Gönderen Konu: Kaliteli KARNİYOL ana arı nasıl anlaşılır.Nereden satın alınılır?  (Okunma sayısı 45516 defa)

trakyalı senol

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
    • trakyalı
Ali ve muhteşem abiden edindiğim karniollar süper bunları yazarken yağcılık veya yalakalık olarak düşünülmesin ben f1 lerden kovan başı birbuçuk teneke bal aldım burda arıcılar az bal geldi yağmur yağdı diyorlar yağmur benim arılığa uğramadan gitmiş demekki benim arım bal yaptıysa herkesin arısı yapması lazım ki ben sabit arıcıyım benim etrafımda gördüklerim arıcılar arılarını bala hazırlıyamıyor birde kullandıkları ırklar ne olduğu belli değil ben f2 lerden bile 1 teneke bal aldım karniol arısı bal yapar arıyı yönlendirmek çok önemli benim gördüğüm karniol arısı acemi arısı değil çok çabuk üredeği için arı çabuk sıkışıyor bazıları karniolu kötülemeye çalışıyor şaşıyorum karniolu dünya kabul etti birtek türkiyede bazıları kabul etmedi nedense 1 ana ile 2 ana ile nasıl referans alıp karniol arısını kötülüyorsun hadi ben çoktandır yayın yapmıyorum bloğumda maddi olarak moralim biraz yok  vs ama ali türk  muhteşem abi çok iyi örnekler var iken karniol arısı için olumsuz şeyler yapmak ne derece doğru bilemiyorum adamların yaptıkları ortada videoları resimleri paylaşımları herkese açık gördüklerimiz hayal olmadığına göre karniolu kötüleyen arkadaşlar şapkalarınızı çıkarıp önünüze koyun  biz nerde hata yapıyoruz bilmiyorsanız bilen arkadaşlara danışın yardımcı olurlar  benim arılarım karniola döndü şükür ben çok memnunum tabi isteyen istediği arı ile çalışır ama karniol arısı gibi dünyada ünlü arıyıda kötülemek bence doğru değil diye düşünüyorum birde unutmadan karniol arısı her bölgede çalışacağına eminim yalnız denemeden kötülemek yanlış olur selamlar.

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Hediye arılardan bende payımı aldım.Geçtiğimiz sezon bir arkadaşın çok övmesiyle üç kovan arı almıştık bunlar zehir gibiydi.Bir tanesinin kapağını açar açmaz insana hücum ediyordu.Bende bunun ana arısını öldürdüm.bir tane karniyol f1 bu arıya verdim.Tüm yavrulu çıtaları aldım daha sonrada ana arıyı saldım kabul ettiklerini görünce kapağı yeni yavrular çıkana kadar açmadım.Nerde kaldı adama hucum eden arılar dünya varmış.Bir de geçtiğimiz bal sezonunda üç arkadaşla aynı yere kestane balı için arıları götürdük.Bunların birisinin 70 diğerinin 25 arısı var.Arılarıda çoğu kafkas melezi bunların bal ortalaması benim arılarımdan yuksek olmadı çoğu arıları bala yetişmedi.Ben memnunum karniyol ana arılarımdan.Çevrem deki arıcıların çoğu hala arayış içindeler.

yusuf

  • Ziyaretçi
Demek en beceriksiz arıcı benmişim :-[

Bir ben karniol arısının üstün yeteneklerinden mahrum kalmışım :-\

''İstisnalar kaideyi bozmaz''Ben bir istisnayım karniol arısı hakkında yazdıklarımı kaale almayın :-X

Kim bilir,belki ilerde bende karniol arısının farkını gerile gerile yazarım :-\

Ya nasip..... ::)




Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Tüm arılık karniyol kolonileri ile donatılmışsa yağma riski azalır.Karniyol arısı yağmada yapmaz.Farklı ırklar barındıran arılıklarda karniyoller risk altındadır.Sebebi açık açık belli zaten sakin arılar.Bal hasadı yapılırken umurunda olmayan koloni yağmaya neden karşı çıksın.Bu demek değildir karniyol arısı yüzde yüz yağmalanır sadece bir risk.
Karniyol arısıyla çalışmak nasip olmadı.11 Karniyol f1 in 10 tanesi ilk 3 ayda öldü.Bu ölenlerin 4 tanesi ölen anasından sonra kendi anasını yaptı diğer 6 sı onuda beceremedi 6 koloni dağıldı gitti.Yaşayan f1 yeşil damgalı ilk kışını atlattı koskoca bahar yaz sezonunda kata çıkamadı sadece bir çerçevesini alıp miller metodu ile ana ürtmek için başka koloniye verdim.Yaz ortasında yavru çürüklüğü yaptı ilaç tedavisi ile düzeldi.6/7 çerçeve ile kışa girdi ölmedi şükür ama bugün itibari ile arılığımda olan 40 koloninin 1 çerçevede çalışan 4 arıdan biri o arı.2 ay sonra bal akımı başlar ve malesef o karniyol f1 bu senede boş geçecek gibi.
Karniyolu kötülemekmidir kastım.Ben gene savunuyorum karniyolu.Etrafımdaki diğer arıcılar över dururum gel görki sen kullandında ne oldu sorularına kendi hatam diyorum sadece.Bu yıl kısmetse gene kullanacam.Diğer kolonilerimle kıyaslayıp aşırı bir fark göremezsem bir daha denemem olur biter bizim buralarda olmuyormuş derim.
Buraya yazmamın sebebi karniyol arısını olağanüstü bir ırk zannedip hayallerini karniyol arısı üzerine kuran yeni acemi arıcıları uyarmak.80 binlik kolonileri hayal edip yaz ortasında yavru çürüten bir arıyla karşılaşınca üzülmesinler.Tüm olumsuzluklara hazır olsunlar.İşlerini kış tutsunlarda yaz çıkarsa bahtlarına....



Yusuf bu konuda sen başkalarından esinlenip yazılar yazıyorsun. Yazdıkların üzerinde böyle bir şey var.
Tüm arılık karniolda olsa anasız bir koloni koy bak nasıl yağmalanıyor.

Ben bir önceki yazımda yazdım, sığırlık denilen ormanlık alanda, pürene geldiğimiz dönem kurak ve yağmanın doruk noktasıydı, hemen bitişik aramız 50 metre yok 200 kovan arıyla iç içeydim. Ben o arılıkta sönüp yağmalanan ve ağkurtları oluşan koloni resim ve filmi yayınladım. Pergelle 500 metrelik bir daire çizilse bu dairenin ortasına ben varım ve daire içinde 1000 den fazla kovanla birlikteydim. Sadece bende karniol arısı var, diğer arılar ise memleketimizin tüm ırkları mevcuttu. Bana 100 metre mesafede bulunan Bilal Yıldırım 14 koloni yağmalattı.

Balı alınırken umurunda bile olmuyor, balını yağmalayan arı degil insan çünkü.
Yağmaya arı geldiğinde bu arı kolonisini savunur. Savunamasaydı benim arılarım sığırlık denilen ormanda bir tane bile kalmaması lazımdı.

Birkaç arı ırkını bir arada tutup, ruşetle  arıcılık yapanlar var. Geçen sene bal hasadında aa gitti şu kadar bal, yavru var diye, balı alamadılar güya, peki o karışık arılıkta bu arı hem balı hem de yavruyu nasıl yağmalanmadan yapmış bende şaşırdım.
Bu bahsedilen arıcılar şimdilerde mitler vadisinde arı geliştirmeye çalışıyor. Ruşet te arı iyi gelişiyormuş, aylardır arı beslerler ve içerik yakında ortaya çıkar.                                                                                     


Zaten ilginç olanda karniyol arısıyla çalışamaman.
Yazıları okuyorum tüm olumsuzlar sende nasıl birleşiyor anlamak mümkün değil. Gel şurada bir olumsuzluk tablosu oluşturalım denilse, kesinlikle senin başından geçenler kadar güzel olumsuzluk tablosu çizilemezdi.

En berbat durum ise sağ kalan yeşilbaş anaarı. Sanki olumsuzlukların devamını sağlamak için inatla yoluna devam ediyor. Keşke o ölseydi de diğer olumsuzlukları yaşamasaydın.
Gene anlaşılamayan bir başka durum ise 6/7 çıta arı bahara nasıl bir çıta kalır bilemiyorum.

Bizim doktor sonbaharda yağmalanmakta olan 1 çıta civarındaki arısını balkona getirdi, arı geçtiğimiz hafta 8 çıta olmuştu.
Bir sene öncesi balkonuna getirdiği balkon fakiri 2 çıta yoktu. Zayıf bir koloni ansız kaldı, anaarı yaptı çiftleşemedi ve son baharda verdiğim bir anayla ilerde 40 çıtaya çıkmıştı. Blogunda tüm paylaşımları durmakta.

