Gönderen Konu: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ  (Okunma sayısı 31162 defa)

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« : 29 Nisan 2010, 00:48:38 »
SLM...


Arının her ürettiği ürün faydalıdır mantığını çok doğru bulmuyorum.Dolayısıyla da polan toplamaya karşıyım.Halkımız polene olağanüstü gözüyle bakabilir.Bu pencereden bakarsak petekli bala da aynı ilgiiyi gösteriyor ama biz arıcılar biliyoruz ki petekli balın ülke ve arıcıya zararından başka herhangi bir getirisi yok.Ne yazıkki vucütumuz mumu eritemiyor ve posa olarak dışarı atıyor.

Polen arılar için mutlak besin kaynağıdır ama insanlar için olduğunu düşünmüyorum.O halde polenleri arılarımıza bırakalım diyorum.

SLM ve Muhabbetle...
:)

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #1 : 29 Nisan 2010, 18:23:47 »
Yusuf bey bende size tamamen değilse de büyük oranda katılıyorum. Zira bizler her ne kadar arıyı insanoğlu için gıda üretimi yapan canlılar olarak görüyorsak da bu onları iliklerine kadar sömüreceğiz anlamına gelmemeli. Ayrıca polen her ne kadar insanlar tarafından uzunca bir süredir kullanılıp faydaları olduğu söylensede ben bu konuda bilimsel çalışma olup olmadığına bakarım. Saygılar.

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #2 : 29 Nisan 2010, 18:50:23 »
polen toplamak tüm sene boyunca yapılan bir işlem değildir zaten.belirli mevsimlerde belirli sattlerde toplanması gerekli arılarınla haftada bir buluşan arıcıların polen toplaması sakıncalıdır polen toplanacaksa arılıkta olunması gerekir polen genellikle sabahın ilk saatlerinde toplanır saat 11 gibi toplama işi bitirilmeli zaten o saatten sonra fazla polen gelmez gelenlerde koloni için yeterlidir
toplamanın arıya zararı yoktur aksine faydasıda oluyor nasıl arı balı ihtiyacından fazla topluyorsa polenide ihtiyacından fazla stoklar sonra karşımıza kuluçkalıkta polenlerle bloke olmuş bir sürü petek görürüz yumurta atmaya yer kalmamış koloni gelişiminede engel olur.
tabiki bu her yörede aynı değildir poleni çok olan bölgelerde mutlaka polen akım zamanı polen toplanmalıdır poelni az olan yerlerde arıya bırakılabilir

Oğuzhan ÇAKIR

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #3 : 29 Nisan 2010, 23:34:11 »
Yusuf abinin söyledikleri doğrudur. Bal gibi polende insanlar için mükemmel bir gıdadır. Bizler arıcılar olarak polen tüketilmesini kesinlikle önermeliyiz ve üretmeliyiz.

Arıgülü arkadaş google'dan arama yaparsan, polen ile ilgili bilimsel araştırmaları fazlasıyla görebilirsin.

İnsanlar için faydalarına gelince; yapılan araştırmalarda polenin yapısında 18 çeşit amino asit, 10 farklı mineral madde, B grubu vitaminlerinin tümüne ek olarak C, D, E vitaminleri, doğal hormon, enzim, koenzim, pigment, karbonhidrat ve fermentler bulunmaktadır.  Polen, bir canlının büyüyüp gelişebilmesi için günlük alınması gereken aminoasitleri, vitaminleri ve mineral maddeleri yeterli miktarlarda ve denge içinde bulunduran yegane doğal besin maddesidir.


Önemli olan poleni doğru saklamaktır. Ben sadece ilk baharda bal akımına kadar, haftada 2-3 kez polen tuzaklarını açarım. Polen tuzaklarını sabahın ilk saatlerinde yada akşamdan açarım. Öğle saatlerine doğru 10,00-11,00 arası kapatırım. Kovana göre 50-150 gr polen alabiliyorum. Elde ettiğim poleni akşama kadar gölge biryere serip bir miktar nemini alıyorum. Akşam ise buzdolabı poşetleri ile derin dondurucuda saklıyorum. Özelliğini hiç kaybetmiyor.

Arılarıma bu şekilde fazla bir zarar verdiğini görmedim. Polen aldığım kovanlardan, polen almadığım kovanlar kadar balda alırım. Zarar bunun neresinde...! Bence denemeden peşin hüküm vermeyelim.

İnsanlara olan faydalarını ise araştırıp karşılıklı görelim. Paylaşalım....

Bırakın insanları yarış atlarının performansını artırmak amacıyla polen yedirildiğini biliyormuydunuz? :)

Saygılar....

