Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Dört Mevsim Arıcılık => İnvert şurup => : Arı Bakanı 10 March 2010, 17:01:40

: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 10 March 2010, 17:01:40
S.a. ali abi 4,5 kg şeker 3,5 lt su ya 1,5 çay kaşığı krem tartar ama 1:1, 3:2 ve 2:1 de ne kadar krem tartar konacak?

KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.


Enver bey, öncelikle tarifi yanlış anlamışınız. 4,5 litre suya, 3,5 kg. şeker olması gerekiyor. Orjinal tarif bu. Fakat bizi hiç bir ölçü ve sınır nedense durduramaz. Neden derseniz orjinal ölçüyü bıraktık macara arıyoruz. Bu işin orjinali oturmadıki, yan sanayisine geçelim. ::)

Aslında sorduğunuz sorudada haksız deglsiniz. Orjinal ölçüye göre her 3 litrelik bölüme 1 tepeleme dolu çay kaşıgı krem tartar konulmalı. Gene bu ölçü 20 dakika kaynatılmalıki, şurup invert olsun. Şöyle bir misal vereyim, gerçi bu örnek orjinal tarife uymaz. 20 kg şekere, 20 litre su koydugumuzda bu karışım 32 litre eder. 32 Litrelik şurubumuz kaynadığında bu şuruba 11 çay kaşıkğı krem tartar katılıp, 20 dakika kaynatılmalı.

Şimdi şekeri ve suyun ayarlarıyla oynadığımızda bunun hesaplarını yapacak babayiğit 70 milyonluk ülkemizde malisef yok. Oranlar degiştiğinde şekeri parçalayan tartar kremasının hesabı çok iyi yapılmalı. Dediğim gibi kim yapacak beli degil. İnvert şurubun geçmişinde 40 yıl var, daha biz duyalı iki bilemedin üç sene olmuş.

Ben bu invertin neresindeyim bölümüne gelir isek. 2008/2009 yılında bir kış boyu kütük kovan besledik, bunun paylaşımınıda tüm ülke gördü. 2009 yılı anaarı üretim sezonu boyu gene anaarısı üretim arılığında sezon boyu gene invert şurup kullanmışım. 2009/2010 yılında ise bu sefer kütük kovandan sonra ikici kış denemesini kara kovanda başlattık. Şu ana kadar karakovan gelişmesi ve petek örmesi çok güzeldi. Benim ayrıca bu konuda yazıp çizmemde başkalarından çok hakkım vardır. Bir şeyi kullanmayanlar nasıl buna karar verdiler, neye göre yazdılar belli degil. Bu hafta itibari ile tüm arılığımda invert şurup verilecektir, yavru faaliyeti çok iyi, bal stokları acayip geri gidiyor. Bu günlerde havalar çok sogudu ve çok koloni sönmesi olacak, kovanlardaki stoklarıda en iyi şurupla tamamlarsınız.

Benim kullandığım tarifte orjinaline uymuyor. 1 kilo şekere 1 litre suyla yapıyorum. Şurupta sorun olmuyor. 1 kilo şekere yarım litre suyla yaptıgım invert şurup çok koyu oluyor fakat, zamanla bal gibi bidonda bir kısmı kristalleşti. Şimdilik bu kadar açıklama yeter, invert kullanan diğer arkadaşlarda olumlu veya olumsuz ne varsa bu konuda yazsınlar. Saygılarımla.

Ali Türk.

İnvert tarifinin orjinali aşagıdaki linktedir.
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Mustafa DOĞAN 17 June 2010, 08:33:11
s.a.
ali abi ve şahsında tüm değerli abilerim hepinize kolay gelsin
ali abi bu invert şurubun bir kullanım süresi var mı acaba hazırladıktan sonra ne kadar süre dayanır.
saygılarımla
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 17 June 2010, 10:47:17
s.a.
ali abi ve şahsında tüm değerli abilerim hepinize kolay gelsin
ali abi bu invert şurubun bir kullanım süresi var mı acaba hazırladıktan sonra ne kadar süre dayanır.
saygılarımla


Mustafa Doğan;
Bu invert şurup konusu ülkemizde yetimdir. Siz 70 milyonluk bir ülke düşünün ve bilim adamlarımızdan tık çıkmasın. Acizlik diz boyu. Laf ve projelere geldiğinde hepside mangalda kül bırakmaz, icraata gelindiğinde ortada hiçbir şey yok. Bende hep icraat bölümüne taktım, tüm proje ve çalışmaların sonucu icraatta gözükür.

Hani bir deyim vardı, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, bizimkiler hep laf bölümüne takılıp kaldılar.
Bunları oturduğum yerden atarak yazmıyorum. Bir zamanlar invertle alakalı tartışmalar hızlandığında. İnvert tartışmalarına delil olarak gösterilen bir yazı vardı. Öğrenci bir kız  bir yazı yazdı hmf alakalı. Bir çok kişide bu yazıyı delil alarak başladılar atıp tutmaya. Biz yazıyı yazan öğrencinin hocasına ulaştık, üniversitede  Proflardan birisi. Dr.Muhteşem Turunç bey konu hakkında bilgi istedi, verilen cevap çok ilginçti. Şu linkte bilgi var diye verdiği makale yazısını, Dr. Muhteşem Turunç yazmıştı. Başkada hmf ile alakalı yazı zaten yok. İki yazı var birisini Dr.Muhteşem Turunç yazmıştır, birisini de bir öğrenci yazmıştır.

İnvert Şurup hakkındaki en önemli yazı ise Ali Şekerli’nin yapmış olduğu bilimsel çeviridir.( Litvanya Tarım Enstitüsü (Instituto Aleja 1, Akademija, 58344 Kedainiai distr.),)

 Bilim adamlarımızın aslında yapacakları başka bir şey yok, beklide aynı çeviriyi yapıp kendilerini küçük düşürmek istemiyorlardır. Bizdeki arıcılık bilimsel çalışmaları tamamen çevirilerden oluşmaktadır. Başkaları araştırıyor, bizimkiler çeviriyor: :)

  İnvert şurubun geçmişinde 40 yıl gibi uzun bir geçmiş olmasına rağmen bizim bilimcilerimiz o kadar hızlılar ki yeni öğreniyoruz. Yurt dışında bir çok büyük işletemeye tankerlerle şurup sevk edilip, arılıktaki depolarda uzun süre depo ediliyor. ::)

Bu açıklamalardan sonra invert şurup ne kadar dayanır gel karar ver.

Ben anaarı üretiminde sezon boyu invert şurup kullanırım. Yapmış olduğumuz şurupları bir ay sonra kullandığımız olmamıştır. Bir çok kişide invert kullanıyor ama bunu açıklamıyor. Daha uzun süre hiç beklediği olmamıştır, çünkü lazım oldukça kullanıldığından kenarda bekletemiyoruz. Geçen sene ormanda yarım bidon şurup kalmıştı, aradan iki ay geçti yaz günü devamlı gündüz 35 derece birde güneş vurduğunu düşünün, gece ısı değişimi olmuştur. Kapağını açtım hava çıktı tadına baktım ekşime yoktu ama rizikoya girip o şurubu kullanmadım, yere döktüm gitti. Şimdiki aklım olsaydı, en az iki kovana verir sonucu görürdüm.
İnvert şurup yapılırken tüm kurallara uyulmalı. Zaten orijinal tarifi kullandığınız ısı 104 dereceyi geçmeyecektir. İnvert şurup yapıldığında bir daha kesinlikle bir daha ısıtılmamalıdır. Yediğimiz tulumba tatlıları  120 derece üzerinde yapılmaktadır. Benim pastaneci arkadaşlarım var, 1 litre suya 3 kg şeker yaparak, tulumba tatlısı şurubu yapılıyor, gerçi şimdilerde tulumba tatlısı da eskisi gibi keskin değil şeker oranlarını düşürdüler. Bu koyu kıvamlı şurup, içine yağda kızartılan tulumba hamurları atılır.
En azından invert şurup bir ay bozulmadan kullanılabilir. Fabrikasyon olanları 6 aylık kullanma süreleri verilmiştir.

Yaptığımız bilimsel şuruba karşı çıkanlar, aynı işlemleri başka işlerde yapıp kışın yemeye devam ediyorlar. Reçel bunlardan birisidir, konserve gene yüksek ısıda yapılır, düdüklüde pişen yemekleri 130 altında pişirmek imkansızdır, normal tencerede 100 derecede kaynayan su, düdüklü tencerede basınçtan doalyı 130 derece altında kaynayamaz. Gene iş nerden başladı nereye gitti :-X

İnvert şurup ve HMF ile alakalı yazıların kaynagının linklerinide vereyim.



İnver şurup nasıl yapılır.

http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
HMF nedir.
http://alisekerli.blogspot.com/2009/08/bailey-demis-ki_10.html

: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Mustafa DOĞAN 17 June 2010, 16:00:37
Ali abicim Allah razı olsun Allah güç kuvvet versin ilminin zekatını veriyorsun lütfetdip cevap verdiğin için teşekkürler
"formlardan arıcılık mı öğrenilir" diye eleştirenlere iyi bir cevaptır bu form. bu formda öğrendiğim uygulanmış denenmiş yöntemler çok işime yaradı arıcılık kursuna gitmiştim orada şunu gördüm kurs veren hocadan daha çok bir şeyler biliyormuşum bu bildiklerimi de siz değerli abilerimden öğrendim.
Nasrettin hoca birgün ağaçtan düşer herkes doktor çağırın şunu çağırın bunu çağırın derken hoca : arkadaş bana ağaçtan düşen birini getirin der.
kişinin halinden en iyi o hali bilen anlar.
Türkiye arıcılığına verdiğiniz hizmetlerden dolayı Allah sizlerden razı olsun saolun varolun
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: vecdiküçükyılmaz 17 June 2010, 22:58:01
         Mustafa bey,size o forumlardan arıcılık mı ögrenilir,diye eleştiri yönetenler,teorik olarak birşey biliyorlardır ama pratikte hiç bişey bilmedikleri belli.Forumlar arıcıların kendilerini geliştirdikleri ve bildiklerini paylaştıkları yer.Hepimiz bir belgemiz olsun diye arıcılık kurslarına gittik.Hangimize Tel taban altlık,invert şurup,varroa ile biyolojik mücadele,ilaç kalıntılarının sonuçlarından,polinasyon olayından,bahsettiler.Anlattıkları 51.43.26 kovan ölçüleri,kovanı langostrot kardeşler buldu1800 yıllarda,arı dişi ve erkek diye ayrılır,işçi arı dişidir,arı sütü ile larva beslenirse ana arı olur,arı nasıl bölünür de anlattımı ,arıcı da can kulagı ile dinler ömrünce bal alamaz, devamlı kovanları eyalete pardon boş kovanlara böler ,bal aldığı zamanda piyongo denk gelmiştir.Kursta bunlar var,belge istenmese,masalları kimse dinlemez.Eskiden bina dersi varmış adamın oglu sınıfda kaldıkca bina okurmuş,babası övünürmüş bizim OGLAN BİNA OKUR DÖNER DÖNER BİNA OKUR.Bina  çok okutulduğu için dünyadan geri kaldık.Saglıcakla kalın.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Mustafa DOĞAN 18 June 2010, 09:20:52
aynen imzamı atıyorum
yeni bir yol açmak lazım herkes yanlış yapar ama yanlışta ısrar etememek lazım
mesela bu formda öğrendiğim bir kaç metodu arıcı abimize anlatmıştım
çok şaşırdı "harika ya evet çok mantıklı çok doğru" diye hayretlerini belirtti
mesela kısa mesefe arı yer değişimi - güçlü koloniye arı kabulu ali şekerli abimizin yöntemi ve bunun gibi denenmiş orjnal ve yararlı bilgileri paylaştım şaştı kaldı ve ben daha 2 yıllık arıcıyım.
durmamak lazım bir yerlerden başlamak yeni bir çığır açmak lazım arıcı bir abim söylemişti
"bilinçli ve geçerli arıcılık yapmak lazım çünki ülkemizde arıcılık potansiyeli 10 sa biz arıcılar onun sadece 1 ini kullanıyoruz demişti"
ülkemizde müthiş bir potansiyel var güçlü kolonilerle güçlü arılarla birlik beraberlikle birlikte doğruları bularak bunları paylaşarak arıcığımızı üst seviyelere taşımalıyız.
saygılarımla
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: mesut bulut 12 January 2011, 14:12:23
 pankobirlik camında arıyemi gelecek diye ilan vardı.benim böyle şeylerle( onlaragöre ilginç banagöre yenilik)çok ilgilendigimi bilen arıcı arkadaş haber verdi. ilgilenirsen böyle bir ilan var dedi.netten baktım daha öncede biliyordum konya şeker fab yapdıgını.dagıtım ise kasım ile mart arası oldugunu yazıyor.bizm yapdıgımız inverte göre pahalıya geliyor.fakat kullanan eski bir arıcı diyorki arıları adeta coşturuyor dopink etkisi yapıyor dedi.yalnız yeşil renkte sahte bala karşı boyalı oldugundan hususen petek kabartma zamanı petekte renk sorunu olurmu?bilemem.kendi yaptıgım invertden memnunum .hazır invert daha iyi ve fiyatta uygunsa onu tercih ederim.bu konuda bilgisi olanlardanda bilgilerini ve tecrübelerini aktarırlarsa memnun oluruz.selamlar ve saygılarımla.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Dr. Muhteşem Turunç 12 January 2011, 22:25:24
Mesut bey gectiğimiz yıllarda Arıcı arkadaşlarımız bu konuda oldukca etkılı paylaşımlarda bulundular. Hala aksı ıddıaları duyarsınız ama derımkı paylasımların kanıtlı ve doğru olanlarını tercih edin şehir yada arıcı efsanesı şeklinde olanlardan uzak durun derım haddım olmayarak..
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: ünsal 13 January 2011, 14:05:36
selam arkadaşlar.baharda şuruplamak için bir çuval şeker alayım dedim.fiatını96 tl. dediler. birde arı için kullanılan şeker var onunda fiatı 80 tl. dediler.ben ikilemde kaldım.böyle bilgisi olan varmı, varsa benimle paylaşırmısınız. teşekkürler.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Şekerli 13 January 2011, 23:22:08
selam arkadaşlar.baharda şuruplamak için bir çuval şeker alayım dedim.fiatını96 tl. dediler. birde arı için kullanılan şeker var onunda fiatı 80 tl. dediler.ben ikilemde kaldım.böyle bilgisi olan varmı, varsa benimle paylaşırmısınız. teşekkürler.

Arı şekerinden kastınız nedir, sıvı katı?
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Turan15 14 January 2011, 16:31:23
Hocam ilk duyuyorum bizim 07 kodlu Burdur Şeker fabrikasında üretilen şekerde bir fiyat farkı bulunmuyor,
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: ünsal 17 January 2011, 10:46:46
selam arkadaşlar. ben öğrendim. kesme şekerin tozunu çuvallara koyarlarmış arı şekeri diye satarlarmış. ona güvenilmez, ya temiz çıkar yada kirli belli olmazki. biz yine bildiğimize devam edelim . iyi günler.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: hayreddin hoca 07 March 2011, 18:48:17
selamün aleykum.  ben trabzon akçaabatta yaşıyorum. krem tartar denilen şeyi bulamıyorum. kimden sormalıyım.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: emrah 07 March 2011, 22:02:47
Aleyküm selam  Hayrettin bey bu adreste var sanırım kargo ile gönderiyorlar.

http://www.balmumcukimya.com.tr
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: hayreddin hoca 07 March 2011, 22:15:48
emrah kardeşim teşekkürler
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: denizakvaryumu 24 March 2011, 00:08:18
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

Not: Hakan bey bu konuya verecegimiz cevaplar, link olduğunda başımıza ağrıtır. Çünkü karşında bir ürün olacak ve bu ürünü överseniz reklam yererseniz başınıza bela.

Ayrıca bu bilgi yeni degil, Ali Şekerli'nin tercüme ettirdiği makalede zaten enzimle invert  yapımı var ve zor bir işlem.
 Zamanında tercümeyi buraya kopyalamadım, şu an bloga erişemiyorum.
Tartar kramasıyla yapılanı en kolay olanı.

Ayrıca benim bu zararlı denilen invert şuruba verilecek cevaplarım hazır, bir kış boyu kütük besledim, bir kış boyu karakovan besledim, bir kış boyuda damacana besledim, peki bu tartarla yapılan invert şurubun zararı nerde kaldı.

Biz enzim degil, tartar kremasını öneriyoruz.

Vermiş oldugunuz linki kaldırdım.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Dr. Muhteşem Turunç 24 March 2011, 11:38:40
Bence bu konu daha önce yeterince konuşuldu. Bu konuşmalar sonunda da her arıcı kendine göre bir yol tutturdu kanısındayım. Şu andaki en önemli konumuz "donla arı açma" ...:/)
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 24 March 2011, 23:21:43
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

İNVERT ŞEKER NEDİR? İNVERT ŞURUP NASIL YAPILIR

Litvanya Tarım Enstitüsü (Instituto Aleja 1, Akademija, 58344 Kedainiai distr.),
Arıcılık Bölümü Yayınları’ ndan (Vol. 50 No. 1 2006) çevrilmiştir.
HMF
KIŞ ÖNCESİNDE ARI BESLEMESİNDE KULLANILAN ŞURUPLARIN KALİTESİ VE ARILARIN KIŞLATILMASINA UYGUNLUKLARI
Özet
Farklı invert şurupların nitelikleri değerlendirilmiştir: bioinvert, apiinvert, HI, GF56, gf85, gf56+gf85 ve Pchelit. Bioinvert, Apiinvert ve HI şuruplarının niteliklerindeki farklılıklar, arıların kuluçkalığa bal depolamasından sonra, yaz mevsimi içerisinde, İZOLATÖRLERDE yürütülen deneyler ışığında belirlenmişlerdir. Deneylerimizin sonuçları doğrultusunda arıların şurupları saflaştırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. 1999 yılından Apiinvert A, Bioinvert A ve 2001 yılından HI şeker şurupları sırasıyla 85.9, 32.7 ve 1.43 mg/kg HMF içermekte idiler. HMF miktarları arılar şurupları işleyip peteklere depoladıklarında düşüş gösterdi. Bioinvert B, Apiinvert B ve HI şuruplarındaki HMF miktarı sırasıyla 16.1, 2.64 ve 0 mg/kg değerlerine ulaşmıştır. Arıların kışlatılmasında kullanılan GF85, GF56, GF85+GF56 şuruplarındaki HMF miktarı 5.8, 48.0, 27.7 mg/kg idi. Pchelit çeşidinde HMF buluntusuna rastlanmadı.
Arılar tarafından toplanıp kuluçkalıkta depolanan besin, beslenen besin ile kıyaslandığında daha fazla aktif biyolojik bileşen içerdiği görülmüştür. 1999 ve 2000 yılından Bioinvert-B ile 1999 yılından Apiinvert A ürünlerinde Diastas aktivitesi görülmemiştir. Bu bileşen Bioinvert B ürününde 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B ürününde 6.69 Goethe birimi görülmektedir. 2000 ve 2001 yıllarından şuruplarda S (A) sakaroz miktarı 47% ve 47.8% idi. Arı salgısında bulunan invertas etkisi sebebi ile, şuruplar S (B) yalnızca 11.6 ve 6.75 % sakaroz içermektedirler. 1999 ve 2000 yıllarından Bioinvert A daki düşük invertas aktivitesi 2.18 ve 16.9 IU olarak belirlenmiştir fakat bu enzimin aktivitesi şuruplar arılar tarafından işlendiğinde artış göstermiştir -1999 yılından Bioinvert B de 64.6 ve 53.6 IU ve Apiinvert B de 41.9 UI ya ulaşmıştır.
GF56, GF85, GF 56+GF85 ve Pchelit şeker şurupları arıların kışlatılmasında besleme için kullanılmıştır. GF56 ile beslenen arılarda en yüksek besin tüketim değeri petek başına 1.9 kg olarak saptanmıştır fakat bu koloniler daha az yavru yetiştirmişlerdir. Baharda peteğin bazı hücrelerinde GF56 nın kristalleştiği gözlemlenmiştir. Bu şurup ile beslenen kolonilerin ağustosta 5 olarak tahmin edilen güçleri baharda 4.5 olmuştur; koloniler hafif biçimde zayıflamışlardır. Arı kolonileri için en iyi kışlatma şurubu Pchelit ve GF56+GF85 olmuştur. Tüm koloniler kışı çıkmışlardır.
Giriş
Bal akışı boyunca arılar kendilerin besin bulur ve kış için gerekli besin stokunu hazırlarlar. Kolza balı yüksek glikoz konsantrasyonu sebebiyle kışlatma için uygun değildir –fruktoz/glikoz oranı 0.86-1.0 arasındadır, ve bu peteklerde kristalleşmeye yol açar.
Yaprak bitlerinin bıraktığı çiğden oluşan balda melezitos miktarı 8.0-12.0 % veya daha fazla olduğunda bu tür bal petekte kristalleşir. Kış süresince arılar bu tür balı tüketemezler çünkü kristalleri çözecek sudan yoksundurlar ve sonuç olarak susuzluktan ölürler. Ağustosta bal hasadından sonra, kovanlardaki besin stoku şeker şurupları ile takviye edilir. Şeker şurubunu petekleri nakil ediyorken arılar şuruptaki sakarozu glikoz ve früktoza ayırırlar, bu işlem için kendi biyolojik kaynaklarını ve beslenen şurubun 23% si kadarını kullanırlar. Bu arıları yorar ve kışa yorgun girerler. Şurubun işlenmesinden kaynaklanan arı yorgunluğunun önüne geçmek için arıları hazırlanmış besinler ile –örneğin invert edilmiş şeker şurubu ile- desteklemek faydalı olacaktır. İnvert edilmiş şeker sakaroz glikoz ve früktoza ayrılır, dolayısıyla bu tür ürünlerin kullanılması arıları daha az yoracaktır. Araştırmacı Jachimowicz’ in görüşü farklıdır; arılar hipo faringeal bezleri salgılarını, aynen rafine şekerden (sakaroz) yapılmış şurubun transferindekine benzer şekilde invert şurubun peteklere aktarılması işleminde tüketmeleri gerektiğini vurgulamakta.
Rafine şeker ve pancar şekerlerinden elde şuruplar arıların beslenmeleri için uygunlardır. Rafine olmayan şekerlerdeki kirlilikler arılar için zararlıdır. Bal ile kıyaslandığında kış öncesi arıların beslenmesinde rafine şeker şuruplarının daha uygun olduğu fikri öne sürülmektedir. Alman Südzucker firması yüksek nitelikte invert şeker şurupları üretmektedir, bünyesinde 72.7% şeker ve 27.3% su barındırmaktadır. Şeker bileşimi ise 30.0% sakaroz, 31.0% glikoz, 39.0% früktozdan oluşmaktadır.
Daha az işçilik gerektirdiği için arıcıların invert şeker şurubu kullanmaları uygundur. Bazı araştırmacılar invert şeker şurubunun besin arayan arılar için cazip olmadığını dolayısıyla invert şurup ile yağma sorunu olmayacağını bildirmekteler. Mısır nişastasından elde edilen invert şurubun başta nişasta olmak üzere sindirilmemiş/parçalanmamış polysakkaridler içermesi sebebiyle arılar için zararlı olduğu belirtilmiştir. Düşük sakaroz fakat galaktose, arabinose, xylose, mannose, raffinose ve lactose içeren şeker şurupları arıların beslenmesinde uygun değillerdir. En yüksek kaliteli şurup sakarozun parçalanması için invertaz enziminin kullanımı ile elde edilir. Balda bulunan bu enzim sakarozu glikoz ve früktoza ayrıştırır. Dolayısıyla doğal bal kullanımı ile invert şurup yapmak mümkündür. Rybnoje deki Rus Arıcılık Enstitüsü aşağıdaki formülü kullanmaktadır:
72.5 kg şeker, 7.5 kg bal, 20 litre su ve 24 gram konsantre asetik asit (saf). 34-36 santigratta sakarozun ayrışması 5-6 gün sürmektedir. Ticari olarak üretilen invertaz aktivitesi ile kıyaslandığında, farklı tür ballardaki invertaz aktivitesi çeşitlilik ve düşük değerler göstermektedir, dolayısıyla, bal ilavesi ile invert şeker üretimi vakit alıcıdır. Mayadan damıtılan saf invertaz enzimi sakarozu alt bileşenlerine ayırmak için kullanıldığında, zararlı maddeler kadar, mikrobiyolojik olarak temiz invert şeker içeriği bulunmayan arı hastalıklarına yol açabilecek ajanlar (patojenik mikroorganizmalar) elde edilir. Enzimatik maya ajanı Pchelit, Rusya’ da invert şeker şurubu üretimi için tavsiye edilmektedir. Bu ajan Rybnoje’ deki Arıcılık Enstitiüsü’ nde test edilmiştir. Üreticinin tamına bakılırsa Pchelit invert şurubu amino asitler, lipidler, B grubu vitaminler ve mikro elementler ile zenginleştirmektedir. Şeker şurubuyla beslenen arılar ile kıyaslandığında, Pchelit ile invert edilmiş şeker şurubu ile beslenen kış arıları daha az polen (40%), ve şeker (20-30%) tükettiler.
Şeker şurubu organik asitler ile asitlendirilmelidir (citric, oxalic, acetic, lactic). En iyi kışlatma sonuçları, şeker şurubundaki şekerin kilosu başına 0.3 gram asetik asit eklendiğinde görülmüştür. Aside edilmiş şeker şurubu ile kışlatılmış arılardaki bahar dönemi Fekül/nişasta/tortu kütlesi, aside edilmemiş şeker şurubu ile beslenmemiş arılardakine kıyaslandığında daha azdır.
Eski bal ya da HMF bakımından zengin yeteri kadar invert edilmemiş şurup, ağustos arılarının beslenmesi için uygun değildir, söz konusu madde arılar için zehirlidir. Jachimovicz ve Sherbiny 1975’ de HMF’ nin arı ölümlerinden sorumlu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ticari olarak asit ile hidrolize edilmiş invert şeker şurubundaki 15mg/100g HMF miktarının arılar için ölümcül olduğunu bildirmekteler. 15mg/100g HMF içeriği olan şeker şurubu ile beslendiğinde, 20 gün içerisinde arıların ortalama 58% si ölmüştür. 3mg/100g ve 6mg/100g HMF miktarları arılar için zararsızdır. Sonuç olarak bir çok uzman, invert şeker şuruplarındaki HMF miktarının 2mg/100g değerini aşmaması gerektiğini savunmaktalar, ki bu değer bir çok balda görülmektedir. İnvert şeker şurubu yalnızca içerisindeki HMF miktarı kontrol edildikten sonra kullanılmalıdır.
Sakaroz organik asitler ile invert edildiğinde, mineral asitler ile invert işlemine nazaran daha az HMF oluşumuna rastlanır. Sakaroz invert işlemi için kullanılan 1%’ lik asit kullanımı sonucunda aşağıdaki miktarlarda HMF bileşeni üretmektedir (mg/100g şeker): laktik asit 64.1, sitrik asit 24.4, tartaric asit 56.8 ve çoğunlukla fosforik asit 112.1
Arıların kışlamasında kullanılacak besinlerde hazmı mümkün olmayan maddeler kış süresince arı bağırsaklarına aşırı yüklenmenin önüne geçmek için 0.1% oranını geçmemelidir. Besindeki HMF ve mineral maddeler aynen polisakkaritlerin varlığı gibi kış esnasında diyare ye yol açabilir.
Deneyin amaçları:
- arıların kışlaması için hazırlanan farklı besinlerin niteliklerini ölçmek;
- arıları beslemeden önce şurubun ve halihazırda peteklerde mevcut olanın niteliğini tahmin etmek (arılar tarafından peteklere aktarımından sonra).
- Bal arısı kolonilerinin kışlatılmasında çeşitli besinlerin etkilerini karşılaştırmak.
MALZEME VE YÖNTEMLER
Kış beslemeleri laboratuar ve arazi/saha deneyleri Litvanya Tarım Enstitüsü, Arıcılık Departmanı tarafından, 2000-2004 sürecinde yapılmıştır.
Kuluçkalık ve kış arılarının beslenmesinde kullanılan şeker şuruplarının vasıflarına ilişkin ayrıntılar Tablo 1’ de gösterilmiştir.
BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)
2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 38-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.
MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)
İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.
KULUÇKALIK DENEYİ
Bioinvert, Apiinvert ve Litvanya Ziraat Enstitüsü tarafınca üretilen şeker şurupları, kuluçkalık arılarının beslenmesinde uygunluklarını ve niteliklerini incelemek için laboratuarlarda incelenmişlerdir. 1999 yılı Bioinvert şurubunda yüksek miktarlarda HMF bulduğumuz için, testleri dış mekanlardaki izolatörlerin altlarına yerleştirilmiş kuluçkalıktaki invert şuruplar ile beslenmiş arılar üzerinde uygulama kararı aldık. 2000-2001 yazında bu şuruplar ile beslenmiş arıların durumlarını izledik ve kuluçkalık peteklerindeki stokları kontrol ettik.
Yavru üretimi üzerinde invert şurubun etkilerini tanımlamak amacı ile, üzerinde döllenmiş bir Karniyol kraliçe kuluçkalık petekleri ile arı kolonisinin izolatör çerçevesine beş günlüğüne aktarıldı ve yumurtlaması sağlandı. Ardından dölsüz kraliçeler ile 200 g genç arısı bulunan kuluçkalıklara bu yumurtalı petekler aktarıldı. Arılar yavru gözlerini kapadıktan sonra, yavrular 35 santigratın muhafaza edildiği bir termostata aktarıldılar.
KOVAN DENEYi
Arı kolonileri dadant tipi kovanlarda ormanda kışladılar. İşlem başına 6 arı kolonisi kullanıldı. Deneyler Kedaniniai bölgesinde beş farklı arılıkta gerçekleşirildi.
Arıların kış için beslenmesi üzerine deneyler 2000-2003 sürecinde gerçekleştirildiler. Aynı kraliçeden yetişmiş aynı yaşta kraçileri olan, aynı kuvvetteki karniyol arı kolonileri kullanıldı. Sandık başına kışlayan arıların çerçeve sayısı 7-8 civarında idi. Arılar Eylül 9 – 16 arasında iki üç günlü k aralıklar ile şeker şurubu Pchelit ile üç defa ve GF56, GF85, GF85+GF56 şurupları ile beslendiler. Ağustusta kovandaki bal arıların kışlık beslenmelerinden önce tartıldı. Kışlayacak arıların besinlerinin bir kısmı kalan bal ve diğer kısmı invert şeker şurubudur, şurup tahmini şurup miktarı koloninin çerçevesi başına 2.7 kg dir. Koloninin gücü yavrulu petek gözleri ve arı miktarı ile belirlenmiştir. Baharda ortam ısısı 15 santigrata yükseldiğinde her koloninin kuvveti tekrar gözden geçirildi. Yavru ve arı miktarı ölçüldü. Kovanda kalan besin tartıldı. Kış için yapılan besin stokundan baharda geri kalanların ölçümü sonucunda ortaya çıkan değerler ışında yeni bir tüketim miktarı tahmini yapıldı. Petek başına tüketilen besin miktarı tekrar hesaplandı. Besin stoğu bulunan petekler KERN marka elektronik cep terazisi ile tartıldı. Petekelrde arıların beslenmesinden sonra oluşan stoklar ölçümlere/tahlillere katılmadı. Arı kolonileri aşağıdaki şurupla ile beslendiler:
- S;
- GF56;
- Gf85;
- GF56+GF85;
- Pchelit.
LABORATUVAR DENEYLERİ
Kuluçkalıktan alınan stoklanmış besinin ve şeker şuruplarının niteliğinin değerlendirilmesinde kullandığımız yöntemler:
- parçalanan şeker ve sakaroz miktarı (Lane-Eynon/CODEX STAN 12 – 1981)
- HMF miktarı (Winkler /mineral madde miktarı – küllü bal kalıntılarının tartımı- nem miktarı- Wedmore)
- Diastaz aktivitesi (Schade)
- Test edilen numunenin pH değeri pH metre ile ölçüldü
- İnvertaz aktivitesi (  glukopiranoid (pNPG) invertaz aktivitesini belirlemekte kullanıldı)
- Elektrik iletkenliği (Vorwohl 1964)
- Şeker kompozisyonu (HPLC)
Laboratuar analizleri beş kez, şeker kompozisyonu bir kez tekrarlandı.
İstatistiki veri işleme için çeşitlilik analizi kullanıldı.
SONUÇLAR VE DEĞERLENDİRME
KULUÇKALIK DENEYİNDE ŞEKER ŞURUBU KALİTESİ SONUÇLARI
Deneyler bir arı organizmasının biyolojik filtre işlevi üstlendiğini gösterdi. Besindeki HMF miktarı arılar tarafından peteklere sotklanan balda düşüş gösterdi (Tablo 2). 1999 yılı Bioinvert A ve Apiinvert A daki HMF miktarı 85.9mg/kg ve 32.7 mg/kg idi. Bioinvert B de 16.1 mg/kg ve Apiinvert B de 2.64 mg/kg ye ulaştı. 2000 yılı Bioinvert A daha iyiydi –HMF buluntusuna rastlanmadı. HI şurubunda HMF küçük miktarlarda oluştu -1.43mg/kg. peteklerde depolanmış bulunan besin ile beslenen besinin kıyaslanması sonucunda yaygın şekilde peteklerde depolanmış besinlerde yüksek miktarlarda bioaktif bileşenlere rastlandı –diastaz ve invertaz enzimleri. Diastaz aktivitesine 1999 ve 2000 yılları Bioinvert A ile 1999 yılı Apiinvert A da rastlanmamıştır. Bu bileşen Bioinvert B de 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B de 6.69 Goethe birimi bulunmaktadır.


