Gönderen Konu: Arı ölümleri  (Okunma sayısı 18423 defa)

MEHMET GÖKSEL

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 5
Ynt: Arı ölümleri
« Yanıtla #15 : 20 Şubat 2011, 21:44:13 »
Arkadaşlar benim kendi gözlemim eski ve kararmış petekler bu koloni terkleri vs kayıplarına neden olmakda. Zira bu tür siyah peteklerde hastalık etkenlerinin üremeleri oldukça kolay olmakda. Bu sene elimdeki tüm kolonileri yaz sonunda yeni petekler ile kışlatmaya sokmayı planlıyorum. Bakalım ne olacak.

mustafa17

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 19
  • Denizci
Ynt: Arı ölümleri
« Yanıtla #16 : 21 Şubat 2011, 13:37:22 »
  Merhaba arkadaşlar.Çanakkale merkeze bağlı Musaköy arılarımın bulunduğu yer.Dokuz Şubat'ta yaptığım kontrol 10 Koloni;
  10'u da yaşıyor.
  10'nun da ana mevcut.
  2'si yiyecek sıkıntısına girmiş.
  5'i yavruya girmiş,5'inde yavru yok.
  Mevcutlar önceki yıllardan biraz daha fazla eksilmiş.
           
GÜVEN bir ömürde KAZANILIR;bir günde KAYBEDİLİR.

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı ölümleri
« Yanıtla #17 : 23 Şubat 2011, 18:51:45 »
arı ölümleri yurt genelinde bayağı yüksek oranda her geçen gün yeni ölün haberleri alıyoruz  :-\
daha ben kontrol yapmadım bakalım bizde ne çıkacak  ::)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arı ölümleri
« Yanıtla #18 : 28 Şubat 2011, 11:59:13 »
Kışa sağlam giren kolonilerin asıl sönme zamanı erken ilkbaharda yaşanır. Bölgemizde bir çok koloni yavruya yatmıştı, bilindiği gibi salkımdaki arı aylık 500-600 gr bal tüketirken yavruya yatan arıların bal tüketimi katlanmaya başlıyor. Bölgemizde yaklaşık 10 gündür arı salkıma girmek zorunda kaldı ve önümüzdeki en az 10 gün daha salkım yapacak yönünde hava raporları var.

İşçi arılar yavruyu ısıtabilmek için yüksel miktarda bal harcadıklarından, yavru civarındaki balları bitirecekler. Yavru civarı boşaldıgında uzaktaki ballara gidemeyen arılar kovanda bal varken bile açlıktan ölebiliyor. Daha öncede belirtmiştik bizim altı kapalı kolonilerimizde herhagi bir besleme yapmadıgımız halde yavru faliyeti başlamıştı. Altı kapalı koloniler öcelikli olamak üzere en kısa sürede poşetle şurup verilmeli. Ben kendim ilk etapta bu işi yapacağım. Şurp ise akşam vakti verilmeli, hatta koloni çıkışı kapatılmalıki arıların dışarıya çıkıp telef olmalarına engel olunmalı. Genelde bu sorun zayıf kolonilerde olur, güçlü koloni bal uzakta olsa alıyor.

Bu bir uyarıdır, bahara çıkmış arılarınızı söndürmeyin.
Not:
Forumdaki bir konuyu sildiğim için konuyu yeniden yüklemek için forum yedegini yükledim, en yeni yedek 23 şubat günündü. Bundan sonra forumu karıştırırken hemen bir yedek almam lazım. Silinen konu geri geldi ama aradaki iki üç günlük yazışmalar silindi. Forum 23 şubat 2011 tarihine geri döndü.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arı ölümleri
« Yanıtla #19 : 19 Mart 2011, 22:34:38 »
Bu konuya yazı yazalı 3 hafta filan olmuş.
Dün aşagıda arılık resmi olan Tugay beyle görüştüm. 100 kovandan en son 10 kolonisi kalmıştı, dün itibari ile 3 kolonisi kalmış.

Kendisi arı alacağını söyledi. Biraz sepet arı bulmuş aktaramam diye almadım dedi.
Kendisine bu konuda yardımcı olacağımı bildirdim. Ayrıca bu sene ne yapmak istiyorun ona göre hareket edelim, şu an tek istegim tüm kovanlarımı arılandırmak bu sene bala filan çalışmayacagım dedi.
Bende kendisine 20 kovan arı al, sezon sonuna kadar tüm kolonileri doldururuz dedim.

Ben 1990 lı yıllarda tkv den anaarı almıştım, o zaman Bulgar bilim adamları çalıştıgını söylemişlerdi. Bir daha zaten öyle anaarı ben denk gelmedim. O dönemlerde iki anaarıyı birer çıta arıyla balkonuma getirdim. Arı 2 çıta oldu ben böldüm, 2 çıta arıdan toplam 15 koloni ürettim. O sene kışı hepsi çıkarmışlardı.

Sırf koloni çogaltmak için 20 koloniden kaç tane koloni üretilir bu sene görecegiz.
 
Gündüz marangozda çalıştık, çok şükür ruşetlerin altına malzeme bulamıyordum bu gün tedarik edip onları biçtik montaja geçilecek.

Akşam üzeri bizim Gebze Bal Üreticileri Birlik Başkanı, Kadir Gürkan'ı ziyaret ettim.
Kadir bey bu sene çok ilginç bir şey yaptı, resimler telefonundaydı alamadım. Kolonilerini paletlerin üzerine koyup, onun üzerinede dipfiriz denilen buzdolabı geçirmiş, musluk bölümünü spralle kesmiş :D
Kendisinde bu sene koloni kayıbı yokmuş.
Fakat birlik üyelerimizden Necdet abide gene bayagı bir kayıp söz konusu. Zaten 100 civarında koloniyle çalışır her sene 30 ila 50 kolonisi sönüyor, bu son sogumalar biraz daha ölümleri tırmandıracak gözüküyor. Bölgemizde hava sıcaklıkları 1 hafta kadar 10 derece altında seyredecek. Bu gün arı uçamıyordu.

Bu sırada her yıl  binlerce koloni sönmeleri yaşanırken iki bölgeye yükleniliyor. Birisi Eğe birisi Muğla. Hiç arı almak için doğuya, karadenize giden varmı bunları hiç düşündünüzmü.

Bu arada Nimet abi Muğlayı kuruttu son duyumlarıma göre topladığı koloni sayısı 1300 ler civarındaydı. Her sene İstanbul'da da binlerce koloni satılır bu arılar nereye gider belli egil.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk