Gönderen Konu: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?  (Okunma sayısı 25214 defa)

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« : 21 Nisan 2011, 11:20:37 »
Böldüğüm üç çıtalık kovanı ağzı kapalı bir şekilde gölge serin bir yerde üç gün bekletsek, üçüncü gün arılıkta böldüğümüz kovanların yanına koysak bir sorun çıkar mı?

İllaki bölünen kovanı arılıktan 5 km uzağa götürüp tekrar getirmek mi gerek?

Tavsiyeleriniz nelerdir?

Şimdiden teşekkürler...
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

faruk kayse

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 39
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #1 : 21 Nisan 2011, 15:28:20 »
Mehmet Yüksel bey'in bu konuda bir yazısı var. Aşağıdaki linkte.

Bunu geçen sene denemiştim. Kovanımı farklı bir yere koymam gerekti, akşam taşıdım. Önüne dal parçaları koydum. Fakat ertesi gün akşam baktığımda eski yerinde birikmiş arılar gördüm. Eski yerine kovan koydum onları içine aldıktan sonra getirip kovana silkeledim.

http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2009/12/ks-geldi-derken-arlar-yine-ucmaya_03.html

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #2 : 21 Nisan 2011, 15:51:33 »
arıyı böldükten sonra üç beş kilometre ötede bi kaçgün bekletiyorlar.
bazen arılıkta bölünen kovandan başka bir yere koyup bir iki saat kapalı tutuyrolar.
bazen bölünan kovanı biraz yana kaydırıp yanına bölmeyi koyuyorlar.
bölünen arıların eski kovanlarına gitmemeleri için hangisi daha etkili olur.  Karar veremedim.

Mehmet abinin paylaşımında bölmüş ve arılığında yanlış anlamadıysam böldüğü kovanların yanına sıralamış
resimlerden öyle görünüyor. Bu rada sorun bölmedeki arıların hemen hemen hepsinin tekrar eski kovan gitmesi riski.
Bu nasıl ortadan kalkar.

Sayın Faruk bey dediğiniz yöntemde gayet güzel bir öntem bence mantıklı ama kovanın yerini değiştirmek istedndiğinde uygulanıyor. Bölme konusunda da faydası olur mu bilem.

Sizin dediğinizden şunu anlıyorum "bölmeyi koy arılıkta bir yere önünede dal parçaları koy bölmedeki arılar eski kovana gitmez." Olabilir gitsede az bi arı gider belki. Tabi denemeden bilmeyiz. Cevabınız için teşekkürler.


Sağolsun Mehmet abi bloğunda sorumu cevaplamış. 5 km uzağa götürmek elbette iyi olur diyor. Fakat arılıktada konulabilir. Ancak yaşlı arılar eski kovana gideceği için genç arılar seçilmeli. Hatta ballıkta genç arılar olduğu için ballıktakı genç arılar bölünen kovan silkelenerek arı mevcudu yeterli düzeyde tutulmalıdır diyor.

Allah razı olsun. Mehmet abiden.
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2011, 16:03:28 Gönderen: mdoganaksehir »
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #3 : 21 Nisan 2011, 17:22:31 »
Arı bölmek, bekletmek, taşımak herkesin başından geçen tecrübeleri vardır.

Bu yapılan işlemler mevsime göre degişiyor. Mesala kış arılarının ben üç hafta başka yere götürülüp bırakıldıgını, üç hafta sonrası eski yerine  yakın bir yere kondugunda ilk yerlerini hatırladıgını daha önce görüp yazmıştım.

Biz anaarı kutusu arılandırmak için genelde arıları kutuya silkeledikten sonra depoya alırız, 3-4 gün depoda beklerler. Aynı arılıkta çalışacagı yere koyup, anaarı çiftleştirme kutusunu açtıgımızda mutlaka eski kovanına giden arılar oluyor. Tabi aradan 3-4 gün geçmiş ve kokusu degişmiş, gittiği eski kovanında bu arılar öldürülüyor. Bunları ben defalarca gözlemledim, hani bazıları karniol kovanını savunamaz diyorlarya, kendi kolonisindeki arıyı bile 4 gün sonra kovanına almıyor ve öldürüyor.

Bölünen kolonilerin 5 km bölümüne baharda ben katılmıyorum. 1 Km arılıktan uzaklaştırsanız ve gittiği yerde su ve nektar yakınsa arılar geriye dönmezler. Kurak bir zamanda su bulunmayan bir bölgede, arılar nektar ve su araken yakın yerlerden eski yerlerine dönebilirler.

Aynı arılıkta koloni bölünecekse, kendi uygulamamı söyleyeyim. Evvela bölünecek koloniye, genç arı silkelememiz gerekli.
Kolonide genç arılar nerededir, arıcı bunu genelde bilir. Açık larvaları besleyen işçi arılar kolonideki genç arılardır. Bir başka seçenek, acemi arılar silkelenen çıtada kolay kolay yere düşmezler. Yani çıtayı çekiyoruz hafif hafif salladıgımızda çıtada kalanlar acemi arılardır. Bu arıların büyük bölümü henüz dış işlerinde çalışmamıştır ve silkelendikleri kolonide kalacaklardır. Hatta larva tranferi yapılan kolonilerde, arı sütü salgılayanlarda bu genç işçi arılardır.

Bir başka işlem ise kolonide kapalı yavrulu çıtaların içinde yeni doğmaya başlayan çıta seçilmeli. Bir kapalı yavru vardır, işçisi 10 gün sonra doğacak, bir başka kapalı yavrulu çıta vardır, yavru sökülmeye başlamış, çıta elinizdeyken petek gözlerinden işçi arı doğumları olur, böyle kapalıyı bölünen koloniye almayız.

Yukardaki işlemleri yaptıgımızda anaarı zaten anaç kolonide kalacak. Bir iki çıta arı silkelerseniz, usta arılar uçup, eski koloniye dönecek, bölünen arıların bütük bölümü, bölündükleri yerde kalırlar.

Konuya baştan cevap yazmadım, doğru dürüst cevapta gelmedi ben tecrübeleri yazdım, belki bir kaç şey daha ekleyebilirim, şimdilik bu kadar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #4 : 21 Nisan 2011, 20:50:43 »
Herkese selamlar.
Ben, bölünen oğul koloninin, yakın zamanda geri arılığa getirilmeyecekse(en az 1ay) mevsime göre 3-5 km uzağa taşınmasını öneririm. Şayet yakın zamanda geri getirilme zorunluluğu varsa, o zaman hiç arılıktan uzaklaştırılmamalı. Kapalı olarak da hiç bekletilmemeli.(Ali Bey in de dediği gibi 3-4 gün sonra gelen arılar eski kovanda katlediliyor.)
       İdeal olan; bölünecek koloninin yanı müsait ise, yeni kovan hemen yanına konulmalı. Fakat ana kovan biraz kenara alınıp,eski uçuş hizasını ortaya getirerek tarlacı arılarında kısmen dengeli dağılmasını sağlamak gerekir. Ertesi gün mevcutlar kontrol edilip, bir tarafta yığılma varsa, diğerine bir dolu çıta arı silkelenmeli. Bu süreçte kovanların ikisinin de uçuşu açık... Bu durum eşit bölmeler için gerekli.
      Kovan yanında boşluk yok ise ve suni oğul amaçlı bölme yapılacaksa, bölünecek kovanı kaldırıp kenara koy, yeni kovanı yerine koyduktan sonra, ana arı da dahil olmak üzere arıların büyük bölümünü kovana aktararak,eski kovanda bir ballı polenli, bir veya iki de kapalı yavrulu çerçeve bırakılmalı ve yanına ham petek konulmalı. Bir çıta arı silkeleyerek uçuşu açık bırakılmalı. Kovan arılıkta, 10-15 m uzak uygun bir yere konmalı.(Hemen yanına konulursa ananın kokusuna genç arılarda yavruları terkedebiliyor.) Şuruplama yapılacaksa en az iki gün sonra başlanmalı.(Ana koloni yeni kloniyi yağmalayabilir)
     Hazır ana kullanılacaksa kek tarafı da kapalı olarak hemen verilmeli. Üç gün sonra ana memeleri bozularak kek tarafı açılmalı.

Benim yıllardır uyguladığım ve başarılı olduğum yöntem bu... Yalnızca bir defa ana koloni yavru koloniyi yağmaladı.bende tekrar birleştirdim. Sebep olarak da; verdiğim anayı satın almıştım yumurtlamadı. sanırım döllenmemişti ve aile feremonunu sağlayamadı. arılar kovanlarını savunmadılar. saygılar
hayreddin bayraktar

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #5 : 22 Nisan 2011, 18:04:49 »
Ben bu güne tek bir arı ile başlayarak gelmiş olan biri olarak çok bölme yaptım. Yukarda anlatılanların hepsi de oluyor hepsini de denedim. İlave olarak şunu söyliyeyim; nektar akımı döneminde tarlacıların ömrü ortalama 20 gün olduğundan 20 gün 5 km veya daha uzağa götürün dönüşte eski tarlacılar mefta olacağı için geri dönen olmuyor. Yakın mesafede yer değiştirmelerde ise musluğun önüne öyle dal felan koymak yeterli değil içerden çıkan arı eski şekilde çıkamamalıve aynı yöne çıkmamalı. Ben tahta kapadım musluğa eskiden önden direk çıkan arı  bu pozisyonda yandan çıkmak zorunda kaldı ve eski yere gidiş çok çok az oldu. Mehmet Yüksel kardeşimizin dediği gibi en önemlisi bölünen koloniye iki tarafa ballı çıta verip beslememek. Buda yağmayı önleyecekdir.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #6 : 23 Nisan 2011, 08:06:39 »
Arıcılıkta yapılan her işin bir hedefi var.
Arı bölünürken ne hedeflendi.
Koloni oluşturulacaksa ve güçlü olması isteniyorsa her türlü arıya ihtiyaç var.

Anaarı kabul ettirilmek için bölünen bir kolonide tarlacı arıcılar risk taşır, yani tarlacılar o kadar önemli degildir. Anaarı kesilmelerinin altında tarlacı arıcılar vardır.

Anaarı kutusu için arı bölünüyorsa gene tarlaclara başta gerek yok, çünkü bu kutuların ihtiyaçlarını arıcı karşılıyor. Kutu bir kaç gün içersinde kendi tarlacılarını zaten oluşturur.

Bölünen koloniler zaten uzaga taşınacaksa tarlacılar kolonide kalsın diye taşınır.

Ben arılıgımda böldüğüm kolonide tarlacı istemiyorum. Arılıktaki tarlacı eski ve yeni kolonide çalışma hakkına sahip bundan dolayı yeni koloniyi anaç kolonisi yağmalar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #7 : 23 Nisan 2011, 14:57:44 »
SLM...

Madem tecrübelerimizi paylaşıyoruz ,bir katkı da bizden olsun.

İmkanı ve zamanı müsait olan birisi için ideal olan 3 hafta dan az olmamak şartı ile 5 km. uzağa taşıması.Fakat illaki de bunu yapmak mı  gerekiyor, hayır..Benim gibi her zaman elinin altında olmasını istiyorsan ,arını da taşımak istemeyeceksindir.Bu sebeple benim yaptığım uygulama ise böldüğüm kolonileri aynı arılık içerisinde,fakat farklı bir yere konuşlandırıp arının çıkışını maksimum seviye de zorlaştırıyorum.

Uygulama sonuçlarında geri dönüşümün çok az olduğunu gözlemledim.Ama çıkışı yapraklı dal ile olabildiğince zorlaştırmak şartıyla.

SLM ve Muhabbetle...
:)

ismail turhan

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 8
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #8 : 12 Temmuz 2011, 16:46:35 »
Değerli arı dostları bence bu bölme işinde mevcut şartlar ve dengeleri gözterek en az zaiyatla bir yol tercih edilmeli. Ali beyin dediği gibi bölme kovanda olan tarlacı arılar koloni için 2 risk taşır. Birincisi  1-2 gün sonra eski kovanına döneceği için yeni koloniyi yağma amaçlı ziyaret eder ve yağmayı başlatır(özellikle nektar kıtlığında), ikincisi ise yeni koloniyi analandırmak amaçlı vereceğimiz ana memesi veya hazır ana arıyı öldürme riskidir. Diğer taraftan da (daha ziyade bir koloniyi ikiye böldüğümüz durumlarda geçerli) gerek bölme koloni gerekse anaç kolonide arıların yaşam döngüsü sağlıklı oluşturulmamış olur. Anaç kolonide gereğinden fazla tarlacı ama genç arı zincirinde kopukluk, bölme de ise sıfıra yakın tarlacı ve bol genç arı her iki kolonide toparlanmak için zaman gerekecektir. Belki de en mantıklısı tarlacıdan vazgeçerek bölme işini tarlacıların dışarıda olduğu saatte yapmak veya bölmenin yapıldığının ertesi günü ilk çıkan tarlacılar kovana dönmeden kovanın yerini arılıktaki arıların en az uğradığı, çalışmadığı yönde ve arılığın arkasında 15-20 metre mesafeye koyarak ağzını daraltmaktır. Burada arıya şurup yerine yağmacıları daha az çekici kek vermek daha da iyisi birkaç ballı çerçeve vermek daha iyidir.  Ancak arıcı kovanı ikiye bölüp kendi anasını kendi yapmasını bekleyecekse(zaman kaybı açısından önerilmez) böler bölmez 5-6 km uzağa taşıması ve Muhteşem beyin dediği gibi en az 20 gün sonra getirmesi yolunu tercih edebilir. Demek oluyor ki arıcığın bir çok işinde olduğu gibi bu işlemde de kesin bir doğru yok şartlar ve zemine göre bir yol tercih edilmeli.
          Burada benim bir sorum olacak tecrübe eden arkadaşlar varsa yazarsa sevinirim. Damızlık kovanımdan ürettiğim ana memeleri 5-6 günden dağıtıma hazır olur. Üç bölmeli kovanlarıma bölme yapar yapmaz memelerden verip kovanları aynı saatte daha yüksek Erciyes dağına kaldırsam (zaman kazanmak açısından)floranın en güzel olduğu zamanlar, yol telaşından ana memelerini keseceğini tahmin ediyorum ama şansım var mı?
 

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: BÖLÜNEN KOVANLAR 5 KM ÖTEYE TAŞINMALI MI?
« Yanıtla #9 : 12 Temmuz 2011, 18:09:38 »
İsmail bey yanlış anlamadıysam bölmeleri yapıp memeleri dağıtıp arıları erciyese götürmeyi istiyorsunuz. Ben tavsiye etmem. Neden derseniz çıkmak üzere olan ana arı memeleri taşınırsa tecrübelerime dayanarak söylüyorum problem oluşabiliyor. Bence siz bölmeleri yapın, memeleri bölmelere verin ve bu kolonileri üç gün karanlık bir yerde kapalı tutun sonrada çıkartın musluklarının önüne engeller (arının çıkışı direk olmasın) koyun. Bakın göreceksiniz geri dönüş çok az yada hiç olmayacakdır.