Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Arıcılık Videoları ve Filimleri => Arıcılık Videoları ve Arıcılık Filimleri, Ali Türk. => : Arı Bakanı 07 October 2011, 20:47:31

: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: Arı Bakanı 07 October 2011, 20:47:31

Arıcılıkta sonbahar ve ilk baharda kolonilerin sıkıştırılması gerekmektedir. Bunu niçin yapıyoruz derseniz, olaya mantık açısından  bakıldığında hadise zaten anlaşılacaktır.
Yukardaki video 2007 yılı sonbaharında, Şile Bıçkıdere köyünde çekildi. Ben bu yöntemi, yıllardır kullanmaktayım. Kolonide varroa mücadelesi yapılmış, bir çıta genç nufusu varsa, yiyecek sorunu çözüldüğünde, bu bir çıta arı Marmara bölgesinde bahara çıkıyor. Bunu ben yıllarca kendim test ettim.

Buradaki sıkıştırmaktan kastımız, arıların sarabilecegi alanda yaşamasını sağlamak gerekmektedir. Üç çıtalık bir koloniyi 10 çıtalık alanda tutarsanız bu arı kışın bu alanı nasıl ısıtsın. Üç çıtalık alan verdiğinizde çok az bir çalışmayla içerisi ısınacak, hatta havalar müsaitse yavru faliyeti başlayacaktır. Koloni sıkıştırılmadıgında ise büyük alanı ıstamaz ve ısıtabilmek için tüm balı kısa sürede bitirip, açlıktan sönecektir.

Birileri bir çıta arıdan ne olur diyebilir, doğrudur, fakat ülke olarak, analı bir çıta arısı olan, bunun anasını sıkıp, birleştirmeye hiç kıyamamakta. Doğrusu ise güçlü kolonilerle çalışmaktır. Biz enkötüsünden yola çıkıp öyle örnekledik.
: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: emrah 09 October 2011, 22:00:10
Ali abi senin anlattıklarını uygulamaktayım her yıl henüz arı kaybım olmadı çok şükür.Yeni başlayan arkadaşlara tavsiye ederim.
: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: Arı Bakanı 10 October 2011, 12:29:11
Emrah, bu sistemin bir çok tarifi var, kitaplarda illaki bölme tahtası olacak der. Sonuçta sıkıştırma yapacaksınız. Bu sistemi bir ilçe tarım görevlisine gösterdim ve yıllardır bu uyğulamayı yapıyorum dedim, dediki olmaz, bölme tahtası olması lazım ;D

İşin garip tarafı bölme tahtasıyla kesinlikle çuvalla yapılan sıkıştırmayı yapamazsınız. Çuval kovan içine öyle bir baskı yapıyorki, kenarlarından içeri hava dahi giremiyor. Bölmeyi tahtayla yaptıgınızda kenarları mutlaka açık kalır ve gerekli işlevi göremez.

Bir sürü kişi bilgi paylaştığını söylüyor, kendilerine ait ne resim nede videoları vardır. Bizde tecrübelerimizi filimleyip, resimleyip, birde yorumlayıp kullanıma sunuyoruz.

Tecrübe kolay bir şey degilki.

Az önce bir iletiyi sildim. Birisi bana bu mevsimde ana arı olurmu diye sordu bende olmaz dedim 15 günü geçmiştir bu hadiseye, baharda ne yapacaksan yap beklemesini söyledim. Şimdi foruma ileti atıyor abi ben ana arı aldım, ee anaların birisi yok, ne yapayım ben şimdi, hem beni dinleme hemde bana sorular sor.

Siz ne kadar tecrübeli olursanız olun, size sorular sorup, birileri kendi bildiğini okuyup bir şeyler kanıtlama peşinde.  :)
: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: hayreddin hoca 12 October 2011, 19:10:19
Herkese şimdiden kayıpsız bir kış u diliyorum. Ben arıları sıkıştırma işlemini, 3-4 santimlik strafor ile yapıyorum. straforu sıkı geçme yapınca hiç hava geçişi olmuyor. Arıların straforu kemirmelerine karşı ttedbir olarak da bir kumaş vb. şey ile önce srtaforu sarıp sonra yerleştiriyorum. Şu anda havalar sıcak olduğundan bu işlemi yapamıyoruz. Belki görüntüleyebilirim. O zaman paylaşmaya çalışırım. Aslında olay anlaşılır bir uygulama. Herkese selamlar.
: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: Arı Bakanı 13 October 2011, 21:51:26


