Gönderen Konu: Çift katlı kovanda kışlama  (Okunma sayısı 12021 defa)

Himmet Bilgili

  • Ziyaretçi
Çift katlı kovanda kışlama
« : 09 Şubat 2014, 20:29:26 »
İyi aksamlar arkadaşlar.
Geçenyıl arımın birtanesi oldukça güçlüydü çift kat kuluçkalıktan sonra ızgara koyup üçüncü katı atmıştım. Üçüncü katı hasat ettim ve ikinci katta yavru faaliyeti bitmediğinden ikinci katı olduğu gibi bırakıp kışlatmıştım. Geçen hafta ikinci kattaki boş çıtaları alıp 3 litre kadar konya şekerin invert şurubundan verdim. Ve bu hafta sonuç resimdeki gibi dalağı salmış :)

Diğer kovanlarda azar azar kapalı yavru ve yumurta var ancak bir kovanımda ne anayı bulabildim nede yumurta var ne yapmamı önerirsiniz?
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2014, 20:34:48 Gönderen: Himmet Bilgili »

ali cerrahoğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2014, 08:52:20 »
selam.paylaşımınız bana katkı sağlamış oldu.teşekkürler

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #2 : 10 Şubat 2014, 16:00:56 »
Himmet Bey Selamlar,Benim size önerim anasız dediğiniz kovana diğer kovanlarınızdan açık yavrulu,günlük Larvalı bir çerçeve veriniz,
ana arı kovanda ise ve siz ana arıyı göremediğiniz içinse işci arılar yavruları sadece beslerler
ama ana arı yok ise ve bu sebebden dolayı işci arılar ana arı memesi yaparlar,memelerin hepsini bozunuz ve
bütün çerçeveleri diğer kovanlara dagıtınız.
Bu zamanda yeni ana arı yapsalar bile çiftleşemeyeceği için bozmanız gerekiyor.

Kolay gelsin.


Himmet Bilgili

  • Ziyaretçi
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #3 : 19 Şubat 2014, 08:43:57 »
-Mehmet Abi dün bakabildim kovanlara sorun yok larvalar oluşmuş bile anası varmış.

-Ne gibi bir katkı Ali bey?

ali cerrahoğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #4 : 19 Şubat 2014, 11:35:27 »
bahar balı alabilmek için ben de arılarımı 2 kat kışlatmak niyetindeydim nasip olmadı.2 katlı kışlatmayla ilgili tereddütlerim vardı paylaşımınız bu tereddütlerimi gidermiş oldu.hele ki arılarınızın dalak salmış olması beni daha çok cesaretlendirmiş oldu.önümüzdeki kışa nasip olursa hepsini 2 kat olacak şekilde hazırlayacağım, allah'ın izniyle.

Himmet Bilgili

  • Ziyaretçi
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #5 : 20 Şubat 2014, 08:59:38 »
Ben arılarımın cinsi ne bilmiyorum, geçen yıl bahar ayında almıştım 4 koloni, dediler ki ızgara atmana gerek yok  arı yavruyu kesince alırsın balları, arı yavruyu bir türlü kesmedi. Bende kıyamadım tabi yavrulu balları almaya kovanın birini iki kat olarak kışlamaya bıraktım. Sonuç harikaydı ilk besleden sonra arı dalak bile yapmış bende çıta ekledim. Şuan 16 çıtada arı var...

İnşallah bakanım bu yıl ana  gönderecek ondan sonra tadına varacağız güçlü kolonilerin...

ali cerrahoğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #6 : 20 Şubat 2014, 09:37:35 »
bu koloninizle alakalı gelişmeleri de paylaşırsanız çok iyi olur.
tahminime göre(en azından gönlümden geçen bu), oğul sıkıntısı yaşamazsanız toplam yıllık verim en az 2ye katlayacaktır tabi mevsim de müsait olursa.

ali beyden alacağınız(öyle olacağını varsayıyorum) arıların sakinliğini,kışlamasını,hızlı gelişmesini ve hızlı mum kabartmasını görünce çok memnun kalacaksınız.bal verimi için yorum yapamıyorum(deneme fırsatım olmadı ama çok iyi olacağından eminim)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #7 : 22 Şubat 2014, 12:22:32 »
Çift katlı kışlama tekniği herkes tarafından başarılamamıştır. Önemli püf noktaları vardır. Dikkat ederseniz Almanya'daki Türk arıcıların hepsi aynı arı ırkı ile çalışıyor fakat teknikleri aynı değil...

Foruma cepten ilk defa cevap yazdım, oldukça zor :)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ali cerrahoğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #8 : 24 Şubat 2014, 10:31:18 »
ali bey bu konuda yeterince doyurucu bilgi bulamadım.sn mehmet yüksel'in blogunu tamamen okudum.pek çok arıcılık kitabı okudum, bi kitap haricinde hiç birinde ayrıntı yok o da bana yeterli gelmedi.

fakat yine de mehmet beyin paylaşımlarının da katkısıyla 2 katlı kışlatmayı deneyeceğim.konuyla alakalı tecrübesi olan tüm arkadaşların tecrübelerini okumak bana zevk verir.

iki katlı kışlatmayla alakalı bilgi sahibi arkadaşların bilgilerini esirgemeyeceğini düşünüyorum. bahsettiğiniz püf noktaları, uygulama farklılıklarını ve neden farklı uygulamalar yapıldığını bilmiyorum ,aydınlatırsanız sevinirim.maalesef almanyadaki diğer paylaşım yapan soydaşlarımızı takip edemiyorum (bilmediğim için).


Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #9 : 25 Şubat 2014, 09:10:53 »
Ali Cerrahoğlu;
Arıcılık dışarıdan bakıldığında bazı kişilere çok kolay gelmekte. İnsanların bilgi ve yetenek birikimleri ise bir ömür almakta. Siz karşınızdakine ne kadar bilgi vermeye çalışsanız, karşınızdaki bazı şeyleri yaşamadan öğrenme imkanı yoktur. İnsanlara bir çok kişi bildiği konularda akıl verir yol gösterir ama gene olumsuzluklar niye devam ediyor, verilen akıl veya gösterilen yolu karşı taraf kabullenmediği için....

Çift katlı kışlama konusu, hemen olmuyor. Mehmet Yüksel bu yıl böldüğü kolonileri o yıl tek kat olarak kışlatıyor ve o bölünen koloniden böldüğü yıl bal filan beklemiyor. Bizde öylemi, adam 3 çıta arı bölüp ondan aynı yıl bal oğul ve çift kat kışlama bekliyor :D

Çift kat kışlamak için çift kuluçkalık kullanılıyor, kuluçkalıklardan bal alınmaması gerekiyor. Biz nasıl yapıyoruz, diyelim kestane balına gidildi, alt katlardan 4 çıta bal alsanız, en az 200 lira ediyor :o
Dolayısı ile arının oluşturduğu düzen bozuluyor.

Gene son bahar gelmeden varroa mücadelesi yapıldıktan sonra, ülkemizde gene zamanında kullanılmayan kek ile arılarımızı kekleyip aşırı yavru yaptırıp sonbahar da yüksek mevcuda ulaşan koloniye morali bozulmasın diye besin stoku acilen yapılıp kışa girilmeli.

Sanal arıcılığın bir olumsuz yanı ise arıcıları sabırsızlaştırmakta, arıcılar öğrendiklerini hemen anında uygulayıp, tüm iyi sonuçları elde etmek istemekteler, yazının başında belirttiğim gibi bu işler zamana yayılarak yapılmalı.

Ülkemizde arıcılık bana göre geri kalmıştır, kim ne derse desin. Dolayısı ile arıcılarda geriş kalmış oluyor. İçimizden çıkan başarılı kimseleri hazmedemiyoruz. İnsanlar o kadar terbiyesizlik yapılıyor, neden bu kadar adileşir bilemiyoruz. Bunu neden yazıyorum derseniz. Yurt dışında görüyoruz, adamlar 6-7 katlı arılarla çalışabiliyor, hatta daha fazla katlı olanlarda var. Onlara hayran olanlar, bizim kendi insanımız olan Mehmet Yüksel, yurt dışında 2 katlı kış lamasını çekemeyip, çamur yapıyorlar, kovanların katlı olduğuna bakmayın içi boştur diyenleri hatırlıyormusunuz... Bir önceki yazımda gene bahsettim, gene Almanya'da arıcılık yapan Türk arıcılar var, karniol arısı kullanmalarına rağmen çift katlı kışlayamıyorlar, zaman içinde onlarda işi çözecekler.

Bu konularda en doyurucu cevapları Mehmet Yüksel verebilir. Ben onun anlattıklarından bir şeyler yazmaya çalıştım.
Ülkemizdeki arıcılar bir şeyleri başaramadıklarında en kolay yol olan çamur atıp kendilerini unutturup dikkatlari başka yerlere çekiyorlar. Aslında çamur atarken kendilerinin bu işi başaramadığını ve bir başkasının başarılı olmasını, dolaylı olsada dile getiriyorlar....

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ali cerrahoğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Çift katlı kovanda kışlama
« Yanıtla #10 : 26 Şubat 2014, 13:03:36 »
sn ali bey cevabınız için teşekkür ederim.

hem sizin hem de diğer değerli üyelerimizin tecrübeleri benim için çok önemli.başkalarının ne dediğinin bu durumda hiç önemi yok.her tartı belli miktardan sonrasını tartamaz.akıllar da böyledir...

2013 kışını arılarım tek katta(7-8 çerçeve) kışladı.2014 yılını  2 kat kuluçkalıkla sürdürüp 3.kattan bal alma umudum var(nasip olursa).

benim merak ettiğim 2 kat kuluçkalıkta koloni yönetimi ve olağan dışı durumlarda nasıl müdahale edilmesi gerektiği vb konularda müdahale zamanının doğru tespiti gibi ayrıtılar.bunu da ancak yaşamış birinin anlatabileceğini düşünüyorum.onun için olumlu veya olumsuz tecrübelerini paylaşmasını bekliyorum arkadaşlardan.