Gönderen Konu: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ  (Okunma sayısı 14969 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« : 13 Eylül 2013, 21:41:50 »

Arıcı dostumuz Erkan Kaya, Avusturyalı arıcı Yasmin'i arılığında ziyaret etti. Kendilerine selamlarımızı ilettiler.Bal satış yeri tabelası.

Bal satış noktaları, tabeleyla belirtmişler.

Düzce arıcılar birliği, bu yıl üyelerinden bazılarını, Almanya gezisine götürdü. Arıcılıkta bazı şeyleri yerinde görmek gerekiyor.

Yasmin'in kocası bu yıl arıcılığa yeni başlamış, kendisi eliyle yere karış yapıp ben küçük arıcıyım demiş::))
Aynı zamanda Swinz çiftinin oğulları.

Ana arı kutularının yerden kaldırılması ve uçmaması için vida ile kutuların sıkıştırlması.

Ana arı kontrolü ve hazır olanların paketlenmesi...

Güzel bir ana arı üretim istasyonu...
Aslında dikkat her an arıcı çıkabilir tabelası her yere konulmalı, Erkan Türkiye'de, Yasmin Avusturya'da...

http://imkerei.zwinz.co.at/imkerei/
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2018, 13:59:38 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #1 : 13 Eylül 2013, 22:24:44 »
Ana arıda olduğu gibi arıcık ekipmanların,da sistem oturmuş biz deki gibi derme, çatma değil.

mehmet ay

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
  • adanalı
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #2 : 13 Eylül 2013, 22:53:12 »
imrendim doğrusu helal olsun manşALLAH diyelim nazar olmasın.... biz hep arıcılığı ek iş görüyoruz düzensizlik ve başarısızlıkta ondan oluyor galiba...
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICI YASMİN ZWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #3 : 15 Eylül 2013, 21:31:47 »
karniyol arısının peşine düşünce yasmin zwinz i görmekte nasip oldu.
çok güzel bir arıcılık merkezleri var
arıcılar için de gerekli her şeyi yapmaya çalışıyorlar
yasmin hanıma bize ana arı vermesini rica ettik oda saolsun kırmadı bir kaç tane verdi
ayrıca o bölgeye ait iki çeşit te bal verdi
inanın yabancı olarak gittiğim bu ziyarette hiç bir arıcı bana yabancılık çektirmedi...
belki onların yoluda bize düşer....

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #4 : 15 Eylül 2013, 21:56:57 »
Erkan kardeşim,senin Avrupa gezin bana birşey hatırlattı.1981 yılında Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü nde okudğumuz dönemde Psikoloji Hocamız Vahit YILMAZ bey bir örnek vermişti. Ülkemizden ABD ye Psikoloji eğitimi almak için Devletimiz 30 psikolog yolluyor. Gidenler bir tanesi görme özürlü.6 ay sonra dönüş zamanı  kurs veren hoca giden öğrencileri kampüs de topluyor,diyorki buraya geldiğinizde 29 arkadaşın gözü açıktı,giderken bir arkadaşınız gözü açıldı 29 arkadaşın gözü kapandı.Vahit bey dediki görme engelli arkadaş ülkemizin en büyük psikolog udur. Senin gördüklerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. Karniyol arısı hakkındaki bilğiler,ülkemizde henüz güncellenmedi.Ogulcu bir arıymış diye eleştirenler,40 sene önceki bilğileri dayanak gösteriyorlar. Eleştirenlerde fazla suç yok,hala okullarda öğle okutuyorlar. Google den baksalar,böyle olmadığını anlarlar.Yaman çelişki bu GOOGLE yi kullan gelişmiş ülkelerdeki bilğileri kullanma.40 sene önce uçaklar pervaneliydi, şimdi pervaneli uçak yok.40 sene önceki arı bilğileri pervaneli uçak dönemiydi.Sağlıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #5 : 16 Eylül 2013, 13:22:47 »
Karniyol arısı hakkındaki bilğiler,ülkemizde henüz güncellenmedi.Ogulcu bir arıymış diye eleştirenler,40 sene önceki bilğileri dayanak gösteriyorlar. Eleştirenlerde fazla suç yok,hala okullarda öğle okutuyorlar. Google den baksalar,böyle olmadığını anlarlar.Yaman çelişki bu GOOGLE yi kullan gelişmiş ülkelerdeki bilğileri kullanma.40 sene önce uçaklar pervaneliydi, şimdi pervaneli uçak yok.40 sene önceki arı bilğileri pervaneli uçak dönemiydi.Sağlıcakla kalın.

