Arı Irkları > Arı Islahı

ARICILIKTA SUNİ TOHUMLA VE YAPAY DÖLLEME ALETİ

(1/7) > >>

Arı Bakanı:
:)
http://www.aribakani.com/aricilikta-suni-tohumlama-aleti/

Arı Bakanı:

Arıcılıkta suni tohumla sıradan arıcılar için hiç bir şey ifade etmez. Bunu daha önceki yazılarımda yazmıştım ama şimdi bulamıyorum. Fakat suni tohumlama aleti sıradan arıcılık yapacak kişilere gerek değildi filan demiştim, şimdide gene aynısını diyorum.
Suni tohumlama aleti, saf anaarı üretmek için kullanılır, izole bölgeniz varsa alete gene gerek yok.
Suni tohumlama aletinin arıcılıkta kullanılmasının bir başka yeri ise ıslahta kullanılır. Nasıl diyenler olabilir, mesela bir anaarı üretilecek anası şu olsun babasını da şu olsun diyebilme sansınız vardır. Dünyaca ünlü buckfast arısı bu işlemle üretilir.

Bir videoda birisi çaresizliği anlatırken, ısısız bir adada kalırsanız dünyanın en iyi salını yaparsınız demişti.

Bizde ülkemizde bir bölgenin bilmem kaçı karniyol arısıdır diyenlere, bunun bize damızlıklarını verin dediğimizde, hiç kimse bize bu saf karniol al kullan diyemiyor.

Bir şekilde temin ettiğimiz saf karniyolun devamını nasıl sağlarız diye üzerinde uzun süre düşünüp, izole bölge bulamayınca, bu işi suni tohumlamayla çözeceğimizi düşünüp, interneti tarayıp, arıcılık suni tohumlama aletinin resimlerini çıkartıp bunu kim yapabilir diye kapı kapı dolaşıp, süreç uzun sürse de işi bitirdik. Buradan Tornacı Nazmi abiye ve Sadri abime yeniden teşekürlerimi iletiyorum.



Alet bitti bir sürü araştırmadan sonra işin uygumla bölümüne geçildi. O kadar ilginç ve terslikler oldu ki. Defalarca uygulama için toplanıp hiçbir şey yapmadan ekibin çay kahve içip dağıldığı oldu. İnsanın acayip morali bozuluyor, her şeyi deneme yanılma yöntemiyle götürdük. İş kendi içinde acayip kollara ayrılıyor. Hiç yılmadık, ben bazen arkadaşlarıma yük olduğumu düşündüm, toplan ve başarısız ol, bunu yaşamayanlar bilemez. Çok şükürler olsun, yüzüp yüzüp kuyruğuna geldik derler ya, bizde yüzüp yüzüp karaya çıktık :)




Aletin üzerinde çalışma yaparken, Sadri abi bana olumsuzlukları bildir diyordu. Bende çalışırken şurası şöyle olsun dediğimde sanki kendisi çalışmış ve zorlanmış gibi dediğimi anlaması işi daha kolaylaştırıyordu.
Bu iğne tutucu daha önce iğneyi tuttuğunda vidayla sıkılıyordu. Şu anki durumu ise aynı kalem gibi basıyorsunuz uç açılıyor, bıraktığınızda iğneyi tutup sıkıyor.




Her uygulamada ağabeylerim İstanbul’dan geldiler.
Ekibin toplanıp işe başlaması birkaç saati alıyordu. Bu en çok sinir olduğum şerlerden birisidir. Aletlerin kurulup çalışır hale getirilmesi zaman sıkıntısı olanlar için zor oluyor. Herkes bir şeyler yapıyor, kimi erkek toplar, kimisi karbon gaz ayarı yapar, hacı abim tam işin ortasında çay içer misiniz der.
Bu tür olumsuzlukları yeri geldikçe yazacağım.




Bu ekip başkalarının amele ekibine benzemez. Arı yükleyip indirmeyi ekip işi olduğunu ballandıra ballandıra anlatanlar var. Ekip şöyle ekip böyle gibi, böyle ekibi git pazardan tut birkaç adam hemen kur.

Yapmış olduğumuz işi bu küçümseyenler var.
Kedi ulaşamadığı ciğere mundar dermiş.
Kendileri bu işi yapmış olsalardı ne derlerdi merak ediyorum.
Bir larva transferini iki ayda anlatmıştı. Şimdi bizim için, arının kıçına iğne sokmak işler olmuyor diyormuş duyumlarım o yönde. Sen arı indirenleri ekip yap, ulaşamayacağın şeylerde mundar de….

