Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Koloniye Ana arı verme yöntemleri => Arıcılıta Basit ve Başarılı teknikler. => : Dr. Muhteşem Turunç 05 January 2010, 20:00:53

: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Dr. Muhteşem Turunç 05 January 2010, 20:00:53
Geçtiğimiz sezon ana memesi yapmış olan kovanlarımdan birisindeki memeleri keserken analar elime doğmuştu. İki tane olan bu anaların birisini direkt kendi kovanına salmış diğerini de kafese alıp yalancıya kaçmış olan ana arı kutusundaki arılarıma vermiş orada bir hafta beklettikden sonra salmıştım. Sonraki zamanlarda yaptığım kontrollerde birinci kovan normal sürecini devam ettirdi yani ana eşleşip geldi ve yumurtlamaya başladı. Ana arı kutusundaki ana ise eşleşme uçuşundan dönemedi.

Geçenlerde izlediğim ana arı üretim filmlerinden birinde eşleşmemiş ana arıların bal şerbetine atılıp (resmen anayı yüzdürüyorlardı) sonrada ana arı kutusuna delikden içeri salıyorlardı. Hani eşleşmemiş ana arıların kabulu zordur diye biliriz ya adam bildiğimizin tersini yapıyor kutulara çıkmaya yakın meme yerine çıkmış fakat eşleşmemiş ana veriyordu. Buda akıl defterimize not alındı.

Ana arı kabulu konusunda arıcı arkadaşlar hangi yolu izliyorlar napıyorlar buraya yazarlarsa sanırım herkes sevinecek...
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: vecdiküçükyılmaz 09 January 2010, 22:08:27
             Muhteşem abi ,aynı filmi seyrettim.Bir bardak bal şurubuna ana arıyı attı,sonra kovan ön deliğinden bıraktı.İlk defa gördüm,şimdiye kadar kimseden duymamıştım.Acaba döllü anada nasıl olur uygulayan varmı,varsa paylaşırsa memnun olurum.Asıl sorun arının ballıkta tamamlamak üzere iken ogula gitmesi,nasıl ana verebiliriz.Bölme kovanlarda ana arı kabulünde sorun yaşamadık.Zayıf arıya ana kabulü kolay.Altıncı gün ana arı memelerini bozuyorum,kek yerini açıp şuruba devam,ana kaybı yaşanmıyor.Saglıcakla kalın.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: polis mustafa 10 January 2010, 00:11:29
vecdi abi, Muhteşem hocmam bahsekonu filmi yayınlamanız mümkünmü veya adresini yazmanız. Çok meraklandım anayı nasıl şerbete bulayıp kabul ettiriyolar. Teşekkürler.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 10 January 2010, 00:24:53
Polis Mustafa buradan o bahsedlen filimleri ve olayı görebilirsin. Selamlar.

http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2009/12/video-paylasm.html
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: semihsağır 10 January 2010, 21:38:38
mehmet  bey.......
http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2009/12/video-paylasm.html..
bu video herseyı anlatıyor.

: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: emrah 02 May 2010, 22:25:21
Yeni aldığım koliniler hiç hüşuma gitmedi.8 çıta olan bu kovanlardan birinin ana arısını şimdi değiştirmek istiyorum.En iyi nasıl güçlü kovana ana değiştiririm?İkincisi ise değişeceğim ana arıyı bir çıta yavrulu olarak ayırsam başka bir yere nasıl olur.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 03 May 2010, 15:17:18


Emrah; Arıcılıkta bu anaarı kabul işleri çok enteresan.  Bu konuda o kadar çok deneyim başarı ve başarısızlık var ki.
 Koloniye anaarı kabul edilirken bir çok sorun giderilmeli. Bunların başında anaarı verilecek koloni ırklarıda çok öne çıkıyor gibi.
Fakat bakıyorum bazı arıclar için ırk hiç fark etmiyor, yani birisinin anaarı kabul ettiremediği ırka bir başkası sorunsuz anaarı kabul ettirebiliyor.
Benim yaşanmış örneklerimden vereyim, bir arkadaşa 20 anaarı verdim, ikisi hariç hepsi kabul edildi ;) bir başka arkadaşa 10 anaarı verdim, bir tanesi şu an yaşıyor >:(. Bir başka arkadaşıma 30 anaarı verdim 1 tane fire verdi :). Bir başka arkadaşımıza 3 tane gönderdim ,hepsini kestirdi, tekrar yolladım gene kestirdi :-[. Yani anaarı kabul ettirmede arıcı koloniye neler yapıyor bunlarda öne çıkmakta. Bu konuda o kadar çok deneyim sahibiyiz ki genelde işi kökünden çözmüş değiliz.

Benim bir başka deneyimim ise peş pişine bir kovanda iki anaarı kestirdim. Sinir oluyorsunuz, tüm kurallara uyuyorum, kek vermişim, şurup var kafesin kek bölümünü açıyorum ve bekliyoruz. Aradan 4 gün geçmiş arıyorsun anaarı yok. İkinciyi de aynı şekilde yok ettiler. Bu sefer sinirim iki katına çıkıyor. Bende anaarı kutularından bir anaarı aldım, kovanın önüne bir tahta koydum, yatay şekilde.  Kovanı açtım ve bir çıtayı çekip elime aldım, ana arıyı yatay tahtaya bıraktım, elimdeki çıtadaki arıları anaarının üzerine silkeledim, kovanda ne kadar arı varsa hepsini kovan önündeki tahtaya dolayısı ile anaarının üstüne silkeledim. Tahtaya birkaç tıt tık vurdum arılar oğul gibi içeri girdiler. Ertesi gün baktım anaarı yumurta atmış  ;D
Anaarı kabulünde kovan içi dengelerinde bozulmasında sanki fayda var gibi. Fakat buda % 100 çözüm değil.

