bir sürüde eko tip var demekte.

Ne hikmete ise yeni araştırma yapılıyor, bazı bilimcilerimiz gene aynı verileri çıkartıyor?

Gene ne hikmetse bazı bilimciler efemdim ırklar eko tipler yok oldu diyor. Biz bu bilgilerin hangisine inanacağız.

Ülkemizde son 40-50 yıl içinde acayip bir gezginci arıcılık var binlerce, hatta milyonlarca koloni ülkemiz içinde cirit atıyor.
Tek bir ırk arı ülke geneline damızlık olarak dayatılmış.

Gelin bu pirincin taşını bir ayıklayın.

Yukarıdaki iki resim arasında hiç fark yok dimi, çünkü ikisi de birbirinin aynısı, ikisi de eko tip arılarımız örneği.

Şimdi Nasrettin hocanın arılarına ne oldu, hiçbir şey olmadıysa, eko tip arılar ve 5 ırk arı nerede?
Yok, oldularsa hala eski türküleri söyleyenler, kimleri kandırmaya devam ediyor.
Eko tip, veya ırk ne demek bunların kelime anlamları değişti

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk