Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Dört Mevsim Arıcılık => Arıcılık ve Sonbahar Kış Bakımı => : Arı Bakanı 14 October 2013, 10:42:36

: Arı Sıkıştırmak...
: Arı Bakanı 14 October 2013, 10:42:36

Arıcılıkta sonbaharda yapılması gerekenlerden en önemlisi havalar soğuduğunda zayıf kolonilerde sıkıştırma işlemidir. Arıcılar arasında arı sıkıştırması olarak bilinen alan daraltma işlemi.Ben daha sıkıştırma işlemine geçmedim, benim arım sıkıştırıldığında yavru için gaza basar, dolayısı ile doğal yollarla yavruyu kesmesini beklerken koyu şuruplamaya geçtim. Aslında yogun şuruplamada birtür sıkıştırma işlemidir, çünkü kolonideki yavru alanını azaltır. Yıllardır kullandığım arı sıkıştırma yöntemi, çuval ile yapıyorum. Sabit birarılığı olmayan benim gibi göçebelere enuygun malzeme çuvaldır.Bir başka önemli detay çuval ile sıkışan koloni, üsten ve yanlardan hava alamaz, bölme tahtasıyla bu kadar mükemmel sıkıştırma çok zor yapılır.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: mehmet sıçramaz 14 October 2013, 12:03:29
bende sıkıştırılmış 6 çerçevelik arıyı 5 çerçeveye sıkıştırdım şerbetliğini almadım diğeri de 6 çıtada iken şerbetlik içine petek örmeye başladı ona da 1 kabarmış çerçeve verdim şerbetliğini aldım kapalı yavrular çıktı ikisinde de açık yavrular vardı alt havalandırmaları sonuna kadar açıp amitraz etken maddesi uyguladım bölmeyi strafor + kontraplakla  yaptım. formik uygulamasınıda bayram sonu havalar soğuyunca yapacam inşallah hava Adana da hala 30 derece civarı
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Arı Bakanı 14 October 2013, 18:54:19
Mehmet Sıçramaz, 30 derecede neyin sıkıştırmasını yapıyorsun onu anlamadım. Ülkemizde yazın  ortasında bile 30 dereceyi görmeyen bölgelerimiz, son harara gelmişiz 30 derecede arı sıkıştırıyorsun  :o

Sıkıştırmayı niçin yapıyoruz, havalar soğumuş, yavru faaliyeti bitmiş, uçuş her gün olmuyor veya arı salkıma girmiş, içerideki ısı en düşük 14 en yüksek 20 derecede olacaktır. Düşün 3-4 çıta arı 10 çıtalık alanı nasıl 20 derecede tutsun, birde arısı kadar alan bırakırsak bu iş daha kolay olmaz mı...

Ben sıkıştırma işlemi için arıların yavruyu azalmasını veya kesmesini bekliyorum, şimdi sıkıştırsam yeniden yavruyu artırırlar.
Video formalite icabı çekildi, bu işin nasıl yapılacağı ve niçin yapılacağını güncellemek için. Yakında birçok bölge soğukların etkisinde kalacak, önceden uyarımızı yapıyoruz, isteyen anlar isteyen anlamaz...