Yukarıdaki makale Litvanya tarım enstitüsü arıcılık bölümü tarafından yapilan bir çalışmadır. İngilizce olarak yayınlanmıştır. Tarafımızdan bire bir olarak Türkçeye çevrilmiştir.

Değerli arı dostları yukarıdaki metinden de anlaşılacağı üzere arıcılıkta invert şeker veya şurup çok önemlidir. Kış arılarının yetiştirilmesinde kesinlikle invert şurp kullanılması gerekir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki invert şurup ile beslenmeyen koloniler kışa yorgun girip bahara zayıf çıkmakta. Yada kovan içindeki kristalize olan balı kışın arı su bulamadığı için bu baldan faydalanamayıp sönmektedir. Yani arıcılık için invert şurup olmaz ise olmazlardandır.



Diğer çok önemli bir hususta invert şeker veya şurup ile beslenen kolonilerde yağmacılığın hemen hemen hiç görülmediğidir.

Arılar yoruluyor dedik arılar neden yoruluyor?

Arılar bizim verdiğimiz çay şekerini yani sakkaroz'u kendi enzimlerini kullanarak glikoz'a ve fruktoz'a çevirirler. Ama bu işlemi yaparken büyük ölçüde yıpranırlar ve sonuçta ömürleri kısalır. İnvert şeker dediğimiz sakkarozun parçalanmış halidir. Yani sakkarozun glikoz ve fruktoza ayrılmış halidir de diyebiliriz. Aşağıda verilen balsız kek ve şurp tarifleri invert kek ve şurup tarifleridir.




PEKİ İNVERT ŞURUBU NASIL YAPACAĞIZ?


ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su.

ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı krem tartar içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine yada sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin


İNVERT ŞEKER ŞURUBU HAZIRLAMA


BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)
2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 38-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.
MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)
İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.
KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA
4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.

Krem tartar ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum.
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 24 March 2011, 23:34:15
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

Asitlerle yapılan invert şurup konusundaki olumsuzluklara bilim adamı BAİLEY in verdiği cevap ve invert şurubun önemi.

BAİLEY DEMİŞ Kİ ;
Why invert syrup is suggested for honey bee feeding�
Honey, which is mostly fructose and glucose, did not sustain caged worker bees as long as did sucrose syrup (Barker and Lehner, 1973). Nevertheless, many beekeepers consider honey to be an ideal food for bees in spite of the risks of spreading disease with it. Consequently, table sugar that has been hydrolyzed to invert syrup containing glucose and fructose is often fed to bees. Justification for this practice is not based upon nutritional data but on an assumption that hydrolysis aids digestion. Syrups are convenient to feed, and hydrolysis reduces granulations in syrup. Also, robbing may be less of a problem with inverted sugar because glucose and fructose become less attractive than sucrose when bees reach foraging age (Barker and Lebner, 1974c). But all this applies to invert syrup made from sucrose (table sugar). Although the inverted sugar tastes sweeter to man, it is no more attractive than sucrose to bees.


Bal arısı beslenmesinde neden invert şurup tavsiye edilir?
Çoğunlukla früktoz ve glükoz olan bal, kış arılarını beslemede sükroz şurubu kadar iyi değildir (barker ve lehner 1973). Yine de birçok arıcı, hastalık bulaştırma riskine rağmen balın arılar için ideal besin olduğunu düşünmektedir. Dolayısıyla, glükoz ve früktoz içeren invert şuruba hidrolize edilmiş sofra şekeri arılara beslenir. Bu uygulamanın savunulması besleyicilik verilerine değil, hidroliz işleminin sindirime yardımcı olduğu varsayımına dayanır. Şurupların besleme amaçlı kullanılması uygundur, ve hidroliz granülleşmeyi azaltır. İleveten, invert şeker ile yağmacılık can sıkıcı bir sorun olmaktan çıkar çünkü, akışın azaldığı günlerde glikoz ve früktoz, sükroza nazaran daha az ilgi çekicidir (barker ve lehner 1974c). Fakat tüm bu invert şurup süreci sükroz ile sürdürülür (sofra şekeri). İnvert şeker insanlara daha tatlı görünse de, arılar için sükroz kadar çekici değildir.

