Gönderen Konu: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?  (Okunma sayısı 49909 defa)

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #30 : 02 Aralık 2013, 11:19:39 »
Selam arkadaşlar. bir adet olan karniyol arım şu anda sadece bir çay bardağı kadar kalmış vaziyette.dün çok merak ettim açtım. ana arı geziyor. bir arının polen getirdiğini gördüm. çıkacak yavru bile var.iki çıtada. ama arı kalmamış. oysa eylül ayında formik asite batırılmış karton şeklindeki ilaçtan haftada bir üç hafta verdim. kafkas arılarımıda aynı  şekilde yönettim. onlar çok iyi ama özellikle üzerine çok düştüğüm karniyol bitmiş. gelelim yorumlara:arkadaşın birisi der ki: anası eski kafkasın anasını al , gazete kağıdı ile sar. yan tarafına karniyol anayı koy. 2-3 gün sonra onu alırlar. der.bu birinci yorum. çok kısa zamanda anayı kurtarmam lazım. görüşlerinizi bekliyorum.iyi günler.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #31 : 02 Aralık 2013, 21:32:48 »
selam arkadaşlar. aranıza bugün katıldım bir kolonim var. sizlerden öğrendiklerimle bu işi öğrenecem. iyi bir sezon geçirmeniz dileği ile saygılar.
Arıcılığa başladığınız tarih...

selamlar. saldırgan arıyla bir yıldır mücadele ediyorum. en sonunda kafkas F1 aldım.6 ekim 2010 günü anayı verdim.şimdi arım gayet yumuşak olacak.temmuzda böldüğüme F1 verdim şimdi harika.ben onun için diyorum ki,( ben çalışırken onlar çay- kahve içiyorlar) diyorum. inşallah bu da aynısı olacak.

8 Ekimde böyle bir iletiniz var. İki günde saldırgan arı nasıl yumuşadı...,


selam arkadaşlar. Ben giresun ili keşap ilçesinde, geçen yıl bir arı, bu yıl da nasip olursa yedi arı ile sabit arıcılık yapıyorum. genellikle kestane balı yapıyorum. 2011 yılı herkese çok verimli geçsin, balı çok olsun, arı kaybı hiç olmasın. kalın sağlıcakla.

2011 Yılının ocak ayındaki iletiniz, bir sene içinde 7 kovana ulaşıp kışa girmişiniz....



Selam arkadaşlar. sohbetinize bende katılmak istedim. 4 ad kafkasım vardı mart ayında çok iyi gelişti.havalarda çok sıcak gitmişti. nisan sonunda yaylaya götürdüm.mayıs sonunda 10 çerçeve oldular.15 haziranda bal gelmeye başladı benim kafkaslar hala üzerine çıkmadı. sonuç şu anda 1 kg. bal yok.bir başka olayda şu: mayıs başında sadece 2 çerçeve arısı olan karniyol kırması aldım.inanın bundan bir şey olmaz dedim.6 haziran günü 9uncu çerçeveyi verdim.haftada bir defa şurup vermek şartıyla. bu ne demek oluyor . eğer bu arı mart ayında elimde olsaydı şu anda en az 15 çerçeve olur. banada en az 20 kg bal verirdi diye düşünüyorum.karniyol arısı olan arkadaşlar lütfen yorumlarınızı bekliyorum.ilk defa bu arı ile çalışıyorum.iyi veya kötü yönlerini bana yazarsanız , bilgilenmiş olurum.önümüzdeki sene 10 çerçeve olan ilk arıyı 5 e bölecem.bu kesin. karniyolun balını göremediğim için bölmek istemiyorum.sizler beni doğru yönlendirirseniz onuda bölebilirim .haydi güzel bir çalışma yapalım. hepinize bereketli günler diliyorum.
2 Çıta arı bir ayda nasıl 9. çıtaya çıktı :o



sayın ali bey: sizin yazdıklarınızdan etkilenerek mayıs ayında 2 çerçeve karniyol aldım.bu gün itibarıyle 8 çerçeve oldu. ama önümüzdeki yıl bala sokacam ondan sonra dönüşüm yapacam.bu yazıyı yazmamın sebebi şu: arılarımın tamamında (kafkas) varova  var, tek karniyolda yok.şu ana kadar forumda böyle bir yazı yazılmadı. 1-bu arı varova ile mücadele mi yapıyor? 2-bu bir tesadüf mü? hepsinde olup bunda olmamasının bir anlamı olmalı. bu konuda ne söylemek istersiniz.

Bir ayda 2 çıta  karniol arınız 8 çıta olmuş ve diğer kovanlarda varroa var, karniolda varroa yok, işin garip tarafı varroada yok :o


Selam arkadaşlar. bu gün sitelerde gezerken bir konu aklıma geldi.karniyolu hep tartıştık fakat bu arının kestane balına ne kadar yatkın olduğunu hiç okumadım.belkide yazılmıştır ben okumadım.karniyol arısı olupta kestane balına sokan arkadaş varmı, varsa lütfen bilgilerini paylaşsın. çünkü: ben önümüzdeki yıl arılarımın tamamına yakınını karniyol yapacam. kararımı verdim.hepinize iyi günler.
Siz sitelerde gezmeye devam edin, karniol arısı kestanede bal yapmıyor...
Gördüğüm kadarıyla her dolmuşa biniyorsunuz...

sayın ali bey, sayın erkandüzce: arıcılığın ve arıcının gelişmesi için böyle bilgilerin paylaşılması lazım. bilmediğimizi soruyoruz, doğru bilenler anlatıyor. o bilgileride bizler hafızamıza kazıyoruz. forumun anlamı da budur. önce sizlere çok teşekkür ederim.bu bilgi benim için çok önemli. benim olduğum yerde hala babamın değil; dedemin zamanındaki arıcılık yapılıyor.bende bunu kabullenemiyorum.acemi olmama rağmen hafızam kabul etmiyor.geçen yıl 7ad kafkas anası değiştirdim(ağustos ayında) bu yıl arıları 11 çerçeve yapamadım.olmuyor arkadaş.bir kg bal alamadım. o zaman ben bu işi neden yapayım.önümüzdeki yıl mayıs ayında arılarımın çoğunu karniyola çevireceğim. iyi günler.
Keşke baban veya dedeyin arıcılığını yapsaydın diyesim geliyor...

Selam arkadaşlar. hafta sonu bal sağımın için arılığa gittim. 7 ad.kafkas arımdan 15 kg bal aldım. şurupladım.tek tek elden geçirdim.8 çerçeveli karniyol, aynı kalıp daha büyük yavru atmaya devam ediyorken  7 çerçeveli kafkasım 5 çerçeveye inmiş, yavruyu azaltmış.bu çok dikkatimi çekti. paylaşmak istedim.iyi günler.
Haziran ayının başında 8 çıta olup 9. çıtayı verdiğiniz arı, ağustosa kadar niye firen yaptı gelişmiyor...


Selam arkadaşlar.sevgili emrah: karniyol hakkında detay yaparmısın? ocak ayındaki resimlerini gördüm daha sonraki ayları inceledim kafkasa göre çok hızlı.ben kafkasa 20 nisandan önce çerçeve atmadım.10 mayıstan önce kat atmadım. biraz karniyolun çalışma temposundan bahsedermisin.

Bir kovan ile 2010 yılında arıcılığa başlamıştınız. Ertesi seneye 7 kovan olmuştu yanılmıyorsam, daha sonra 4 kovanlar devam ettiniz arada sanki kaybolanlar var. Daha sonra karniolla tanıştınız, bir ayda 2 çıta karniol kırmasını 4 katı mevcuda ulaştırdınız. Şimdi Emrahtan karniolun performansını soruyorsunuz, sizin kadar karniola performans yaptıran dünyada ben görmedim...


iyi akşamlar. bugün ağaç kovanda bulunan iki adet arıyı strafor kavana geçirdim.250cc arı yemi verdim. tek tek yavru kontrolü yaptım. karniyol bir harika.kafkaslarda birer çerçeveye azar yavru bırakmış, karniyol dört çerçeveye yavru bırakmış. moralim biraz yerine geldi. hoşca kalın.
4 Çıta yavru var diyorsunuz tarih 10 ekim 2013...