Son baharda en önemli konulardan biri varroa mücadelesi, sizi kıştan çıkartacak işçi arılar sağlıklı olmalı, yoksa varroa mağduru işçi arılar sizi yarı yolda bırakabilir...
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: mehmet sıçramaz 14 October 2013, 19:09:11
ali abi yağma ihtimali hala var sıkışık arı yağmacılığı daha kolay engellemez mi? yumurta atmasını ben daha çok istiyorum çünkü adana ile istanbul birbirinden çok farklı daha okaliptuslar çiçek açmadı eli kulağındadır daha kangallar var hardallar var narenciye var gece sıcaklıkları 14 dereceye düştüğü oluyor sıkışık alanda varova mücadelesi daha iyi olmaz mı hem günlük yumurtalar var onların ısıtılması daha kolay olmaz mı bunları yazmamdaki amaç hatalarım varsa düzeltmeniz ben daha yolun başındayım sizlerin sayesinde kendimi geliştiriyorum şimdiden teşekkürler aşağıdaki link adana iamaoğlu için 15 günlük hava tahminidir.
http://www.havadurumu.com.tr/15-gunluk-havadurumu/adana/imamoglu-hava-durumu
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: mehmet sıçramaz 14 October 2013, 19:18:16
havalar sogur sogumaz verecem formik şeritlerini
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Ethem Batmazoğlu 14 October 2013, 22:54:18
Benim bölme köpükleri  bakımdan bakıma gezer durur.Bahar başlangıcından itibaren,arılar çoğaldıkça bölme köpüğünü biraz açar çerçeve eklerim.Ne zaman ki 8 -9 çerçeveye ulaştılar o zaman bölme köpüğünü alırım.Yaz bitiminden itibaren arılar azalmaya başladıkça,bölme köpüğünü tekrar yerleştiririm.(Kovan içini ölçerek kestiğim sert straforları marketten temin ettiğim 25 kg.lık boş çuval içine yerleştiriyorum.Kenarlardan ve üstten dikiyorum.Bu şekilde hazırladığımız bölme köpüklerini yıllarca kullanabiliriz.) Boş kalan kısımlarada çam pürçüğü ile doldururum.
Arılar böyle yapınca seviyorlar.Böyle yapmayınca ,arılar fazla çerçevelere dağılıyor.Olan balı da tüketerek ısınmaya çalışıyorlar.Ayrıca bal toplaması da sekteye uğruyor.Yavru hastalıkları riski de hazır.Sarıcalar da rahat geziniyor.
Bulunduğum ilçenin rakımı 990 m.Yazları kurak ve sıcak,kışları soğuk.Sıcaklık 45 km.ötedeki Denizli (rakım 450 m.)ye göre 3 ile 5 derece daha düşük oluyor.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: mehmet sıçramaz 14 October 2013, 23:16:57
bence boş alan boş kalsın çam pürcükleri mikroorganizma taşıya bilir, nem tutabilir boş kalmasın diyorsan da strafor koy ama sıkışık arı daha iyi gelişir diye biliyorum sonuçta bakabildiği kadar alana yavru atacaklardır
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Ethem Batmazoğlu 14 October 2013, 23:39:04
Bir defasında özene bezene poşetin içinde biriktirdiğim ,derin dondurucuda beklettiğim balmumlarını götürüp arı malzemesi satan yerden aldığım peteklerin fiatından düşerek vermiştim.Dükkandaki satıcı dedi ki siz balmumlarını eriterek kalıp haline getirseniz biz fiatını daha fazla tutar alırız dedi ve bir tane kalıp haline getirilmiş balmumu gösterdi.
Baktım kalıbın bir tarafı acayip bir şekilde küflenmiş(biz paflanmış deriz).Sordum :Siz bunu nasıl aldınız .
--------------------------------

Mikroorganizma işine gelirse iş.Daha çok işimiz var.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Arı Bakanı 18 October 2013, 15:16:55

Arı kolonisinin sıkıştırılması, sonbahar... by Ali_Turk

Zayıf kolonilerde yapılacak işlem hep aynıdır, bu videoyu 2011 yılında yayınlamışım. Havalar soğumuş, yavru faaliyeti bitmiş, uçuş var ama arılar çıta altlarına salkıma geçmiş. Bu gibi durumlarda arı çalışsa bile kendisini üzmüyor sanki en düşük viteste gidip geliyor.

Bu arıcılık videoları 20/11/2011 günü çekilmiştir.

Arıcılıkta bu sene geçmiş yıllara nazaran havalar çok erken soğudu.
Buradaki kolonilerin ballarını eylül başında almıştık, o günden beri bir daha havalar düzelmedi. Bir ara baktım hava düzelmiyor ve arılar ha bire geri gidiyordu katlarını alabildim. İki aylık süreçte hiç bir güzel hafta sonuna denk gelemedik, 20 kasım 2011 günü 12-13 derecelerde olan havayı kaçırmayarak 50 kovan bu videolardaki gibi kontrol edilip sıkıştırma uygulandı. 8-10 Çıta'lık kolonilere dokunulmadı. Zayıf kolonilere bu işlemleri yapmadığınızda her geçen gün arılar içerisini ısıtacağız diye daha fazla bal harcar, sadece bal değil bu iş için ömürde harcanmaktadır. Zayıf kolonilerde bu sıkıştırma erken yapılır ise yavru faaliyeti başlar, bu yavru işi birazda ırkla alakalıdır.