Barker ve Lehner niçin invert şurup beslenmesi gerektiğini yukarıda ki makalede çok güzel açıklamışlar. Yukarıdaki bir cümleye dikkatinizi çekmek istiyorum; Çoğunlukla früktoz ve glükoz olan bal, kış arılarını beslemede sükroz şurubu kadar iyi değildir (barker ve lehner 1973).ve devam ediyor Dolayısıyla, glükoz ve früktoz içeren invert şuruba hidrolize edilmiş sofra şekeri arılara beslenir.Niye bal değil de invert şurup? Bu durumu daha önceki bilgilerimizi gözden geçirerek cevaplayabiliriz; Bazı bölgelerimizin balı, balın içinde bulunan polen ve glükozun fazlalığı nedeni ile çok kısa sürede kristalize olmaktadır. Bu ballar genelde ayçiçeği,kanola,pamuk balları diye sıralayabiliriz.Salgı balları da kışlama için uygun değildir.Bu tür ballar çok çabuk kristalize olduğu için, kış içinde koloni bu ballardan faydalanamamakta ve kış kayıpları oluşmaktadır. Bilim adamlarının tavsiyesi , bu tür balların tamamının alınıp yerine invert şurup verilerek kış stoğunun tamamlatılması yönündedir.Şekerden yaptırılan balların kışlama için daha uygun olduğunu savunmaktadırlar.



Refined beet and cane sugar are pure sucrose and, of course, are safe and nutritionally equivalent. Unrefined sugars have poisoned bees. The toxic factors in molasses and in brown sugars have not been identified. Bailey (1966) found that semi-refined cane sugar was harmless but that semi-refined beet sugar decreased the life of bees. So, impurities in his unrefined beet sugar must be toxic. Crude beet sugar may be toxic because of pectins or galactosides in it (Barker, 1976a). Bailey also found that 8-year-old honey had dysenteric effects much like poisonous sugars: an absorption peak matching hydroxymethyl furfural correlated with toxicity of old honey and of acid-hydrolyzed syrups. Recent tests (Jachimowicz and El Sherbiny 1975; Barker 197Gb) show that hydroxymethyl furfural can be toxic when fed in glucose plus fructose at dosages found in some samples of acid-hydrolyzed or heated syrup and old or heated honey.


Rafine pancar ve kamış şekeri saf sükrozdur, ve tabii güvenli ve besleme değerleri bakımından eşitlerdir. Rafine edilmemiş şekerler arıları zehirlemişlerdir. Melas ve kahverengi şekerlerdeki toksik etmenler tanımlanmamışlardır. Bailey (1966) yarı rafine edilmiş kamış şekerinin zararsız fakat yarı rafine pancar şekerinin arılarının ömrünün kısalttığını bulmuştur. Dolayısıyla, kullandığı rafine edilmemiş pancar şekerindeki kalıntılar\kirlilikler toksik olmalıdırlar. Ham pancar şekeri bünyesindeki pektinler ve galaktositler sebebiyle toksik olabilir (barker 1976a). Bailey ilaveten 8 yıllık balın aynen zehirli şekerlerde olduğu gibi dizanterik etkileri olduğunu görmüştür: asit hidrolize şurupların ve eski balın toksisitesi ile ilişkili hmf ile uyuşan bir emilim (yüksek değeri). Son testler (jachimovicz and El Sherbiny 1975; Barker 197..) hmf nin glucose ve fruktozun aynı anda, eski ya da ısıtılmış bal ve asit hidroloize ya da ısıtılmış şurupların bazı numunelerinde karşılaşılan dozlarda arılara verildiğindiğinde toksik olabileceğini göstermiştir.


Yukarıdaki paragraf BAİLEY’in bu konuda yaptığı araştırma sonucudur. Bailey bu konuda zehirli şekerlerin yanı sıra 8 yıllık balın ve asit hidrolize şurupların da toksik olabileceğini söylemektedir. Asit hidrolize şurup, asit ve ısı yardımı ile yapılan invert şuruptur.Yani bizim yaptığımız invert şurubu kastediyor. Dikkatinizi 2 kelimeye çekmek istiyorum ‘toksik olabilir’ diyor toksiktir demiyor. Aslında şöyle diyor, asit ve ısı yöntemi ile yapılan invert şurup %100 toksik değildir. Zaten asit miktarına ve ısıtma süresine uyulduğunda yaptığımız invert şurubun toksik olmadığı tecrübelerimiz ile sabittir. Başka yöntemler ile yapılan şurup belki toksik olabilir.Burada yöntem belirtilmemiş.


Aşağıdaki çeviri ‘’ ben, bilimsel olarak açıklanmayan her konuya kuşku ile yaklaşırım diyen ve her fırsatta, hadi tartışalım,hadi tartışalım’’ diyen şahıslara hediyem olsun…

Bir yılı aşkın bir süredir araştırıp siz değerli arıcı arkadaşlarımın bilgisine sunduğum bu , invert şurup konusunu , hiç araştırma yapmadan oturduğu yerden, karalayanlara armağınım olsun…

Ve NİĞdeli dostumun dediği gibi, Türk arıcılığının önünde ‘’ TAKOZ’’ olanlara hediyem olsun diyor ve…

Bu bilimsel açıklamayı bilgilerinize sunuyorum…

BAİLEY DEMİŞ Kİ;


Sugars which have poisoned bees are acceptable in rations if they are sufficiently diluted with sucrose. Bailey demonstrated that his samples of acid-inverted sugars had no deleteriotis effect when diluted 8 to 1 with sucrose. Honey and nectars contain traces of toxic sugars such as raffinose, mannose, and galactose (Percival 1961; Siddiqui, 1970). Sublethal levels of these sugars in pollen, honey, or nectar could modify effects of sugars in supplementary diets. Conversely, generous stores of safe sugars could dilute toxins in supplemental feeds. We agree with the ancient philosopher, Paracelcus, who admonished that poisoning is a consequence of quantity, not substance. "Toxic" simply means too much.


Arıları zehirleyen şekerler, yeter derecede sükroz ile sulandırılırlarsa kısımlar/parçalar halinde kabul edilebilirler. Bailey kendi asit-invert edilmiş şekerlerinin 8/1 ölçüde sükroz ile sulandırıldıklarında hiçbir zararlı etkilerinin olmadığını göstermiştir. Bal ve nektarlar raffinoz, mannoz ve galaktoz gibi zehirli şeker kalıntıları içerirler (Percival 1961; Siddiqui, 1970). Bal, polen, ya da nektardaki bu şekerler ölümcül düzeylerin altında olduklarında, ilave beslemeler esnasında şekerlerin etkilerini iyileştirebilir. Aksi şekilde, stoklarda bulunan bol miktarlarda güvenli şekerler toksinleri sulandırabilir/etkilerini azaltabilir. Tam bu noktada zehirlenmenin maddeden değil, maddenin miktarından baş gösterdiği yönünde uyaran antik filozof Paracelcus ile fikir birliğine varıyoruz. “Toksik/zehirli” basitçe haddinden fazla demektir.

Yukarıdaki paragrafta BAİLEY asit ile invert edilmiş şekerlerin(şurup veya diğerleri) 8/1 ölçü ile sulandırıldıklarında hiçbir zararlı etkisi kalmadığını söylemektedir. Yani şunu demektedir; diyelim ki 8 kg şekerden invert şurup yapıldı, şurubu kullanmadan önce, şurubun içine 1kg sofra şekeri (sükroz) katarsanız, şurup arılara toksik bile olsa, katılan sükroz nedeni ile toksik olmaktan çıkar diyor.

Her ne kadar bu konuda anlaşmazlığa düştüğüm kişiler olsa da , şahsıma hakaret edenler olsa da ‘’Tüm yaratılanları seviyorum, yaratandan ötürü’’ ve hepinizi sevgi ile kucaklıyorum…

Kalın sağlıcakla…

http://alisekerli.blogspot.com/2009/08/bailey-demis-ki_10.html
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: mustafa hak 26 April 2011, 00:06:03
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

Not: Hakan bey bu konuya verecegimiz cevaplar, link olduğunda başımıza ağrıtır. Çünkü karşında bir ürün olacak ve bu ürünü överseniz reklam yererseniz başınıza bela.

Ayrıca bu bilgi yeni degil, Ali Şekerli'nin tercüme ettirdiği makalede zaten enzimle invert  yapımı var ve zor bir işlem.
 Zamanında tercümeyi buraya kopyalamadım, şu an bloga erişemiyorum.
Tartar kramasıyla yapılanı en kolay olanı.

Ayrıca benim bu zararlı denilen invert şuruba verilecek cevaplarım hazır, bir kış boyu kütük besledim, bir kış boyu karakovan besledim, bir kış boyuda damacana besledim, peki bu tartarla yapılan invert şurubun zararı nerde kaldı.

Biz enzim degil, tartar kremasını öneriyoruz.

Vermiş oldugunuz linki kaldırdım.
selam tatlı ustasıyım 1yıldır 4kovanla arıcılıga başladım 1çuval şekere 35 kg su koyuyorum ortasından göbek atıp kaymama başlangıcında 40 50gr gözkararı limon tuzu koyuyorum 30 dakika daha hafif ateşte kaynatıyorum tamam oldu sogutuyorum bu şekilde yapılan şerbetin arılara karı zararı ne olurcevap verirseniz memnun olurum
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 12 January 2012, 21:56:13
İnvert şurup (http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.msg3351#msg3351 /) yapım videosu.
Kısa zamanda çok iş yapmak isteyenlerin vaz geçemediği bir ürün. Hele ilk baharda uygun zaman ve ısı bulmak çok zordur, havayı bulursunuz bu seferde zaman sorunu devreye girer. Ben 3 yıl bu invert şurubu kullanıp kış günü aç bıraktıgım koloniler kışın petek örmüştür. Bunlarda yetmeyip bahara çıktılar nedense bir türlü zehirleyemedik arıları.
İnvertle uğraşanlar nedense hep zehirlendiler, çaktırmadan invert kullanmayamı başladılar bilemiyorum. Bu kadar sessizlik hayra alemet degil :)



: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: ncetin16 19 February 2012, 20:07:47
Ali Bey: İnvert Şurup Videosu çok güzel ve anlaşılır olmuş, eline sağlık...Ali Şekerli Beyin Bloğunda Balsız İnvert Kek yapımı var...Yaptıysanız onuda videoya alırsanız Arı dünyasına bir hizmet daha yapılmış olacak... Mehmet Yüksel Bey' in kekleri sanki bu keklerden geldi bana... Sağlıcakla Kalın...
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: emrah 19 February 2012, 21:57:39
Ali abi tartarik asiti kattıktan sonra kısık ateşte 20 dak. kaynamadan durmayacakmı invert?
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 19 February 2012, 22:59:16
Ali Bey: İnvert Şurup Videosu çok güzel ve anlaşılır olmuş, eline sağlık...Ali Şekerli Beyin Bloğunda Balsız İnvert Kek yapımı var...Yaptıysanız onuda videoya alırsanız Arı dünyasına bir hizmet daha yapılmış olacak... Mehmet Yüksel Bey' in kekleri sanki bu keklerden geldi bana... Sağlıcakla Kalın...

Ali abi tartarik asiti kattıktan sonra kısık ateşte 20 dak. kaynamadan durmayacakmı invert?

Nevzat;

İnvert şurup (http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.msg3618#msg3618/) hala anlaşılır değil, şimdide yabancı arıcılar tarif istiyor. Videonun içine ingilizce yazılar koymak gerekiyor, şu an geldiğim nokta bu ;D
Yapmış olduğumuz paylaşımlar bir çok kişinin işine yarıyor, bunu bu hafta sonu kısa süren festivalda gördüm, bir çok kişiyi tanımıyorum ama onlar bizi tanıyor.

Benim kendi açımdan baktığımda bunu daha önce yazdım. Suni tohumla konusunda hala ülkemizde hava atanların ne yazıları nede bir videoları var. Benim en çok faydalandığım site ise Fransız bayan arıcı Celine'dir, dilini bile bilmiyorum ama yayınları acayip işimize yaramıştır. Dilini bildiklerimiz bize tepeden bakmaya devam ediyor, bu hafta sonu birisi laf dokunduruyordu, Ali bey sen kendini aşmışın filan diye, ama burnu hala havada.

İnvert şurup konusunda da hala bu kadar yayın olmasına rağmen anlamayanlar var, onlar bana sorduklarında diyorum ki siz bunu kullanmayın. Bu kadar bilgiyi çözemeyen,kullanmasın eskiden invertmi vardı.


Balsız invert kek işi çok dikkat isteyen bir iş. Ben hiç yapmadım, yapım aşamasında başından hiç ayrılmayacaksınız devamlı karıştıracaksınız ve ısıyı 117 derecede tutmak gerekiyor.
Muhteşem abi yaptı.
Ali Şekerli abi yaptı. Ben yapmadığım şeyi nasıl tarif ve videosunu yapayım.

Emrah;
Senin sorunda bir acayip oldu, neresi anlaşılmıyor onu anlamadım. Bakın ben 10 litre suya 10 kilo şeker katacaksam. Önce kovaya 10 litre suyu şohbenden alıyorum daha çabuk kaynasın diye. Sonra 10 kg. şekeri ilave ettik, 10 kilo şeker, 10 litre su= 16 litre şurup demektir. Biz her 3 litreye 1 dolu çay kaşığı krem tartar katacağız. Ocağı yaktık ve kaynamasını bekliyoruz. Kaynamaya başladığında 16 litre şuruba 5 dolu çay kaşığı krem tartar ilave edip, kısık ateşte 20 dakkika kaynatmak gerekiyor.  Bu süre içinde şekeri parçalayan krem tartar şurubu invert ediyor.
Ben defalarca ölçtüm, bu kıvamdaki şurup kaynarken 104 dereceyi geçmiyor.

İnvert kek işi bunun gibi degil, başından ayrılamazsınız. Bu yazıları yazarken bile benim ocakta invert var, sayacı ayarladım, süre doldumu uyarı verecek, bende gidip ocagı kapatacağım, invert şurup hazır.

: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: EYÜP 20 February 2012, 15:21:17
ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı tartar kreması (tartarik asit) içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine yada sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
 
  Üstteki yazı sayın Ali Şekerli abinin bloğundan alıntıdır.Ben aynen tarifdeki gibi bunu yaptım ortaya bembeyaz güzel bir kek çıktı.Tabi sürekli karıştırmayı kesmemek lazım.Oranları iyi ölçmek gerekir yoksa çok cıvık veya koyu kıvamlı olabilir.Ben limon tuzu ile denedim.Saygılar.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 21 February 2012, 09:30:40
Eyüp, balsız invert kek limon tuzuyla, invert edilerek yapılıyor. Ben ilk zamanlarda bir kaç kez limon tuzuyla invert şurup yaptım, şurup oluyor, fakat sonuç çok enterasan oldu. Arılara vermek için poşetledim bir kaç gün sonra hazır beklesin diyordum. Bir baktım bizim limon tuzuyla yaptığımız invert şurup tamamen salamura tuzu gibi iri bir görünümde donmuştu. Bu donma olmasın diye demekki mikserde veya matkaplara takılan bir aparatla çırpılma yapılıyor, ve kek kıvamında donma gerçekleşiyor.

Balsız kek yapımı invert şuruptan zor. Su oranı çok düşük şeker oranı yüksek, yanılmıyorsam, 50 kilo şekere 11 litre su konuluyor, bu kıvamdaki bir sıvıyı ben hiç kaynatıp denemedim. Limon tuzunun diğer adı ise sitrik asittir.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: ncetin16 21 February 2012, 19:28:15
Eyüp Bey: Kek yapımında 1/8 çay kaşığı krem tartarı nasıl ayarladın ve İnvert şurupta 114  dereceyi bulmayan ısı kek yapımında buldu mu? Yoksa Ali Şekerli Bey'in ''50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su. '' tarifini mi kullandın
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: EYÜP 22 February 2012, 02:04:19
    Ali abi dediğiniz gibi  50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) bu oranda kek yapmak helede karıştırmak baya zahmetli olur.Bu keki yapmak için alet edevat lazım.Sezon sonu yavruya yöneltip keklemek için en iyisi bizim bildiğimiz bal ve sade pudra şekerinden yapılanı.Selamlar.


    Sayın ncetin16 bir çay kaşığı krem tartarı hassas terazide tartıp gramajını sekize bölerseniz 1/8 çay kaşığı demektir.Karıştırmayı bırakırsanız haliyle su oranı çok az  olduğu için 120 derecelere çıkabilir.Sürekli karıştırarak 115 dereceyi geçirmemeye çalıştım.Ben sadece deneme amaçlı "2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı tartar kreması " diye başlayan tarifdekini yaptım.Saygılar.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: mustafa temiz 07 March 2012, 21:03:22
Selamlar Ali abi,
Bu invert şurupta su-şeker oranı sabit mi? Oranları birebir yapsak şeker invert olmaz mı? Yani bu mevsimde kullandığımız şurubun  nemlenmeyi önlemesi açısıdan biraz koyu olması gerekmez mi , siz uygulamayı nasıl yapıyorsunuz?
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 08 March 2012, 14:58:11
Selamlar Ali abi,
Bu invert şurupta su-şeker oranı sabit mi? Oranları birebir yapsak şeker invert olmaz mı? Yani bu mevsimde kullandığımız şurubun  nemlenmeyi önlemesi açısıdan biraz koyu olması gerekmez mi , siz uygulamayı nasıl yapıyorsunuz?

Mustafa Temiz;
Yanlış anlaşılmasın da bazıları bizi bilim adamı, bazıları kimyager, bazıları biyolog, bazıları genetikçi bazıları akıllı, bazıları deli, bazıları salak, hatta bazı kişiler geri zekalı gibi görmekte. Bunun gibi daha bir sürü şey ekleyebilirim. Şimdi ben deli değilim desek ne olur demesek ne olur, bu bakış açıları kişilerin kendi görüşleri, fakat biz bilim adamı değiliz, kimyager değiliz.
Ben sıradan bir arıcıyım, tahsili olmayan ilkokulu bile 8 yılda zorla bitiren(ilkokul 1.sınıfı,3. Yılda geçebildimdi) 5. Sınıfı bitirmek içinde 2 horoz vermişti babam, o gün bugün horoz gördüm mü bir acayip oluyorum :D

Bir düşünün böyle birine her derdi olan sorular soruyor, soruların bana sorulmasını aslında ben istemiyorum.

Bu invert şurup denilen mamul yeni değil, yaklaşık 40 yıl öncesi yapılmış. Biz öğreneli birkaç yıl oldu kıyamet koptu.
Şimdi soruya gelelim, invert şurup yapımı birilerinin kafasından uydurduğu bir şey olmayıp bilimsel bir araştırma sonucunun tercümesi.

İster istemez, invert şurupla ilgili geçmişte neler yaşanmış,  bakmamız gerekiyor. Geçmişte ne vardır,  Ali Şekerli (http://alisekerli.blogspot.com/) abimiz, invert şurup makalesini oğluna tercüme ettirip, şurubu 1 yıl kullanmış ve bunu daha sonra bloğundan herkese paylaştı.
Ben invert şurup ile tanıştıktan sonra üç kış arı besledim. Kütük kovan, kara kovan, ve damacana kovan. Bu üç uygulamanın birkaç gün ara ile resimli yayınları blogumda bulunuyor, isteyen  arayıp bulur, birkaç gün ara ile sürekli bu üç kovandan  resim ve bilgiler paylaşılmıştır.
Biz bu işleri yapar iken bir gurup vardı, invert karşıtı. Onları birileri oyuna getirdi, oyuna getiren ise çıkıp bu kişileri savunmadı. Bunların kim olduğunu bilenler biliyor.


İnvert şurubun orijinal tarifinde 3,5 kg. şeker,4,5 litre su vardır. Bu iki karışımın zaten toplamı 6 litre civarı ve 2 dolu çay kaşıgı krem tartar koyuyoruz, yani 3 litre karışıma 1 dolu ay kaşığı krem tartar gerekmekte.
Sen soruyorsun, efendim şekeri artırıp suyu azaltırsak ne olur. Güzel bir soru, fakat cevabını şu ana kadar ben bulamadım, bunu ilim erbabı hesaplamalı. Krem tartar niçin ölçülü katılıyor, şekeri parçalamak için, peki şeker artırıldıkça asit de artırmamız gerekiyor, biz hesap yapamadığımız içindir, hep şeker artsa da aynı asiti katmaya devam ettik. Yani bizim yapmış olduğumuz şuruplarda devamlı şekilde istenilen oranda krem tartar olmamıştır.  Benim şimdiye kadar yaptığım invert şuruplar 1 ay bile bekledi bozulma olmadı, asidi eksik olduğu halde.  Şimdi yazıları okuyup, şu asidi, Allah rızası için oranlayacak biri yok mu, hem de mürekkep yalamışlardan.

İnvert şurubun ilk paylaşıldığı haber ve yaşadığımız olumlu ve olumsuz tepkiler aşağıdaki linklerde mevcut. Olaya baştan olumlu bakanların sonra nasıl kıvırdıkları ve çıkar davaları, ne günlerdi ;)


İnver şeker ve invert şurup yapımı.
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html


invert şurup arılara zarar diyenlere, bilim adamı Bailey’in verdiği cevaplar.
http://alisekerli.blogspot.com/2009/08/bailey-demis-ki_10.html


İnvert şurup aradığımızda,Şekerli abimizin blogunda karşınıza çıkan haberlerin tamamının linki. 8)
http://alisekerli.blogspot.com/search?q=invert+%C5%9Furup


: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: mustafa temiz 08 March 2012, 15:35:07
Ali abi,
Öncelikle bu kadar uzun açıklamaların için çok teşekkür ederim. Ben artık tercihimi invert şuruptan yana koymuş birisiyim. Geçen mayıstan buna şurupların hepsini invert şurup yaptım hatta invert kekte yapıp kullandım. Bu soruyu sormaktaki amacım , şuruplamadan sonra kovanda nemin artması olayıydı. Biliyorum belki de bu bir kimyageri ilgilendiren bir konuydu. Artık havalar ısınınca elek telli tabanları faaliyete geçirdiğimde bu sorunda ortadan kalkmış olacak.
 Ayrıca bizim diplomalı cahillere değil kafası çalışan insanlara ihtiyacımız var. Tekrar teşekkür ederim.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Dr. Muhteşem Turunç 08 March 2012, 19:09:33
 ::) Bizde diploma var ya devreye girmek lazım. Mustafa kardeşim şerbetteki şekerin inversiona uğraması için asit gerektiğini, şeker miktarını artırdıkça da kullanılacak olan asitin miktarının doğal olarak artması gerektiğini söyleyerek ne yapmamız gerektiği şeklinde bir soru sormuş. Şimdi amaç arıya su oranı düşük şeker oranı yüksek şerbet vermekse ki biz bunu arıya şerbeti stoklatacağımız zaman yapıyoruz yani kışa girerken yapıyoruz. Şerbetin tamamen inversiyonana uğrayıp yani sakkarozun glıkoz ve fruktoza dönüşmesini istiyorsak kullanacağımız asitin miktarını deneyerek bulabiliriz. Turnusol kağıdı denen sıvıya batırdığınızda ortamda asit mevcutsa ona göre renk veren kağıtlarla yapabiliriz. Bu uygulama ben okuldayken labaratuarlarda yaptığımız denemelerdendi. Ancak burada arıcılık uygulamasında ben buna gerek olmadığını zira asiti fazla kaçırmaktansa arıya birazda sakkaroz şerbeti vermenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Şerbet verdiğimizda oluşan nemi ise zaten kendiside söylemiş havalandırması güzel tel altlıklı kovanlarla çözeceğiz. Parantez içinde şunu söyleyeyim ki şeker oranını artırırsak kaynatmaktaki sıcaklık yükeselecektir ve HMF denen maddenin oluşması artacaktır. Bu nedenle şeker oranını da çok artırmak iyi olmaz görüşündeyim. Unutmadan diploma isteyen varsa........ 8)....anlaşırız canım :D
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: mustafa temiz 08 March 2012, 23:00:10
Muhteşem Bey,
Yazdıklarınız benim için ufuk açıcı oldu.
Benim de bir edebiyat diploması var ama bu işlerde çok da işe yaradığı söylenemez.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: PUTUCİ-YUNUS 09 March 2012, 07:38:14
Selamun aleyküm çok saygı değer üstatlarım sevgili ali bey değerli doktor abim muhteşem abim ve değerli arıcı dostlarım ben bir iş yaptım yalnış yaptığımı tahmin ediyorum  ama sizden bilgi istiyorum salı günü yalovadaki arılığımda 20 kg dan invert yapmaya kalkıştım ama ne yazık ki arılığımda piknik tüpüyle şurubu kaynatmaya kalkıştım 5 saat te kaynatamadım tam artık kaynar gibi olurken kerm tartarını koydum fakat bir türlü kaynatamadım  ve feribot biletimi de önceden almış bulundum çünkü kaybana tam saatinde bilet alırsan faiş fiatta bilet satıyolar bende o saate kadar işerimi bitirir düşüncesiylen bilet almış bulundum ama şürübü kaynatamadan brakmak zorunda kaldım ertesi günü tekrar gittim yalovaya merkezden bir tane sanayı ocağı aldım çünkü dedim artik bu iş bize farz oldu mademki bu işi yapıyoruz her alet edavat lazım dedim kıydım paraya aldım ve tekrar arılığın yoluna koyuldum bir gün öncesinden kaynatamadığım  şürübü bu sefer 15 dakikada kaynattım ve yine tarifteki gibi kısık ateşte 20 dakika daha kaynatmaya devam ettim  değerli dostlarım bu şurup şimdi invert şurubu mu oldu yoksa zehirmi oldu bana bilgi verirseniz ona göre hareket edecem ya çektiğim çile bana kar kalıp şürübü dökecem veya sizin vermiş olduğunuz bigi doğrultusunda hareket edecem kalın sağlıcakla
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 09 March 2012, 08:44:15
Selamun aleyküm çok saygı değer üstatlarım sevgili ali bey değerli doktor abim muhteşem abim ve değerli arıcı dostlarım ben bir iş yaptım yalnış yaptığımı tahmin ediyorum  ama sizden bilgi istiyorum salı günü yalovadaki arılığımda 20 kg dan invert yapmaya kalkıştım ama ne yazık ki arılığımda piknik tüpüyle şurubu kaynatmaya kalkıştım 5 saat te kaynatamadım tam artık kaynar gibi olurken kerm tartarını koydum fakat bir türlü kaynatamadım  ve feribot biletimi de önceden almış bulundum çünkü kaybana tam saatinde bilet alırsan faiş fiatta bilet satıyolar bende o saate kadar işerimi bitirir düşüncesiylen bilet almış bulundum ama şürübü kaynatamadan brakmak zorunda kaldım ertesi günü tekrar gittim yalovaya merkezden bir tane sanayı ocağı aldım çünkü dedim artik bu iş bize farz oldu mademki bu işi yapıyoruz her alet edavat lazım dedim kıydım paraya aldım ve tekrar arılığın yoluna koyuldum bir gün öncesinden kaynatamadığım  şürübü bu sefer 15 dakikada kaynattım ve yine tarifteki gibi kısık ateşte 20 dakika daha kaynatmaya devam ettim  değerli dostlarım bu şurup şimdi invert şurubu mu oldu yoksa zehirmi oldu bana bilgi verirseniz ona göre hareket edecem ya çektiğim çile bana kar kalıp şürübü dökecem veya sizin vermiş olduğunuz bigi doğrultusunda hareket edecem kalın sağlıcakla

