Gönderen Konu: Varroa mücadelesi nektar akımında doğal ve biyolojik olması gerek.  (Okunma sayısı 18698 defa)

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.


Nektar akımında varroa mücadelesi kesinlikle ilaçlarla olmaması gerek
çünkü bal etrafındaki kokuyu ve olumsuz kalıntı yapabilecek tehlikeli maddeleri
hemen içine çeker,kovanda belki varroa sayısı azalır ama balda ve arı mumunda kalan
kalıntılar bal ile birlikte tüketildiğinde uzun bir süre sezsizce vücudunuzda birikir
ve seneler sonra ortaya çıkar,onun için balın içinde kalıntı bırakabilecek uygulamalardan uzak
durmak gerekir.Varroaya karşı en iyi mücadele sonbaharda yapılır ve daha sonra
varroa mücadelesi biyolojik olarak yapılır.
Erkek çıtasını iki haftada bir veya en geç erkek arılar çıkmadan kesilmesi gereklidir,
aksi halde varroa çiftliğiniz olur.


Biyolojik doğal mücadele sezonda 3 kere uygulandığında varroa populasyonunu
% 50 imha etmiş oluyoruz.
İlaçsız varroa mücadelesi nektar akımında ancak böyle olur,doğal yağlar
balda koku yapar,ve nektar boşluğunda koloniler yağmalanma tehlikesi yaşar,
onun için bu teknik en iyisi diye düşünüyorum.


resimde görünen erkek arıları petek gözlerinden ben kendim çıkardım,
üstlerinde görünen varroalar dişi varroa olduğundan bir tane göze bir dişi
varroa giriyor ve en az 5 dişi varroa çıkıyor,gerisini siz düşünün hiç bir şey yapılmaz ise
sayılarının ne kadar olabileceğini ama erkek arı çıtalarının varroa tuzağı olarak görürsek
3 kere yapıldığında varroa sayısını % 50 azaltmış olacağız.

Bütün arı dostlarına Varroasız bir arıcılık yapmalarını dilerim.
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2010, 14:27:59 Gönderen: Mehmet Yüksel »

arıcı48

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 13
  • katkısız bal
    • bal şifadır
kekik içindeki timol maddesi varroaya etkilidir diye duyuyoruz.körükte kurutulmuş kekik kullansak faydası olur mu?kekik suyunun varroa üzerinde etkisi var mıdır?arıcıların bu konudaki bilgilerini paylaşmasını istiyorum.

miriliburak

  • Ziyaretçi
arıcı48 bazıları ceviz yaprağı ile bazıları çıra ile bazılarıda sizin dediğiniz kekik ile bu mücadelenin sonuç verdiğini söylüyorlar ama bu tür tütsülerin varroayı öldürmediğini sadece dumandan rahatsız olan varroa arının üzerinden aşağıya düşüyor.Eğer kovanlarınızın altları telli değil ise bu canlılar uyuşuklukları geçince tekrar yukarı çıkıyorlar.

Sen nasıl yapıyorsun diye sorarsan bu sene hem erkek çıtaları ile mücadele yaptım başarım benim nazarımda çok çok iyi idi. Diğer yöntemim de bir kolonide çok fazla varroa vardı ona sprey ile şurup püskürttüm alttaki sacada yağ sürdüm ertesi gün baktığımda epey varroa görünüyordu bunu birkaç kez denedim sonuç oldukça iyi ama yüksek katlı kolonilerde bu iş fazla bir sonuç vermez.
Tütsü olayı tek katlı kolonilerde faydalı olabilir ama çok katlılarda o kadar etkili olurmu bilmiyorum...

ATOM

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 21
    • ATOM ARICI HİLMİ
Selam Dostlar

Varroa mücadelesinde kekikyagı kullanılabilirmi ? varroada etkin olurmu ?kullanış şekli ise kalın kartonlara ( 2x15 cm.ölçüsünde) kekik yagı emdirilerek çıtaların üzerine koymak şekliyle varroa mücadelesinde kullanılırmı? ilgi ve alakanıza teşekkürler
ATOM ARICI HİLMİ
       
             

miriliburak

  • Ziyaretçi
Hilmi abi bahsettiğin uygulamayı bir kaç kovanı olan tadığım vardı denemiş çok başarılı olduğunu söylemişti ama dediği kovanları incelediğimde öyle büyük bir başarı görmedim. Zira kanatsız arılar çoğunluktaydı ve bir çok arının üzerinde varro halen duruyordu. Demesine göre önce kekiği yakmış sonra bu tür bir uygulama yapıp kovanın önündeki varro ölülerini görünce işe yaradığını zannetmiş. bende ceviz ve kekik denedim lakin hiç bişey farketmedi. Aynı kovanlara laktik asit verdim alttaki sacın üzeri varro doluydu.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Selam Dostlar

Varroa mücadelesinde kekikyagı kullanılabilirmi ? varroada etkin olurmu ?kullanış şekli ise kalın kartonlara ( 2x15 cm.ölçüsünde) kekik yagı emdirilerek çıtaların üzerine koymak şekliyle varroa mücadelesinde kullanılırmı? ilgi ve alakanıza teşekkürler
ATOM ARICI HİLMİ
       
             