Arıcılık videosu,Koloni kontrolü ve sıkıştırılması ile Ali_Turk
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Arı Bakanı 18 October 2013, 15:24:32
Kolonileri ben en basit nasıl sıkıştırırız ondan bahsediyoruz. Çok koloni var, acilen sıkıştırma gerekirse bu sistem bu kadar kolay ve çok etkili bir sistemdir.
Bir çok yöntem olmasına rağmen, koloni sıkıştırmak ta bu kadar basit ve etkili bir yöntem yok.
Ben yüzlerce strafor veya köpükle uğraşamıyorum. Köpüklerin tırmalanmaması için poşet kullandım, bu sistemden zor ve işi bitince o parçaları saklayacak yer bulamıyorsun. Sabit ve mekanı olanlar için malzeme saklamak kolay olabilir, benim kendime ait şu ana kadar bir yerim olmadı.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/10/IMG_2877.jpg)

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/10/IMG_2878.jpg)

Her iki taraftan arı olan bölüm kuşatılıyor.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/10/IMG_2879.jpg)
Daha sonra sıkıştırılan bölüme bitişik olan yan tarafa, açık ballı çıtalar verilip, işçi arıların alttan gelip buradaki balları yavru civarına çekmesi sağlanır.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Ethem Batmazoğlu 19 October 2013, 13:58:53
 Teşekkürler Arı Bakanı.Bilgi paylaşımı dediğin işte böyle olmalı.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Arı Bakanı 21 October 2013, 21:06:56

Arıcılıkta sonbahar ve ilk baharda kolonilerin sıkıştırılması gerekmektedir. Bunu niçin yapıyoruz derseniz, olaya mantık açısından  bakıldığında hadise zaten anlaşılacaktır.

Yukarıdaki video 2007 yılı sonbaharında, Şile Bıçkı dere köyünde çekildi. Ben bu yöntemi, yıllardır kullanmaktayım. Kolonide varroa mücadelesi yapılmış, bir çıta genç nüfusu varsa, yiyecek sorunu çözüldüğünde, bu bir çıta arı Marmara bölgesinde bahara çıkıyor. Bunu ben yıllarca kendim test ettim.

Buradaki sıkıştırmaktan kastımız, arıların sarabileceği alanda yaşamasını sağlamak gerekmektedir. Üç çıtalık bir koloniyi 10 çıtalık alanda tutarsanız bu arı kışın bu alanı nasıl ısıtsın. Üç çıtalık alan verdiğinizde çok az bir çalışmayla içerisi ısınacak, hatta havalar müsaitse yavru faaliyeti başlayacaktır. Koloni sıkıştırılmaz ise büyük alanı ısıtamaz ve ısıtabilmek için tüm balı kısa sürede bitirip, açlıktan sönecektir.