Yavru çürüklüğü bende niye olmuyor. Yazın benim kovanlarımın altı açıktı, hatta çekmecelerde Gebze de olduğu için kovan altlarından birisi parçalandı yani elek teli parçalandı çıkan arıları kovan altına çuval monte edebilerek sabitlemiştik. Arıların çekmecesi pürene gelindiğinde ormanda takıldı. Ayrıca yavru çürüklüğü malzemelerden kaynaklana bilir, karniol arısı kadar yavru çürüklüğüne dayanıklı arı yok, bu hastalığa yakalanmayacak anlamında değil.

Bölgende sorun var desem, Gürol abide Yalova’da arıcılık yapmakta. Bir sene öncesi benden 20 karniyol, 5 tanede Kafkas anaarısı almıştı.
Bu sene geldi 20 tane karniolf1 daha aldı. Kestane bal hasadından sonra yaptığı haber hala blogunda. Diyor ki bazı Karniol kolonilerinden 25 kilo kestane balı aldım. Kafkas arılarımdan 5 kilodan fazla bal alamadım.
Bundan sonrada Kafkas arısıyla çalışmayacağım dedi.
Bu kişiyle konuşun ben yeni arıcıyım ve hobiciyim der ve arıcılığı bilmediğini ima etmeye çalışır. Arıcılığı bildiğini iddia edenlerde yüzlerce koloni söndürdü.


Karniol arısı olağan üstü bir arıdır.
Dünya sıralamasında ikici sırada olması bunu zaten gösteriyor.
Sorun Muhteşem ağabeyin belirttiği gibi arıcıyım diyenlerde.
Birçok arıcıyım diyenlerin arıcı olmadıklarını karniyol arısı ortaya çıkardı ve şimdi kimse altından kalkamıyor.

Konu nerden nereye gitti ve hala yazacaklarım bitmedi artık şimdilik yeter.
Bu arada foruma acayip bir hareket getirdiğin için ayrıca teşekür ediyorum.
Beni sevdiğini söyleyen arkadaşlarım gaza gelmeden forumda yazmıyorlar :)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

  • Ziyaretçi
Her şer'de hayr,her hayr'da şer ara. derdi bir büyüğüm.

Bak ne güzel forum canlanmış  :D

Bu sezon karniol ana arılı 3 çerçevelik arılarım erkenden hazır olsun :P(mayıs başı gibi)

Ama bu seferde ölürse bu karniollar daha davosa gelmem :(




Salih Yıldırım

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 31
Adulcelil kardes sen niye karniol ariyorsun?
Başka bir iletin var, kistan 6 cita cikan arim su an 14 cita diyosun.Hadi bu normal,14 cita arinin 14 citasida nasi yavru?
Aydinlanmak istiyorum...

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ülkem insanı için her konuda en önemli sorun bu zaten.makineyi kullanın derler makine türkiyede yok,ilaç kullan derler ilaç yok.Arılar içinde aynı şeyler söz konusu.Ben Veteriner Sağlık Teknikeri olarak tarım bakanlığında 20 yılı aşkın süredir çalışmaktayım.Bizim bakanlıktada arıcılık hakkında fazla bilen yardımcı olacak yok.Sayın Ali bey abimi bloglarından uzun zamandır takip etmekteyim.Eleştirilecek belki bir şeyler bulabiriz ama gerçekten saha çalışmasını ciddi yapan bir abimiz.Geçen sene bende deneme amaçlı 2 adet karniyol arısı f1 kendisinden talep ettim.sağolsun kırmadı gönderdi.Ben memnunum.Şöyleki özellikle ayç hastalığı olan 2 arıyı temel petekli taze kovana aktardım.anaları 2 çerçeve olan bu arılara verdim.1 haftada ancak kabul ettiler.bir tanesinin bacağını ilk serbest bırakışımda incittiler onu arılar yumurtlattı ve değiştiler.sonbaharda değiştirilmemiş ana arıyı ekli kışlattım.Şu anda ekte engüçlü arım o.şu an itibarile 70 arım var.ayç de tesbit edemedim f1 analı kovanda.ve şubattan beri polen taşıyan tek kovanım o.çalıştığım yer ERZURUM/OLUR ilçesi.rakım 1300 metre.geçenlerde bir konferansta sayın hocalarımızdan emekli profesör Ferat GENÇ hocama karniyolu sorduğumuzda Doğu anadolunun heryerinde rahatlıkla kullanılabilecek iyi bir arı ırkı diyerek kısa ve öz bir şekilde ifade etmiştir.Gelelim tedarik edilecek yerlere.bu konuda net bir yer bilinmiyor.ancak foruma katılan diğer arkadaşlarımız gibi bu konuda ben de ALİ beyin saflarındayım.Ali beyden bu sene de ana arı alıp kovanlarımı f1 yapacağım.hepinize saygılar sunarım