Vecdi abi, ülkemizdeki arı ırkları ile ilgili bilgilerin güncel olmadığına aynen katılıyorum.
Bir yerlerden kopyala yapıştır gitsin.
Kafkas arısı kullanan, karniol arısı kullanamaz, kafkas arısını ne kadfar yönetirsen yönet arı bildiğini yapıyor, gelişi yavaş, kolay kolay kata çıkmaz, balı bulduğunda mevcudunu azaltmaya başlar, oğul vermez, petek işlemesi nazlıdır, sen bu arıyı ne kadar yöneteceksin ki.

Yerli veya Anadolu diye milletin ağzında sakız olan Muğla arısı kullananlarda karniolda zorlanır.
Yerli veya Anadolu denilen arıların damızlık yoktur, arıcıların takmış olduğu isimlerden oluşur, aslı yoz veya daha açıkçası piç arıdırlar. Ülkemizde kafkas arısı hariç kimse arım şu ırk F1 veya F2 diyemezler. Çünkü kullandıkları arı yukarıda belirttiğim gibi soyu belli olmayan aşırı melezlenmiş soysuz arılardan oluşuyor.


Sonuçta Yerli veyaAnadolu denilen arılarında arıcılar tarafından yönetilemezler. Bu arıları ben yönetirim diyenler buyurup yönetsinler, 10 çıta olmadan oğul verirler, oğula meyilli arılar ne kadar iyi bal toplarlarsa toplasınlar verim almak oldukça güçtür. Bu tür arılar ile katlı arıcılık yapmak neredeyse imkasız olup, genelde bu arılarla çalışan arıcıların yüzlerce kolonisi olur, 300 kovan içinde 10 tane katlı kovan zor görülüyor, çünkü arı kuluçkalığı doldurmadan oğul veriyor, 10 çıta olmayan arı ne balı verecek, dolayısı ile ülkemiz verimsiz arılardan dolayı acayip şeker balı yaptırma hastalığına düşmüştür. Şekeri ver balı yaptır, arı yönetimi şeklimiz bu. Bu arıcıların suçu değil, yıllardır ıslah deyip tüm çalışmaların projeden öteye gidilmemesiyle alakalı.
Tüm konferanslarda 80 bin nufuslu kovanlardan bahsedenler, nedense arı ıslahına deginmemişlerdir. Deginmedikleri gibi, aman piç arılarınıza sahip çıkın diye arıcılara sıkı sıkı tenbih ediyorlar, bunların bilimciliğindende şüpe ediyorum...

Karniol arısını tanıyıp kullanmaya başlayanlar, diğer arılara bariz bir şekilde fark atmaya başlamıştır, bu farklar şunlardır, yüksek bal verimi, oğul eğilimi yaşlı ve sakat ana arı ile çalışılmıyorsa sıfır,hastalıklara dayanıklılık, sakinlik,koloni oğul vermeden ana arı yedeklemesi,maskesiz arıcılık, katlı arıcılık gibi....
Tüm bu saydığım iyilikler bazı kişiler tarafından olumsuzluk olarak alğılanıyor.

Arıcılıkta saf nedir, F1 nedir kimseye öğretilmemiş.
Birisi bir ana arı alıyor atıyorum aldığı ana arı karniol F1, ondan ana arı üretiyor, F2,  biriside f2 den ana arı üretiyor oluyor F3, hepside aynı türküyü söylüyor, benim arım karniol...
F1 ile F2 arasında o kadar fark varki, bunu bilmiyor. Bizik alıyorsun 22 ayar, yüsük alıyorsun 18 ile 8 ayar arasında oluyor, hepsi altın ama işin ayarnı saraf  biliyor, F1 denildiğinde 22 ayar aklımıza gelmeli saf denildiğinde 24 ayar olmalı. Ben ne kadar anlatırsam anlatayım, mutlaka faydalananda olacak, kuru inadına devam edende olacak. Sonuçta bilgileri güncelleme devam ediyoruz, pervaneli uçaklar hala var 8)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #6 : 17 Eylül 2013, 18:18:30 »

Kafkas arısı kullanan, karniol arısı kullanamaz, kafkas arısını ne kadfar yönetirsen yönet arı bildiğini yapıyor, gelişi yavaş, kolay kolay kata çıkmaz, balı bulduğunda mevcudunu azaltmaya başlar, oğul vermez, petek işlemesi nazlıdır, sen bu arıyı ne kadar yöneteceksin ki.



İşin özeti aynan yukarda yazıldığı gibi.Tembel bizim arıcıların çoğu en azından benim tanıdıklarım öyle karniyol arısı ile uğraşamazlar.Bir kenara koyucaklar 15 gun de bir bakıcak berki ayda bir sonra bal olursa sağım yapıcaklar,sonra bir kaç kez duman varroa için bir kaç kezde serbet tamam.
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2013, 18:22:34 Gönderen: emrah »

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #7 : 17 Eylül 2013, 18:55:50 »
Selam arkadaşlar.sevgili emrah: karniyol hakkında detay yaparmısın? ocak ayındaki resimlerini gördüm daha sonraki ayları inceledim kafkasa göre çok hızlı.ben kafkasa 20 nisandan önce çerçeve atmadım.10 mayıstan önce kat atmadım. biraz karniyolun çalışma temposundan bahsedermisin.

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #8 : 17 Eylül 2013, 21:41:13 »
Ünsal abi daha nasıl detaylı anlatalım  :D her şey ortada sende incelemiş görmüşsün.Ben diyorum şu kadar mum harcadım buradaki arıcı arkadaşlarım o kadar mum harcanırmı diyo.Ben şimdi den çıta çakıp hazırlamam gerekli diyorum kafkasla çalışan arkadaşlarım yeterki arı mum istesin orası kolay diyorlar.Neyse konu farklı yerlere gidiyor.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #9 : 20 Eylül 2013, 10:20:31 »
Erkan Kaya'nın Avusturyada Yasmin ile görüşmesinde neler konuşuldu sorulan sorulara verilen cevaplardan bana göre en ilginç olanı şudu.
Bunu ana arı veya damızlık üretiminde işlememiz gerekir.
Erkan acayip meraklı ve soru bankası gibi biridir, ülkemizdeki bazı akademisyenler erkanın sorularına cevap veremiyor.
Devamlı dile getirdiğim olaylardan birisi siz bir şeyi yapmıyorsan nasıl cevap vereceksin?

Ülkemizde en yaygın arıcılık kuralı, damızlığın yok ise arılığındaki en iyi arıdan ana arı üret mantığıdır. Bunuda bilimcilerimiz onaylıyor. Arılığınızdaki iyi arılardan ana arı ürettiğinizde anasına çekmediğini daha önce defalarca yazdım. Zaten arıcılarımızın geneli hangi arı oğul vermiş ise ondan meme alıp iyisine kötüsüne bakmadan olana razı olmaktadırlar. Arıcılıkta gelişmiş ülkelerde ise her arının mutlaka damızlığı var, damızlıklardan ana arı üretilir.

Erkan bu konuyu Yasmin'e sordu, cevap herkesin bildiğinin tersi çıktı.
Arılığınızdaki iyi arılarınızdan erkek arı üretin demiş.
Bunu niçin söylüyor derseniz, ana arının kızları melezdir dolayısı ile anasına benzemez veya anasına çekmezler. Ana arı özelliklerini erkeklerine verir, bazı makalerlerde erkek arı için ana arının ikizi veya kopyası denir.
Arıcılıkta erkek arı konusuna deginmeyişimizden belkide bu kadar geri kalmışlık...
Yukarıda belirttiğim gibi bu konuyu damızlık bölümünde işlemek lazım.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICI YASMİN ZWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #10 : 20 Eylül 2013, 12:24:50 »
ali bey
gerçekten erkek arı meselesini işlememiz lazım
zira bizim arıcılığımızda erkek bal tüketen başka bir işe yaramayan bir arı gibi gösterilmiş neredeyse...

ben burada bir şeyi daha söyleyeyim
almanyada bir ıslah merkezine gitmiştik oradaki bilim adamı ile olan sohbet sunni tohumlamaya geldi
tabi biz senden aldığımız bilgiler sayesinde sunni tohumlamada kitap ta yazanlardan çok daha fazalasını öğrendik
bilim adamına sunni tohumlamayı kraliçe kaç günlük iken yaptıklarını sordum

kitaplarda yazanı yani 5-7 günlükken yaptıklarını söyledi
bende bu şekilde tohumlama yapılmış ellerinde ana varmı diye tekrar sordum

duraksadı düşünür gibi yaptı

dedim biz çok denedik 5-6 günlükler de verim alamadık
biz 10-12 günlüklerden verim alabiliyoruz..

biraz gülümseyerek ve evet bizde 10 günlüklerden verim alıyoruz dedi
tercuman bana
abi tabi her şeyi söylemek istemiyor bunu anlayabiliyorum dedi

yasmin de de aynı şeyleri yaşadım her soruyu cevaplamak hoşuna gitmiyor
ama soru yu farklı soruncada anlatmak zorunda kalabiliyor

biz yeterki öğrenmek isteyelim


emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #11 : 20 Eylül 2013, 12:52:17 »
Erkanın avrupa gezisi bizim için de faydalı oluyor.Yeni bir şey öğrendik erkek arının ne kadar önemli olduğunu.

trakyalı senol

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
    • trakyalı
Ynt: ARICI YASMİN SWİNZ ZİYARETİ
« Yanıtla #12 : 22 Eylül 2013, 12:00:12 »
Erkan bey yerinde olmak çok isterdim belki ileriki yıllarda bizde sizin gibi yasmin gibi arıcılar ile tanışır bilgilerinden faydalanırız güzel gezi olmuş Kolay gelsin.