Birileri bir çıta arıdan ne olur diyebilir, doğrudur, fakat ülke olarak, analı bir çıta arısı olan, bunun anasını sıkıp, birleştirmeye hiç kıyamıyor. Doğrusu ise güçlü kolonilerle çalışmaktır...
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Ayhan 02 November 2013, 12:20:45
Selam..
Ben izmir/bornova da kışlatıyorum arıları.
Hava şu sıralar gündüz 22/25 gece 12/15 c arası gidiyor. Etrafta sarı, mor çiçekler var, bazı okaliptuslarda çiçek var. Polen geliyor, nektar ise iyi denebilecek seviyede. Yavru alanlarının üzeri kalın sırlı bal, duvar çıtalarında ise bazılarında tam sırlı, bazılarında az sırlı ama duvar çıtaları hemen hemen dolu. Duvar çıtaları dışındaki petekler yavrulu. Çoğu kapalı yavru.
Arılarımdan 4 ve 5 çıtalı sıkıştırdığım 3 kovan sürekli dalak yapıyor. Fazla sıkıştırıldığının bir işareti mi, ben nasıl olsa önümüz kış deyip patek vermiyorum. Vermelimiyim.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Arı Bakanı 03 November 2013, 21:19:09
Selam..
Ben izmir/bornova da kışlatıyorum arıları.
Hava şu sıralar gündüz 22/25 gece 12/15 c arası gidiyor. Etrafta sarı, mor çiçekler var, bazı okaliptuslarda çiçek var. Polen geliyor, nektar ise iyi denebilecek seviyede. Yavru alanlarının üzeri kalın sırlı bal, duvar çıtalarında ise bazılarında tam sırlı, bazılarında az sırlı ama duvar çıtaları hemen hemen dolu. Duvar çıtaları dışındaki petekler yavrulu. Çoğu kapalı yavru.
Arılarımdan 4 ve 5 çıtalı sıkıştırdığım 3 kovan sürekli dalak yapıyor. Fazla sıkıştırıldığının bir işareti mi, ben nasıl olsa önümüz kış deyip patek vermiyorum. Vermelimiyim.



Ayhan;
Eğede aslında kışlama yoktur, kışlamak için kış lazım değil mi? :D

Kışlama dediğimizde yavru faaliyeti biter arılar salkıma girer bu durum bahara kadar devam eder.

Sıkıştırmayı bu arılarda zayıfsa yaparız. Arıların saramadığı çıtaları almakta fayda vardır. Bahar gelip havalar ısınmaya başladığında biraz daha mevcudu azalan kolonide yeniden bir sıkıştırma yapılır ilk yavruların sökülmesi ile birlikte alan açılır.

Şimdi diyorsunuz ki polen geliyor, arı dalat atıyor, bu nasıl kışlama?

Benim böyle bir 10 çıta arım olsa hemen o koloniye kat atarım, petek ördüğüne göre yavru faaliyeti vardır, çünkü petek örme işlerini genç arılar yapar. Petek ördüğüne göre iyide bal geliyor diye algılıyorum.

Bir kaç gün önce Mersindeki arkadaşım Ekrem ile görüştüm.
Ben arılarımı götürdüğümde Gebze'nin köylerinde yavru faaliyeti bitmişti. Aydıncıkta arısı kadar sıkıştırdık, sürekli şu an alan açılıyor, ruşet sıkıştığında veya dalak attığında örülmüş petek veriyoruz. Yavru bitimine arkadaşım açık renk petek vermiş, sonbaharda arı açık renk peteğe yumurta atmaz. Bu işlem kafasına yatmamış, ertesi gün o peteği almak için ortalama üç standart(6 yarım plastik çıta) çıta arısı olan ruşeti açıyor, açık renk peteğe arılar bal çekmiş :) Şimdi bu kışlama olmuyor ki...

Bence çalışmak isteyen arıya fren yaptırıyorsun, havalar güzel. Benim bildiğim eğede en soğuk zaman yılbaşından sonra, 15 ocak ile 15 şubat arasıdır, geçmişte notların varsa onlara bir göz at. haftalık, 15 günlük, aylık hava raporları var onlara göz atarsan iyi olur..
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Ayhan 04 November 2013, 12:26:22
Ali bey görüş için teşekkürler.
Bugün kovanları tekrar kontrol edip, yeniden değerlendirme yapacağım.
Ben arıları açmayayım, yavru alanını fazla genişletmeyeyim diye düşündüm. Geceleri artık daha soğuk olmaya başladı, 10/12 lere düşüyor bazen. Dışa bir çerçeve versem arılar onu tam anlamıyla kapatamayacak gibi. Benim tecrübem bu konularda net karar verecek seviyede değil, bu nedenle böyle basit bir konuda bile görüşe ihtiyac duyuyorum. Son kontrolden sonra karar veririm artık.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Arı Bakanı 04 November 2013, 13:14:31
Arıcılıkta karar veremeyen, arıcı olamaz.
Biz bazı işlere girerken hiç sonuçlarını düşünmedik. Bir kaç yıl öncesi bazı kişiler tel altlıklı kovanlara karşı çıkmışlardı. Bir kaç sene sonrası bu guruptan bazıları Avrupa'daki arıcı ve arılıkları gezdiler, döndüklerinde söyledikleri şuydu, bizden başka herkes tel taban kullanıyor....

