Gönderen Konu: Yurt Genelinde Arı Ölümleri  (Okunma sayısı 24093 defa)

mustafaguclu77

  • Ziyaretçi
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #15 : 19 Aralık 2011, 14:28:48 »
bizim köydeki arıcılarda şikayetçi ölümlerden ama yukarıda dendiği gibi sağımdan sonra bölme yapanların kovanları söndü.

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #16 : 19 Aralık 2011, 14:48:10 »
slm herkese

yaşanan arı ölümlerinde kendi bölgem için söylüyorum

1-ağustos tan sonra bölmek
bu güne kadar yaptığım bölmelerde 5 ağustan sonra alınan hazır ana  yada kendinin çıkarttığı ananın çiftleşme zamanının 5 ağustos tan sonra ya kalma sı kolonide sıkıntı yapıyor.
kendi bölgemde özellikle her ay için denedim

2-ağustos 15   eylul 30 arası arının yerini değiştirmek
bir başka arılığa yaklaşmak
(buradaki kastım bölme yada zayıf koloniler)
yada aynı tarihlerde yakınına bir başka arı konması
yağmalanmayı arttırıyor.

yakın bir köyde arıcı arkadaşlar var çankırıya gidiyorlar
gelecekleri zaman haber veriyorlar sabit arısı olanlara
fakat bazen katlı arıların bile yağmalandığını söylüyorlar.




erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #17 : 19 Aralık 2011, 15:08:16 »
slm

yağmalanmaya karşı ve
arının kışı daha geçirdiğini gördüğüm 
bir sistem bende başka bir arkadaştan görerek uyguladım
aslında fotoğraf olayını bir çözebilsem daha aydınlatıcı olurdu ama biraz beceriksizim galiba

ağustos sonunda yapıyorum ben fakat gezginciler daha sonra yapar.
arımızın mevcudu 12-13 çta ama çok iyi de kaplayamıyor aslında
arısı 17-18 çıta ise çift ballık kulllanılır.
kovanın ballık katına 10 çıta çekiyorum yanlara doğru (koltuklara)çok ballı olanlar ve polenli ortayadoğru kapalı ve açık yavrulular
alt katla ballık arasına bir kontralit koyuyorum.
arının uçuş deliğinin hizasında kontralite 3cm ye 15 cm bir kesik yapıyoruz
alt kat tamamen  boş kalıyor
yani dışarıdan içeriye giren arı   üst kata çıkacak.

ben bunu yağmaya maruz kalmış koloniye uyguladım
arı yağmalanmaktan kurtuldu..
belki sizde dener ve beğenirsiniz..

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #18 : 31 Ocak 2012, 11:18:39 »
     Arkadaşlar Hoş bulmasına hoş bulduk da Usta arıcı olduğum tartışılır.Herkese arınıza iyi bakın, aç bırakmayın vs.diye akıl veren ben.Geçen hafta yalaşık 10 kovanı acından öldüren yine ben.Bahara kadar bu sayı 20 yi bulur.Arıcılık en küçük bir ihmale gelmiyor.
            Bu yıl şeytana uyduk.Arıları öldürdük.Şeytan dediki fazla bir kış yok arada nasıl olsa beslersin,Bu zayıf dediğin arıları birleştirme analar boşa gitmesin.Sonra nasıl olsa Antalyaya gideceksin orada arı ölmez çoğalır vb.neler deyip kandırdı.Arılarım öldü şimdide bana diyorki Kimseye söyleme bari de rezil olma.Ben de onu dinlemeyip yazıyorum işte.
            Zaten tecrübe dediğin hayat boyu yenen kazıkların çokluğuyla orantılı birşey. Ne kadar kazık o kadar tecrübe yani.Bu anlamda çok tecrübeli olduğum doğru.Daha bir de 200 teneke balın üstüne soğuk gazoz içtiğimi anlatırdım ama şimdilik Hoşbulduk diyeyim.Okuyanlar bıkmasın değil mi?


Efraim abi, arıcılık adına verilen konferanslarda kış kayıplarıyla alakalı mutla kakayıplar olacağı yönünde. Birde oranlar verilir, %10 kayıp için normal, %20 için bu arıcı daha bu işi tam öğrenememiş, daha ilersi için arıcılığı bilmediğinden, %50 ve üzeri için bu arıcılıktan hiç anlamıyor gibi :(

Benim duyumlarıma göre bir ay öncesi %60 lara varan ölümler oldugu geldi kulağıma.