 Bu konuyla alakalı Ali Şekerli’nin bir yöntemi var.
Anası değişecek koloninin anasını bir kafese alıyor, yeni vereceği anaarıda başka kafeste. Bu iki anaarıyı yan yana iki gün kovanda tutup, iki gün sonrası eski anayı alıp, yeni anaarıyı direk koloniye serbest bırakıyor. Ali Şekerli bu konuda çok iddialı, derki ben bu güne kadar bu yöntemle anaarı kaybı yaşamadım. Bloğunda da bu konuyla alakalı yazısını okursanız iyi olur.
 Linkini vereyim.
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/kuvvetli-kolonilere-ana-ari-kabul.html
Benim ise anaarı kabulündeki kayıplarım kimseninkine benzemez. Almanya’dan gelen F1 karniolları kestirdik, her hangi bir anaarı olsa tekrar alma şansın oluyordu. Gelen sayı sınırlı ve kayıplar hem cebi hem de içimizi yakmıştı.

En son kendime göre bir anaarı kabul ettirme taktiği de ben geliştirdim.
En son gelen 5 adet saf karniol şu an itibari ile hepsi yaşıyor.
Tecrübeler yazıldığı gibi değildir, mutlaka yaşanarak kazanılırsa daha etkili olmakta. Benim yazdığım yazıda aşağıdaki linktedir. Önceleri bayağı bir telef verdik ama sonra geldiğimiz konum süper oldu. Emrah inşallah bu bilgiler senin ve ihtiyacı olanların derdine derman olur.

http://bengittim.blogspot.com/2009/06/karniyol-anaarilarda-son-durumlar.html

Kal kağlıcakla.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: emrah 03 May 2010, 22:06:45
Ali abi verdiğin iki lingin haberinide okudum.Burda bana en kolay gelen Şekerli abinin uyguladığı yöntem.Elimde bir ana arı var pek,de hoşuma gitmiyor çoğalması yavaşsa,da sakinliği iyi.Bu ana değişceğim kovanlarda 8 çerçeve yavru var.Sonucu olumlu olmsuz burda baylaşıcam.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: vecdiküçükyılmaz 10 June 2010, 22:24:07
lDeğerli arıcı arkadaşlar,ülkemizde kaç ana arı üretici arkadaş gerçek damızlık ana arı ile hangi ırk ana arıyı nasıl üretiyor.Merak ettinizmi, bu konuları paylaşan kaç üretici var,bu arkadaşlar elimizin parmak sayısı kadar ya var yada daha az.Medeni cesaret sahibi ana üreticileri bu sorularımı cevaplar.Bir ata sözü var AYAGA GELMİŞ KISMETİ TEPİYOR.

Almanyadan Mehmet YÜKSEL kardeşimizin ne zorlukla temin ettiği damızlık KARNİYOL F0 ana arıları ne zorlukla  Ali TÜRK kardeşimize gönderdi.Blogları takip edenler bilir.Ali bey bu ana arıları ne zorlukla kabul ettirdi.Ürettiği karniyol ana arılardan bizlere isteğimiz  üzere gönderdi.Çok kısa anlattğım kısım sayfaların başlığı bile olmazSesler gelmeye başladı,ana arılar kesildi.Arkadaşlar belediyenin toplu sünnetimi.Böyle bir lüksümüz varmı.Nasıl analar zayi oldu tam anlatan yok.Size gerçeği söyleyeyim,bizlere gelen f1 karniyol ana arılar yeminle söylüyorum birçok ana arıcının damızlığından daha iyi.

Yarın bana gelen 2 ana arının durumunu hem blogumda hemde forumda yayınlayacam.

Şuan birisi 7 çerçevede diğeri 5 çerçevede gayet saglık vaziyetteler.2 çerçeveye arımı kovanının yanında böldüm, 6 günde memeleri temizledim ana arının kek yerini açtım,böldüğüm günden itibaren 10 gün invert şurup verdim.Kek de kırcı arıyı meşgul eder.
1.Ana verirken arınızı zayıf bölün,
2.böldüğünüz günden itibaren 10 gün şurup verin sebebi kırcı arıyı ana arıdan uzak tutmuş olursunuz.
3.Kovanı açıp arıyı strese sokmayın,
4.Arıya takviye yapmayın,
5Ana memelerini iyi temizleyin.
6.Ana kabul edilmiş kovana ,çerçeve arasına ham petek girmeyiniz.
7Yinede ana arıyı işçi arılar sarmalamışsa şurup püskürtün ve kovanı10 metre kadar yerinden uzaklaştırınız.,kırcı tarlacı yani başka deyişle meracı arı yeri bulamayacağı için ana arı serbest  gezer.Herkese bol kazançlı sezon dileğiyle,saglıcakla kalın.