Bizim ekip, sıfırdan yola çıkarak, önce aleti yaptı, sonra saf karniol anaarı üretti.
Bu suni tohumlama kursuna gidip, belgeler alanlar ne yaptılar. Hatta suni tohumlamacının yanında yıllarca çalışıp, bir şeyler öğrenemeyenlere ne demeli. Sen yıllarca dünyanın en önemli tohumlamacısının yanında duracaksın ve ülkemde bir kurs veremiyorsun yazıklar olsun. O kursu yurt dışından biri gelip verecek…
Bu işi ben ilerde kim öğrenmek istiyorsa öğreteceğim.
Bizde bilgi parayla değildir, sebil sebil :D

emrah:
Tornacı Nazmi abiye ve Sadri abiye teşşekkürler.Suni tohumlama aleti hayırlı uğırlu olsun ekip iyi iş başarmış.

ahmet arın:
sayın bakanım arıcılık sevdasına tutuldugumdan berı ınternetten bloglarını takıp edıp faydalandıgım  bırkac kısıden bırısınız su sebıl sebıl olayını ne zaman gerceklestıreceksınız bu konudakı tecrubelerınızden ıstıfade etmek ısterım ve bu aletten temın etmekte ısterım bu konuda sebıl olayı orada gecerlıdır umarım sıze ve ekıbınıze selamlar ve saygılar

Arı Bakanı:

--- Alıntı yapılan: ahmet arın - 15 Kasım 2010, 00:33:31 ---sayın bakanım arıcılık sevdasına tutuldugumdan berı ınternetten bloglarını takıp edıp faydalandıgım  bırkac kısıden bırısınız su sebıl sebıl olayını ne zaman gerceklestıreceksınız bu konudakı tecrubelerınızden ıstıfade etmek ısterım ve bu aletten temın etmekte ısterım bu konuda sebıl olayı orada gecerlıdır umarım sıze ve ekıbınıze selamlar ve saygılar

--- Alıntı sonu ---


--- Alıntı yapılan: laz arıcı - 14 Kasım 2010, 20:42:23 ---selamun aleyküm ekip üyelerine öncelikle kolay gelsin  allah yardımcınız olsun ülkemizde yaptığınız işleri işleri yapması gerekenler el ense yatarken sizlerden allah razı olsunki bizleri dışa bağımlılıktan kurtaracak ve ülkemizde üretilen saf analarla çalışma olanağı sağlayacağınız için teşekkürlerimi sunarım

--- Alıntı sonu ---


--- Alıntı yapılan: emrah - 14 Kasım 2010, 14:07:19 ---Tornacı Nazmi abiye ve Sadri abiye teşşekkürler.Suni tohumlama aleti hayırlı uğırlu olsun ekip iyi iş başarmış.

--- Alıntı sonu ---

Ahmet arın;
Üye bilgilerinizi inceledim, yaklaşık bir yıl önce üye olup ilkyazınızı yazmışınız. Hem benim bloklarımdan faydalandığınızı söyleyip hem sebil ne zaman diye soruyorsunuz. Şimdiye kadar arıcılık tecrübelerini kim böyle resimle filimle destekleyerek herkese sunmuş, ben bunları sunarken kim karşılık ödemişte sebil ne zaman diye soru soruyorsun.

Asım abi;
Aleyküm selam. Arı yükleyip indirmeyi ekip işi sayan ameleler, bizim yaptıgımız işi küçümsüyor. Gülmemek elde değil ;D
Aynen dedikleri gibi yapmış olduğumuz suni tohumlama aleti olsun, suni tohumlama olsun çok basit şeylerdir.
Arıcılıkta suni tohumlamayı ülke olarak çok iyi yaptığımız için, arıcılıkta ıslahta dünya sonuncusuyuzdur. Bu iş o kadar basit ki, suni dölleme kursunu Amerika’dan gelen birisi verip gidiyor.

Arıcılıkta geri kalmamızın ve ıslah yapamayışımızın altında bu işleri bilmeyişimiz yatıyor, uyanın uyan....

Kediler istediği kadar bu ciğer mundar desin, hiç umurumda değil.
Bu kervan yol almaya devam ediyor, kervan yoluna devam ederken mutlaka uğurlayanlar olacak. Bunlara kızmamak lazım, üç harfle konuşmaya devam etsinler.
Biz meyveli ağacız, elbette taşlanacağız.

Emrah kardeşim;
Gerçekten çok önemli işler yaptık.
Ekibin görünen ve görünmeyenleri çok.
Bu işlerin buralara gelmesinin en büyük nedeni Mehmet Yüksel kardeşimizdir.
Nazmi abi işi bitiremese de, işe başlamamıza sebep oldu, kendisine ne kadar teşekür etsem azdır.
Sadri abim mekanikçi.
Muhteşem abi yapmış olduğumuz işin, hijyen ve steril bölümünü çok iyi yönetti. Geçmişte bir üniversitenin yaptığı tohumlamadan bir hafta sonra tüm anaarılar felç olduğunu, bir doçentin ağzından duymuştum. Dr.Muhteşem abi bu felç olayını steril ve hijyen olmamış aletlere bağlamıştı. Bizim yaptığımız uygulamalarda ölümler oldu fakat bir hafta sonrası degildi. Bir gün sonrasıydı, enfeksiyon kapan anaarılar bir hafta sonrası felç olurmuş. Biz bu duruma hiç düşmedik.
Ben ise arıcıyım, ekibin en az çalışan, haylazı da diyebilirsiniz ;)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git