Yunus abi, ne invert şurup (http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.0/) yaparmışsın. Aklıma nerden geldiyse bizim oralarda zor pişen şeylere öküz etimisin mübarek derlerdi, sabah, sabah et, ve yemek hatırlattın ya bana, neyse :(

Biz gelelim bozulmuş şuruba, artık o şuruptan hayır gelmez, bir an önce bana getirmen lazım, siz o şurubun nasıl imha edileceğinide bilmeyip başınıza işler açabilirsiniz ;)

Yunus abi başa döner isek,invert şurup yapımı (http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.0/)
kurallarından birisi, krem tartar katıldıktan sonra 20 dakika kaynamasıdır. Anladığım kadarıyla sizde bu kaynama olmamış. Söyle örnek vereyim, siz patates haşlamak istiyorsunuz, patatesin pişebilmesi için 20 dakika kaynaması gerekiyor. Siz 5 saatte ateşin üstünde tutsanız, kaynamadıktan sonra bu iş aynı Nasrettin hocanın mum ile kazan kaynatıp yemek pişirmesine döner. Su kaynamadığı sürece patatesler çiğ kalmaya devam ediyor.

Zaten krem tartar şurup yapımı kaynadıktan sonra katılıyor. Kaynamadığı sürece şekeri invert edemiyor, yani patates çiğ kalmış. Niçin, daha önce krem tartarı katmıyoruz diye sorularda alıyorum, Şunun için, malzemeyi hazırladık ve hepsini kattık, bu malzeme ne zaman kaynar belli değil, sürelerde çok önemli, onun için önce kaynayana kadar beklenmeli, şurup asit katmadan bir saat kaynasın bir zararı yok, asiti kattıktan sonraki süreyi mutlaka bilmeniz gerekiyor, 20 dakikayı geçerseniz invert şurup artık zararlı olmaya başlar.

Yapmış olduğun daha önceki şurup invert olmadığı için, sonradan kaynatıp invert yapmışın, dedikleriyin dışında bir şey yok ise rahatlıkla kullan, yok ben rizikoya girmem şurubu dökeceğim diyorsan bana getir :D

Bu arada Yunus abi senin hesap bayağı bir kabardı bilesin, hesabıma bir kaç porsiyon tatlı ve su böreği filan varsa onlardan yaz, şimdi yemesek te alacağımız olarak dursun, bir gün mutlaka doktor kontrolünde tahsilata gelirim.

: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: PUTUCİ-YUNUS 09 March 2012, 09:28:37
Selamun aleyküm çok saygı değer üstatlarım sevgili ali bey değerli doktor abim muhteşem abim ve değerli arıcı dostlarım ben bir iş yaptım yalnış yaptığımı tahmin ediyorum  ama sizden bilgi istiyorum salı günü yalovadaki arılığımda 20 kg dan invert yapmaya kalkıştım ama ne yazık ki arılığımda piknik tüpüyle şurubu kaynatmaya kalkıştım 5 saat te kaynatamadım tam artık kaynar gibi olurken kerm tartarını koydum fakat bir türlü kaynatamadım  ve feribot biletimi de önceden almış bulundum çünkü kaybana tam saatinde bilet alırsan faiş fiatta bilet satıyolar bende o saate kadar işerimi bitirir düşüncesiylen bilet almış bulundum ama şürübü kaynatamadan brakmak zorunda kaldım ertesi günü tekrar gittim yalovaya merkezden bir tane sanayı ocağı aldım çünkü dedim artik bu iş bize farz oldu mademki bu işi yapıyoruz her alet edavat lazım dedim kıydım paraya aldım ve tekrar arılığın yoluna koyuldum bir gün öncesinden kaynatamadığım  şürübü bu sefer 15 dakikada kaynattım ve yine tarifteki gibi kısık ateşte 20 dakika daha kaynatmaya devam ettim  değerli dostlarım bu şurup şimdi invert şurubu mu oldu yoksa zehirmi oldu bana bilgi verirseniz ona göre hareket edecem ya çektiğim çile bana kar kalıp şürübü dökecem veya sizin vermiş olduğunuz bigi doğrultusunda hareket edecem kalın sağlıcakla

Yunus abi, ne invert şurup (http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.0/) yaparmışsın. Aklıma nerden geldiyse bizim oralarda zor pişen şeylere öküz etimisin mübarek derlerdi, sabah, sabah et, ve yemek hatırlattın ya bana, neyse :(

Biz gelelim bozulmuş şuruba, artık o şuruptan hayır gelmez, bir an önce bana getirmen lazım, siz o şurubun nasıl imha edileceğinide bilmeyip başınıza işler açabilirsiniz ;)

Yunus abi başa döner isek,invert şurup yapımı (http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.0/)
kurallarından birisi, krem tartar katıldıktan sonra 20 dakika kaynamasıdır. Anladığım kadarıyla sizde bu kaynama olmamış. Söyle örnek vereyim, siz patates haşlamak istiyorsunuz, patatesin pişebilmesi için 20 dakika kaynaması gerekiyor. Siz 5 saatte ateşin üstünde tutsanız, kaynamadıktan sonra bu iş aynı Nasrettin hocanın mum ile kazan kaynatıp yemek pişirmesine döner. Su kaynamadığı sürece patatesler çiğ kalmaya devam ediyor.

Zaten krem tartar şurup yapımı kaynadıktan sonra katılıyor. Kaynamadığı sürece şekeri invert edemiyor, yani patates çiğ kalmış. Niçin, daha önce krem tartarı katmıyoruz diye sorularda alıyorum, Şunun için, malzemeyi hazırladık ve hepsini kattık, bu malzeme ne zaman kaynar belli değil, sürelerde çok önemli, onun için önce kaynayana kadar beklenmeli, şurup asit katmadan bir saat kaynasın bir zararı yok, asiti kattıktan sonraki süreyi mutlaka bilmeniz gerekiyor, 20 dakikayı geçerseniz invert şurup artık zararlı olmaya başlar.

Yapmış olduğun daha önceki şurup invert olmadığı için, sonradan kaynatıp invert yapmışın, dedikleriyin dışında bir şey yok ise rahatlıkla kullan, yok ben rizikoya girmem şurubu dökeceğim diyorsan bana getir :D

Bu arada Yunus abi senin hesap bayağı bir kabardı bilesin, hesabıma bir kaç porsiyon tatlı ve su böreği filan varsa onlardan yaz, şimdi yemesek te alacağımız olarak dursun, bir gün mutlaka doktor kontrolünde tahsilata gelirim.




abi senin kurbanın olsun baklava börek pasta çörek her zaman doktor kontrolünde gelebilir ve yiye bilirsin başım gözüm üstünde.
abi bir gün öncesinden zaten beceremedim ertesi günü şürübü tekrar baştan kaynatmaya aldım yanı  şürübün içinde kremtartarıda birlikte kaynatıldı kaynadiktan sonra 20 dakida daha kısık ateşle kaynamaya braktım yani şimdi invert oldumu.

yanı son paragrafta anladığım kadarıylen sakınca yokmu demek istediniz ama illada ben imha edecem diyosan şürübü getiririm size sorun yok abi sizi  seviyorum kalın sağlıcakla
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Dr. Muhteşem Turunç 09 March 2012, 13:15:17
Yunus abim benim;
"doktor kontrolünde gelebilir"
 demişinde aman dikkat et abi yanında ben yoksam sakın bir şey yedirme. ;) Şekeri mekeri çıkar neme lazım iş alma başına ::)

Mustafa bey bakın ben tıp diplomamla ne acayip gevezelikler ediyorum 8) bide edebiyat diplomam olaydı daha neler yapardım ??? Sizde yapabilirsiniz. Mesela meslek lisesi torna tesviye bölümü diplomanız varsa bioloji dersi verebilirsiniz son zamanlardaki trend böyle ;D
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Efraim Korkut 09 March 2012, 19:14:08
                                                              İN  VERT – ÇIKVERT
                          İN-ÇIK VER. YAZ-KIŞ VER. YETERKİ VER. SABAH-AKŞAM VER.

                Bu konuda benim de bir şeyler yazmam vacip oldu. Neredeyse kendimi invert verilmeyen arı gibi mahcup  hissedicem.
                Doktor veteriner değilim.Kimya ve Simya ilimlerine vakıf değilim ama sonbaharda hiç besleme yapmadığım için bir miktar kovan kaybetmiş bir arıcı olarak benim de birazcık yazı yazmaya hakkım vardır herhalde.Karşısındaki arılar kaç kere şurup ziyafeti yaparken benimkilere veren olmadığı için galiba bir yerleri şişip öldüler zannımca.
                 İnvert çok faydalı bir şeymiş doğrusu. Bütün horoz camiasının Ali Beye neden hücuma geçtiğini bile invert sayesinde öğrenmiş olduk.Bu önemli bir gelişme bence.Bu yıl horoz üretim ve satışlarında önemli bir patlama olabilir.Horoz alamayanlar bile resmini duvara asmak suretiyle büyük belalardan korunabilirler.
                                                              İN  VERT – ÇIKVERT
                          İN-ÇIK VER. YAZ-KIŞ VER. YETERKİ VER. SABAH-AKŞAM VER.
                 Ne verirsen elinle. O da gider seninle.Abiler.verin hep verin.Hem veren el alan elden üstündür.İnvert isteyen kovanın bir yüzü kara. İnvert kaynatıp vermeyen arıcının  iki yüzü birden kara.Ak invert Kara gün Kara kış ve Kara kovan ve bilumum Fenni ve termo tabanlı kovanlar içindir.İnvert kazanının başında başı pişenin kışın Uludağda aşı pişer. Damdan düşenin halini Benim gibi sonbahar şuruplaması yapmayanlar bilir..İnvert serum gibidir.Hayat kurtarır.
               Atatürk bile yaşasaydı: Ne mutlu İnvert verene derdi herhalde.Onun için İnvert çıkvert.Bir örnek de Hz.Mevlanadan:Gel. gel invert ver.Arıların ister Anadol,ister Karniyol,İster İtalyan, ister Kafkas olsa da yine de gel ver git ver invert ver.  

: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 10 March 2012, 00:06:22
                                                              İN  VERT – ÇIKVERT
                          İN-ÇIK VER. YAZ-KIŞ VER. YETERKİ VER. SABAH-AKŞAM VER.

                Bu konuda benim de bir şeyler yazmam vacip oldu. Neredeyse kendimi invert verilmeyen arı gibi mahcup  hissedicem.
                Doktor veteriner değilim.Kimya ve Simya ilimlerine vakıf değilim ama sonbaharda hiç besleme yapmadığım için bir miktar kovan kaybetmiş bir arıcı olarak benim de birazcık yazı yazmaya hakkım vardır herhalde.Karşısındaki arılar kaç kere şurup ziyafeti yaparken benimkilere veren olmadığı için galiba bir yerleri şişip öldüler zannımca.
                                                           
 



Erfaim abi  benimde sana bir şeyler yazmam gerekiyor, gerçi sen yazılarında hatalarını belirtin ama gene bazı şeylere dikkat çekmek gerekiyor.
Ben çok iyi hatırlıyorum 2011 ekim aylarının sonunda senimle telefonda görüşmüştük son yapılan bölmelerde çıkan ana arıların hala yumurtaya başlamadığını söylemiştin.
Böyle bir durumda
yumurtaya başlasa bile ne zaman bir posta yavru çıkartsın.
Ben geçmişte aralık ayında 20 derece üstünü çok gördüm, 2011 sonbaharında eylül ayında bile 15 dereceleri göremedik.
Kış arısı denilen son baharda üretilecek işçi arılara çok ihtiyaç vardı.
Kovanları sönenlere bakın hep aynısı söylüyor, kovanda bal var arı yok. Bal var arı yoksa, yaşşlı işçi arılar kışı çıkartamadan sürekli öldü geriden gelen nesil yok, koloni bitti.

