Gönderen Konu: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ  (Okunma sayısı 37228 defa)

osmanbaris

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #30 : 01 Aralık 2011, 23:25:58 »
Ali Bey çok doğru söylüyorsunuz.Hayatı boyunca başka bir arı ırkını denememiş ve arı ırklarını araştırmayıp sonra arı ırkları hakkında olumsuz yorumlar yapmak doğru olmuyor.

Kendi adıma konuşayım.Ben Karniyol Irkına geçiş için yaklaşık 2 seneye yakın bir araştırma yaptım.Çevremde bu ırkı kullanan arkadaşlardanda anlattıklarını dinledim.

Sonra karşıma bir sorun çıktı.Gerçek Karniyol ırkını nereden temin edeceğim.Aslında işin en önemli ve zor kısmı buydu.Avrupada araştırmalar yaptım.Ülkemizde de Karniyol ana arı üreten bir kaç kişi ile irtipada geçtim.Ama  içimde hep birsoru işareti vardı.Bana gönderecekleri gerçek karniyol muydu ?

Bu konu kafamı baya karıştırdı.sonra arkadaşlara sordum.bana bir isim verdiler.Dedikleri şey ana arılarında hile olmaz alacaksan oradan al dediler.Ve dediklerini yaptım.Rica ile dört tane ana arı alabildim.Allahın izniyle dördünüde kestirmeden kabul ettirdim.

Şimdi sabırsızlıkla baharın gelmesini bekliyorum.Diğer kolonilerimide bunlardan üreteceğim F2 lerle değiştireceğim.2013 senesi planım arılığımın hepsini F1 olarak değiştirmek.İnşallah muvaffak olurum.

sonuç olarak ;

Benim sabit bir arı ırkı takıntım yok,kısaca ben bu işi yapıyorsam ve arılarıma ister karniyol ister başka bir ırk olsun yapmış olduğum masraflar sabit kabul edersek hangi ırk bana daha çok bal-polen üretiyorsa onunla çalışmak isterim.Sanırım bu her kişi için ortak bir duygudur.Tersi var ise bence bu artık insanların psikolojisi ile ilgilidir.

Örnek olarak biz türklerin bir çnemli bir kavramı vardır.At-Avrat-Silah (kılıç) şimdi çağın gelişmişliğine karşı koyarak bizim önemli kavramlarımız vardır ve bunlardan ödün vermeyiz deyip düşmanımızın tanklarına ve son teknoloji silahlarının karşısına at ve kılıç ile çıkmak gibi açıklayabiliriz.dünyada en çok arı kolonisine sahip ikinci ülkeyiz diye gururlanıyoruz ama iş bal üretimine gelince beşinci altıncı sıralara geriliyoruz.Ama ne tuhafki bu konuda kimse bunun nedeni şundandır demiyor.

Ama ben diyorum ki ;

Siz hala savaşa at ve kılıç ile gitmeye devam ederseniz kaybetmeye her zaman mahkumsunuz.Mahkumuz.

Saygılarımla... 

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #31 : 03 Aralık 2011, 22:37:35 »
Arkadaşlar ben bu forumda  bilgide cömertlik gördüm. İlmin zekatı % 100 derler ya  bu ilke formun üyeleri tarafından uygulanıyor. Ali abinin hocalar konusunda yazdıklarına öğrencilik yıllarımda bir çok kez şahit oldum. Sen bir öğrencisin sadece bizim müsade ettiğimiz yere kadar öğrenebilirsin... Biz bu konuma gelene kadar nice sıkıntılar çektik , sende belli bedeller ödemelisin mantığı vardı. Formu daha başarılı yönetmek adına kurallarımız olsun ve uyalım... Eleştirilerimiz ve yorumlarımız yapıcı olsun... Yıkıcı olmasın.. Birlik ve beraber olmanın avantajını önce sanal ortamda yaşayalım...Sonra Küpün içinden bal mı ? Sirke mi ?  Sızıyor görelim. Herkese Saygılar...

Nevzat;
Biz yıllardır ne biliyorsak paylaştık, normalde bilgilerimizin bitip tükenmesi gerekirken, bilgisini paylaşmayanlar bitti. Bilgi paylaştıgınızda bir çok kişinin kariyerini çizip atıyorsunuz, kariyeri çizilenler az az belki bilği paylaşıp akşam kesecekti, siz hepsini ortaya dökerseniz birileri sizden hoşnut olmayabiliyor.
Nedense kariyeri olanların olaylara tepeden bakmasını ben cahillige bağlıyorum. Hadi ben okudadım ve ehliyetim yoksa, bazılarına göre cahilsem, yıllarca okuyup cahil kalanlara ne demeli.

Yıllarca çok basit bilgileri saklayıp ahkam kesenlerin artık ellerindeki bilgilerden fazlasını bilirseniz, sizi neden sevsinler ki, ben şimdi o konuma geldim.

