Ülkemizde yıllarca kek yanlış zamanda kullanıldı. Bu konu başındaki yazımda gerekli açıklamalar var. Kış sakımındaki arılara kek, akide şekeri, lokum verenler biliyorum. Zaman içinde bir çok arıcı bu yanlıştan döndü, gelenek arıcılığına devam edenler gene eski alışkanlıklarına devam ediyorlar onlara yapacak bir şey malisef yok.
Ben hiç bir zaman keki besleme ürünü olarak görmedim. Bazıları efendim bir kilo kek üç kilo şuruptan daha iyi desede bu bana göre yanlış. Hem 3 kiloya, bir kilo nasıl daha iyi olur anlamak imkansız.
Bir çok bölgede bal hasatları yapılmaya başlandı, bal hasatlarından sonra varroa mücadelesi ve keklemeye geçilmeli. Gelişmiş ülkelerde bal hasatları yapıldıktan sonra kışa güçlü girebilmek için kolonileri kekliyorlar. Bizimde bu sisteme geçip, kış arılarını oluşturmamız lazım. Kış arısı hemen oluşmuyor, şimdi kek ile yaptırdığımız yavrular kışa doğacak işçi arıları oluşturacaklar. Memleketimizde sıfır sağım yapan arıcılar var, bunlar ilk etapta kolonilere şurup vermeli, peşinde uzun süreli kek ile arıları oyalayıp, son baahara kadar arıların yavru yapmasını sağlayıp, kışa girmeden stokları tamamlayıp, baharı beklemeliyiz. Yani arıyı biz yönetmeliyiz.
Mevsim ve yerlere göre ülkemizde polen akımları var, püren bunlardan biridir. Püren olmayan yerlerde arıların keklenip mümkün olduğunca yavru yaptırarak kışa hazırlanmaları gerekiyor.
Bir çok bölgede bal sezonu bitti diyebilirim, o zaman şimdi kek zamanı...