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Cebelkarabacak;
 Tespitlerinze katılıyorum.
Ülkemiz dünyada çok ender ülkelerden biri olmasına rağmen, bir çok konuda bir şekilde ipin ucunu kaçırdık.
Bu arıcılıktada aynen bana göre geçerli.
Ürün bazında, hocalarımız kızabilir ama elimizde tutabilecegimiz bir şey yok, ülkemizde şu an bulunan saf Kafkaslarda 1984 yılında Amerikadan gelmiş.Yani ülkemiz adına tescillenip ıslah edilen bir arıyı göremiyporuz.

Karniol arısı, dünyanın en önde gelen arılarından birisidir.
Bakın geçenlerde iki tane çocugumuz arı saldırısında can verdi.
Bu işte bana göre gariplikler var, hele 5-6 yaşındaki çocuk kovanı açamaz, birde bu arılar yoldan gelmiş ise.
Bu konuyu burada bırakıp, gelelim ülke arıcılıgımıza.

Karniol arısı hakkında öyle açıklamalar yapıldıki, insanları yanıltabilmek adına bazıları var gücüyle çalışmalara devam ediyor. Tabi bunların alayı şapa oturmaya mahkumdur.
Ülke olarak bir ırka mahkum olmuşuz, her şeyde bu ırka göre dizayn edilmiş.
Kafkas arısı yazın en fazla 15 çıta oluyor. Sen 30 çıta arıyı aynı alana sıgdırmaya çalışırsan ve sorunlar çıkarsa suç kimin.

15 çıta arının musluguyla, 30-40 çıta arının girip çıktıgı yer aynı olursa sorun çıkmazmı.
Arıcılar önce bunları bir düşünsünler.
Olan bir şeyi başaramamak bana acyip koyar.
Hazır önümüzde numune var ve biz o numuneye ragmen o işi başaramıyorsak sorun kimde.
Mehmet Yüksel yaptıgı tüm uygulamaları başta blogunda, sonrada forumda paylaşıyor.Bizim için kendisi örnektir, daha iyisini yapabilen varsa buyursun onu örnek alalım.
Hala ülkemizde taş devri arıcılıgı tavsiye ediliyor, efendim destek köstek işlerini bir geçelim. Ülkeyi arıcılıkta bu hale getirenler minareyede kılıf malisef bulabiliyor.
Konferanslarda 80 bin nufuslu kolonilerden bahsedilir, en yüksek verim alacagızya.
Karniol arısıyla bu mümkün.
80 bin nufus oluşturabiliyorsanız her arıylada mümkündür.
Elimizdeki arılarla bu mümkün degildir, bazıları oğul manyagı, bazılarıda gelişmiyor, ondan sonrada kalk ıslah edilmiş arıya bizim arımız degil diye karşı çık.
Ülkemizde bizim olan ne var bir bakın bakalım, bu bizim arımız degil diyenler öncelikle otomobil başta olmak üzere uçak, otobüs, motorsiklet hatta bisiklete binmeyip, binmek için hemen bir yerlerden, yerli eşek ve at bulsunlar.

Bu konu çok su götürecektir, ben işin toparlanması bölümünde karniol arısı olsun italyan arısı olsun yerine göre kullanıldıgında ülke arıcılıgına ve üretimine büyük katkı sağlayacagından eminim.

Ülkemizdeki arı koloni ölümleri bu arı sayesinde azalacaktır.
Kafkas arısı son baharda yavru yapmadıgı için kışa girmeden sönmekte yada kıştan bitik çıkmakta.
Karniol arısı bu olumsuzlugu ortadan kaldırıp, kafkas arısında baston bir arıdır.

Karniol arısının temini konusunda ise benim kapasitem sınırlı.
Ben bu işi meslek olarak yapmıyorum, isteyen hobici der, isteyen ek olarak yapıyor der, isteyende zevkine çalışan manyagın biri der, bence mahsuru yoktur.
Anladıgım bir şey var, bir çok kişi artık uyanmaya başladı ve gözlemlerini bana iletiyor. Bu gözlemler giderek yayılacak, şunuda belirteyim, klasik, gelenek ve babadan arıcılar karniol arısıyla çalışamaz.
Önce kendinizi resetleyeceksiniz :)
Bir arılıkta 100 koloni arı olsun, bir tanesi bunlardan karniol olsun, bunu hemen fark edersiniz.
Zaten 70 koloni içinde koloniyi tek geçiyorsunuz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk