Dört Mevsim Arıcılık > Arıcılık ve İlkbahar Bakımı

ilk kontrol

(1/1)

mesut bulut:
Allaha şükürler olsun zayiat yok.sadece iki ana kaybı var onlarında nufusları gayet iyi oldugundan vaktimizinde müsaid olmadıgından onlara günlük yumurtalı kapalı yavrulu birer çıta hediye ettim.Kışa iki çıta girip iki çıtayla çıkanlarla birleştireyim dedim havalar ve zaman müsade etmeyince bununla idare edecegiz.Bu kış kovan altı havalandırmalarını hiç kapatmadık -16 derecede hiçbirşey olmadı .Ve nem çok azdı genelde taban tahtasındaydı.Bazıları neredeyse açlıktan gitmek üzereydiler onlarada yarım ballı çıtalardan verdik .Bu civarda çok arı kaybı var hatta bazı arıcıların 60 taneden 10 tane kalmış görünen sebeb ise on çıta ballı fakat içinde bir avuç arı var NÜFUS YETMEZLİGİ.Kendi arılarım içinde ise eniyileri iki katlı olanlar balda çok nüfusda çok. şükür RBBİME.Yerimiz çorum alaca ilçesi.Allah herkese kolaylık versin selamlar.

Mehmet Yüksel:
Böyle iyi haberleri duymak bizleride sevindiriyor tebrikler,kış arılarının önemi bir kez daha isbatlanmış oldu.
Hayırlı sezonlar.

yusuf:
Maaşallah Allah utandırmasın.Kayıpsız kış atlatmak arıcıların rüyası gibidir.
Aslında iş birazda arıcılara kalıyor.
Saldım çayıra mevlam kayıra dönemleri bitti.
Sonbaharda gerekli önlemler alındıktan sonra beslemesi varroa mücadelesi sıkıştırılması ana arının yaş kontrolü gibi temel işlemler yapılınca o koloninin  kışın ölmemesi gayet normaldir.
Biz önce yapılması gerekenleri yapıp ondan sonra Alla'a emanet edelim.
Bende geçen sonbaharda olması gerektiği gibi koloni yönetimi yaptım hamdolsun ilk defa koloni kaybı yaşamadan bahara çıktım.(nazar değmez inşallah ):) 

Arı Bakanı:
Yusuf yazın gayet içten olmuş ;D

"Aslında iş birazda arıcıya düşüyor cümlesi" yanlış, tamamen iş arıcıya düşmekte.
Koloni kendi kendisine yoluna devam edecekse karakovan bakmak gerekir. Fenni kovanlarla arıcılık yapılıyorsa tüm yönlendirme arıcıya ait. Kesinlikle arıcı arılarını başı boş bırakmamalı, ırk ne olursa olsun fark etmez.

Yanlız senin bahara kayıpsız çıkman ayrı bir güzel olmuş.

Ülke olarak koloni yönetimini bilmiyoruz.
En büyük dertlerimizden birisi, kışın rutubetti, kovalarımızda yeterli havalandırma yok. Altı tel kaplı koloniyle klasik kovan farkını bu sene bir çok arıcı gördü. Yıllardır rutubet muhabbeti bitmemişti. Bende altı kapalı kovanımın içinde biriken suyu filimleyerek 5 marttaki paylaşımımda yayınladım.

Ne dersen de yapılması gerekenleri kulaktan duyma degilde bilinçli yapmak gerekiyor.

yusuf:
Eh artık yavaş yavaş öğreniyoruz arıcılığı:)
Kurt kocayınca eniklerin maskarası olurmuşya,iyice maskara oldum zaten geçen yıl.
Arıcılığı öğrettiğim kişiler dalga geçiyorlar akıllarınca
İyi bir lpg takviyesi oldu bana o dalgalar,arıcılık nasıl yapılır görün madem dedim ve işi tekrar ele aldım.Kıştan kayıpsız çıkınca dalgacıların gözleri açıldı.
Organik asitlerle varrova mucadelesi yaptığımda nelerle uğraşıyorsun diye akıl verenler şimdi nasıl yapılıyor o asitler diye sormaya başladılar.Bende söylemiyorum girin nete öğrenin diyorum :)
Kovanlarım tel altlıklı değil,hepsi polenlikli,eskiden polen ızgarası olan yeri kışın kapatıyordum bu sene açık bıraktım kovan tabanları tertemiz yaz gibi kupkuru şekilde çıktı .Hep görüyoruz duyuyoruz kovan dibinin açık olması gerektiğini ama uygulamaya gelince korkuyorduk arılar üşüyecek diye korkumuz boşuna imiş

Tecrübe,hayat boyu yapılan hataların bileşkesidir.Dememişler boşuna...

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git