sn şekerli.
Bahsettiğiniz dip tahtasını hem sizin yazınızda, hemde yabancı bir sitede gördüm. Bu çalışmada, çıtalar ile tel arasındaki mesafe fazla gelmez mi?. Birçok yerde taban tahtası ile çıtalar arasındaki mesafenin 25mm çivarında olması gerektiği yazıyordu..
Bu çalışma ilaçlama süresince bencede gerekli, ama dip tahtası yerine sürekli kullanılması düşünülürse, aradaki boşluk sorun olmaz mı..
kolay gelsin..
Ayhan bey ; sorularınıza buradan yanıt vereyim , konun takip edilmesi ve cevap arandığında bir başlık altında bulunması daha kolay olur.
Evet aslında doğru diyorsunuz , bir çok yerde ve langsroth kovanlarda , kuluçkalık çerçevesinin alt çıtası ile taban dip tahtası arasındaki mesafe 2,5 cm dir.
Bu 2,5 cm lik mesafe yanlışmıdır? dersek tabiki değildir , ama galiba yeterli değil dersek daha doğru olacak...
Ben kovanlarımda 20 yıla yakın bir zamandır ve halen bir çok kovanımda standart ölçülerdeki langstroth kovanlarındaki dip tahtasını kullanıyorum yani 2,5 cm boşluk var.
Yabancı arıcılara baktığımızda , genelde bu "antivarroa" dip tahtalarını kullanıyorlar, hatta bazı ülkelerde devlet bu tip tahtalarının kullanımını mecburi tutuyor...
Adamların üniversiteleri ; arıcılık üzerine durmadan araştırma yapıyorlar ve buldukları yenilikleri ülkelerinin arıcılarının hizmetine sunuyorlar.
Ne acıdır ki ; maalesef bizim Ülkemizde böyle çalışmalar yok, olmadığı gibi de oralardaki yenilikleri ve teknikleri bize ulaştıracak , anlatacak bir kuruluşumuz bile yok !
Kişisel çabalarımız ile ne kadar başarılı olabiliriz bilemiyorum ?
Antivarroa dip tahtasındaki boşluğun 6 cm olması aslında çok büyük bir avantaj...
Şimdi bazı arıcı arkadaşlar , bu boşluk çok fazla , arı buradan çıkmakta zorlanacaklar gibi düşünebilirler , ama durum hiçde öyle değil , arı bir yolunu bulup işini görüyor hem kilometrelerce uzaktan gelen arıya 6 cm yükseklik nedir ki!
Kolonide nüfus çoğaldığında , genç , işi olmayan arılar bu boşlukta salkım yapıyor kovan dışına çıkmıyor , yani ekstradan arılar için bir boşluk olmuş oluyor.
Diğer bir faydasıda kovana nektar geldiğinde arılar bu boşlukta nektarın suyunu uçurmak için vantilasyon yapıyorlar.
Arıların teli kapatmaması için bu boşluk gerekli , boşluk daha az tutulursa arılar teli propolis ile kapatabilirler.
Akla bir soru daha gelebilir , çerçeve altına petek indirmezlermi diye , hayır indirmiyorlar ve bu boşluğu koruyorlar.
Bence bu tip tahtasının yararları saymakla bitmez ; oğulu önlüyor , doğal yoldan varroa ile yılın her günü mücadele ediyorsunuz , kovana gelen nektarın , arılar tarafından suyu daha kolay uçuruluyor , basit bir ekleme ile polen toplayabiliyorsunuz havalandırma mükemmel oluyor , ve kışın kovan içinde nem ve küf kesinlikle olmuyor.