Gönderen Konu: Anadolu Irkı Arıların Verimi  (Okunma sayısı 39677 defa)

ŞÜKRÜ KOCA

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
Anadolu Irkı Arıların Verimi
« : 04 Şubat 2010, 17:06:12 »
Merhaba Arkadaşlar,
 Toprak TV'de arıcılıkla ilgili bir program izlerken anadolu arı ırkı ile ilgili çok enterasan bir bilgi verdiler. Şaşırdım kaldım. Arıcı Anadolu ırkı anaarıları kullandığını söyledi ve bu arılardan 100 ile 150 kg arasında bal, 6 kg polen besleme yaparsan 12 kg polen alınabildiğini söyledi. Baktım adamın 200 kadar kovanı varmış temmuz ortasında kovanlarının % 80 tek katlıydı. Şimdi gördüklerime inansam sadece balı değil kovanıyla çarpsan. bölsen ya da çıkarsan 100-150 kg bal alamaz.
Bu ırkın ortalama verimi hakkında bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.
Sağlıcakla kalın.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #1 : 04 Şubat 2010, 22:52:26 »
Hocam o arkadaşa sormayı unutmuşlar, sorsaydılar kesin 75 tane de oğul aldım derdi ;)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #2 : 05 Şubat 2010, 10:29:35 »
Şükrü bey aslında arıların verimi güçleriyle alakalı. Kim ne derse desin ırk ne olursa olsun gücü yerinde tutamıyoruz. İsteyende istediği kadar atsın her şey ortada.
Başta kovanlarımızda sorun var, İzmir, Muğla yörelerine gidin bakın kovan girişi aynıdır. Tekrar başka illerimize bakalım, Erzurum, Kars’ta durum aynıdır. Gelin İç Anadolu bölgesine durum gene aynıdır. Bu bölgelerdeki insanların giyimlerine baktığınız da ayını değildir. Erzurum’daki yazın giyilen giysiyi eğede birisine giydirin sıcaktan çatlar. nedendir bilinmez tüm arılara aynı giysiyi giydirip aynı kapıyı zorunlu tutabiliyoruz.

Besleme konusu da bana göre gene saçmalık, Avrupa’da sadece sonbaharda eksikler tamamlanıyor ve bir daha besleme veya teşvikleme diye(kurak dönemdeki kekleme hariç) bir şey yok. Biz çok biliyoruz ama az bal alıyoruz. Her dönemde arılarımıza iyilik yapıyoruzya bir şeyler ikram edip duruyoruz.

Yazılarda yada programlarda insanları kandırmak çok kolay. Arılığımızın tamamını ne kadar güçlü tutuyoruz ona bakılmalı. Efendim şu ırk çok iyi bakıyorsun kovan 4-5 çıta arıyı zor buluyor, bu kadar arıyla neler yapılır zaten görüyoruz başta bahar balını kaçırıyoruz, nektardan nektara girerken kovanlarımızda arı kalmıyor. Avrupa’ya bakıldığında bal hasadı yapılırken kovan hala 30-40 çıta arı kaynıyor. Bizim en güçlü dönemizden daha çok arıyla, arı kışlatılıyor gelişmiş ülkelerde. Bunu çözdüğümüzde bana göre bir çok şey bitecektir
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2010, 13:12:02 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2010, 09:12:01 »
Ariirklari1
Arı ırkları hakkında genel bir bilgi diyorsanız bu tablolarda gerekli bilgiler vardır. Bu tablo ise tarım bakanlığımızın sitesinden alınmıştır.
Bu resimde orta Rusaya arısıyla, bizim milli arımız Kafkas arısı vardır. Irkların özellikleri saflarına göre test edilir, saf arılarda ıslah edilmediği müttedçe doğal yollarla üretilen F1 ler büyük olasılıkla saf hattın özelliklerinin dışına çıkmazlar, yani saf anaarı ne kadar yumurta atıyorsa ilk melezleride aynı oranda yumurta atarlar.

Birileri yıllardır bize kafkası öyle bir tanıttıki, kenarda mersedes,bmw varken, murat 124 mersedesten daha iyi demekte.