 
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: emrah 19 August 2010, 22:47:49
Şimdi böldüğümüz kovanlara direk kapalı memeleri versek nasıl olur?
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 22 August 2010, 01:00:22
Şimdi böldüğümüz kovanlara direk kapalı memeleri versek nasıl olur?
Emrah;
Hiç bir zaman bölünen koloniye ya da yeni oluşturulan anaarı çiftleştirme kutusuna meme verilmez.
Koloni kendisini analı bildiği için verilen memeye gerek görmeyip kesip bozar, ertesi gün aklı başına gelir fakat iş işten geçmiş olur.
Bölünen koloni ve yeni oluşturulan anaarı çiftleştirme kutularına 1–2 gün sonra anaarı memesi verilirse, işçi arılar anasız kaldıkları için verilen kapalı memenin kıymetini çok iyi bilirler ve sarıp korurlar.
Burada başka bir detay var, bazen ben bu tekniği kullanırım. İstemediğim genelde saldırgan kolonilere bir tur meme besletirim. Anaarıların meme dağıtım zamanında koloniyi yok etmek için kutulara doldurup kendi beslediği memelerle depoya kaldırabilirsiniz. Koloni zaten anasız ve anaarı memesi beslediği için yeni oluşumda memelere bu işçiler zarar vermez. Yani böyle koloniden yapılan bölme ve kutulara direk meme verilir hiçte sorun çıkmaz.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: ismailyıldırım 27 September 2010, 10:53:41
Ali abi bana göndermiş olduğun 6 tane anaların hepsi tuttu ve ılk yavrularını sokmeye basladı
Ve dün kontrol için yanlarına gittik hepsi düzenli sorun yok kontrol ederken körük kullanmadık sadece sigara dumanını bir sefer üflememiz yetti hepsi gayet sakin
yanlarında ise bu sene kendiliğinden gelen bir arı vardı onun sadece kapagını açtıgımızda bize maske giydirdi şimdiden bu derece fark etmesi sevindirici
arıların kabulü için yaptığımız işlem ise
arıların geleceği gün sabahtan arıları böldüm, bölerken 3er çıta çıkmak üzere olan fazla yavrulu az günlük yumurta olan çıtalardan seçtim yanlarına ise iki çıta koydum yani toplam 5 çıta oldu kovanlar
öğlen ise arıları kovanlara verdim iki çıta arasına telli kısım alta gelecek şekilde verdim ve bu şekilde kapattım. böldüğüm kovanları arıların yanlarına koydum
iki gün sonra ise meme kontrolü yapmak için gittim iki arının meme yapmaya başladığını gördüm ve temizledim iki gün sonra ise sadece bölünen arıları kışlık yerime taşıdım ve burada iki seferde şerbet verdim ve anaları verdikten tam yedi gün sonra kek bölmelerini açtım ama tabi kek çok az vardı aynı şekilde kapattım
daha sonra 15 gün hiç açmadım sadece 3er gün arayla şerbetleme yaptım
15 gün sonra ise hepsi yumurtluyordu şu an ise yavru sökmeye başladı inşaallah baharada sağlam çıkartırız
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 27 September 2010, 20:08:34
İsmailyıldırım;
Anaarı kabulünde artık sorun yok sorun yaşayanlar, acele edenler ve acemiler sorun yaşadı.
Elimizde bu kadar veri varken hala macera yaşamak isteyen varsa kendisi bilir.
Bizde çok anaarı kestirdik, ırk farkını bilmiyorduk.
Konuyla alakalı başımızdan ne gibi olumsuzluk yaşamış isek yazdık.
Anaarıların kabul edildi, ben bu arıyı destekleyeyim diye başka kovandan kapalı yavru vermek bile süreci olumsuz etkiliyor.
Hani bloklarda okursunuz, bu arı meme dikiyor diye, bizimkiler niye dikmiyor.
Meme dikiyor diyenler kovanlarıyla okus pokus yapıp perde arkasını söylemeyip sadece meme bölümünü paylaşanlardır. İş buraya gelene kadar yaptıkları ortada yok, sen kapalı yavruları oradan alıp buraya, buradan alıp oraya aktarır durursan tabi ki arılıkta çorba gibi, her türden isimde arıda varsa, tabiî ki bir sürü olumsuzluk yaşanacaktır.
Karniyol arısının geldiği yerdeki imkânlara bakacaksınız.
Biz kovan girişlerini genişlettik.
Kovan altını elek teli yaptık.
Kovan güçlü kalabilmesi için bloke olmaması gerekiyor, bunu çözdük.
Bu saydıklarımı bir konu başlığı altında yazılarımız ve filmlerimizle paylaşacağız.
Arıcılıkta dar düşünmeyeceksin, at gözlüğü takmayacaksın.
Ülke baştan sona tek ırka dönüştürülürken neden kimsenin sesi çıkmıyor.
Lafa geldimi bir sürü ırktan bahseden bilim adamlarımız var.
Bilim adamlarımızın söyledikleri yaklaşık 50 sene öncesi papazın söyledikleridir.
Yeni ne bir araştırma nede geliştirme mevcut, belki bir papaz daha gelip yeni bir araştırma yaparda bizimkiler tekrar başka söylemler bulmuş olur.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: akdemir66 28 September 2010, 19:46:21
 Ali abi meme diktirme konusunda anlattıklarına sonuna kadar katılıyorum. Aynı süreci bende yaşadım. Öncelerde güçlü kolonilerde ana arı kabulde sorun yaşadığım için ikinci gelen f1 lerde fire vermemek için koloniyi küçük tutup kovanında  yerini değiştirerek tarlacılardan kurtuldum. Anayı kabullendirmede sorun yaşamadım ama biraz tez canlılık yapıp full bir kapalı devre verdim. İşlerin yoğunluğundan o koloniye 15 gün kotrol edemedim sonuç malüm  Ali abimin kendi elleri ile maviye boyadığı HELGA gitmiş, yerine bizim köylü güzeli HATCA gelmiş.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: vecdiküçükyılmaz 28 September 2010, 21:19:55
         Arkadaşlar,ana arı vereceğiniz bölünmüş kısmı arılıktan götürmenize gerek yok .Arılıkta bir tarafa bırakın tarlacı arı yerine gideceği için ana arı kabulü kolaylaşır .Ana arıya yumak şeklinde saran arı kırcı arıdır.İşçi arıyı ana arıdan uzak tutmak için şurup verin.Ana arının beslenmesi arı sütü iledir.Genç işçi arı arı sütü salgıladığından ana arıya sorun çıkarmaz,yaşaması için ona arı sütü vermeye çalışır.Kendi hatalarımızı bilirsek kimseyi suçlamayız.Gelin ana arıyı öldürdüğümüzde nasıl bir uygulama yaptığımızı anlatalım,hatalarımız ne ise bilelim,arkadaşlarımızın uygulamalarına ve yeni uygulamalara ışık olsun.Mehmet YÜKSEL beyin blogunda bulunan ana arı üretimi ile ilğili 3 güzel videoyu seyredelim,defalarca.Ana kovanı na dölsüz ana arı veriyor kabulde sorun yok.Selamlar,saglıcakla kalın.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 27 May 2011, 13:50:26
Kolonilere döllenmiş genç anaarı verip kabul ettirmek.
Bu cümle aslında acayip bir açılıma sahip.
Anaarı kabulu ile ilgili bir sürü tecrübelerimizi paylaştık.

