Gönderen Konu: ilk baharda varoa mücadelesinde neler yapmalıyız  (Okunma sayısı 9206 defa)

asım özel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 38
ilk baharda varoa mücadelesinde neler yapmalıyız
« : 12 Nisan 2010, 05:01:56 »
iyi geceler,
akşam üzeri arılara şerbet vermek için erkenden gittim yanlarına hem biraz gözlem hemde stres atmak için. önceki gün kovan giriş tahtasında bi tane kanadı olmayan yarı canlı bi arı vardı bugün de yerde 4-5 tane aynı durumda arı gördüm varoa sanırım larvayken bulaşmış ve bu şekilde doğdular. varoa mücadelesi olarak rulavit duman kullandım ali bey bunun pekde sağlıklı bir mücadele olmadığını söylemişti ama ben çoktan uygulamıştım. şimdi ise kara kara düşünme faslına girmeden siz büyüklerimden bana bi yol göstermenizi rica edicem. tabi bu arada acemi arıcı olduğumu göz önüne alarak uygulayabileceğim etkin yöntemler daha çok makbule geçer.
 

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: ilk baharda varoa mücadelesinde neler yapmalıyız
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2010, 19:08:28 »
     Asım bey varroa mücadelesini layıkı ile yapmamışsınız , kanatsız arı fazla olduğuna göre kovanınızda veya kovanlarınızda varroa çok.

     Kolonilerdeyavrulama da şu an en üst düzeyde olduğuna göre ne yaparsanız yapın bundan sonra mücadele çok zor , eskilerin bir lafı vardır "demir tavında dövülür " derler!

     Sizin yaptığınız ilaç amitraz içerikli bir ilaçtır yani körükte yakıpta duman halinde verdiğiniz ilaç...

     Ben o ilacı yıllarca kullandım hiç bir sakıncasını da görmedim , petekte ilacın bulaşığı kalıyor denilince de bıraktım kullanmıyorum.

     Şayet o ilacı , aralık veya ocak ayında yavrulamanın olmadığı bir zamanda 15 derece sıcaklığı yakaladığınız bir günde , bir defa yapmış olsaydınız bu durum oluşmazdı...

     Şu an aynı şey benim başımda olmuş olsa idi ben , bir defa amitraz yapıp ardından da kovana erkek çıtası asar o şekilde mücadele ederdim...

                                            http://alisekerli.blogspot.com/

asım özel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 38
Ynt: ilk baharda varoa mücadelesinde neler yapmalıyız
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2010, 20:03:40 »
teşekkürler ali bey görüşleriniz paylaştığınız için.
yazıyı okuyunca hayal kırıklığı olmadı desem yalan olmaz sanırım. ama buraya bahar henüz gelmedi kovanlarım henüz tam yavruya yatmadı havalar çok düzensiz ve soğuk. mücadele eksikliğinden sanırım mart başı 5 çerçevede olan arı şuan 3-4 çerçeve arasında dolayısıyla yavruyla ilgili bi durum yok erkek çıtası bu durumdaki bi koloni için biraz ağır bi beklenti olur gibime geliyor. hata yapmamak için uğraşırken en büyük hataları yapıyoruz farketmeden. kullandığım ilaç haricinde bu durumda bana yardımcı olabilecek yeni düşünceleriniz olabilirmi acaba  :(   . havalar düzeldiğinde tekrardan 3 er gün aralı 4 uygulamamı yapsam. yardımlarınız ve iyi niyetiniz için şimdiden çok teşekkürler. hayırlı akşamlar

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ilk baharda varoa mücadelesinde neler yapmalıyız
« Yanıtla #3 : 14 Nisan 2010, 09:45:35 »

"akşam üzeri arılara şerbet vermek için erkenden gittim yanlarına hem biraz gözlem hemde stres atmak için. önceki gün kovan giriş tahtasında bi tane kanadı olmayan yarı canlı bi arı vardı bugün de yerde 4-5 tane aynı durumda arı gördüm varoa sanırım larvayken bulaşmış ve bu şekilde doğdular."

Asım bey varroa mücadelesi hakkında sorunlarınız var, öyle gözüküyor.
Durumumuz dışardan bakıldığında çok komik olduğunu biliyorum.
Nerden diyeceksiniz. Genelde her akşam Mehmet Yüksel ile sohbetimiz olur. Buradaki uygulamaları görüp bana hep sorar abi bunlar ne yapıyor diye.  Biz kafamıza göre her dönem her işi yaparız, buna besleme, kekleme, yükleme, vitamin ve antibiyotikli ilaçlar olmak üzere. Daha bitmedi, varroa içinde durum aynı, düzenli bir şablon ve takip olmadan aklımıza estikçe ne bulur isek varroa için kullanırız. Bunları da yanlış doğru fark etmez paylaşıyoruz. Adamlarda halimize bakıp gülüyorlar, Mehmet bile bizi anlayamıyorsa, başkalarını bir düşünün.