Şimdi gelinen nokta bir sürü plasktik taban piyasaya çıktı, peynir ekmek gibi satılıyor, direnenlerde sessiz sedasız yamulup gittiler.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=538.0

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=631.0

İnvert şurup kullanmayın arılarınız ölecek diye bir taraflarını yırtanlar vardı ne oldu....
Bizim arıları 2009 yılından beri bir türlü ölmediler....

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=716.msg5113#msg5113


Hala kovanın üzerine ne örteceğine karar veremeyen kişiler var, bunlar çok büyük arıcı olduklarını savunurlar. Bir şeyleri başarmak için risk almak şart.

Diyelim ki bir konuda risk alacaksın, risk'i aza indirmek için 10 kovan arın varsa 2-3 tanesinde bir uygula ve sonuçları bir gör, bu işler bu kadar basit :)
Arıcı karar verdiği anda arıcı olmuştur, yoksa başkalarının fikirleri sizi yanıltır, hatta öyle kişilerin eline düşersiniz ki verdiği taktiklerle sizi oynatır kenardan, kıs kıs güler... :(

: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: emrah 04 November 2013, 20:38:33
Eski usullerle arıcılıkda başarılı olmanın imkanı yok yenilikleri bilimi takip etmekden geçiyor başarınını yolu.
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Ethem Batmazoğlu 05 January 2014, 21:39:27
Bugün bahçedeki kobay kovanıma baktım.2013 mayıs oğulu.Dört çerçeve kışa girmişti.Önce giriş deliğinden duman verip biraz bekledim.Kapağını açtığımda gördüğüm manzara dört çerçevenin ön taraflarında toplanmışlardı.Arka taraflar hemen hemen boştu.Çerçeveleri kontrol ettiğimde yavru yoktu sadece bir çerçevede bir adet kapalı gördüm.Belki çıkamayıp öylece kalan yavru da olabilir.Bal durumlarına gelince bulundukları kısımdaki balları boşaltmışlar çerçevelerin diğer kısımlarında yeterince balları var.  O tek kapalı gözlü çerçeveyi kovanda bırakıp iki çerçevesini aldım.Niyetim fazla  çerçeveleri  alarak kenara sıkıştırmaktı.Plan değiştirerek çerçeveleri ortaya almaya karar verdim.Fakat elimde bölme köpüğü olmadığı için kovanın kapağını kapatıp gittim bölme köpüğü hazırladım.Arıları iki çerçeveye sıkıştırdım.Aldığım çerçeveleri derin dondurucuda üç  beş gün bekletip kış çıkışı tekrar vereceğim.


(http://img593.imageshack.us/img593/8506/i3j4.jpg)



Kışa girmeden yapılan sıkıştırma ile yetinmeyip kış ortasında ,güneşli bir günde kovanı açıp tekrar sıkıştırma yapmak gerekebiliyor.Gördüğüm kadarıyla bunlar tasarruflu böcekler.Fakat bulundukları ortam genişse ısınmak için daha fazla  bal tüketecekler.Hem arıların konforu için hem de kış çıkışlarını daha da garantiye almak için sıkıştırmamız gerekiyor..Zemherirdeyiz.Bu da zemherir sıkıştırması.


(http://img834.imageshack.us/img834/1879/4zbt.jpg)
: Ynt: Arı Sıkıştırmak...
: Ethem Batmazoğlu 05 January 2014, 21:49:41
(http://img843.imageshack.us/img843/1886/3pb8.jpg)

Görüldüğü gibi arılar biraz daha arkalara yayıldı.Çerçeveleri ortaya almamın sebebi alttan hava almasını sağlamak.Polen tuzaklı kovan .Şimdiye kadar polen toplamasını beceremedim ya bu şekilde havalandırmak amaçlı ve varroa kontrolünde kullanıyorum.

(http://img24.imageshack.us/img24/8905/wh68.jpg)
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.