Halada bu olay devam etmekte. Bu bizim ülke olarak çaresizliğimizdir. Ayrıca bu çaresizlik bilim adamlarımızın üstün başarısından kaynaklanmaktadır. Hala kafkas şöyle gelişiyor , yok efendim böyle gelişiyor diye nağmeler yapılmakta. Eger dediğiniz gibiyse o arı kafkas olamaz. Tablo ve özellikler ortadadır. Tabloda tanıtılan arıların en hantal ve en az gelişeni ise gene kafkas arısıdır. Anadolu arısınıda melezleyip yok eden arı kafkas arısıdır. Çünkü
 Ülkemizin tüm bölgelerine bu arı sanki kasıtlı sokulmakta.
Ariirklari2
[
Tabloyu bir resime sığdıramadığım için üçe böldüm, aşagıda tam linki vereceğim, oradanda bakılabilir.  Bu tabloda karpat arısı, Ukrayna step arısı, Uzakdoğu arısının özellikleri yazılmakta.
Ariirklari3, İtalyan ve karniol arı
Tablonun bu bölümünde ise dünyanın en hızlı iki arısı vardır.Birinci sırada italyan arısı ikinci sırada ise karniyol arısı.  Birde şunu belirteyim, bu yumurta ve hız arıların gelişmiş oldukları dönemde atılır, yani iki çıta arıya hangi anaarıyı verseniz 3-5 gün sonrası yatmaya başlayacak. Zaten son zamanlarda bu önemli detaya dikkat çekmeye çalışmaktayım. Anaarı kovanın bir ucundan başlayıp, öbür kenara varıp gelene kadar ilk attıgı yumurtalar arı olarak çıkmaya başlayacak bir arı kapasitesi olmalı, buda en az 5-6 çıta ful arı demektir. Yılarca bahar ballarımızı bu yanlış ırk ve uygulamalar heba etmiştir.  Ülkemizde yayınlanan makalelere bakıyorum, yıllar öncesinin kaynakları hala veri olarak kullanılmaya devam ediliyor, üzülüyorsunuz ama yapacağınız hiç bir şey yok. Arı ırklarıyla alakalı makalelere bakın, 1940 lı yıllardaki papazın araştırmaları kaynak olarak gösterilmektedir, çok üzücü bir durumla karşı karşıyayız.

http://www.tarim.gov.tr/uretim/Aricilik,Ana_Ari_Yetistiricilik.html
« Son Düzenleme: 04 Mart 2010, 11:03:01 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #4 : 19 Eylül 2010, 20:28:07 »
Cemal abi öncelikle mart başından beri işlemeyen bir konuyu işler hale getirdiğin için teşekkürler. Ama üzüldüğüm nokta o ki bu arılardan bizim Vecdi abimizin niye haberi yok oda Kemahda arıcılık yapıyor. Mayıs başında katlı arısı olsun diye neler vermez inan bana:)

