Mehmet kardeşim,yüzde elli arı sönüyorsa bir kaç defa düşünmek lazım.Ülkemizde koloniler de hakim arı ırkı ne,sönen kovanların arı ırkını basit bir gözlemle bilirsin,propolis varmı,seni adrese götürür.Bugünlerde bazıları okuduğu konuları ya anlamıyor ya da işine gelen kısmı yazmıyor,bilim adamlarının dediği bir şey var İtalyan ırkı arının14kg balla geldiği noktaya Karniyol arı 9 kg balla geliyor ,buda bu arının ne kadar az bal harcadığını gösterir.Birde kış arısından bahsediyor Mehmet bey,bu konuyu iyi anlamak lazım,kış arısı sayesinde kovandaki işçi arılar genç olduğu için ana arıyı arı sütünden besleyerek ana arı kaybına yol açmıyor,ömürleri uzun olduğundan yeni arılar kırcı veya tarlacı olana kadar yaşıyor.arı yaşam zincirinin kopmasına bu sayede engel oluyoruz.Bahar gelmek üzere etrafına bak bazı arıcılar kovanda arı vardı,kapalı göz var ama arı bir müddet sonra yok oldu veya ana arı kalmış,bazılarıda diyecekki arı var ana yok anasız kalmış,her ikisinin de nedeni kış arısı yok,yeni yavrular çıkmadan işçilerin ömrü dolmuş,diğer nedende işçi arılar arı sütü salgılayamamışlar ana arı beslenememiş ölmüş.
Birde sönen kolonileri telafi etmek için bölme yapmak zorunda kalacak o sezonun da zayıf koloniler sayesinde bal sezonunu boş geçirecektir.Zararı kapatmanın yolu da denmesede çuvalla şeker tedavisidir.Bilim adamları demiyormu,bal almanın yolunu vasıflı genç ana,güçlü koloni, iyi mera ve koloni yönetimi.Saglıcakla kalın.