Yani senin %10 koloni kaybın memleketimizde gayet normal bir arıcısın anlamına geliyor.
İşin üzücü bölümü ise bardağın hep dolu tarafını göstermek. Başarıda ortaya çık, olumsuzlukları gizle bu nasıl arıcılık bilgi ve tecrübe paylaşımı?

Bende bu sene arı kaybında %10  yakaladım. Ormandaki bir kaç arı şurubu alamıyor onlarında pili bitik, kurtulma şansları bana göre yok. Hava musade etmiyor, içini açıp bakamıyorsunda.

Bu sene hava durum haberlerde sürekli arıcıları yanıltı, efendim küresel ısınma var, bu kış, kış olmaz ve çok sıcak geçecek dediler. Kaç senedir olamayn kış oldu, tahminciler ise tersini söylemişti.

Sen arılarını Antalya'ya çoktan götürmüş olman gerekiyordu, bu kış kıyamet bunlara engel olmuştur, zaten Antalyaya insen arıların orada günlük yiyeceklerini çıkartırlardı.

Dediğin gibi bazı ihmallar ciddi manada arıcılıkta zarar veriyor.
Tanışma bölümünden konuyu buraya çekmeye çalıştım bu yazıyla.


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #19 : 31 Ocak 2012, 11:47:39 »
Ali abi bazı ihmaller derken neyi kasdediyorsun. Mesela bu ihmaller nelerdir? Birde yavru faaliyeti olmayan bir dönemde varoanında yavru faaliyeti sözkonusu değilken varoadan bir koloniyi söndürmek için hiç bir mücadele yapmamış olmak gerekmez mi ki varoadan ölüm oranı kışın çok çok düşük olduğu halde?
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #20 : 31 Ocak 2012, 12:49:26 »
Ali abi bazı ihmaller derken neyi kasdediyorsun. Mesela bu ihmaller nelerdir? Birde yavru faaliyeti olmayan bir dönemde varoanında yavru faaliyeti sözkonusu değilken varoadan bir koloniyi söndürmek için hiç bir mücadele yapmamış olmak gerekmez mi ki varoadan ölüm oranı kışın çok çok düşük olduğu halde?

Mustafa Doğan;
Öyle basit önlemler var ki acayip işe yarar. Yarın öbür gün yaparım dediğinde kovan bile sönüyor.
İlhami abinin başına gelen bir hadiseyi aktarayım iki üç yıl olmuştur bu hadiseye, bakın bu bir yaşanmış olay, ben bazı olaylara gülerim, alay etmek için değil ama ne bekliyordu ne oldu bölümüne, öyle bir karakterim vardır.
İlhami abinin asıl kovanları köyündeydi, 7 kovan arıyı da Darıca’ya getirmişti. Kovan sayısını tam net bilemiyorum. Hatırımda kalan 7 olduğu.

Yan bahçeye birisi 100 kovan arı indirmiş, İlhami abide seviniyor, başına geleceklerden habersiz. Birde haber yaptı, yanıma 100 koloni arı geldi, bu usta arıcının tecrübelerinden faydalanacağım filan diyor.
İki gün içinde ilhami abinin tüm kovanları yağmalayıp söndürdü. İşi bilmediğinizde bakın neler oluyor. Kovan ağızları tamamen açıkmış ve mevsim son bahar, yanınıza 100 kovan inerse başınıza bu kaçınılmaz son gelir. Kovan girişlerini küçültseydi bu hadise yaşanmazdı. İlhami abi tecrübeli arıcının tecrübelerinden tattı.