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #5 : 20 Eylül 2010, 23:39:16 »
          Muhteşem abi,Cemal abi denesin,sonuçları bizlerle paylaşacaktır.1982 yılında Kars ili Selim ilçesi Gelinalan köyünde saglık memuru olarak çalışırken Köyün hocası Hamza KEMER abimizden 1 adet kafkas arısı kolonisi aldım.Kemah ilçesi Mermerli köyünden Allah rahmet etsin Eğitmen Mustafa OKTAY amcadan babam 1 adet karakovan aldı.Kemahdaki arı halis muhlis bizim oranın eko tip yerli arısıydı.Baharın hızlı atak yapardı,hırçındı şartlardan en iyi şekilde faydalanırdı,kışa 4-5 çerçevede girerdi1984 yılında 11 adet kovanım oldu,çok ogul verirdi.1984 yılında af dan yaralandım.Gevher Nesibe Saglık Eğitim Enstitüsünü bitirdim.Arılarım varroa dan söndü,ilçemiz in arı varlığının dörtte üçü söndü.İlçemize ülkemizin her yerinde arı getirilip satıldı,insanlar öyle kandırıldı ki kamyonun sırtında arı indirilmeden satıldı.Her yıl arılar sönmeye devam etti.Tüccarlar 4 yıl aynı şekilde arı sattı.Her anacıdan ana arı getirildi.2360km kare ilçemizde yaklaşık 20.000. koloni arı var,eko tip den bahsedebilirmiyiz.Ayrıca birazda gezginci arıcı geliyor,bir kısım arıcılar Mugla Mersin ve Adana iline arıları kışın naklediyorlar.Bu durum da ekotip den bahsetmek durumu kavrayamamaktır.Hüseyin isminde arıcı bir abimiz var hersene Mersine kovanlarını götürüyor,dönüşde arı satacak ya her yıl arının ırkına başka diyor,bir kaç sene önce bir hoca arkadaşıma arı satmış ,demiş ki benim arı İRAN KAFKASI.Dedim öyle bir ırk yok ,olur diye iddia etmeye başladı,dedimki Sivas ın refahiye ilçesi var, dediki Erzincana baglı,bende biliyorum Sivasın Refahiye ilçesi olmadığını sen anlayasın diye iddia ettim,bir yıl sonra arılar dünya değiştirince anladı.Her yörenin arısını denedim,her ırktan arım oldu 28 yıllık zamanda.Hangi arının nasıl renkte petek ördüğünü bilirim,ülkemizde yok olan, mister Adams ın tespit ettiği ege adalarında ve  egenin kuşadası kıyı şeridinde eskiden bulunan ada arısı diye bildiğimiz litaretür de adami arısı geçen bu arıyı da tanıdım.Keşke Tarım Bakanlıgı,Üniversiteler eko tiplere ırklara sahip çıkıp geliştirebilselerdi.İtalyan ve Karniyol gibi Dünya nın en yaygın ırkları olsaydı,hepimiz mutlu olurduk ve kullanırdık.Bu konuda arıcı kardeşlerimizin katkılarını bekliyorum.Saglıcakla kalın.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2010, 09:09:48 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #6 : 21 Eylül 2010, 11:07:53 »
Sn Cemal abi bak Vecdi abi neler anlattı o bölgeyle ilgili. Yani senin Hüseyin abinin arılar biraz iran kafkası gibi duruyor ;) Ayrıca senin IP numarasında İzmir kokusu var. Şimdi senden beklentim nerde arıcılık yaptığını bu Hüseyin abi dediğin zatla nerde karşılaşıp kovan verdiğini resimli olarak paylaşman bizlerle. Paylaşmaz iseeeeen :-[ ..................onu o zaman anlatacam....
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2010, 11:09:43 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #7 : 26 Eylül 2010, 18:43:57 »
Bak tecrübe dedikleri bu işte... Sana Cemal kardeş diye başlasaydım ve sen 24 yaşında çıksaydın ayıp etmiş olacakdım. Ama bak 20 yaşındaymışın yani benden 2 yaş küçük fenamı oldu işte mor olmadık ;D

Gelelim paylaşımlarına yazdıklarından ben seni Elazığ tarafında ve Hüseyin abinin arılarınıda orada mayıs başında katlı imişler gibi anladım ve dedimki yav vecdi abi neredesin böyle ekotip varmış :o nasıl görmezsin. Şimdide diyorsunki Hüseyin abin mayıs sonuna kadar sizin oralarda yani İzmir deymiş ve arılarıda Elazığ ekotipi imiş bunlar oğul vermezde hiç ana değiştirmezmiymiş  ;D bende diyorum dışarda kargalar niye gülüyor ::) demek onlarda duydular. Her gittiği yerde fotoğraf çektir derim ilerde ben nerde hata yaptım diye kendi yaşantın hakkında soru soracak olursan cevap bulman kolaylaşır bence (bu benim tecrübem) sana niye yüklendim konusuna gelince onu bir gün karşılaşırsak derim artık :P sağlıcakla kal.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #8 : 05 Ekim 2010, 09:18:33 »
sayın muhteşem abi arkadaşa ben sordum kaç  tane oğul aldın diye.hatta sormadım gittim bizim enişteyle 2 tane boş kovan bıraktık oğul cıkarsa koysun diye mayıs sonu gibi buradan kacıyorlar.oğul yerine bize 2 tane kovan bıraktı.şansınıza oğul cıkmadı dedi.yani hüseyin abi boşa konuşacak adam değil, 15 seneden beri tanıyorum mayıs başında ziyaretine gittik arıları coğu kattaydı ve 1 haftaya kadar sağım yapacağını soyledi.söylediği arılar kafkas ama elazığ ekotipi gibi birşeyler söyledi.seneye göreceğiz bakalım bizde maharifetlerini kerataların :D




