Ayrıca Edirneden Ali Şekerli abimle konuştum ki oda kutu üzerinde soğukda kristalleşir ibaresinin yazdığını söyledi. Bu durumun glukozda olduğu fruktozun kristalleşmediğinden dolayı bu şurubun glukoz şurubu olabileceğini söylediki kutu üzerindeki invert şurub yazısı bu durumu ddoğrulamıyor.
Muhteşem abi akşam konuştuklarımız yanlış anlaşıldı galiba...
Bu şekerlerle uğraşa, uğraşa şeker hastası oldum
aslında söylemek istediğim şu; mesela balı inceleyelim bu balda ayçiçek balı olsun...
Ayçiçeği balının içindeki glukoz oranı fruktozdan fazladır, glukoz fazla olduğu içinde kısa zamanda ayçiçek balı kristalize olur pamuk balı ve kolza balı da öyledir.
Balın içindeki donan kısım glikozdur yani..
İşin bir de farklı tarafı var, glikoz kristalize olurken içindeki suyu bırakır.
Kristalize olan bala baktığımızda bu suyu balın üzerinde çok rahat olarak görürüz.
Aslında bu su baldaki fruktozu da zamanla bozar ve balın ekşimesine neden olur.
Şimdi akşamki konuştuğumuz konuya dönersek benim demek istediğim; bahsi geçen üründe inverttir fakat soğukta donar ibaresi, akıllara mamulün içindeki glukoz oranının fazlalığını getiriyor.
Yani bir başka deyiş ile mamülün içindeki glukoz oranı froktozdan fazla...
Acaba kışın ayçiçek balının kristalize olduğu gibi petekte de aynı durum oluşurmu?