Bu paylaşımlar bile anaarı kabul ettirmede yetersiz kaldıgını sonradan fark ettik.
Yukardada bahsedildiği gibi her arıcının bir yöntem ve taktiği var.

En son gündeme gelen taktiklerden birisi, bir koloniye arı silkeleyip, ham petekli çıtalar verip, bu yeni koloniyi beslemeye alıyoruz.
Yavru yok, yiyecek yok, anaarı yok ve verdiğimiz anaarıyı kabul etmekten başka şanslarıda yok.
Konuyu daha da açabiliriz, bu bizim kalfanın düşüncelerinden birisiydi ;)
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Mustafa Dokuzoglu 11 June 2011, 16:22:41
Ali bey yeni arıcıyım.yazılarınızı takdirle izliyorum.İki gündür ana arı kabul ettirme çabasındaydım.Bu Taktiğiniz hoşuma gitti.Bir dahaki sefere deneyeceğim
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Dr. Muhteşem Turunç 14 June 2011, 18:04:31
Aslında tam zamanı gelmiş olan bir konu. Kalfanın fikriydi derken benim izlediğim yabancı filmlerde adam paket arıyı kovana veriyor. Kovanda hiç kabarmış petek yok hepsi ham petek arıyı içine döküyor anayı da kafesde veriyor. Bence doğru ve garantili işlem bu.. ;)
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: mdoganaksehir 15 June 2011, 12:00:03
Arı kabulünde olmazsa olmaz kural bence zayıf bölmek. Bu dediğiniz olaydada aslında arı büyük ölçüde zayıflatılmış oluyor. Ne yavru faaliyeti var ne bal ne de polen... Böylelile arılar geçim derdine düşüyor. Anayı düşünen olmuyor. "Arkadaş anamız başımızda olsunda nasıl olursa olsun" diyor :)
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 27 May 2012, 22:54:47
Aslında tam zamanı gelmiş olan bir konu. Kalfanın fikriydi derken benim izlediğim yabancı filmlerde adam paket arıyı kovana veriyor. Kovanda hiç kabarmış petek yok hepsi ham petek arıyı içine döküyor anayı da kafesde veriyor. Bence doğru ve garantili işlem bu.. ;)

:) :)
Muhteşem abi sonuçta izlediğin filmler yabancı, bu işi ilk ben yaparım demiştim sana...
O filmler benimde dikkatimi çekmişti, arınız yok paket arı istiyorsunuz, arı ve ana arı pakette geliyor, kovana ham petekli çıtaları dizip, arıyı boşaltıyorsunuz, ana arı kafesinin kek bölümünü açıp koloniyi şurup ile besliyorsunuz.

Bu işi birde ben uygulayayım dedim 8)

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_7691.jpg)
Elimizde güçlü bir koloni var, bun koloni bir kaç tur ana arı memesi beslemiş ve ana arı kabülü oldukça zor bir koloni.
Yukarıda yapılan açıklamaları bilmemize rağmen bir türlü bu işi yapmamıştık.
Yaklaşık 10 çıtalık koloniye bu işlemi uyguluyoruz.
Önce bir koloni hazırlıyoruz, tamamen ham çıta dolu, içinde birde şurupluk var.
Arılı koloniyi kaldırıp yerine bu boş kovanı koyuyoruz.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_7694.jpg)
Birde yumurtaya başlamış hazır ana arılardan birisini kafesleyip çıtaların üzerine koyuyoruz, kek bölümünü açtım.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_7700.jpg)
Dolu fakat anasız koloniyi bu boş koloniye silkeliyorum.
Şurupluğunu dolduruyoruz.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_7698.jpg)

Koloni çoktandır zaten anasız birde koloni şekli ve rengi değişik, iyice tedirgin oldu. Arılar içeride toplandığında kolonideki katı alıyorum.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_2420.jpg)

Dört gün sonrası, ana arı kafesten çıkartılmış, merakla çıtalara yöneliyorum.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_2473.jpg)
Petekler kabartılmış, anasız koloni petek kabartmaz, şurup gözlere basılmış, ana arıda gayet rahat.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_2476.jpg)
Hemen başka bir çıta çekiyorum, polen ve yumurta var, 4 günde işlem tamam.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/05/IMG_2483.jpg)
Ana arı hala boş göz arıyor yumurta atacağım diye.
Koloni, bu ana arıyı kabul etmeye mecburdu, başka şansı yoktu, biz bunu bu güne kadar bildiğimiz halde bir türlü uygulamamış tık. İlk ben uyguladım desem nasıl olur ;D
Ülkemizde bu tekniği ne uygulayan oldu nede tavsiye eden, dimi?