Atom;
Arıcılıkta varroa mücadele yöntemleri farklı farklıdır.
Ülkemizde en yaygın olanı kimyasal ilaçlarla varroa mücadelesidir.
Yeni yeni varroa mücadelesinde organik asitler geliyor.
En çok kullanılmak istenen ise varroa mücadelesi ve formik asittir.
Formik asit bilinçli kullanılmalıdır, başta arıcıların sağlığı ve kovan sağlığı için işi bilenlerden öğrenmeli. Maceralar peşine gidilmemelidir. Ben bu seneye kadar elimde devamlı formik olduğu halde formik asidi kovanlarıma bir türlü veremedim. Şartlara bakıyorum şartların hiç birisi tutmuyor ki.
Varroa mücadelesinde formik asit kullananlar, kovan girişlerini açıyor.
Bizim kovan girişini açsan ne olur açmasan ne olur.
Kayseri'de bir arkadaşım, kovan üzerine bez koyup,  formik asit uyguluyor. Şu an 10 kovanı vardı 1 kovanı kaldı onunda anası yok. Bazı şeyleri denerken tüm kovanlarda deneme yapılmaz.
Bazı arkadaşlar kartona formik emdirip deneme yapıyor, kovan girişi küçükse buda büyük risktir.
Deneme sonucu bir gün sonra belli olmaz. Denemeye başlarsın, kartonu 1 saat sonra tart, 2 saat sonra tart bakalım aradaki farklar ne kadar. Belki de ilk 3-4 saate emdirilen tüm formik uçmuştur.
Varroa mücadelesinde formik asit kullanacakların kesinlikle kovan altları havalandırmalı olmalı. Almanya’da kovan girişlerini tamamen açıyorlar, giriş ne kadar 2x40 cm. Var mı sizin kovan  girişi ve havalandırmanızda dahil, bu kadar ebat.
Ben ormandaki kovanlara formik uyguladım, bir kovan dışarı çıktı açtım baktım aradan geçen süre kesinlikle 2 saat sürmemiştir. 50 ml asit şişe devrilip akıp bitmiş ve kovana hiç bir şey olmadı, kovan altı açık olmasaydı anaarı kaybı kesin olacaktı.


Varroa mücadelesi ve laktik asit, öne çıkan yeni organik asitlerdendir.
Asitlerin hepsi tehlikeli, kesinlikle güvenlik önlemi alınmalı. Basit bir gözlük acayip sizi koruyor. Laktik asiti sprey ile sıkar iken sıvı toz zerrecikleri gibi incecik olmalı. Bu toz halindeki zerrecik bile gözünüze geldiğinde acayip yakıyor. Bakıyorsunuz çözeltinin içinde %15 laktik asit var ve bu zerrecik gözü hissedilir şekilde yakıyor. Kullanımı biraz zor ama formik gibi hava sıcaklığı ve anaarı kaybettirme riski yok. Bal hasatları harici her dönem kullanılabilir oksalik asitten sonra en hesaplı organik asittir.  Mücadele edildiğinde kesinlikle varroaları imha ediyor ve varroalar asitlere direnç geliştiremiyorlar. İyice arı kaplı bir çıtanın iki yüzüne sıkılan laktik asit 5 ml yi geçmemeli. Bazıları da laktik asitle arıları banyo yaptırıyor.

Doğal mücadelede sadece erkek çıtası verilip, erkek yavrular kapandığında çıtadaki kapalı yavrular kesilip alınıyor. Bu yöntemde bize yeni ve Mehmet Yüksel in paylaşımlarından öğrendik. Zaten asitlerin kullanımı da Mehmet Yüksel kaynaklı. Fakat Mehmet Yüksel in güvenlik uyarılarını kimse dikkate almıyordu. Bundan sonra bazı musibetler herkesin daha iyi çalışmasını sağlayacak.

Buraya kadar yazdıklarım oksalik asit mücadelesi de dahil olmak üzere varroaların öldürülmesine neden oluyordu.

Esanssiyel yağlar ve buna benzer kokulu bitki yaprakları kabukları varroaları rahatsız eder ve arı üzerinden düşürür. Yani öldürme etkisi yoktur.
Varroaların arı üzerinden düştükten sonraki hayatta kalma süresi çeşitli. en az 4-5 gün yaşadığı tahmin edilmekte. Hatta ergin larva olmadığında varroalar arı üstünde bile yaşayamadığıdır. Ben bunu anaarı kutularında yaşıyorum, anaarı kaybeden kutuda yavru faaliyeti durduğunda varroada kalmıyor. Yavru ne kadar çoksa, o kadarda çok varroa oluyor.

Şimdi kokulu ürünü veya bitkilerin kokusunu kovana verdik.
Varroada rahatsız oldu arının üstünden düştü yere, nasılsa ölüm yok ya.
Kokunun etkisi geçene kadar yerde oyalanır, ya da dışarı giden bir arıya biner turlarlar geri gelirler. Yani varroayı bu kokulu ürünler öldürmüyor, birde yan etkisi var, tüm kovanlar aynı koktuğu için tüm kovanlar birbirine girip çıkarlar yağma çok rahat olur ve kimse anlayamaz.

Burada en önemli konu hani diyorlar ya anti varroa altlık diye, kovan tabanı elek teliyse varroadan kurtuldunuz, taa düşecek yere, yerden kovana veya üstüne bineceği arı bulmasına siz şans verin. ;)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Mert

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 3
    Hocalarım aşagıda kopyaladığım linkte alman arıcı kovanına pudra şekeri uyguluyor ve kısa sürede aldığı sonucu izleyenlere gösteriyor.İlaç yada asit kullanılamayacak durumlarda (sezon içinde ) kullanılmasını uygun görür müsünüz ?

http://www.youtube.com/watch?v=Y7C_pV9ig4c

yusuf

  • Ziyaretçi
mehmet usta resimler ders niteliğinde olmuş eline sağlık