Selam arkadaşlar.mayıs başı gibi dört çıtalı , bir kovan karniyol arısı aldım.temmuz sonu itibariyle 8 çıtaya çıkardım. bu gün itibari ile 4 çıtaya geriledi. belki az daha sıkıştırsam 3 çıta da olabilir. bu durum bana: fazla azaldı gibi geldi. ancak bu arının özelliklerini okurken ( kışa küçük popülasyonla girer) diye bir cümle olayı doğrular biçimde. ilk defa karniyolla çalışıyorum.bu durum  sizce normal midir? önümüzdeki ilkbaharda arılığımın tamamını karniyol yapacam.  görüşlerinizi bekliyorum.
Defalarca 2 çıta karniol kırmasını bir ayda 8 çıtaya çıkardığını yazdınız. Bu iletiniz de mayıs başında 4 çıta karniol almıştım diyorsunuz....
İşin garip tarafı temmuz sonu 8 çıtaya çıktı diyorsunuz, sizin yazdıklarınızın biri birini tutmuyor...
16 Kasım itibari ile 4 çıtaya düştüler...


Selam arkadaşlar. bir adet olan karniyol arım şu anda sadece bir çay bardağı kadar kalmış vaziyette.dün çok merak ettim açtım. ana arı geziyor. bir arının polen getirdiğini gördüm. çıkacak yavru bile var.iki çıtada. ama arı kalmamış. oysa eylül ayında formik asite batırılmış karton şeklindeki ilaçtan haftada bir üç hafta verdim. kafkas arılarımıda aynı  şekilde yönettim. onlar çok iyi ama özellikle üzerine çok düştüğüm karniyol bitmiş. gelelim yorumlara:arkadaşın birisi der ki: anası eski kafkasın anasını al , gazete kağıdı ile sar. yan tarafına karniyol anayı koy. 2-3 gün sonra onu alırlar. der.bu birinci yorum. çok kısa zamanda anayı kurtarmam lazım. görüşlerinizi bekliyorum.iyi günler.

16 Kasım tarihinde, karniol kırmanız 4 çıta kalmıştı, aradan geçen süre 15 gün, bu 4 çıta arı nasıl bir su bardağı kaldı. Bir ay önce yere göğe sığdıramıyordunuz size bir cevap vermiştim hatırlasanız. Karniol mükemmel arı diyordunuz, elinizdeki arının karniol olduğu nereden belli, birilerinin bu arı karniol demesiyle arı karniol olmuyor.

Emrah'ı ziyaret ettiniz, nasıl arıcılık yaptığını gördünüz, Emrah benim gönderdiğim ana arıları kullanır ve onlardan ana arı üretir, yıllardır her sene arılarını çoğaltarak tırmanmaya devam ediyor.

Öğrenmenin yaşı yoktur derler bana göre var, belli bir yaş sonrası her istenilen öğrenilmiyor, yazılarınız arasında acayip çelişkiler var, derdiniz nedir anlamak zor.

Sadece Emrah değil bir sürü arkadaşım karniol arısı kullanıyor. Bir çoğu artık bahar balı alıyor, bir su bardağı kalan arı nasıl baharda gelişip bal toplasın.Bir arı bir ayda 4 katı gelişip, sezon boyu son geldiği noktada durması anormal değil mi.....

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #32 : 03 Aralık 2013, 18:38:43 »
sayın ali türk: foruma bir yazı yazdım, sorular sordum siz benim sorularıma cevap vermeyip öz geçmişimi irdelemişsiniz. ben 3-5 tane arısı olan bu işi hobi olarak yapapmaya çalışan,köyü doğayı seven emekli,esnaf bir kişiyim.5ad arı alıyorum seneye ölüyor.sonra tekrar alıyorum tekrar ölüyor.haftada bir gün beni yaylaya götürüyor ya o bana yetiyor.ben böyle arıcıyım. eğer kabul buyurursan.daha profesyonel olamadık olmayıda düşünmüyorum.bu zamana kadar 29 kg kestane balı, 24 kg da çiçek balı aldım hepsi bu kadar.bir ilçe düşünün kafkas arısından başka arının ismini bilmezken şu anda en az on belkide daha fazla kişi karniyol arısı alalım diye benim yanıma geliyorlar.ben ne yapıyorum: akşama kadar internetten arıcılık öğrenmeye çalışıyorum.internet sitelerinde karniyolcular ile olmayanlar şeklinde iki site var olmayanlar daha fazla olduğu için sende bu hırslanma,sinirlenme, gerilme  şeklinde dışa vuruyor.size sorduğum sorularda bu dışa vurumları sezinliyorum. hatta emraha sorduğumda beni teyit edercesine cevap verdi. senin başkalarıyla sorunun varsa o beni ilgilendirmez.beni ilgilendiren sorulara ada-bı muhaşeret kuralları çerçevesinde cevap verilmesidir.ben ayrıca böyle konuşmayada pek alışık birisi değilim.yazınızı sabah okudum şu saate kadarda düşündüm böyle bir cevap yazmayı uygun gördüm.sizinle kafamızın pek uyacağını zannetmiyorum. en iyisi bu gece benim üyeliğimi iptal edin .yada nasıl edileceğini yazın ben ederim.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #33 : 03 Aralık 2013, 19:48:16 »
Ünsal bey, yazdıklarınızla kendiniz acayip çelişiyorsunuz....
Öncelikle arınızın karniol olduğunu söylemektesiniz, 2 çıta karniol arısı hiç bir zaman 1 ayda 8-9 çıta olmaz, bir ayda 8-9 çıtaya çıkan arı niye aylarca aynı yerde asılı kaldı. Daha sonra ise bir ayda 8 çıtadan 4 çıtaya geriledi ve 15 günde 4 çıta arı nasıl çay bardağına düştü, böyle bir çöküş izah edilemez. Yazdıklarınızı sonuçta alt alta koyup öz geçmişinize bakmak gerekiyor...