: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: mehmetulusoy 27 May 2012, 23:43:42
Ali bey merhabalar   oğul atan arıyı bu yöntemle ham petekli bi kovana silkeliyoruz,yeni çıkan genç arılarıda bu yöntemle silkelersek aynı oluyor sanırım.Ben çıtayı ikiye kesip küçülttüm,mumu ikiye kesip çıtaya taktım,boş bir kovanı ikiye bölüp çıtaları yerleştidim,onlara iki çıta arı silkeleyip dört çıta yapıp ana arı alıp karniyol vericem.Sizin de dediğiniz gibi acemi arıların anayı kesme ihtamali azalıyor.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: EYÜP 28 May 2012, 22:56:18
 Ali abi teknik çok güzel.Bu yöntemi anasını değiştireceğimiz koloniye uygulayabilirmiyiz.Yani eski anayı alıp arıları ham petekli bir kovana silkeleyip yeni anayı verebilirmiyiz hemen yoksa anasız kaldıklarını iyice hissetmelilermi..Birde kafesle ana vereceğimiz zaman içindeki bakıcılarlamı vermeliyiz yoksa onları dışarıya çıkarmalımıyız, ikisi arasında fark varmı acaba.Teşekkürler.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 20 April 2013, 22:26:14
2013 Yılının baharına geldik, birçok yerde arılar oğul vermeye başladı, bazı bölgelerde arıcılar arılarını çoğaltmak için, kolonileri bölmeye başladılar. Bölmelere ana arı kabulünde sorunlar yaşayanlar oluyor. Ana arı kabul ettirmeyle alakalı arı bakanı forumda bir kaç konu var, bu konular iyice gözden geçirilmeli. Ben ana arı kabulünde genelde ana arı yanındaki işçileri çıkartmam, bu ana arı için çok önemlidir. Kafesteki ana arıyı kovandaki arılardan refakatçı arılar korur, besler, ana arının kokusunun koloniye daha iyi yayılmasını sağlar. İnternette bazı kaynaklarda işçilerin çıkartılması tavsiye edenler var, bana göre işçi arıların kafesten alınması, ana arıyı tehlikeye atar. Ben ana arı kabul ettirmede her türlü riski alabilirim, her tekniği deneyebilirim, birini kestirimsem bir başkası devreye girer, ana arı alanların böyle bir lüksleri yok, olmamalı.

Bu günlerde gerekli olduğunu düşündüğümden konuyu bir eşeleyelim istedim. Ana arı kabulünde kesinlikle acele edilmemeli. Forumda en iyi ana arı kabul ettiren kişilerin başında Vecdi abimiz gelir, Vecdi abi yazılarında belirtmiş, böldüğü koloniye kafesi verir, kek bölümünü kesinlikle açmaz, 7. gün tüm çıtaları çekip, ana arı memelerini veya yüksüklerini, Akdeniz’de emzik deniliyor, emzikleri kopartır. Kefesin kek bölümünü açar, bu yöntemle %99 ana arı kabul edilir. Bu gün atılan yumurta, üç günde çatlar, üç günde larva olarak kalır, 7. gün ana arı yapacak larva kalmaz, olayın mantık bölümü budur. Sonuca mutlu ulaşırsınız.
Yaşanan sorunlar varsa yeniden sorulabilir.

: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Mehmet Yüksel 21 April 2013, 12:07:29
Kovana Ana arı kabulü bilindiği gibi bazen çok zor olabiliyor,
suni bölmelerde ayrılan çerçevelerde günlük yumurta veya Larva var ise
arı kolonisi ana arı yapmak için bunlara öncelik tanıyor,bu yüzden şimdi
yazacağım yöntem böyle durumlarda riski en aza inidiren bir yöntemdir çünkü
yeterince beklemeyen bir çok kişi çerçeveli suni bölmelerde ana arılarını istemiyerekten kestirmiştir.

Suni Oğul yöntemi ile Koloniye tehlikesiz ana arı vermek için gerekenler :

Çiftleşmiş Genç Ana arı (  kafesde )
Boş bir kovan altı telli olursa daha iyi olur,havalandırma için
9 adet  hepsi temel petekli çerçeve ve bir kutu tekne şurupluk

Yöntem :
Hazırladığımız bu boş kovanı güçlü bir kovanın yanına koyarız,
Güçlü koloniye duman veririz,arılar midelerini bal ile doldursunlar diye bir kaç dakika bekleriz,
Güçlü kolonideki Ana arı yanlışlıkla öbür tarafa alınmamasına dikkat ediniz,
Yavru bakımı yapan çerçevelerden genç nüfus işci arıları bu boş kovana silkeleriz ve silklenen arısız çerçeveyi yine
eski yerine asarız,aynı şekilde 6 ile 8 çerçeveden genç işci arıları silkeleyerek işlemi bitiririz,
işci arıları alınan koloniler zayıf ise bir çok koloniden genç işci arı alabiliriz,
arı miktarı istediğimiz kadar ise işlem bitmiştir,genç işci arılar boş kovanın karanlık bir köşesine toplanırlar,
şimdi boş kovana temel petekli çerçeveler ve koyu şuruplu şurupluk dikkatlice hepsi verilir ve kovan kapağı kapatılır,
gölge ve karanlık bir yerde iki saat bekletilir,
arılar bu iki saat içinde Anasız kaldıklarını anlarlar ve uğultu sesleri çoğalır şimdi
yeni ana arıyı kafes içinde verme zamanı gelmiştir ve çerçeve arasına ana arı kafes içinde kek bölümünün emniyetini
açarak suni oğul kolonisine verilir ve üç gün gölge ve karanlık yerde bırakılır,arıların yeni koloni oluşturabilmesi için bu şart
bu arada arılar yeni ana arıyı selbest bırakırlar be sıvı besin alırlar,verilen klavuz petekleri örmeye başlarlar,
üç gün sonra koloni uzak bir yere götürülür ve kovan ağzı açılır,sıvı beslemeye devam edilir.