Hayrettin hoca;
Kolonileri ben en basit nasıl sıkıştırırız ondan bahsediyorum. Çok koloni var, acilen sıkıştırma gerekirse bu sistem bu kadar kolay ve çok etkili bir sistemdir.
Bir çok yöntem olmasına rağmen, koloni sıkıştırmak ta bu kadar basit ve etkili bir yöntem yok.
Ben yüzlerce strafor veya köpükle uğraşamıyorum. Köpüklerin tırmalanmaması için poşet kullandım, bu sistemden zor ve işi bitince o parçaları saklayacak yer bulamıyorsun. Sabit ve mekanı olanlar için malzeme saklamak kolay olabilir, benim kendime ait şu ana kadar bir yerim olmadı.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/10/IMG_2877.jpg)

Zayıf kolonideki boş çıtaları alıp, çuvalla kapatıyorsun.Yan taraftan boş örülmüş çıtayla çuvalı kovan duvarlarına sıkıştırıyoruz.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/10/IMG_2878.jpg)

Her iki taraftan arı olan bölüm kuşatılıyor.

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2011/10/IMG_2879.jpg)

Daha sonra sıkıştırılan bölüme bitişik olan yan tarafa, açık ballı çıtalar verilip, işçi arıların alttan gelip buradaki balları yavru civarına çekmesi sağlanır.

Bu konuyla alakalı olan videom aşağıdadır. 23-02-2010 Tarihinde çekilip yayınlanmıştır.



Arıcılık, Zayıf koloniye yandan çıta bal takviyesi Ali_Turk
: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: Dr. Muhteşem Turunç 14 October 2011, 11:51:45
Abi güzel bir yöntem hakikaten. Emrahda söylemiş yıllardır ben bu yöntemi uyguluyorum kaybım olmadı diye. Bazı amele forumlarına bakıyorum bir günde 20-30 ileti olmuş. Bizim akşamları msn de yaptığımız sohbetleri bunlar forumlarında yapıyorlar. Ama helal olsun adamlara iş yerlerinde msn yasaktır muhtemelen. Bulmuşlar sohbetin yolunu helal osun. Ben senin gibi yandan ballı çıtada veriyorum şerbette. Eğer arıyı böyle sarmak zorunda kalmışsam en dışa şerbetliği de koyuyorum. Güzel havalarda şerbeti ordan çekiyorlar. Bir ayrıntı çok önemli. Kovan musluğu arıların olduğu bölüme girilecek kadar daraltılmalı. Yani muslukdan arısız olan bu bal yada şerbet verdiğimiz kısma direk geçiş olmaması gerekiyor.
: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: Arı Bakanı 14 October 2011, 15:02:45
Muhteşem abi bu sistem gerçekten tüm olumsuzluklar içinde yapılabilecek bir uygulamadır ve yıllarca hepimiz kullanıyoruz. Bu sistemde ben yıllarca koloni söndürmedim. Sistem gayet basit. Senin hatırlatmaların çok yerinde oldu, ben onu unutmuştum. Başka bir ince nokta ise bazı kovanların muslugu küçük oluyor ve tam kovanın ortasında, arıları kovanın neresine sıkıştırırsanız giriş yapılan sıkıştırma nedeniyle kapanıyor. Böyle durumlarda arılı çıtalar tam musluğun karşısına getirilmeli. Çuvalı çıtaların iki tarafına örtüp sıkıştırma uygulanıyor. Bir başka önemli nokta ise yan taraftan yapılan besleme bölümüne kesinlikle dışarıdan başka arılar ulaşamamalı.