« Son Düzenleme: 29 Nisan 2010, 23:47:24 Gönderen: Oğuzhan ÇAKIR »

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #4 : 30 Nisan 2010, 08:18:45 »
Yeni gelen kovanlardaki bu görüntüler çok hoş görünüyor da zararlımı yararlımı o kısmından anlamam. Sanırım Yusuf abini behsettiği bloke olma böyle birşey zira peteği komple sarmış denecek kadar çok polen var...

« Son Düzenleme: 30 Nisan 2010, 08:23:53 Gönderen: miriliburak »

fehmi

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #5 : 14 Haziran 2010, 14:30:08 »
Arılarımda bayğı bir polen blokesi var. 4-5 çerçeve gibi bu normalmidir. Yoksa ne yapmalıyım.

Abdulcelil

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #6 : 31 Mart 2011, 22:01:12 »
Polen kesinlikle toplanmalı diye düşünüyorum.
  Polenin faydaları noktasında bilimsel çalışmalar  mevcut , polenin faydası inkar edilemez. Ayrıca arıcı için güzel bir gelir , Gezginci bir arıcı bal alamasamda polen masraflarımı karşılıyor diyordu.

 Bunu arıyı sömürmek olarak görmek çok doğru olmaz. Zira insanlığa hizmet için yaratılmışlar. Benim tek kolonim polen tuzaklı kovanda , ben polen alıyorum , çoluk ,çocuk yiyoruz.

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #7 : 02 Nisan 2011, 01:56:02 »
Arıcılığa başladığım ilk zamanlar arıların polen tuzaklarından geçerken verdiği mücadeleyi görünce arı sevgim ağır basmış kovanlarımdaki polen tuzaklarını iptal etmiştim.
Tabi bu amatörce yapılan bir işlemdi.Daha sonra kovanlarıma tekrar polen tuzağını monte edip polen toplamaya başladım.
Arıların gücüne göre hareket ediyorum.Koloni güçlüyse polen girişini daha sık açık bırakıyorum zayıf arılarda ara sıra polen girişini açıyorum.
Koloni başı senede ortalama 2 kg polen toplanıyor.Yapılan kontrollerde arılarda belirgin bir polen eksikliğide görünmüyor.
Sadece polen koloninin yıllık masrafını çıkarır.Balda eşantiyon kalır.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #8 : 04 Nisan 2011, 10:25:33 »
Yusuf;
Arıcılık içinde bir sürü detay olan bir iş.
Polen toplamakta bunlardan biridir.
Poleni topladıgınızda bunu kurutup saklamakta ayrı bir iş.
Polen kurutma fırın mı desem aletimi desem bir alet var.
Toplanan polenler bu alette kurutulup depolanıyor.
Polen kurutma fırını olmayanlar ise her gün toplanan poleni, gölge br yere yayıp, kurması için bekliyorlar, belli bir tava (kıvam) gelen polenleri poşetleyip, dipfiriz denilen dolaplarda saklıyorlar. Lazım oldukça dolaptan alıp tüketiyorlar, yada satıyorsunuz.
Polen açıkta bırakıldıgında, bir sürü ağkurdu oluşur.
Polen toplamak için zaman ve bazı ekipmanlar gerekiyor sadece toplayalım demekle olmuyor.
Meslegi arıcılık olanlar arılardan ne üretebilirse üretmeli, çünkü işleri bu ve zamanları çok.
Kovan başı 2 kg. polen, arıcılık yapanların koloni sayısı çok fazla, 200-300 kovan düşünüldüğünde acayip bir yekün tutmakta.
Bırak koloni masrafını acayip bir ek gelir kaynağı olur.
Bende defalarca polen tuzagı aldım, bir kaç denemem oldu, aynen senin dedigin arı rahatsızlıklarını görünce vaz gezim, birde her daim koloni başında olmak gerekiyor, bazen uzun süre polen alınmadıgında polen küf tutma riski vardır.
Bizim balbirlik üyelerimizden Osman Öztabak var, her gün bir kova polen toplar götürür.Yaklaşık 250 koloniyle çalışan birisi.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

uğur

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 18
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #9 : 04 Nisan 2011, 13:38:51 »
Herkeze slm
Benim sormak istediğim poleni üretelim mi? üretmeyelim mi?Bildiğimiz gibi balı, tekene başına 155 TL gibi çok ucuzi bir rakama birlikler aracılığıyla, bal firmalarına vermekteyiz.Sattığımız ballarıda tabiki sırlanmasını bekleyip sağımını yapıyoruz.Göz balı alıp günlük sağım yapan kişilere şahit oldum, fakat bunların balınada aynı fiyatı veriyorlar.
   Adaletsiz bir bal piyasası var.Biz ne kadar çabalasakta kaliteli, hakiki bal üretetelim diye, bal firmalarıda bizi kalitesiz bal üretmek için neredeyse teşvik edecekler.Bizim ürettiğimiz kaliteli ballarıda yok pahasına bizden alıyorlar.Acaba polen piyasası nedir.Bal gibi haksızlıklar yapılıyormu.Bu sezon polen toplamak istiyorum.Polenin kg'ını kaç paraya toptan verebiliriz, piyasası nedir?.Poleni toplasak alıcı bulabilirmiyiz?.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
Tüm arkadaşlara iyi çalışmalar.

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2011, 22:02:38 »
Bal tüketmesini bilmeyen topluma poleni nasıl tükettireceğiz.Çoğu insan polen nedir bilmez bile.Poleni gösterdiğimizde öcü görmüş gibi bakar.

Poleni işlemekte öyle kolay değil.İçerisinde bir sürü polen dışı katık oluyor.Arı bacağı,kafası,kanadı kovan içerisinden düşen balmumu kırıntıları bazen varroa en çokta karınca.Bunları elemek için özel elekler olmalı.

Poleni aldık saklaması bir sorun.Varsa derin dondurucunuz sorun yok.Yoksa evde buzdolabı buzluğu için hanımlarla yer savaşı verirsiniz.

Kurutmak bir çözüm.Fakat onunda bilinmesi gereken kurutma teknikleri var.Kulaktan duyma yöntemlerle polen kurutmak polenin asıl besin değerini kaybetmeye yol açar.Kimi olduğu gibi güneşe serer (bu olduğu gibi yalnış bir uygulama)Kimi kendi çapında bir makine yapar gereğinden fazla kurutur gene olmaz.Bunun için özel imal edilen kurutma makinası kullananlara sözümüz yok.

Ben nasıl poleni değerlendiriyorum ??

Hiç elemeye kurutmaya uğraşmam dondurucu dolduğunda alırım yaş poleni gider toptan alıcısına veririm.Ucuza alır ama benim için yeterli en son kilosu 20 tl den vermiştim.

Bazen perakende isteyenler oluyor.Toptan verdiğim kişiden özel makinelerinde elenmiş tertemiz poleni 30 tlye alırım isteyen kişilere 40 tl ye satarım :)

Abdulcelil

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #11 : 04 Nisan 2011, 22:43:41 »
Benim yaptığım uygulama ,

Poleni aldıktan sonra temiz bir tepsiye döküyorum. Saç kurutma makinesi ile içindeki toz, kanat v.s yabancı maddeleri uçuruyorum. Kalanı elekten geçirip , derindondurucuya atıyorum. Çok miktarda polen alanlar saklamak için gölgede kurutuyorlar.

 Polenin satışı kolaymıdır bilmiyorum , ama attarların çoğunda ithal polen satıldığını biliyorum , bunun sebebi de yerli üretimin az olması diye tahmin ediyorum

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #12 : 08 Nisan 2011, 17:39:26 »
SLM...

Mevzuyu toplamak gerekirse ;

Gezginci ,profesyonel arıcılık yapan,polenin bol olduğu yerler de arıcılık yapan arkadaşlarımızın haricinde, polen toplamaya çalışmanın hala yararlı olduğunu düşünmüyorum.Sebepleri ile ilgili daha detaylı yazıyı arkadaşlarımız zaten yazmış.

SLM ve Muhabbetle...
:)

Kadirkasalak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #13 : 27 Nisan 2011, 15:46:36 »
SLM...

Mevzuyu toplamak gerekirse ;

Gezginci ,profesyonel arıcılık yapan,polenin bol olduğu yerler de arıcılık yapan arkadaşlarımızın haricinde, polen toplamaya çalışmanın hala yararlı olduğunu düşünmüyorum.Sebepleri ile ilgili daha detaylı yazıyı arkadaşlarımız zaten yazmış.

SLM ve Muhabbetle...

Yusuf bey arıcının kolonilerden polen derlemesi gün içine yayılmalı.
Bir gün koloniye bir gün arıcıya şeklinde.
Bazı arıcılar sabah kendisine öğleden sonra koloniye polen derletiyor.
Siz polen toplamaya karşı oldugunuzu söylemişiniz, o zaman bal toplamayada karşı çıkmalısınız.
Saygılar.

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: POLENİ TOPLAMALIMIYIZ
« Yanıtla #14 : 28 Nisan 2011, 11:32:43 »
SLM...

Kadir Bey.

Polene karşı,bala karşı,arıya karşı........ çarşı herşeye karşı.

Ben polen toplamıyorum eyvallah....Senin kriterlerine göre toplamak zorundamıyım. ;)

Veya toplamaz isem benim arıcılığım mı tartışmaya açılır.

Belli mi olur ,bakarsın birgün bal almaktan da vazgeceçerim,zevk için arı üretirim haaa >:(

Benim duruşum bu ve bunu kimseye beğendirmek zorunda da değilim.

SLM ve Muhabbetle...
:)