Dünyada tarımın her dalında damızlık şarttır. Bizde tarımın bir kolu oluyoruz. Bahçenize ektiğiniz maydonozdan tutunda meyve sebzelere kadar tohumluk arıyanlar, neden arıcılıktaki damızlık konusundaki eksikliklerimizi görmüyor. Kivi nerenin bitkisiydi şimdi nerelerde yetişiyor, çay kimindi şimdi nerelerde yetiştiriliyor, bunlar durup durukenmi oldu.
Arıcılık konusunda bize yön verenler damızlık konusunda arıcıların alayını yanıltmış ve elinizdeki arıya sahip çıkın demiştir. Size yön veren böyle derse, arıcı tabiki damızlık nedir bilmeyecek. Dünya arıcılığına bakıyorsunuz, tüm gelişmiş ülkeler gen bankalarını oluşturup, damızlıkları oluşturmuş.

Bu kurban bayramında çok önemli bilgiler edindik.
Ülkemizin en önemli araştırma kurumlarından birisinde çalışan biriyle bir sohbet gerçekleşti.
Sohbette arıcılık konusunda çok araştırma var denildi, bizde dedikki araştırmalar nerede?
Biz örnek verip dedikki, arı sütü üretiyoruz bunun saklanacağı? hiçbir makalede yok veya poleni nasıl saklayalım?
Siz böyle bir şey istediğinizde, bize müracat ediyorsunuz, müracatınızı alıyoruz, yapılacak yasal bir iş ise size bir fiyat çıkartıyoruz, parayı öderseniz istediğiniz bilgileri size sunuyoruz, araştırmanın patenti bizde kalıyor ve 3-5 yıl bu bilgiyi yayınlamayacağımızı söylüyoruz. Yani parayı basarsanız istediğiniz bilgileri ve araştımaları yaptırıyorsunuz. Bir ara bilgi çok pahalı deniyordu neden pahalı oldugunuda öğrenmiş olduk.

Bir taraftan hocalara yüklenirken öbür taraftan hocaların nasıl bağlı oldugunuda öğrenmiş oldum.

Bu şartlarda istenirse araştırma yapılır, yada birisi istediği araştırmayaı yapıp kullanır sizde merakla bu işi nasıl öğreniriz diye yalancı pehlivan gibi dolaşır durursunuz ama işi öğrendiğinizde atı alan üsküdarı çoktan geçmiştir.

Arıcılıkta bilimsel çalışma yapan kişiler kendi özverilerini kullanmadıkları sürece, bu kanun ve yasalarla bu işler bu kadar olmaya devam edecek.

Birde yeni arıcı arkadaşım Zaim abi derki, ülkemizde en büyük eksiklik, her konuyu kapsayacak organize edecek bir ünüversite kurulmalı,yada bu bölüm hazır ünüversitelere eklenmeli, hangi iş olursa olsun, işlerin planlanmasıyla alakalı acayip eksikliğimiz var diyor,her işin organize edenlerine acayip ihtiyaç var, bunuda paylaşayım.
Not: Bu konu tanışma bölümdeydi buraya aldık.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ncetin16

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 27
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #32 : 07 Aralık 2011, 21:21:12 »
Ali abi inşaallah bu yazılanları etkili ve yetkili kişilerden birileri takip ediyordur. Söylenenlere katılmamak mümkün değil... Hele o Zaim abinin son fikri aslında bir ihtiyaç . Maalesef  Akademik Dünyamızda da bir hantal yapı var... Mantar biter gibi her ile bir üniversite açalım ... Gerekli gereksiz  bir sürü bölüm açalım ... Mezunları nereye kanalize edeceğiz planlamayalım...İşsiz ve güçsüz bir üniversite ordusu yetiştirelim... Sonra  gelişmiş ülkelerdeki üniversiteli bir öğrencinin devlete maliyetinin 60-70 bin dolar olduğunu , bizde ise 10 bin dolar olduğunu söyleyelim... Sonra yıllık 10 bin dolarla yetişen öğrenciden  70 bin dolarla yetişen öğrencinin performansını beklemek...Galiba bu işler ne kadar ekmek o kadar köfte... İşte burda da zaim abinin formülü geçerli... Yetişen üniversiteli sayısı ihitiyacın %10 kadar fazla olsun ama yıllık devletimize maliyeti 70-80 bin dolar olsun... Sonra sen bu adamların önüne istediğin setti çek yinede bir yolunu bulurlar ve ülkedeki kirlenmiş genetik materyali bile saflaştırırlar ve önüne damızlıklarını koyarlar... Ancak bu milletin  imkanlarıyla bir noktaya gelmiş bilimcilerin yaptıkları çalışmalardaki bilgileri ülke arıcılığına satma olayını etik bulmuyorum... Senden beklenen ülke arıcılığına kaptanlık yapıp ileri bir düzeye taşıman ... Sen ise Ülke arıcılığını başıboş bırakıp kime ne satabilirimin peşindesin... Yazık...Allah her şeyin hayırlısını versin... Saygılarımla!