Gönderen Konu: 2015 sezonunda yaptığımız eksikler ve tecrübelerin paylaşımı  (Okunma sayısı 4097 defa)

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
2015 sezonu arıcı kardeşlerimiz için genel manada pek iç açıcı değildi bunun tek sebebi hava şartları değildi.Bizlerin bildiği halde yapmadığı yapamadığı bir dizi eksiklikler vardı.Sezon çok yağışlı olmasından dolayı ara ara yavru kesilmesi oldu mevcutlar bir önceki seneye ulaşamadı bal akımında yeteri kadar tarlacı arı oluşturulamadı bu sistem ve bakımdan kaynaklanmanın yanında flora ve hava durumundanda kaynaklandı .Böyle durumlarda MAYIS ikinci haftasında koloni ler hala 12 13 çıta seviyelerinde ise birleştirme yapmamız lazım ama çoğumuz nefisimize yenik düşerek kovan sayımızın düşmesini göze almayarak birleştirme yapmadık ondan sonrada bal akımında çoğu arıcımız sıfır çekti arıcılık matematik istiyor halbuki bu kovanlarıo birleştirseydik iki kovandan şöyle 20 çıta üstü kovanlar yapsaydık orta boyutta ürün alırdık ..benim bu vakıaya uyan 12 kovanım vardı 13  14 çıta ortalamalı hepsi sıfır çekti ancak kendi hayatlarını devam ettirecek kadar bal toplaya bildiler halbuki bunun yerine 12 kovandan 6 kovan yapıpta bala çalıştırsaydım en az 3 er çıta bal alabilirdim.buda üretime 35 40 kg bal daha katardı buda 2000 2500 lira gelir sağlardı masrafımın bir kısmını karşılardı bu yıl yapmak isteyipte yapmadığım hata olarak bunu tecrübe edinmiş oldum sizlerinde böyle doğru bildiği halde yapmadığı yaşanmış sonrada tecrübe edinmiş olduğunuz olaylar varsa paylaşırsanız bir arıcının yanlış yapmasına engel olursunuz sizlere mutlaka katacağı birşeyler olur bizim bölgemizde kestane balını bu sene alan nadir arıcılardan biriyim ama genede böyle yapsaydım daha başarılı olurdum diyew düşünüyorum yoksa mevdut çok oldumu 5 gün yetiyor aldığım balı 8 ve 9 hazirandaki iki günlük akımda yakaladım kovan altındaki teraziler yalan söylemezler sağlıcakla kalın

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Engin abi, bu konuya girmeden önce arıcılardaki soruna bir bakmak lazım.
 Ülkemizdeki arıcıların genelinde hep aynı sorunlar var.
Allah yaratığı her şeyi bazı sebepler ortaya koyarak meydana getiriyor.

Bir kaç örnek verecek olursak, yağmurun yağması için buluta toza ve rüzgara ihtiyaç var, bunun üçü bir araya gelmeden yağmur yağmaz.

Baharın ağaçlar uyanır yapraklanır, çiçeklenir, çiçekler tohumlanır, belli bir süre ve evreden sonra meyve oluşur, uzun süre sonra olgunlaşıyor, birden ağaca meyve asılmıyor.

Arıcı kovanımdan nasıl bal alırım, bal almak için neler yapılmalı, koloni gücü ne kadar olmalı diye çalışma yapmadan, bir avuç arıdan bal bekliyor.
Biz bal hasadı videoları yayınlıyoruz, hemen yorumlar geliyor, bizde niye bal yok...
Yani demek istiyorki, siz arıyı beslediniz milleti kandırıyorsunuz, şekeri kestane balı diye  bize izlettiriyorsun diyenler var.

Bal aldığımız kovanlar 20 çıta üzeri arılar, arı bal yapamadığı çıtaları bile kabartıp geri çekilmiş arıcı zaten bunu anlıyor. Arıya şekerle bal yaptıracak olsak katlarda hiç boş çıta olmaması lazım, silme hepsi sırlanır bembeyaz çıta ballar çekeriz.
Arıcılarımız önce kovanlarını bala 80 bin nüfusla sokabiliyor mu, bunu düşünmüyor, direk saldırıya geçip savunma yapmaya çalışıyor.
İşi olmadık yerlere çekiyorlar, bizim kullandığımız arı kestane sezonuna 80 bin nüfusu çok rahat oluşturuyor.
Bal alamıyoruz diyenlerin üç kovanını birleştir 80 bin nüfus oluşmuyor...

2014 Yılında Engin Atlın beyin köyünde kestane bal hasadı yaptık videolarımız ortada.
Bir sürü çamur bizde niye olmuyor, orası neresi gibi kıvaranmalar vardı.

2015 Yılında ise Yusuf Şimşak arılığında iki gün bal hasadı yaptık. Daha resimleri atar atmaz bizde niye bal yok demeye başladılar.
Yusuf beyin arılığında yaklaşık 100 kovandan bal hasadı yaptık, 15 çıta bal aldığımız kovanlarda oldu, 2 çıta bal aldığımız kovanlarda oldu. Hiç bal almadığımız kovanlarda vardı. Yusuf Şimşak arılığında toplamda 200 koloni var, bunlardan 100 tanesini bala hazırdı.
İki gün bal hasadı yaptık ve bunların bir kısmını videoladık. Önümüzdeki günlerde videolar yayınlanacak, şu ana kadar sadece bir video yayınladım, daha elimde yayınlanmadık onlarca video var.

Bal toplayacak arılar 20 çıtayı çok rahat sarmalı, böyle koloni diğerlerine mutlaka fark atacaktır. yeter ki bir hafta bal gelsin neler oluyor göreceksiniz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
evet abi arılığımızın 500 metre sağında ve solunda arıcı köylülerimvar onlarda arılarından geçen sene ve bu sene hiç bal alamadılar sebep açık seçik ortada ama hala direniyorlar geçen aralık ayında oksalik asit uygulaması için hava sıcaklığının 5 dereceye düştüğü bir gün ibrahim melih bizim büyük oğlan furkana köyde ne kadar arı varsa hepsini oksalik asit yapın diye ekip oluşturdular ve yaptılar kovanlarında mevcutlarını en iyi görenler onlar oldu iboya sordum kovanlarda mevcutlar nasıl bütün köydeki kovan mevcutlarını söylediler bazı eski arıcı abilerimizin kovanları 2 3 çıta ortalamalı idi bizimkiler nasıl dedim onlara göre en az bir misli fazla çoğunda bir mislidende fazla dediler diğer arıcı abilere bahar geldiğinde çok kovan sayısına aldanmayalım iki iki birleştirelim diye ilaz ettiysemde toparlanacağını söylediler benden tecrübeli olduklarından doğru düşünüyorlardır dedim bende mayısta 12  13 çerçeve olan kovanlarımı birleştirmedim bu yüzden ben o kovanlarından bal alamadım onlar nasıl bal alsınlar tabii bu kanıya bal sezonu bittiğinde vardım demekki 80 bin lik kolonileri yapamadıysak birleştirme ile sağlamalıyız bal alabilel,im bizim içinde büyük bir tecrübe oldu birde arılara gerekli zamanda gerekli beslemeyi aksatmadan yapmanın bu sayılı kovanları oluşturmanın olmazsa olmazı çünkü doğa çarkı kendi kendine döndürecek yapıya sahip değil polen ve nektar eskisi gibi yeterli olmuyoır arının gelişimide az oluyor ama biz yardımcı olursak arıya o zaman açığı bir nebzede olsa kapatıyor ve yavru atmayı çoğaltıyor ve bal yapabilecek kolonilerde ortaya çıkıyor ama eski arıcılar hala hiç bir şey vermeden bal almak istiyorlar onun için 3 5 senede bir bal alabiliyorlar boşa emek boşa zaman ve kazanç olmuyor onuniçin mevcut mevcut mevcut derim