Bu yöntem ile damızlık ana arılar ve F1 ana arılar yeni oluşmuş kolonilere ana arı kaybı olmadan verilebiliyor,
ana arı yumurta atmaya başladığında yavrular kapanmadan önce Laktik asit ile Varroa mücadelesi yapılması tavsiye edilir,
Kolonilerin yeni petek kabartmaları ve Varroa mücadelesini erken yaptığınızda sağlıklı güçlü bir koloni elde etmiş oluyorsunuz.

Benim bildiğim en garanti ana arı verme tekniği budur,
ana arının kafes içindeki refakatçı içci arılar ise önceden çıkarılması gerekiyor.

Böyle suni oğul yöntemi ile oluşturulan yeni kolonilerin verilen yeni ana arılar çaresizlikten kabul etmeleri şart oluyor,
burada önemli olan ise aynı tarif edildiği gibi yapılmasıdır,bekleme süresi az olsada yeter yada genç arı silkeler iken
eski anayıda boş kovana silkeler iseniz bu teknik işe yaramaz.









: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Gultepeku 23 April 2013, 10:02:47
Selam Arkadaşlar

Mehmet Bey
Giriş muslukları kapalı üç gün bekledikden sonra , uzağa neden götürüyoruz , zaten içeride genç işci arılar var eski kovnalrına dönme olayı çok az olacak.
İkinci bir sorum daha olacak; güçlü kovandan 6/8 çıta gennç işci arı alıyoruz, bölünen koloniye silkeliyoruz. Bu sayı tek kuluçkalığa sahip  kovanlar için değil sanırım ?
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Mehmet Yüksel 23 April 2013, 21:51:22
Selam Kadir Bey,
Kovan girişinin kapalı olmasının sebebi,oluşacak olan yeni kolonideki arıların
kendilerine ve verilen ana arıya alışabilmeleri içindir,sakinliğe ihtiyaçları olduğundan bu şart.
Uzağa götürülmesinin sebebi bütün arıların yeni kolonide kalmalarıdır ve üç gün gün sonra
arılar eski kovanına geri dönmez diye bir zamanlama yoktur geri dönenler mutlaka oluyor.
Suni bölme yada devşirme yöntemi ile suni oğul yapma birbirinden farklıdır,
suni bölme ve devşirme yönteminde çerçeveli karışık yavru düzeni olan çerçeveler alınır ve
genelde zayıf yapılırlar,yapılan ana memeleri ya kullanılır yada ana memeleri imha edilir yerine
kafeste yeni ana arı verilir,arı silkelenmeden çerçevede bir meme kaldığında verilen ana tehlikededir
bu yüzden dikkatlice bakılması gereklidir,hatta dışarıdan da ana arı girmemesi gereklidir,böyle yapılan suni bölmeler
sene sonuna kadar kışlayacak miktarda arısı olur ve kışa girerler.

Suni oğul yöntemi,aynı güçlü bir oğul çıkmış gibi düşünmek gereklidir ve güçlü oğul güzel petek kabarttığından
yeni çerçevelere yeni temel petek verilir,güçlü arı miktarı yeni ana arıyı kabul ettiği gibi petek kabartması hız kazanır
arıları sıvı besleme şartıyla.

Bu yöntem genelde dışarıdan taşınabilecek bir hastalık gelmesin diye yapılıyor,petek mumları hastalık taşıyabilir,
yavru düzeninde bir hastalık olabilir bu yüzden en iyisi arıların sıfırdan başlayarak kendilerine güçlü ve sağlıklı bir koloni
kurmalarına izin verilir,arılara gereken şartlar tabiki arıcı tarafından hazırlanması gerekir.

Yeni sağlıklı ana arı - yeni petek mumu - kuvvetli genç nesil arılar

bunların hepsini bir araya getirdiğimizde sağlıklı,kuvvetli koloniler elde etmiş oluyoruz,
arı miktarı 6 ila 8 çerçeve çok görünebilir fakat ana kabulü ve ürlmesi gereken çerçeve miktarı için
bu şart,suni oğul için genelde 1.5 kg  ile 2 kg arı ağırlığı hasaplanıyor,suni oğul ve ana arı kabulü genelde
son hasatdan sonra ballıkdaki fazla arılar ile yapıldığından kış gelmeden işlerini bitirmeleri içindir.

Garantili ana arı kabulü sezon boyunca bu yöntem ile yapılabilir.

Arıcılıkta yöntemler ve teknikler bitmez herkez değişik şekilde yapabilir,
benim amacım çeşit ve seçme şansıda çoğalsın.



: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: ismail turhan 24 April 2013, 14:36:42
Mehmet bey ''suni oğul ve ana arı kabulü genelde son hasatdan sonra ballıkdaki fazla arılar ile yapıldığından kış gelmeden işlerini bitirmeleri içindir.''

diyorsunuz. Burada bir yanlış ifade yok değil mi? Son hasattan sonra biz bu şekilde hazırladığımız suni oğula sıvı besleme ile petek ördürebilir miyiz bilmiyorum. Çünkü bizler orta Anadolu'da yüksek kesimlerde arı bakıyoruz. O dönemde çoğunlukla Temmuz ayında hasattan önce veya hasatla birlikte gece ile gündüz sıcaklık değerleri çok farklı oluyor. Ayrıca  çok yerde polen gelmiyor... bu tür sebeplerden dolayı kabartma olmayacağını düşünüyorum. Hatta güçlü kovanlarda bile kabartma mevsimi bittiği tarihten itibaren yarım yamalak kabartılmış petekleri tamamlamadığını görüyoruz. Bu konuda ilave söyleyecekleriniz varmı acaba. 
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Mehmet Yüksel 24 April 2013, 19:40:56
Ismail bey yanlış ifade neden olsun :),ben sanal alemde sanal arıcılık yapmıyorumki ???,
Bir çok faktör yöntemler arasında rol oynuyor sizinde dediğiniz gibi,orta anadoluda arıcılık yapıyormuşsunuz
iklimi sertmiş bu durumda iklim şartlarına göre önerdiğim konuyu biraz öne almanız gerekebilir,burada uygulanan
bir yöntem olduğundan ülkemize bu yöntem biraz yabancı gelebilir,güçlü arı ile herşey mümkün.
Fakat ülkemizde güçlü arı anlayışı biraz değişik arıcılar arasında,bu yüzden kullandığınız arı cinsi çok önemli,
kulandığınız arı cinsi bu isteklerinizi kaldırmıyorsa,önerdiklerimi yapabilmesi biraz zor orası doğru.