Yolunuz açık olsun...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #34 : 25 Aralık 2013, 16:31:21 »




Bugün baktığım kovanda böyle kesikler vardı. 5 çerçevelik arı bu kesiklerin ikisinide propolisle kapatmış.


Aklıma da şu geldi.Altı komple açık kışlatma mı? O nasıl olacak o zaman.
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2014, 23:37:07 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #35 : 25 Aralık 2013, 18:34:20 »
Ethem bey bahsettiğiniz gibi olmaması için bazı kurallar var.
"http:/www.aribakani.com/forum/index.php?topic=171.0" bu konuyu incelerseniz daha iyi anlaşılacaktır.

Ama bazı arılar, aşırı propolis kullanmakta ve gördüğü her açığı kapatmaya çalışıyor...
Kovanlarımdan bir kısmı komple açık,propolisle kapatıldığını hiç görmedim sadece bir kaç kovanın köşesinde melez arılar tarafından el içi kadar kapatılmalar oldu o kadar...

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #36 : 27 Aralık 2013, 11:22:10 »
 Dün ve önceki gün kalan kovanlara da baktım.Dört çerçeve kışa giren oğulların çoğunu iki çerçeveye sıkıştırdım.Şu an dört oğul iki çerçevede.Bazıları iki çerçeve arasını anca doldururda.Olsun dört çerçevede dağınık durmasındansa iki çerçevede olması daha iyi.
Kovanın birisinde (oğul arısı) alttaki kesikleri kapatmamışlar.Ya da arısı az olduğu için kapatamamışlar.İki çerçeveyi kenara sıkıştırdığım için kesiklerde ortada kaldı.
Şimdi ben bu oğullara hiç dokunmayıp dört çerçevede bıraksaydım ne olacaktı ? Kışı çıkarmaları daha da zorlaşacaktı.
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2013, 11:26:02 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Arılar Nasıl Kışlatılır veya Koloniyi Nasıl Kışlatırım?
« Yanıtla #37 : 02 Haziran 2014, 12:39:32 »




Bugün baktığım kovanda böyle kesikler vardı. 5 çerçevelik arı bu kesiklerin ikisinide propolisle kapatmış.


Aklıma da şu geldi.Altı komple açık kışlatma mı? O nasıl olacak o zaman.

 
Geçen haftalardaki kontrolümde bu kapattı dediğim kesiklerden arkadakini bir çakı yardımıyla açtım(Öndeki kesiği daha önce açtım biliyorum).İncecik bir zar şeklinde kapatmış.Bu olumlu bir gelişme.Çünkü ince bir zar şeklinde kapatması demek arının ilerde bu propolisi kolayca açabileceğine işarettir.Kovan biraz eski olduğu için üst kenarlardan fazladan hava alıyor olabilir veya karıncaların rahatsız etmesi sebebiyle kapatmış da olabilirler.
Diğer bir kovanda böyle bir kapatma yok. Hatta bu sene aldığım oğullardan iki tanesini böyle alttan kesikler açtığım iki kovana koydum.Şu anda dört kovan böyle alttan havalandırma kesikleri açılmış şekilde arılı.
Bunun bir zoru yok.Bir spiral motoru,keski(spatula)ve çekiç işinizi görür.
Bunu şöyle düşünebilirsiniz:Kovanların zamanımız şartlarına göre modernizasyonu.
 
 
 
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2014, 14:21:42 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »