Gönderen Konu: BATI KARADENİZ BÖLGESİNDE Kİ YEM takvımı  (Okunma sayısı 3947 defa)

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
BATI KARADENİZ BÖLGESİNDE Kİ YEM takvımı
« : 29 Kasım 2016, 13:41:27 »
bu sene bolgemiz acısından ortalamaları diger 3 seneye gore gayet ıyı bır sezon gecırdık bereket versın ALLAH a sonsuz sukurler olsun arıların yemlemesı ıle alakalı yurt dısı kaynaklı vıdeolar arastırma sonucları elde ettık bizde kendı bolgemız ıcın bunları uygulamaya karar verdık tabıı tum kovanlarımızda bu uygulamaları yapmadık arılıgımızın hatrı sayılır bir bolumunde yaPTIK yemleme yakvimizde bız azar azar yemleme yapıyorduk bunu toptan olarak verdık aradakı farkı gozlemlemek ıcın aaz az vermenın hıcbır avantajı oldugunu gozlemlemedık hatta arılar stokları tam olunca daha ıyı performans gosterdıler kıstan cıkan aılara dırek 2 3 seferde 10 ar kg yemleme yaptık bunu stok ettırdık mart ayında nısan ayında katları koyduk alt katlarda yem stoklayacak yerlerı olmadıgından ustte cıta kabartıp gelen nektarı bahar balı olarak stokladı ve sırladı bızım bolgede bana gore bahar balı alabılmenın yolu bu stıl besleme ıle alakalı arı gelısımıde hakeza daha cabuk ve hızlı oluyor tabbııkı bu ıslah edılmıs arılarla oluyor dıger arılar ıle alakalı deneyıp sonuclarıda paylasırsanız bızlerde mutlu oluruz katların ortasına 2 kabarmıs kenarlarınada ham peteklerı tek seerde koyduk bundada ısleyıs gayet guzel ve verımlı oldu daha kolay arıcılık dıye you tube de vıdeolar var burada yapılanların bır kısmını uygulamaya gecırdık daha az zaman harcayarak daha verimli arıcılık nasıl yapılacagını ogrendık daha da ileri safhalarını uyguladıkca paylasımlarımız devam edecek ınsallah saglıcakla kalın

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: BATI KARADENİZ BÖLGESİNDE Kİ YEM takvımı
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2016, 11:38:57 »
Engin abi, baharda arılarımızı az az devamlı besliyorduk, sonra deneme yapmak için 2-3 turda 10 kilo yem stoklattık ve daha iyi sonuç elde ettik diyorsun.
Arı kayıplarının büyük bölümü erken baharda oluyor.Bunun nedenlerinden birisi arı yavruya yatmış ve stoklar az, havalar bozduğunda dışarıdan da bir şey bulamıyor, arı açlıktan ölüyor.

Benim gezdiğim yerlerde gözlemlerim oluyor, tanıdıkların arılarına bakıyorum, baharda arıları aç az bir kek koymuş, arı keki ne yapsın arı aç, kek ile hem kendi ihtiyacını hemde yavru giderlerini karşılaması mümkün değil.
Bu tür kovanlar sönmüyorsa bile yavru hastalıklarına yakalanıyor, yavru çürüğü hastalıklarının en büyük nedenlerinden birisi açlıktır. Arı içerisini yavru başlamış ise 35 derece civarında tutmak zorunda. Bal yoksa arı içerisini nasıl 35 derece yapacak.

Benim gözlemlerimden biriside yurt dışında arı sıkıştırmak diye bir şey yok, arı 3 çıta 10 çıtalık alanda duruyor. Baharda yavru başladığında kovanın ortasından sağa sola genişliyerek gelişiyor. Biz arıyı sıkıştırıp bırakıyoruz, bahar geldiğinde arı iki tarafa gelişemiyor bir tarafı kovan duvarı bir tarafa boş çıta vererek gıdım gıdım arıya iş yaptırılmakta.
Bahar geldiğinde sıkıştırılan arı kovan ortasına alınsa sağına soluna çıtaları doldurulsa açlık sorunu olmasa daha hızlı gelişecek. Doğada yaşayan arılar, kendilerini bir kenara sıkıştırmıyor her zaman bulundukları alanın hep ortasında durmaktalar.
Fenni kovanlar sönüyor, sepet kovanlar sönmüyor, sepette sıkıştırma yapılıyor mu yok, peki arı kendisini sıkıştırıyor mu yok, sürekli bulunduğu alanın ortasında duruyor gelişirken sağa sola açılıyor.

Arı minicik bir böcek ama bir sürü hesap yapabiliyor. Bu hesaplardan birisi bal yoksa ayağını yorganına göre uzatıyor ve sıkıntılı bir şekilde bahara stresle başlıyor.
Bal sorunu yoksa gaza basıp gidiyor.
Yapmış olduğunuz bahar yüklemesi yabancı ülkelerde sonbaharda yapılıyor ve nisan ayına kadar arılara bir şey verilmiyor.Nisanda yapılan kontrolde bir çok kovanda hala stoklar durmakta.

Doğal ortamdaki arıları incelediğimizde yıl boyunca toplanan balları kimse almadığı için arı haddinden fazla stokla bahara çıkmakta. Arıcılıkta yapılan işler doğal yaşamın kopyası olması lazım derseniz, baharda değilde sonbaharda stokları tavana çıkartmak en iyisi.Avrupadaki arıcılar bunu yapıyor, bizdeki arıcıda kışa girerken hala kek peşinde.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
Ynt: BATI KARADENİZ BÖLGESİNDE Kİ YEM takvımı
« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2016, 12:48:25 »
evet abı sonbahar da tum yemlemenın bıtırılmesı endogrusu bunu yıllardır avrupalılar boyle yapıyor bızde bu sene oyle yampaya baslıyacagız bırde arıyı sıkıstırma ısını 2 yıl oldu bıraktık arı kendı duracagı yerı cok ıyı bılıyor su an kovanlarımızın altı cekmeceler dahıl tamamen acık buda salkımda dagılmadan daha uzun surelı duruyor bal tuketımını daha az yapıyor bırde arıya katı ortaya cektıgımız cıtalar 6 tane ulupta yandakı stoklarda dolu oldumu katı atıyorum ortaya 2 kabarmıs kenarlar ham gelısme cok hızlı oluyor altıda stok anlamında dolu oldugumdan ustu cabuk kabartıp dısarıda da meyveler ve ballı baba acarsa en az 4 5 cıta bahar balı koyuyor hemde ortasıda yavrulu oluyor bu bizim icin bolme arılara verılecek bal stogu demek cunku bırdaha kı yıl ıcın bolmelerımızın yuzde 75 ını mayıs ayında yapıp bıtırıyoruz seneye daha genc kadro ıcın kalan 25 lık bolumde yenı gelen safların kızlarından elde edılıyor bır dahakı sezon ıcın gozlemlıyoruz ona gore bır dahakı ytıl ıcın bunların kızları hakkında bılgı sahıbı oluyoruz bır yandanda ar ge calısmalarımızı bu yonde yumurta duzenı bal stogu gelısmesı sakınlık gıbı hareketlerını ızlıyoruz ona gore secımı yapıyoruz tabıı kı erkek uretımını ıhmal etmıyoruz ctayı ve verımı bır tık daha yukarı goturmeye caba sarfedıyoruz sonrada edındıgımız tecrubelerımızı bu formda paylasıyoruz bızden oncekı ustadlar boyle yaptıkları ve edındıklerı tecrubelerı objektıf olarak paylassalardı sımdı daha ılerılede olacagımızı dusunuyorum saglıcakla ALLAH a emanet olun