Mehmet Yüksel nasıl mücadele ediyor der isek.
Bal hasatından sonra iki kez formik asit yapıyor.
kışın bir sefer oksalik asit yapıyor damlatmalı usul.
Bahardan itibaren de doğal varroa mücadelesi için boş çıta verip, erkek larvalar kapanınca, kapalı erkeleri alıp imha ediyor.Bu yöntemde sanırım üç kez yapıldığında sezon bitmiş oluyor. Bu mücadele ile koloninizde 100 varroa varsa 50 tanesini yok ediyormuş. Almanya’nın şablonu bu. Birde kovanların altı elek teli, kovan dibine düşen varroa yere düşüyor.

Şimdi dışardan kendimize bir daha bakalım.

Mehmet Yüksel, özellikle Organik asitler başta olmak üzere bir çok konuda ufkumuzu açmıştır. Bunun içinde besleme zamanları, kış boyu kovanlara dokunmamak ve besi olarak hiç bir şey vermemek gibi. Varroa mücadele şablonumuzda zaman içinde olacaktır.

Bizim şu sorunumuz var bazı bölmelerimizde kış yok ve yavru kesilmiyor. Nektardan nektara geçişler de mutlaka uzun dönemler olacaktır.hangi uygulamayı yapacak isek dozlarına ve sürelerine uyarak yapıldığında varroa kolonilerde kalmayacaktır.

Ben yaklaşık 5 gün öncesi ilk tel altlığı en güçlü kovanıma koydum. Geçen süre içersinde henüz bir tane bile varroa düşmedi. Fakat elek telinden aşağıya o kadar çok şey düşüyor ki paylaştığımda göreceksiniz. Ve çekmece yüzeyi buğu tutuyor o kadar çok rutubet var ki.

Şu an ne yapabiliriz derseniz, bir çok yerde organik asitlere ulaşmak zor oluyor. Laktik asit  kullanabilirsiniz. Duman olarak amitraz içerikli ilaçlar kullanılmaya devam ediliyor, stoklar bitene kadar süre verilmiş, stoklarında bitecegi zaten yok, eski tarihli üretim devam etmekte. Fulimetril içerikli kimyasallar kullanabilirsiniz. Fakat bahar dönemimde kesinlikle organik asitte olsa formik asit kullanmayın ve kovanın dengelerini bozmayın, bahar ayı arıların geçiş ayıdır ve kıştan çıkan arıları en iyi şekilde kullanmalıyız.
« Son Düzenleme: 14 Nisan 2010, 10:20:27 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

asım özel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 38
Ynt: ilk baharda varoa mücadelesinde neler yapmalıyız
« Yanıtla #4 : 14 Nisan 2010, 11:12:46 »
ali bey ne demek istediğinizi anlayabiliyorum .
ülkemizdeki arıcılık her bölgede iklim şartları nedeniyle farklı ırklar ve farklı uygulamalarla devam ediyor. herkeste ben yaptım oldu sende yap deyince yaptıklarımızın doğrumu yanlışmı olduğuna karar veren bir mekanizmada olmadığı için saldım çayıra hesabı işler yürüyor. yaptığı işin farkında olan kişilerde zaten almış başını gidiyorlar. mehmet yüksel beyin verdiği bilgiler çok güzel lakin asit dendiğinde insan soğuyor duyduğu anda asitmi die  :o . gene herşeyi devletten beklemek gibi olacak ama en azından ilçe tarım müdürlükleri kendi ilçesindeki iklime göre bir program hazırlarsa ve bu programa göre iyi kötü yol alabilsek herşey daha düzenli ve güzel olacak. ilçeler diyorum hopada havalar dolayısıyla çoğu arı zayıf durumda ama borçka ilçesinde nerdeyse kat atılacak duruma gelmişler varın siz düşünün artık ahvalimizi.
benim sorunuma gelince bugün yada yarın bayvarol şeritlerinden alıp uygulamayı düşünüyorum. inşallah hayırlısı olur.
görüşleriniz için teşekkürler çok sağolun.

ayrıca asitli uygulamaları benim gibi acemi arıcılar için uygulaması ne kadar kolay olsada zor olabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur. en azından uygulamalı eğitim verilse herşey çok daha güzel olacak. sağlıacakla kalın.