http://web.ogm.gov.tr/diger/egitimbilgisistemi/Dokumanlar/Ar%C4%B1c%C4%B1l%C4%B1k%20E%C4%9Ft/ARICILIK%20VE%20BAL%20%C3%9CRET%C4%B0M%C4%B0%20%C4%B0LE%20%C4%B0LG%C4%B0L%C4%B0%20ARA%C5%9ETIRMALAR.ppt

Resim Ordu eğitim enstitüsü sitesinden alınmıştır, bu siteyide bir inceleyin. Kuruluşu epey eski, Bol proje var.

Cemal;

Gelişen arılar mutlaka oğul verir. Kolonilerin anaarısı yaşlandığında oğul vermese bile anaarı değişecek ve bulunduğu yerde bulunan erkekle çiftleşecek. Irk anında erozyona uğrayacaktır. Dolayısı ile belli bir anaçtan üretilmeyen anaarılara isim ve ırk söylemi, hatta ekotip denilmesi son derece yanlış. Eko tip denil dimi bir bölgenin bozulmamış beli arısıdır. Bu bölgeye dışardan anaarı ve arılı kovanda girmemesi gerekiyor.
Vecdi beyin yazısını okuduysanız, bir ilçedeki arı hareketi, ne kadar fazla, böyle bir yerde siz arıya ekotip deme şansınız yok. Derseniz ya işi bilmiyorsunuz yada kendinizi kandırmaktasınız.

Kafkas arısının gelişmiş hali ise 15 çıtayı geçmez. 15 çıta olduktan sonra tekrar geriye düşerler ve bir daha 15 çıta olana kadar sezon biter.

Arıcılar yaz günü 20 çıta ful arı zannettikleri koloniyi, soğuk bir yere soksunlar bakalım kaç çıta arı kalıyor.

Anadolu arısı denilen arı nedir, gezginci arıcılığın böyle birbirine girdiği yerde arıya işi bilmeyenlerin koyduğu isimden öte gidemez.

Irklarla alakalı makalelere bakın en tazesi 1990 lı yıllara ait, gerçi şimdide bu konuda makale yazılsa 1950 li yılların bilgilerine sadık kalınarak makale yazılıyor.
Günümüzde yeni bir araştırma yapılmıyor ve hala 50 sene öncesi birisinin söyledikleri bize kaynak olarak yutturulmaya devam ediliyor.

Madem Anadolu arımız var ise bunun anaçlarını hangi üniversitemiz elinde bulunduruyor, alıp kullanalım.
Bu konuda üzülerek söyleyeyim çalışma bu güne kadar yapılmadı, bundan sonrası yapılsa bile sonuca kaç yılda gidilir bilmiyorum.
Türkiye’de Anadolu arısı diye bir arı kaldı mı?
Bana göre kalmadı, kaldı diyenler ülkemizdeki arı çorbasından bunu bulup çıkartsınlar.
Bu çorba büyük bir kazandır, dibine dalarsanız kepçenize tuzlu, ve taneli, üstüne çıkarsınız yağlı, ortasında tanesiz ve yağsız porsiyonlar var.
Arı ırklarımız gerçekten çorbaya dönmüştür, bu çorbanın içinde iyi arılar vardır, saldırgan arılar vardır, sakin arılar vardır, hastalıklara dayanıklı veya dayanıksızı vardır, çok iyi bal yapanı ve yapmayanı vardır. Biz arıcılığı bal için yapıyoruz, ülke olarak genelimiz bu eğilimde. Arılarımız bala çalışacaksa 100 kovan arıdan 30 tanesi iyi bal yapıyorsa gerisi, biraz önce saydığım olumsuzluklar içeren karakterde olacaktır. Bu arılar zamanında selekte edilip, elimizde damızlık anaçlarımız olsaydı, 100 kovanın hepsi çok iyi bal toplayan arılar olurdu.
Anadolu arısının damızlıklarını ülkemizde bulup, bunu selekte etmek çok uzun yıllar alacaktır. Bu işin kısa yolu, yıllar öncesi ülkemizden Anadolu arılarını seçip götüren papaza bence bir an önce müracaat dilip buradan giden arılardan ülkemize getirilmesidir. Papazın buradan 400 kovan arı götürdüğü söyleniyor, bu  kişi sıradan bir papaz değil bu işin uzmanı ve hala söylemleri üniversitelerimizde kaynaktır. Ülkemizden bu kolonileri seçerek götürmüştür. Benim kanaatim bu arıları selekte edip hala ellerlinde tuttuğu yöndedir.