Kış bu kadar sert olmasa idi, bir çok sönen kovan, zayıfta olsa bahara çıkardı. Bu soğuk havalar her şeye engel oldu. Şimdi senin arılığı düşünüyorum, bir sürü kuvvetli kovanınız var. Zayıf kovanlarda belli, bu kolonilere birer kapalı yavrulu çıta verilmiş olsaydı neler olurdu fakat havalar buna bile musade etmedi.

Sonuçta bu işler biraz aç gözlülükten kaynaklanmakta, her arıcı biraz daha fazla kovanım olsun derken kontrolü elinden kaçırdımı, az daha, az arısı kalıyor. Yani elindekilerdende olmakta, ne desek boş, bizim arıcılık kültürümüzde bir çok degişmeli, bunu diyenler bile hata yapıyorsa gerisini varın siz düşünün. Zayıf kolonilerde ipin ucu kaçmamalı, birde ipin ucunu kaçırmamasanız bile böyle bir sene denk gelirse yapacak olduğunuz işleri bile yapamıyorsunuz. Şimdilik aklıma bunlar geldi, kışı çıkartacak genç arılarınız yoksa, beslemek, invert şurup para etmiyor ;)
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: YUSUF ŞİMŞAK 10 March 2012, 16:50:23
SLM...

Efraim Hocam.


Süpersin valla :)

Seni tutabilene aşk olsun :) :) :)

SLM ve Muhabbetle...
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Efraim Korkut 10 March 2012, 21:45:19
                                                     ARI ÖLÜMLERİ
                           Ali Bey.Çok doğru söylüyorsunuz. Arı ölümleri içinde en önemli etken ilaçlama , şuruplama ve özellikle de yavrulama eksikliği.Eğer bu üçü iyi yapılsaydı kovanlarımız Sarıkamışta bile olsa ölmezdi..Bunu bilmesine biliyoruz da bilmek başka yapabilmek başka bişey.Tıpkı İslamın 5 şartını sayıp bazılarını yapmamak gibi yani.
                   İlaçlamayı anca yaptım.İçleri ballı diye şuruplamayı ihmal ettim tamam da yavrulama görevi bana ait değil ki ben suçlanayım.Havalar bozuk gidince genç analar yavru yapamadı.kimisi çiftleşmeyi bile başaramadı.Sabri abimiz de tohumlama aletini henüz keşfetmemişti.Yavrulu çerçeve verebilirdim ama ben hala hava düzelecek analar her sene olduğu gibi bu son baharda da iyi yavru yapacak diye boşu boşuna bekledim durdum.
                  Bu yıl benim kaybım oldu olmasına ama Feridun Bitir karakterinden öğrendiğimiz gibi bi sor bakalım neden böyle yaptım.Veya her zamanki yaptığımızı bu yıl niye yapamadık? Siz iyi biliyorsunuz ama başka merak edenler için kısaca yazayım.
                  Bu yıl bazı özel işlerimiz ağır bastı. Düğün, Nişan ,Alışveriş.Hastalıklar yolculuklar ve  bitmeyen İnşaatlar….. derken arılara gerektiği kadar bakamadık. Eski kışlar da geri gelince bu sonuç ortaya çıktı.Kovan sayımın bir kişinin bakabileceğinden çok fazla olduğunu daha yeni yeni anlıyorum.Arılarımın bu kadar çoğalması kesinlikle aç gözlülükten değil. Karniyol ırkının verdiği rahatlıktan.Başka ırktan olsalardı bu kadar çoğaltamazdım zaten.
                  Kalan 250 den fazla kovan ise bardağın dolu tarafı.Ölen kovanlarıma hiç şaşırmadım. Aksine bu kadar arının nasıl olup da sağ kalabildiğine bakıp bakıp şükrediyorum.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: ATOM 20 March 2012, 00:03:03
Degerli Arıcı Dostlar
 DostlarArılarda beslenme diye bir konu başlıgı bulamadım bende invert şurub kullanımı bölümüne yazdım konu olarak geçen hafta marketten toz şeker almak için markete girdim 3 çeşit şeker vardı A.B.C.firmalarının hepside 5 kg.lık ama üçününde fiyatları degişik örnek A:13.90,B:12.50,C:11.90 diyelim ordaki görevliye sordum bu şeker neden bu kadar 11 lira küsür krş.da digeri14 liraya yakın hemde bu ucuz olan şeker karadeniz li bir firmanın görevliye okurmusun bu ne şekeri diye üzerinde pancar dan elde edilmiştir ibaresi yok ve ne şekeri oldugu yazmamakta dedi benimde içime şüphe düştü acaba mısır nişastasından veya başka yolla elde edilen şeker olabilir diye almaktan vaz geçtim bugün tanıdıgım bir bakkaldan Afyon  şeker fab. üretmiş oldugu şekerden aldım üzerinde pancardan üretilmiştir ibaresi bulunmakta gönül rahatlıgıyla aldım .
Sorum pancardan elde edilmiyen şekerleride satarak halkın saglıgıylamı oynuyorlar halk ucuz diye bu mısır nişaştasından veya başka usulle elde edilen şekerlerimi almakta bilmiyerek bende bu şekerden aldımsa arılarıma mısır nişastası şekeri verdimse vay halime onun için normal mahalle bakkalından şeker torbasından tartarak verdigi şekeri almamız bence en iyisi yaşıyoruz ama bedava yaşıyoruz.Selamlar saygılar

ATOM ARICI HİLMİ
 
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Muhittin YILMAZ 23 March 2012, 17:44:49
Dördüncü invert şurubu yemlikte verdim.
Maşşallah, kar altında bile invert şurubu poşette çok rahat çektiler.
İnvert yapımında da tecrübe kazandık.
Üç kovan arımı açlıktan kurtardık.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Muhittin YILMAZ 20 April 2012, 19:26:14
Erikler yeni yeni çiçeklenmeye başladı. Kaysılar çiçek açtı, fakat hava kapalı ve yağışlı olduğundan arı istifade edemedi.  Biz de 7. posta invert şurubunu verdik. Arılar şu an 8 çıtaya basıyor. 5-6 çıta da ful kapalı yavrulu gözüküyor. (Hava kapalı ve nisbeten soğuk olduğu için çıtaları çekip tam bakmadım.)
Geçen seneye nazaran, bana göre tam bir ay öndeyim. Bu da arıları invert şurubu ile beslemenin neticesi.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 29 January 2013, 10:54:42
İnvert şurup yapımında en çok sorulan soru, İnver şurup yapımında en çok kafa karıştırıcı olan, orijinal oran ile bizim kendi yaptığımız oranlar arasındaki uyuşmazlıklar.

İnvert şurup makalesindeki orijinal tarif şudur= İnvert şurup 3,5 kg. şeker,4,5 litre su vardır. Bu iki karışımın zaten toplamı 6 litre civarı ve 2 dolu çay kaşığı krem tartar koyuyoruz, yani 3 litre karışıma 1 dolu ay kaşığı krem tartar gerekmekte.


İlkbaharda orijinal tarif belki işe yarar ama sonbaharda böyle çok sulu bir şurup arılarda felaket iş gücü demektir, bir sürü suyu uçur geriye az bir şey kalsın, bu sulu şurup ile yükleme yapılamaz.

Yükleme yapmak için daha koyu şuruba ihtiyacımız var.

Biz kendimiz kafamıza göre şekeri artırıp suyu azalttık ve krem tartarı normal şartlarda çoğaltmamız gerekirken asidi sulu sistemdeki orana göre bıraktık.
Koyu invert şurup yapıldığında şeker artıyor, şekeri parçalayacak olan asitte artırılmalı fakat bu artırımı hesabını yapacak içimizden kimse çıkamadı.

Olayı açıklamaya çalıştıkça gene karışacak, makalenin orijinalini ben hiç yapmadım, yapmış olduğumuz invert şuruplarda şeker oranı yüksekti ve az asit kattığımız için beklide %100 invert bile edememişizdir. Şöyle de diyebiliriz, 10 litre yemeğe 3 kaşık tuz koyduk, 15 litre yemeğe de aynı tuz konuldu. Aslında yemek çoğaldığında tuzunda artması lazım, bir şekeri artırdık asidi artıramadık.

Benim örneklerim hesap kolay olsun diye genelde 10 kilo şeker 10 litre su üzerinedir. Bu tarif tabiki orijinali yansıtmıyor. 10 kilo şeker suda eridiğinde 6 litre olur. Yani 10 litre suya 10 kilo şeker koyup erittiğinizde toplamda 16 litreye çıkıyor.  16 Litrede kaç tane 3 litre var, 3x6=18 demek ki, şurup kaynadığında  6 çay kaşığı krem tartar atmalıyım. Her üç litrelik karışıma bir çay kaşığı hesabıyla. Orijinaliyle kıyasladığımızda bu asit az ama tam hesabı bilmediğimiz için ve yapılan uygulamalarda bu şekilde sorun çıkmadığına göre herhangi bir sorun yoktur. Bu konuda böyle bir not düşülmesini isteyen arkadaşlarımız oldu, baharda geliyor, inşallah açıklayıcı olmuştur.


: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: emrah 01 February 2013, 21:22:28
Bahar yaklaşıyor Ali abi invert şerbet bundan sonra lazım olacak.Açıklama güzel olmuş içimizde en çok invert şerbet yapanlardan biri sensin bu konuda bir surü denemelerin oldu kara kovan gibi.Bazı arkadaşlarımız 50 kg şekeri bir seferde invert yapıyor bunlarda sonucunu ne kadar krem tartar kattıklarını açıklarlarsa iyi olur heralde.Limon katsak olmazmı krem tartarın yerine.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 02 February 2013, 08:27:23
Bahar yaklaşıyor Ali abi invert şerbet bundan sonra lazım olacak.Açıklama güzel olmuş içimizde en çok invert şerbet yapanlardan biri sensin bu konuda bir surü denemelerin oldu kara kovan gibi.Bazı arkadaşlarımız 50 kg şekeri bir seferde invert yapıyor bunlarda sonucunu ne kadar krem tartar kattıklarını açıklarlarsa iyi olur heralde.Limon katsak olmazmı krem tartarın yerine.



Emrah evet bahar geliyor ve balı olmayan arıları için invert şurup bir kenara yedeklenmesi gerekiyor, nasılsa uzun süre bozulmadan hazır bekliyor ve bundan daha ucuz bir arı yemi malisef yok.

İnvert şurubu ben strik asit yani limon tuzuyla yapmıştım poşetledik bir kaç gün sonra dağıtacaktım, kovayı bir açtım tüm şuruplar iri tuz büyüklüğünde donmuştu, yani leblebi büyüklüğündeydi. Limon tuzuyla yapılan invert makaleye bakarsanız daha koyu olacak ve ılıkken mikser türü alet ile çırpılıp kek haline getirilir yazıyor demek ki iri donmasın diye çırparken minik donuyor.

Birde öyle bir soru sormuşsun ki bir gün öncesi limon ile invert şurup yapıp arılara servis yapmıştım. Sende diyorsun ki limon ile invert şurup olmaz mı? İnvert şurup limon ile oluyor, her dört litreye bir tam limon sıkılacak.


invert şurup ile Ali_Turk
İnvert şurubu zayıf arılara ben poşetle veriyorum. Zayıf arılar soğukta yemlikte kalıp ölmesi çok kolay olur. Poşet ile verilen şurup arıların tam alabilecegi sıcaklıkta çıtalar üzerinde durur, çünkü kovan sıcaklığı tavana çıkacak tavanda ki sıcaklık şurubu ılıtacak. Bir başka önemli detay invert olmayan şurup ilk başlarda arıların midesini bozuyor, bizim arılarımızın hiç etrafı batırdığını görmüyoruz, invert olmayan şurup kullananların kovanlarının civarında nosema (ishal) belirtileri oluyor.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: nezihyapıcı 10 February 2013, 12:19:16
ali abi.emraha verdiğin limonla invert şurubu tarifinde 4 litreye bir tam limon sık demişsin . peki limonda aynen krem tartar gibi şuruba katıldıktan sonra 20 dakika kaynatılacakmı?. teşekkür ederim
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: AYDIN BAYAR 10 February 2013, 17:27:52
ali abi invert kullanan birisiyim  80 kovan arıyla kışa girdim 1 veya 2aydır invert şurup veriyorum 80 kovanda1kolanim söndü şuan arılarımın durumu iyi önceden şubat ayı geldimi arılara kek verirdik  arılarımızda azalma olurdu  cevremdekilere  anlatıyorum anlaya bilene  arıcı kurslarında invertten bahsedilmiyor sadece kek surup ama ne zaman kullanılır anlatanda yok bilende  saygılarımla
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: özen efe 05 March 2013, 01:18:44
invert şurubu geçen sonbaharda tanıdım.Sobaharda iyi sonuçlar aldım.şimdide şubat sonunda tekrar başladım.
şimdiye kadar tek olumsuz yanı evin biraz batması ve varovanın önlenemesi.
arılar kış boyu yavrudan kalmadığı için varovayı bitiremedim.Yani salkım falan olmadılar.
eskiden soğuk havalarda normal şurubun içinde arılar ölür kalırdı şurup yemliğin içinde ekşir dökmek zorunda kalırdık bu sorunlar ortadan kalktı.
benim 5 litrelik bir tencerem var 2 kilo şeker koyup üstüne su ekliyorum.sonbaharda 2.5 kilo şeker koyuyordum
şekeri ve suyu koyduktan sonra hiç karıştırmaya gerek kalmıyor
zaten kaynayıncaya kadar şeker erimiş oluyor.
sonra 1.5 çay kaşığı tartar kısık ateşte 20 dk tamam
arılarım yazdan çok zayıftı çok varova vardı bir an hepsi ölecek sandım.
invert şurub arılarımı baya düzeltti az bir kayıpla kışı atlattım.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 05 March 2013, 14:36:43
invert şurubu geçen sonbaharda tanıdım.Sobaharda iyi sonuçlar aldım.şimdide şubat sonunda tekrar başladım.
şimdiye kadar tek olumsuz yanı evin biraz batması ve varovanın önlenemesi.
arılar kış boyu yavrudan kalmadığı için varovayı bitiremedim.