Benim bulunduğum bölgede mevsim şartları almanyanın güneyinde olduğu halde sert geçiyor,kışımız uzun sürüyor
böyle olduğu halde Temmuz sonu bizde sezon bitiyor,kolonilerde ballıklar alındığında büyük miktar arı geriye kalıyor
isteyen arıcılar suni oğul yöntemi ile bütün çerçeveleri koloniden alıp yeni temel petekli çerçeveler veriyor ve yavru olmadığı
için Varroa mücadelesini başlatıyor bunuda Laktik asit püskürterek yapıyor çünkü kapalı gözlü yavru olmadığı için,tesiri çok yüksek.
Sıvı besleme ile kısa sürede bütün klavuz petekler kabartılıyor ve genç ana arısı olan koloni geç sonbaharlara kadar yumurta atarak
kışa kuvvetli girebiliyor.

Pratik yöntemler bir hayli çok olduğundan bazı yöntemler iklim şartlarına göre değişik ve yabancı gelebilir,
bu yüzden gerçekten güçlü arılar ile çalışmanız gerekli,anlattıklarımı uygulayabilmeniz için.

Suni oğula Ana arı kabulü en garanti yöntemler arasında burada pratik olarak uygulanıyor,
ayrıca arı ve mum hastalıklarında yeni mum düzeni kolonilerde çok başarılı olduğunu söyleyebilirim.



: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: seyiteser 03 May 2013, 00:56:09
İyi günler,
Burada yazdıklarım tamamen tecrübelerimden ibarettir. 20 adet karniyol ana arıyı, Alanya'dan gelen arılara vermek istedim. Sonuç 2 ölü, 18 çalışan. Aslında yüzde 10 büyük kayıp fakat her şeye rağmen arılara anayı kabul ettiremeyebiliyorsunuz. Gözlemlerime göre ana arının kabulünde muhtemel hatalar şunlardır.
Kovan ve çevre şartları: Kovanlar kesinlikle çok iyi havalandırmaya sahip olmalı. Arılarda bir yerde kümelenme olmamalı. Kovan sallanmamalı; bu daha sakin olmalarında etkili. Kovanlar doğrudan güneş ışığını çok uzun süre almamalı. Kovan içinde bal-polen blokajı olmamalı. Ana çıktıktan sonra yumurta atabileceği alan olmalı.
Arı ırkı ve ana arı ırkı uyuşmazlığı: Arı ırkının kendi ırkından olan ana arıları çok kısa zamanda kabul ettiğini gözlediğim halde ırk uyuşmazlığı kesinlikle kabul süresini uzatıyor. Kovan içinde kesinlikle genç arılar ana arıyı benimserken, tarlacı arılar kabullenmiyorlar ve ana serbest kaldıktan sonra da rahatsız etmeye devam ediyorlar. Bu sebeple tarlacıların ana arının yumurta atacağı alandan mümkün olduğunca uzak tutulması gerekiyor. Kapalı yavru miktarı oldukça önemli. Ana arının ilk uygulama anında açık yavru varsa bu alana yoksa kapalı yavru alanı arasına konulması daha verimli oluyor. Bölmelerin 5 çıta civarında olması avantaj. Bu hesap yapılırken kovanına dönecek tarlacıların hesabının iyi yapılması gerekiyor. Ayrıca hücrelerinden çıkacak genç arıların basacağı çıtaların da hazır olması gerekiyor.
Bunların her birinden ayrı olarak; Ana arının sıkıştırıldığının göstergesi olarak anılan tiz sesin çevresindeki bütün arıların diğer yönlere doğru durduğu bir anda bile ana arı tarafından çıkartıldığını gördüm. Bir diğer gözlemim ise şudur ki ana arının kümelenmiş bir grup ortasında kaldığını ama bunun bir çullanma olmadığını ana arının kesinlikle rahatsız edilmediğini gördüm. Kanaatimce havalandırma sorunu olan kovanda anayı korumak için yapılan bir davranıştı. Böyle kümelenmelerde ana arının rahatsız edilip edilmediğini kesinlikle gözlemek gerekiyor. Şurası muhakkak ki her şeyi doğru yapsanız bile bir kovan kendisine sunulan ana arıyı herhangi bir sebeple beğenmeyerek kabul etmeyebiliyor.
Gelelim 2 arı kaybıma: Birincisini ilk gün öldürmüşler. Kafesin havalanmasını sağlayan boşlukların bir kısmını balmumu ile kapatmışlar. Yani ana arıyı havasız bırakmaya çalışmışlar. Buradaki hatam kovana dönecek arıların hesabını yapamamış olmam. 3 ya da 3,5 çıta arı fazladan kovanda mevcuttu. Bölmeden sonra kovan yerini değiştirmem ya da daha fazla çıta koymam gerekiyormuş. İkincisi ise adıma gerçekten bir hezimet; Ana arının sıkıştırıldığını gördüm. Kafese aldım. Hava rüzgarlı olduğu için örtü bezi kovana kapandı. Elimdeki kafesi yandaki kovanın kapağına koydum. Örtü bezini açtım. Çıtaları araladım. Döndüm, ne göreyim. Ana iptal. Dilerim kimse böyle bir şey yaşamasın. Buradaki hatalar sadece bana ait arılara söylenecek bir şey yok. Tekrar edilmemesini dilemekten başka da bir şey gelmiyor elden.
Dostların hayırlı bir sezon geçirmeleri dileğiyle... Esen kalın.
: Ynt: Kovana ana arı vermek... en önemliside kabul ettirmek...
: Arı Bakanı 04 May 2013, 00:54:07
Seyit, ana arı kabul ettirmede bir sürü yanlışlar yapılabiliyor.
Koloniye vermeden bile, ana arı kayıpları yaşanıyor.
Geçenlerde bir yerde yaşanan bir hadiseyi buradan aktarayım.
Arıcı ana arılarını alıp arıların yanına gidiyor.
İşe başlamadan bir sığara içeyim demiş.
Ana arıları kovanların üstüne bırakmış, birkaç dakikada 5 ana arıdan 3 tanesi anında gümlemiş.
Buna benzer başka hadiselerde var, arabalarda ana arı kafesleri kesinlikle aracın tabanına konulmalı, torpido üstüne koltuk üstüne ana arı kafes konulmamalı. Geçmişte torpido üzerine bırakılıp öldürülen çok ana arı kayıpları yaşandı, insanların bazı şeyler başından geçmediği için önemsemiyor ama bir daha arıcı arılıkta ana arı vermeden sığara içeceğini zannetmiyorum.

Ana arı kestirmeleri veya kabulü arıcının bilgi ve kabiliyetini gösterir.
Sadece ana arı işinde değil, yapılan söylemlerin iş olarak karşılığı nedir görmek gerekiyor.
Ben çok iyi şoförüm diyenin, sürekli kazalar yapması, ne kadar iyi sürücü olduğunu gösterir mi?
Ben çok iyi bir bilim adamıyım diyen birisinin sadece diploması işe yaramıyor.
Bu bir iddiadır. İspatlanması gerekir, örnek olarak uluslar arası kaç makaleniz var.
Büyüklük lafla olmuyor.
Arıcılıkta 200–300 kovan arısı olanlarla bu yıl tanıştıklarım, arı bölmesini ve çok basit ana arı üretim tekniklerinden hiç birisini bilmiyor. Lafa geldiğinde bunlar acayip arıcı gözükmekteler.
Arı çoğaltmak için arıların oğla gitmesini bekleyen bir sürü arıcı tanıdım.
Arıyı yöneten değil arının yönettiği bir sürü arıcıyım deyip arıcılıktan anlamayan sürüyle kişi….
V erdiğiniz bilgileri birde beğenmeyip sanki daha önce denemiş gibi öyle iyi olmuyor diye hala akıl satanlar:

Ana arı kabulünde birçok yöntem veya teknik mevcut, hepsinin sonucunda sabır var, sabırsızlıkla bu iş olmaz.

Adama diyorum ki, 4–5 gün kek bölümünü açma, bir gün sonra açıp, sonrada ana arı kabul edilmedi diyor:

Birçok teknik bu arıcılık forumunda paylaşılmıştır.
En önemli detayları listeler isek.
1 = 2-3 çıtalık yeni bölmeler olmalı.
2 =Kolonide mümkünse günlük yumurta olmamalı, günlük yumurta var ise, bu bölme arı en az 7 gün boyunca kendisine ana arı memesi yapabilir.
3= Tarlacılardan kurtulmak istenirse kovan yerinden alının eski yerine bir boş kovan bırakıp, bölme kovanı 4-5 metre başka yere taşırsanız tarlacı arılardan kurtulmuş olursunuz. Ana arıyı taciz edip kesen tarlacı arıcılardır.
4= Ana arı verilen bölmeler sürekli açılıp rahatsız edilmemeli, açıldığında çok seri davranıp, kontrol esnasında şerbetli sprey ile arıları ıslatırsanız koloniyi boğaz derdine düşürüp, ana arıyla uğraşmamasını sağlarsınız. Bazen kıskançlıkla işçi arılar ana arılarını öldürür.
5= Mümkünse koloni bölündükten bir gün sonra ana arı kafesi koloniye verilmeli, bölünüp hemen ana arı verilen koloniler henüz anasız kaldıklarını anlamadıkları için ana arıyı beslemeyip havalandırmayı bile kapatıp öldürmek istemekteler.
6= En önemli konuların başında bölmenin beslenmesi ve her arı bireyine iş verilmeli, bir şekilde herkesin içeride işi olmalı. Kek ve şurup kabul sırasında eksik edilmemeli.

7= İşçi arılar anasız kaldıklarını anladılar, zaman içinde yaptıkları memeleri bozduk, bu koloniye verdiğiniz ana arılı kafesi açmadan bir ay tuttun ana arıya işçi arılar zarar veremezler, hatta bu ana arıya mahkûm olduklarından daha iyi bakım yaparlar.

8= Ana arı verilen kolonide üst yalıtım iyi olmalı, kafese yukarıdan gelen sıcaklık ulaşmamalı. Bu bile ana arı kaybına neden oluyor.

9= Farklı ırklar kabul edildikten sonra nesil değiştirmeden taşınmamalı.

10= Koloniler her türlü stresten uzak ve huzur içinde olmalılar. Bunun içinde böceklerin tacizinden tutunda kovanın havalandırmasına kadar her şey mükemmel olmalı. Zayıf kolonilere ana arı kabul ettirdikten sonra birçok koloni sarıca arılar tarafından taciz edilip yağmalanıp bitmiştir.
11= Aklıma gelmeyen bir sürü sorun kesin vardır ama sonuçta işçilerle ana arı bir birine mahkûm hale getirilmeli işin özü bu.
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.