Gönderen Konu: Arıdostları Doğa Dostudur. Genel Olarak Doğaya nasıl Katkıda Bulunabiliriz?  (Okunma sayısı 5561 defa)

Mustafa Akdağ

  • Ziyaretçi
            Arısever insanların doğayı çok sevdiğine inanıyordum.  Ancak gözlemlerim bana yanıldığımı anlatıyor.Kendisinin yıllarca bu işi yaptığını söyleyen bazı arıcıların  bombus arılarını katlettiklerini görüyorum. Doğanın en güzel nimetlerinden faydalanan bu insanlar ,doğaya nasıl zarar verdiklerinin farkında değiller.İkaz ve uyarılarıları da önemsemiyorlar. Bu arıcıkların  zararlı olduğunu, arıların ballarını aldıklarını, arıları öldürdüklerini ifade ediyorlar.
          Dışarıya bir miktar kek koydum.Bombusların ve bal arılarının o keki  kardeşçe yediklerini seyrettim. Aç kalıp ölme durumuna gelen bir bombusun önüne azıcık yem koydum onu yiyerek ,canlandığını,sonra da uçup gittiğini izledim. 3 derecede faal olabilen bombuslar kovana giriyorlar (girebilirlerse) ancak kısa sürede dışarı çıkıyorlar. Yiyebiliyorsa azıcık balda o yiyor ,mecbur olmasa zaten tehlikeye girmez. Şu anda sadece dişi olanlar hayatta,onu öldürmek bir koloni bombusu öldürmek anlamına geliyor.  Doğaya katkıları son derece önemli.Seralardaki bitkileri mükemmelen  dölleyen , doğada ise çok önemli görevi bulunan bu arının yaptığını başka arılar yapamıyor.
            Sevgili arı dostları bu ve buna benzer konularda da paylaşımlarımızla bilgilerimizi artırmalıyız  diye düşünüyorum. Bilinçli ve bilgili ve öyle olmaya özen gösteren insanların yetişmesinde umarım hepimizin olumlu katkıları olur.
         

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Mustafa Akdağ hocam.
Doğada veya dünyada her yaratılanın bir görevi var. Bambus arıları kovanlardan bal alıyor diye öldürülürse, ya kovadan bal alan arıcıları ne yapmalı  :-[

Dünyaya hiç bir şey boşuna gönderilmemiş. İnsan bunları sağlıklı düşünüp sonra karar veremiyor.
Bir hayvan öldüğünde ölenin işi bitmiştir fakat bir çok hayvan onu yiyerek hayatını devam ettirir. Genelde şehirlerde bazı sebeplerden dolayı ölen hayvanları yiyecek başka vahşi hayvanlar olmadığı için günlerce kokuyor ve sinekler devreye girip, leşlere yumurta atıyor, peşinden sinek larvaları leşi yiyip bitiriyor. Oradan burnunu tıkayıp geçenler, orayı temizlemeye çalışan kurtçukları görseler daha da iğrenirlerdi. Ya sinek ve kurtları olmasaydı? O leş aylarca yok olmazdı.

Çam balı bir böcek olmadığında, oluşmuyor.
Buna benzer binlerce milyonlarca örnek verilebilir.

Arıcılar doğayı sevmek zorunda ve doğayla iç içedirler.
Arı kolonilerini tehlikelerden korumak için önlem alınıyor veya bazı canlılara savaş açılıyor.
Bu savaş bazen gerekli.
Bambus arısı bir arı kolonisine zarar vereceğini düşünmüyorum. Eğer bambus arısı, bir koloniye zarar verebiliyorsa o koloni bana göre bir an önce yok olsun.

Ben kendim eşek arıları ve sarıca arılarla mücadele ediyorum.
Hele eşek arıları güçlü kolonileri bile çökertebilir.
Bu işleri yaparken kimsenin de bir ölçüsü yok.
Eşek arısı da sarıca arının da tabiki gene bizim bilmediğimiz kim bilir ne kadar görevleri vardır?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Mert

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 3
Mustafa Bey değindiğiniz konu için teşekkür ederim.Yabancı sitelerde ağaçlara asılan kuş evleri gibi bombuslar içinde özel yuvalar yapılıp bahçelere konulduğunu gördüm.Bunu bahçecilik sitesinde görmüştüm.Bahçe için bir gereklilik olarak belirtmişlerdi.Hatta Antalya da seracılar da özellikle onları kullanıyorlar diye biliyorum.