İnvert şuruba  çok ilginç bir çamur oldu bu iş. İnvert şurup kullan varroa üret, mantık olarak güzel ;D

Evin batması kazaklar için önemli mevzu değil, laytların sorunu, onlar düşünsün ::)
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Gultepeku 05 March 2013, 19:43:13
Selam Arkadaşlar

Bu yıl kış olmadı desek yeridir, Baharda erken geldi, Marmara bölgesinin batısında olmamıza rağmen erikler, bademler çiçek açtı, ballı babalar boş tarlalara sanki ekilmiş gibi.
Arıların Yavru alanları genişledi, 4 çıta arıda 2 çıta full yavru var , 6 çıta arılarda 4 çıta yavru mevcut. Havalar güzel gittiği halde yavru faliyeti yoğun olduğundan çok fazla arı uçuşu yok, arılar yavruyu üşütmemek için tabir yerinde ise sarıp sarmalıyorlar(kundaklıyorlar).
 Hava sıcaklığı gündüz 16/24 C kadar çıkarken gece -2 C deredcelere kadar düşüyor.
Burada dikkat edilmesi gereken arıların besleme ihtiyaçlarının artmasıdır. İnvert şurup uzun süre besleme kabında beklesede eşkime yapmayacağından arıcılığızın gelişmesi açısından son derece önemlidir. Ben geçen sonbahar beslemesinden arta kalan invert şurubu bu yıl bahar beslemesi olarak arıya verdim.
http://img199.imageshack.us/img199/9307/05032013021.jpg         http://imageshack.us/a/img825/120/05032013018.jpg
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: özen efe 06 March 2013, 01:45:33
Bu yıl havalar iyi gidiyor.Geçen yıl ülke genelinde gördüğüm kadarıyla arılar pek gelişmedi.
Zayıf arılarla kışa girildi.
Bu nedenle koloni kayıpları çok oldu.
Bu yıl iyi geçecek gibi görünüyor.
Bir arıcı abimiz doğanın mayalandığını söylüyordu allah tarafından.Arıların olup olmaması ona bağlıymış
Dediği doğruysa bu sene doğanın mayası iyi galiba

ALİ BEY Varova üretme işi işin espirisiydi ama birazda doğruluk payı var gibi
Ben onu şunun için yazdım.En iyi varova mücadelesi hepimizin bildiği gibi yavrusuz dönemde oluyor.

Bizim arılar invert şurup yüzünden yavrudan kalmadı birde havalar sıcak gidince ne kadar ilaçlama yaptısam

varova bitmedi.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 06 March 2013, 14:53:11
Özen, Ege bölgesi kışı en ılıman yerlerimizden biridir, bu yıl ülke genelinde zaten arıların yavru durumları hiç bitmedi gibime geliyor. Bursa'da ki arkadaşlarımın kovanlarında 5 çıta yavrusu olduğunu biliyorum bu bilgi 15 gün öncesine ait.

Erzincan Kemah'ta Vecdi abimin kovanlarının bazısı 6 çıtada yavru faliyeti var.

Kendimden örnek verecek olursam, ilk defa mart ayının 2 sinde döllenip gelen ana arı gördüm, bu arıcılık hayatımda ilklerdendir, Gebze yöresine göre. Sizin bulunduğunuz yer bahsettiğim yerlerin hepsinden sıcaktır.

Bence yavrunun devamının invert şurup ile alakası yok. Ortam sıcaklığı ile alakalıdır.


Varroa mücadelesinde yapılan mücadele takvimine uyulmuyor. Mersinde bir arıcıyla tanıştım, 200 kovan arısı var, varroadan arım kırılıyor dedi. Ne yaptığını sordum her türlü ilaç asit kullanıyor, hatta iki sene öncesi formik kullanıp 70 ana arı kestirmiş birisi, yaptığı hiç bir uygulamada bilinçli degil. Neler yaptığını sordum, duman verdim olmadı dedi, dedim dumanı nasıl verdin, sıradan bir kez geçmiş tüm varroaları yok ettiğini düşünüyor, kapalı gözlerdekini hesap etmiyor, buna benzer kafasına göre takılıyor ve sonuca gidemiyor. Arıcı varroa ile mücadele edip, sonra varroadan arım söndü diyorsa o kişi varroa mücadelesi yöntemlerini bilmiyor. Varroanın yaşam zincirini bilmeden sonuca gidilemez.

Doğanın mayalandığı filan yok, insanlar olarak her şeye bir isim buluyoruz. Bazı yıllar bu yıl olduğu gibi ılaman oluyor bazı yıllar çok çetin kışlar oluyor. Bu iklime göre bazen çiçekler acayip coşar, bazı yıllar bazı bitkilerin çiçeklenme dönemi yağmurla birlikte bitmiş olur. 2011 Yılı olması lazım, örnek olarak arı ıhlamurdan polen bile alamadı, ıhlamurun açmasıyla yağışların başlaması ve yağışlar bitene kadar ıhlamur çiçekleri çoktan geçmişti.

Bazı yıllar genelde bu 4 yılda bir sanki tekrar ediyor, çiçek nektar ve hava uyumu oluyor, genelde bu yılları arıcılar anlata anlata bitiremez, zayıf arılardan ancak böyle bir senede verim alırız.

Güçlü koloniler her zaman mutlaka nektarı yakalayıp, geregini yapmıştır.



: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: vecdiküçükyılmaz 06 March 2013, 20:28:48
Değerli arkadaşlar,invert şurub vermemizdeki temel amaç,invert edilen şurubu arı midesinde bekletmeden yavru arıya verebilmesidir.Verilen şurub invert edilmemişse veya getirdiği nektarı arı mide öz suyunda invert etmeden ne larvaya nede bal olarak hücreye bırakamamaktadır. İnvert şurub hakkında bazı tartışmalar olmaktadır.Tartışmalar iki nokta da odaklanmıştı.Yüksek ısıda HMF iddia edildi,Krem tartar beğenilmedi bazılarına göre.Sonunda karşı çıkılan nokta da savunucu durumuna geçildi.http://www.nud.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=135&Itemid=248 .        http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4562&Itemid=398.İnvert olayı hakkında fikir verecektir.
Özen bey arıcılık olayı devam ettiği sürece varroa illeti arı ile ortak bir yaşam sürecektir.Bizlere düşen görev asgari düzeyde tutabilirsek, arıya en az zararı vermiş olur.Almanya ya ve gelişmiş diğer ülkelerde erkek arı peteği keserek biyolojik mücadele yapmaktadırlar.Erkek arı 24 günde hücreden çıkarken.varroa da31 günde gelişimini tamamlıyor. İki nedenle  varroa paraziti yumurtasını erkek gözüne bırakmayı tercih ediyor.En iyi gelişimini erkek arının üstünde tamamlıyor,ikinci neden hücre işçi arı hücresinden büyük olduğunda tercih ediyor,hatta çok kere birden fazla yumurtasını erkek arı hücresine bırakıyor.Her 20 günde bir çerçevenin aşağı kısmında erkek arı gözlerini keserek imha edersek varroa ile biyolojik mücadelemizi yapmış oluruz.Bu süre arıcıdan arıcıya değişebilir.Arıcı arkadaşlarımızın siyah ve bozuk petekleri kuluçkalık dan alarak beyaz ve düzgün petekler vermesi gerekir.Siyah peteklerde sağlıklı işçi arı sorunu yaşanılabilir.Nedeni Yumurta dan ergin arı olana kadar 3 defa gömlek değiştirir.Bu artık maddeler hücreyi daraltır,çıkan işçi arılar küçük tür.İkinci sakıncası varroa hücrelere yumurta bırakırken kireç hastalığını gözlere bulaştırır,Kireç hastalığına yol açan mantar diye adlandırdığımız mikropların en iyi üreme alanı bu gömleklerdir.Bol ballı sezon dileğiyle,sağlıcakla kalın.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: özen efe 08 March 2013, 21:08:56
arıcılık santraç oyunu gibi yanlış bir hamle herşeyi berbat ediyor

geçen yıl bağ sağımı sonrası bazı nedenler yüzünden kene mücadelesini geciktirdim

birde sağımdan sonra fazla petek koymuşum.arılar petekleri basmadı.

anladığım kadarıyla kullandığım kene ilacınada keneler alışmış

keneler arılarıma çok zarar verdi hala mücadele ediyorum bitirmek mümkün değil sizinde söylediğiniz gibi

onlarla yaşamaya alışaçağız.

eski petekleri kullanmaya mecbur kalıyoruz.çünkü bu günlerde temel peteği işlemiyorlar.eski peteği sirkeliyorlar

havaların biraz daha ısınmasını beklemek gerekiyor. SELAMLAR
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: L.Doğanay KILIÇ 15 March 2013, 16:51:43
Mehmet Bey söylediğiniz yöntem çok iyi bedava,organik,yan etkisi yok ama bizim arılar zaten 2 -3 -4

çıta boş bir çıta koysak yapıncaya kadar 1 ay geçer

Zaten ikide bir Mart ayında 10 çıta arılar gösterip bizi kıskandırıyorsunuz.

Söylediğiniz yöntemi arılarım güçlenince uygulayabilirim.

Teşekürler , selamlar.

Özen Efe Bey, invert şurup kullanıp iyi sonuç aldığınızı belitmektesiniz.Başka iletinizde arılarınız çok zayıf olduğu yönünde açıklamalarınız var, iyi sonuç size nedir.
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: özen efe 15 March 2013, 21:42:33
Arılarımın hepsinin öleceğini sandım 100 kadar arım vardı.

Bazı arılarımda aşırı keneden hastalıklar başlamıştı.

Hatta bayağı peteği imha ettim.

Sonbaharda invert şurup verdim.Arılarım baya düzeldi güzel yavru yaptılar.

25 Kadar arım öldü ama bunada şükür.kene yine var ama çok etkili değil.

Ben arılarımdaki bu düzelmeyi invert şuruba bağladım.Şu günlerdede havalarda iyi gidiyor baya petek işlediler.

Selamlar. 
: Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
: Arı Bakanı 19 January 2014, 09:08:49
Arıcılıkta invert şurup kullanmanın avantajları yazılar arasında var ama bir özetlemek gerekir.

İnvert şurup arıların sindirim sistemine zarar vermiyor dolayısı ile nosema diye bir şey olmamakta.

İnvert şurup yağmaya neden olmuyor, arılığın önünde kazanla şurup yapıyoruz, arılar bu şuruba saldırmıyor. 2008 Yılından beri yapıp kullandığımız şurup yerlere dökülse damla sa bile arı bunu fark edememekte...
Bir parça bal koyun arılar anında onu buluyor.

İnvert şurubu arı rahat işliyor, yapmış olduğum gözlemlerde arı kışın bile petek örmeye devam etti.

İnvert şurup arıyı yormuyor, dolayısı ile kış arılarının ömrü uzun oluyor.

İnvert şurup arı tarafından alınmadığında şurupluk ta ekşiyip bozulmuyor, dolayısı ile arıları hasta etmiyor.

İnvert şurup boş zamanlarda yapılıp kenarda saklanabilir ve arıların uçtuğu gün elimizin altındaki şurubu hemen kullanabiliriz. Yani acil şurup lazım olduğunda zaman darsa birde şurup yapmaya çalışmazsınız...

İnvert şuruptan daha ucuz arı yemi üretme şansımız yok, yukarıda saydığımız özelliklerde tabiki...

Arıya kışın şurup verilmez diyenlerin, bu günlerde şurup kullandığını duymaktayım, eskiden şiddetle bu işlere karşı olanlar demek arıcılığı öğrenmeye başladılar....

Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.