Gönderen Konu: ANAARI KABULÜNDE KISKANÇLIK  (Okunma sayısı 5408 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
ANAARI KABULÜNDE KISKANÇLIK
« : 31 Mayıs 2010, 14:08:07 »

Arıcılıkta anaarı kabülü, yada koloniye yeni anaarı verilmesi, bir başlka deyiple yeni anaarı monte etmek gibi bir sürü söylem olabilir.
Konu hakkında bu günlerde gözden kaçan en önemli nedenlerde birisi atlanıyor. Bu atlanan detay anaarı kabulunde ve kesilmesinde çok önemli.
Tesadüfe bakın bu hafta bir çekim yapıyordum. Çekim yapma nedenim ise gene birisi kabul ettirdigi karniyol F1 anaarı gözlere birden fazla yumurta atmaktaymış. Genç anaarılarda bu doğaldır, birde zayıf bir arıya anaarı kabul ettirmişseniz alan dar yumurta çok olunca arıların sarmadığı yerlere bile yumurta atılır. Bunu filimleyelim derken az daha çıtadaki anaarıyı kestiriyordum.

Bu olay tesadüfen oldu, isteseniz 100 filim çekin bunu başaramazsınız. Filim çekerken biraz çıta dışarda durmuştu, işçi arılardan biriside kıskanıp birden anaarıya saldırdı.

Hemen elimdeki makinayı bırakarak, işçi arıyı parmaklarımın arasında ezdim.
Kolonilere anaarı kabul ettirildiğinde yada kabul ettirme aşamasında koloni rahatsız edilmemelidir, bunu atladık sanırım.
Filimde kendi anaaarısına saldıran işçi arı zannedersem bir çok şeyi ifade ediyordur.
Bu olay bana yeni bir tecrübe olmuştur, sizlerle paylaşıyorum.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: ANAARI KABULÜNDE KISKANÇLIK
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2010, 09:53:16 »
Açıkcası şaşırdım; bu merhumun anaya zarar vermesine sebep ne olaki neden kıskanıyor amacı nedir ? Bu durum sürekli yaşanırmı karşılaşmamak için neler yapmalıyız. Birde yeni ananın fazla attığı yumurtalar temizleniyor mu ? Biraz fazlamı soru sordum :)

Mustafa DOĞAN

  • Ziyaretçi
Ynt: ANAARI KABULÜNDE KISKANÇLIK
« Yanıtla #2 : 14 Haziran 2010, 11:49:25 »
sa.
değerli abilerim
ben bu videoyu izledikten sonra burada ki görüntünün aynısı benim de başıma geldi söle oldu olay: Ali abimizin dediği yöntemle bir bölme yaptım ancak içilerin çoğu eski kovanına gitsede kanatimce çoğu kovanda kalmış.
anayı verdikten iki ya da üç gün sonra konrollerde ana arının hızlı şekilde sağa sola kaçıştığını gördüm kaçarkende tarlacı oldukları belli olan arılar saldırıyorlardı sanki ana arıyı sokmak istergibiydiler hemen anayı aldım tekrar verdim bir kaç gün sonra baktığımda kabul etmişlerdi . ana sakin sakin geziyordu üzerine çullananlarda yoktu. işte sırlı dünya ilginç ömrümüz oldukca neler göreceğiz.