Bazı amele forumlarını boş vereceksin, keşke amele olabilseler. Onlar arıcılıkla ilgili evcilik oynamaya devam etsinler. Bizim için önemsiz şeyler onlar açısından memleket meselesi olmakta. Geyik muhabbetinin adı bilgi paylaşımı. Bir kaç gün öncesi bir resim linki attı arkadaşlar, linki tıkladım bir resim açıldı, altında 20 civarı yorum var, konuda çok önemli, iki harf yazacaklar henüz kovanın neresine yazılacak çözememişlerdi, konu çok önemli çünkü memleket meselesi ya ;D

Bizim arıcılık forum anlayışımız, sıkıntısı olan konuyu dolaştırmadan en kısa yönden bilgilere tüm çıplaklığı ile ulaşılsın. Bunun içinde başta yorumlarımız, sonra resimlerimiz, sonrasında ise videolarımızı sunmuşuz. Bunlardan daha iyi bilgi paylaşımı varsa söyleyin bizde öğrenelim. :)


: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: vecdiküçükyılmaz 14 October 2011, 20:47:26
           Değerli arkadaşlar,koloni sıkıştırması gündeme gelmişken,bir iki şeyde ben yazayım.Bizleri küçümseyen kendilerini büyük zanneden form sahipleri dalga geçer tavırlarla,azarlayıcı tutum sergilemekten bu sene kovanlarına bakmaya zaman bulamadılar.Sonucunda kovanları önce sıkıştırmaya kalktılar sonra ana kutusuna mahkum ettiler.El kadar balları sagım yapanların bazıları paylaştılar.Yinede bereketli olsun deyiyorum.Kovan sıkıştırma arıcılıgın rutin hizmeti gibi güzün arı bölenlere lazım.
           Arılarımı sıkıştırmayacagım.Zaten kovana sıgmıyor.Saglıcakla kalın.
: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: Arı Bakanı 27 November 2011, 18:32:52
Bu arıcılık videoları 20/11/2011 günü çekilmiştir.

Arıcılıkta bu sene geçmiş yıllara nazaran havalar çok erken soğudu.
Buradaki kolonilerin ballarını eylül başında almıştık, o günden beri bir daha havalar düzelmedi. Bir ara baktım hava düzelmiyor ve arılar habire geri gidiyordu katlarını alabildim. İki aylık süreçte hiç bir güzel hafta sonuna denk gelemedik, 20 kasım 2011 günü 12-13 derecelerde olan havayı kaçırmayarak 50 kovan bu videolardaki gibi kontrol edilip sıkıştırma uygulandı. 8-10 çıtalık kolonilere dokunulmadı. Zayıf kolonilere bu işlemleri yapmadığınızda her geçen gün arılar içerisini ısıtacağız diye daha fazla bal harcar, sadece bal degil bu iş için ömürde harcanmaktadır. Zayıf kolonilerde bu sıkıştırma erken yapılır ise yavru faaliyeti başlar, bu yavru işi birazda ırkla alakalıdır.

Arıcılık videosu,Koloni kontrolü ve sıkıştırılması ile Ali_Turk




Arı kolonisinin sıkıştırılması, sonbahar... ile Ali_Turk
Arıcılık ile ilgili videolarımız 3 ayrı sitede toplanmıştır.

http://www.facebook.com/aribakani
Face deki filimlerim daha güzel ve kaliteli, gözüküyor.

http://www.dailymotion.com/Ali_Turk
 Dailmaton da biraz kasma var ama yutup yasaklıyken çok işime yaradı. Yaklaşık bir yılda 230 bin izlenme oldu.


http://www.youtube.com/user/alicik1964

Yutup yasaklandı, bana göre bu sitenin yasaklı olması arıcı lığımıza olumsuz darbe yapmıştır. Youtobe ye 2007 de filimlerimi atmaya başlamıştım, uzun süre yasaklı kaldı, filmlerimin tıklanma sayısı ise 600 binin üstünde.


: Ynt: KOLONİLERİN SIKIŞTIRLMASI VE KIŞA HAZIRLANMASI
: B.Ali AŞKIN 03 December 2011, 21:48:45
ali abi merhaba.ben izmir bergamalıyım.burada kar yagışı olmaz ama kuvvetli rüzgar olur.7 kovanım var en zayıfı 5 çıta.sizin yaptınız gibi sıkıştırma yapmadım yani örtülü olarak.gerek varmı?varsa kaç çıtaya kadar örtülü kapatmam gerek?enson kullandığınız yani üsteki videonuzdaki görünen sıkıştırma örtüsü kağıtmı yoksa plastik karışımlımı?saygılar...
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.