Ben ülkemizde 5 ırk arımız var diyen bilim adamlarımızdan bunların damızlıklarını istiyorum.
Bilimcilerimiz arı ırklarımızı koruyup selekte etmeli, bilimcilerin işi makale çevirisi olmamalıydı.
Yukarıdaki arı hareketleri haritasına bakıp ülkemizdeki arılara isim koymaya devam edelim.

Bu çorba daha çok su götürür.
« Son Düzenleme: 05 Ekim 2010, 14:54:42 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

fehmi

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #9 : 19 Ekim 2010, 13:58:51 »
Arılığımda bulunan arılar anadolunun yerli arısı 2008 yılında Derince Çenedağa getirdim. Burada 10 adet bölme yaptım. Bölmelere arıcılar birliğinden ana arı aldım.
Bu sene bunları karşılaştırdığımda;
Arıcılar birliğinden aldığım analar erken yavru atıp tez gelişiyorlar.
Kendi arılarım soğuğa daha dayanıklı gelişimini geç tamamlamaktadırlar.
Arıcılar birliğinden aldığım arıların erken gelişip nektar tüketimi fazla olduğundan sıklıkla kontrol edilmesi gerekiyor.
Bal verimine baktığımda anadolu ırkı arıların kadroları daha zayıf olmasına rağmen bal verimi daha yüksektir. Bu nasıl izah edilebilir. Bu konuda üstad arıcıların börüşleri ne durmdadır.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #10 : 19 Ekim 2010, 18:55:31 »
Bal verimine baktığımda anadolu ırkı arıların kadroları daha zayıf olmasına rağmen bal verimi daha yüksektir. Bu nasıl izah edilebilir. Bu konuda üstad arıcıların börüşleri ne durmdadır.
Tüm arıcılık otoriteleri güçlü koloni eşittir yüksek bal vermi diyor ve herkesce bu kabul ediliyorken Fehmi bey bu sonuca nasıl vardınız diyeceğim.

Arılarınızın anadolu arısı olduğunu söylemişsiniz ne güzel. İnşallah öyledirler. Niye böyle dedim derseniz ülkemizde o kadar fazla ne idüğü belirsiz ana arı (tanesi 1 tl den almış olan hocalarımız var) girişi varki ve arıcılarımız bunları menşey kartları varmı kim üretmiş diye sorgulamadan alıp kullanıyorki ve dahi de bu arıcılar sizin yakın çevrenizdeyseler sizin arılarınızda ana değiştiriken bunların erkekleriyle eşleşirlerse nasıl yerli olarak kalabilirler merak ederim.

Ben bahçemde yerli domates, biber, fasulye ve bamya yetiştiriyorum. Buradaki amacım genetik yapısı ile oynanmamış ürün yetiştirmek ve bu yerli bitkilerin kaybolmamasını sağlamak. Ama bir kök domatesten aldığım verim hibrit domateslerden aldığım verimden kıyaslanamayacak kadar az. Aslında güvendiğim bir kuruluşdan genetiği değiştirilmemiş olduğuna inandığım bir hibrit tohum bulsam onuda alır sırf verimi düşünerek kullanırım. Keza piyasada dikensiz böğürtlen fidanları satılmakda buda tercih edilmekde niye rahatca meyve toplamak için. Şimde gelelim ana arı konusuna ben menşey kartı olan üreticisine güvendiğim karniol ana arı alıp kullanıyorum. Neden derseniz bu arı ; üreticisinin anlattığı gibi benim arılığımdaki uygulamalarımda da

      *kışa güçlü giriyor bahara da güçlü çıkıyor
      *bahara güçlü çıkan arıda verim yüksek oluyor
      *sakin bir arı
Bazı arıcılar bu konuda yok iç çamaşırıyla arı açıyorlar yok yerli arıyı kötülüyorlar yok iluzyon yapıyorlar demelerini ise onların başarısızlıklarına kılıf uydurmaları olarak görüyorum. Benim arılığımda ki tüm arılarım bu sene kışa katlı giriyorlar ve ben paylaşımlarımı filme alarak resim çekerek yapıyorum. Amacım birileri görürde faydalı olurmuyumdur. Yoksa bu işin ticaretini yapmıyorum. Bu konuda size diyebileceğim budur.
« Son Düzenleme: 19 Ekim 2010, 19:50:11 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

trakyalı senol

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
    • trakyalı
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #11 : 20 Ekim 2010, 01:13:57 »
Fehmi bey bir tv kanalında anadolu ırkını çok verimli diye anlatıyordu bende sonuna kadar dinledim aynı zamanda ana arıda üretiyordu dikkatimi çeken ise anadolu arısına süper diyor ama arılığında başka bölgelerin arılarınıda sayıyor üç bölgeden elinde arılar varmış  üretilen analar nekadar anadolu arısı acaba diye aklımdan geçirdim bir arılıkta başka ırk arılar varsa ona kimse şu veya bu ırk diyemez ana hattı baba hattı önemli bana bir tarihte çok uysal olan karniol iki adet ana hediye geldi ama ne ilginçki kuduz köpek gibi saldırıyorlardı anaların geldiği yer türkiyeden karniol üretiyormuş adam ne karniol ama soyu sopu belli olmayan yerden ana almak bence yanlış fehmi bey 40 binlik kovanmı çok bal yapar 80 binlik kovanmı çok bal yapar doğal olarak 80 binlik kovan çok bal yapar neden tarlacı fazla ondan bal yiyebilir ama getirdiğine bakarsanız çok bal bir kovanda tarlacı arı çoksa balda çok demektir okuyoruz şu ırk çok bal yapar dili uzun iyide bal varsa yapar yoksa neyi yapar  bana göre arı mevcudu bal yapar düşünün bir tek arımı çok beş arımı çok bal çeker ayçiçeğine ve benzer çiçeklere dil uzun olsa ne olur ama tarlacı arın çoksa balda çok tabi çiçek nektar salgılarsa havalar uygun olursa  kolay gelsin.

fehmi

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #12 : 20 Ekim 2010, 17:06:10 »
 Dr. Muhteşem Turunç ve trakyalı senol Arkadaşlar güzel yazmışsınız sizlere katılıyorum. Benim düşüncelerim bu yönde idi.

MESTAN BESLER

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 15
  • Lütfen duyarlı Olalım DÜNYAMIZ Hasta onu Koruyalım
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #13 : 21 Ekim 2010, 16:52:19 »
Tecrübeli bir abimizin arılığına sık sık uğrarım bana bir gurup kovan göstarek bu arıların çalışmasına imrenerek bunlardan seneye ana yetiştrecem derdi.Gerçektende imrenilmeyecek gibi değillerdi.Bütün kovanlardan daha yogun mevcutları ve çalışması olmasına rağmen bu kovanlar hiçte umduğu gibi bal yapmadıkları ve mevcut olarak ve  çalışma yoğunluğu az olan kovanlara göre daha az bal alabildiğini söyledi.Bu arılardan böldüğü kovanların hepsi öyleymiş.Aşırı mevcut+çok bal değil gibi ne dersiniz.SAYĞILARIMLA

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #14 : 21 Ekim 2010, 18:22:51 »
Abi o arkadaşın arılıkda suyu bir kaynat bakalım belki 50 derece santigradda kaynar ;D