Arıcılıkta kötü geçen bir sezonda dikkat edin arı koloni kayıpları zirve yapar.
Kötü arıcılık adına olumsuz bir yıl geçirmişiniz, bu kolonilere direk yansır. Başta az bal üretilir, koloni kendisini bala göre nüfus yapar, bunu hep göz ardı ediyoruz. Arı nüfusu az ise bal az gelecek, polen az gelecek, savunma az arıda hep sıkıntıdır. Zayıf arılar mutlaka sıkıştırılmalı, bu sıkıştırma arının hem savunmasını güçlendirir, hem de az bal harcamasını sağlar. Efraim hocanın sönen bir kolonisi var, o koloni sıkıştırılmış olsaydı sönmezdi. Az arı 10 çıtalık alanda, bal olsa bile salkımı dağıtıp, çıta kenarındaki bala bile ulaşamıyor. Arı ölümlerini tek bir şeye bağlayanlar var, efendim varroadan oldu diyorlar, bu varroa sadece koloni söndürenler demi var. Ülkemizde 35 yıldır zaten varroa var. Sönmeyen kovanlar neden sönmedi. varroadan arı sönmesi için hiç mücadele yapmamak lazım değil mi soruna yaşamış olduğum bir örnekle cevap vereyim.
Bizim Kadir Gürkan başkan var. Denizli köyünde ormanın içinde bir bahçelik var, o bahçeliği bir ara arılık olarak kullandı. Her sene oradan en az 10 oğul alır. Götürüp boş kovanlar koyar, arı o bölgedeki büyük ağaçlarda doğal olarak yaşıyor, bir ara beni götürmüştü, kesilmiş bir ağacın köküne arı girmişti, kök çürümüş arı yerin altına işliyor, bu arılar nasıl yaşıyorlar. Bu ormandaki arıların varroa mücadelesini kim yapıyor?  Varroa önemli fakat arı sönmesinin altında başka şeylerde olduğunu unutmamalıyız.
Arıcılıkta yapılması gerekenler'in özetlendiği yazıya bakıp, ihmaliniz var mı? Yok mu? bakmanızı isterim.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

EYÜP

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 33
    • EYÜP ÇAKIR
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #21 : 01 Şubat 2012, 02:41:52 »
       Merhaba.
       Benimde tesadüfen bulduğum köyün dışında bir ağacın üstünde ağaçkakanın açtığı oyukta yaşayan bir arı kolonisi var, ve üç yıldırda takip ediyorum.Hep merak ediyorum bunlar varroadan etkilenmiyormu diye.Bunlara şurup veren yok ilaç veren yok yani herşeyleri doğal.Bu arı kolonisini ağaçtan almak istedim ama doğal ortamlarını bozmaya kıyamadım.Kaç senedir ordalar bilmiyorum.Bahara tekrar bakacağım ama bu sefer ordan alacağım, biri o ağacı keserse yuvaları bozulur.Sağlıcakla.

Efraim Korkut

  • Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • *****
  • İleti: 36
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #22 : 01 Şubat 2012, 12:56:12 »
              Selamün Aleyküm Sevgili Arkadaşlar.Arı ölümleri illaki olacaktır.Mühim olan en aza indirgeyip Milli servetimizi korumak. Bizden başka bakıcısı olmayan Allahın emaneti ve Velinimetimizdir arılarımız.
             Onların bakımını ihmal ederek dağın başında,bir tarlanın ortasında veya bir derenin kenarında ölüme terketmek ne kadar acı birşey.Eskiden araplar kız çocuklarını diri diri toprağa gömermiş.Biz de bir şekilde öldürüp toprağa gömmüyormuyuz?  Yağan kara,esen rüzgara,doğru çıkmayan hava tahminlerine değil kendimize kızmamız lazım aslında.
              Herkesin Arı bakma katsayısı diye bir deyim üretmiş olayım burada.Her arıcının kaç arı bakabilecekse o kadar arı üretmesi lazım.Mesela Ben 200 civarı  kovan bakarken bu kadar öldürmüyordum.Sayı 300-350 yi buldu.Ölümler arttı.Bu yıl sayıyı düşürmek istiyorum kısmetse.Zaten ben düşürmesem o sayı zaten düşücek belki 100 ün de altına inecek.
             Az bir kovanı olup bakmayıp öldüren arkadaşlar ise bıkmasınlar pes etmeyip işe dört elle sarılsınlar.Bu iş o kadar zor değil.Arıcı bir arkadaş geçen yıl hacca gitti.O hacdayken çıkan bir fırtına bazı kovan kapaklarını açmış.İçine sular dolmuş.Kendisi hacdan gelene kadar ve birkaç gün de hoşgeldin faslı geçiyor.Nihayet arılara gidip bir bakıyor ki kaç tanesi açılmış sular dolmuş.hatta kar yağmış.Arılar hala sağ kalmış.Çünkü kovanları kuvvetliydi bahara da çıktı bal da yaptı.Kesinlikle ölmedi.Kuvvetli kovanlarla çalışın.Aç bırakmassanız zehir falan da atmassanız arınızı öldüremessiniz.
              Ben arılarım öldü diyorum ama kalanlar için bir kamyon yetmiyor taşınırken iki büyük kamyon tutuyorum.Kalanlarını da kendi kamyonetimle taşıyorum.Ölmeyipte sağ kalanlar baya kuvvetli.Çürükler gitti kuvvetliler kaldı.İki ay sonra ikinci üçüncü katları fullemiş kovan videoları yollarsam bizi kandırdı demeyin.
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241