Gönderen Konu: Yurt Genelinde Arı Ölümleri  (Okunma sayısı 24095 defa)

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« : 26 Kasım 2010, 22:36:59 »
Benim şahsi gözlemim bu durumun yegane sebebi bal almak uğruna tabir yerindeyse arıların çırılçıplak soyulmaları yani sıfır sağım ve yanlış koloni yönetimi. Kendi adıma ben hersene 20 koloni ortalamsıyla çalışırım ve 1-2 koloni bazı senlerde de 3-4 koloni kaybı yaşarım. Ama ben bal almanın yanında arıların bakımını da ihmal etmeme tarftarıyım. İki teneke bal 300 tl bir kovan arı 120 tl bu nedenle ben aldığım bala bakarım diyerek sıfır sağım yapıp tarlacıları bırakıp arıyı toplayıp giden arılcılar biliyorum. Bu türden arıcıların olduğu bir ülkede toplu arı ölümlerinin duyulması beni kendi arılarımın bahara çıkıp çıkamayacakları konusunda endişeye sevk etmiyor.
« Son Düzenleme: 03 Aralık 2010, 19:24:05 Gönderen: Mehmet Yüksel »

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2010, 23:16:46 »
Yani sözün özü,arıların balsızlıktan ölme ihtimali bence ihtimal dışı.
daha farklı bir nedeni olduğuna kesin gözüyle bakıyorum.

Açlıktan ölmediği kesin..
Edirne bu yıl hasat sonrası, yani 20 temmuz sonrası çok kurak gitti.
Arı polen ve nektar bulamadı haliyle yavruyu da kesti (beslenmeyen koloniler)  kış arılarını ikmal edemedi şu an ölümler başladı desek doğruluk payı ne kadar olur acaba.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2010, 12:45:40 »
Erdal bey asgari 10 kg bal vardı sarıcalardan ve yagmadan kalan demiş. Şekerli abimizde Edirnede kuraklıkdan bahsetmiş evet bu iki durumdan birincisi açlık (kovandaki stres sınırı olan bal miktarı) neticesi koavn terkine örnekdir. Şekerli abininki de gene açlık. Bu arılar sadece bal yemiyorlar işde. Kalın sağlıcakla..

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2010, 19:29:59 »
Şekerli abininki de gene açlık. Bu arılar sadece bal yemiyorlar işde. Kalın sağlıcakla..

Abi, ben açlığı kastetmedim, dışardan polen ve nektar gelmeyince kolonide üreme durmuştur demek istedim. Koloninin kışlık balının olduğunu var sayıyorum.

laz arıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2010, 20:37:07 »
abiler bende köyümüzde sönen ve sönmek  üzere gördüğüm bir çok kolonide gözlemlediğim durum kolonilerde yetesiye bal olduğunu gördüm fakat arı mevcudu okadar eksilmiş ki bir avuç arı ve ana ile nerede ise sönmek üzere olduğunu  gördüm sahipleri bir iki ay önce bu kolonide 5-6 çıta arı vardı demekteler  edindiğim izlemler ve sorduğum sorulara aldığım cevaplar bal sağımından sonra bal akımı olacak diye koloni kış arılarının oluşabilmesi için besleme yapılmamış kek verilmemiş ve oluruna brakılmış ne zamanki yumurta ..... dayanmış çareler aranmaya başlanmış tabiki sezon itibari ile geç kalınıncada koloni kayıpları kaçınılmaz oldu tabi.
   

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2010, 21:16:19 »
        Değerli dostlar,sonbaharda arı sönmelerinin nedenlerini araştırıp bulamasak,her yıl aynı sorunlarla karşılaşacagız.Kendimizin sönen kovanlarının araştırmasını yapmamız lazım.Bunu da açık yüreklilikle paylaşmamız gerekir.Bu konu ülkemizde gizlenen bir husustur.Her yıl bizler bu camianın fertleri bir miktar koloni bölerek ülkemizde bir sezonda sönenen az 1.000.000. koloninin telafisini gerçekleştirmeye çalışıyoruz,1000.000 koloniyi bölerek.Yaklaşık 500.000. kolonide ogula gitmektedir.Böyle bir pozisyon da bal aldım diyenin inandırıcılığı olamaz.Sönmeyen bir kısım kolonide çeşitli nedenlerden zayıf düşmüşdür.Bu kesimde bal hasadını kaçırmıştır.Geri kalan saglıklı güçlü koloniler balı sezon kötü de olsa alacaktır.Bal verimini düşüren bu 500.000.koloninin koloni yönetimi nedir bilen yok,ırkı nedir bilen yok,karavana atış serbest,hangi donelere göre konuşuyorlar,bloklarında forumlarda,facebook da,yaz Ali ŞEKERLİ abimiz KARNİYOLun bu ülkenin arısı olduğunu bizim bilim adamlarımızın araştırması ile kanıtlandığını kanıtlasın, ondan sonra yazdığın yazıyı sil.Özür yokmu .Yaklaşık 1.000.000. koloniye niye sönmüşdür,araştırma yok,koloni yönetimi hatasımı,ırkların hatasımı araştıran yok,veya başka nedenmi.En önce başlanması gereken nokta sönen kolonilerin Türkiye haritası üzerinde işaretlenerek nerde yoğunlaştığı tespiti yapılır.Biz istatistikçiler bu işlemi epidemiyolojik harita olarak adlandırırız.Koloni sönme si yogun olan yerlerde araştırma yapılır ,arının ırkı,koloni yönetimi,mikroskopik örnekler alınır hep birlikte değerlendirirlir.Bu işler TARIM BAKANLIĞInın görevidir.Ziraat Fakültelerinde tez bile olur.Benim arılıkta 4 koloni söndü.1 tanesi ayının savurduğu yiyemediği kovan diğer ikisi3er çerçevelik ana arı ürettiğim kovan daki arı diğeri son güzün bölme yaptığımız kovan.Doslar aklınıza şu soru gelecektir,bu kadar koloni sönermi diyen olur,Arısını kışlatmaya götüren arıcılar bu kadar bölme arıyı kime satıyorlar,cevap yeterli olmayabilir ben sorayım Ülkemizde koloni sayısı bu kadar bölme ve ogula ragmen niye artmıyor.Cevap burda gizli.Bal verimi niye artmadı.
Saglıcakla kalın dostlar.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2010, 23:55:05 »
Vecdi abi yurt genelinde sönen kovanların geneli kış arısı oluşturamadığından söner. Ülkemizde genelde Kafkas arısı kullanılır. Kafkas arısı aylar öncesinden yavruyu kesti, yavru attığında bu ırk balı buldu mu zaten geri gidiyor.Yavru zamanı bile nazlıdır.  Birçok kişinin yerli dediği arılarda Kafkas’sın ileri derece melezleridir yani Kafkas kadar olmasa onlarda sonbaharda kış arısı üretemiyor. Arı belli ömrü olan bir böcek, bu böcek çalıştığında, doğduktan  40 gün sonrası ölür. Geriden yavru gelmiyorsa nasıl kovan güçlü kalacak. Her geçen gün arılar ölecek. Bu durumdaki şikayetlerden birisi, kovanda bal var arı yok olur.

 Birde güçlü kovanlarda aynı durum oluyor, koloni çok güçlü bal akımına denk gelmişse bloke olur ve yavru atacak yer gene kalmayıp koloni sönüyor.

Konunun başında yağmalandığı halde 10 kilo bal aldık diyen birisi var. Hatta yağmalanan kovan tek değil 10 nar kilo diyor. Benimde köyümde bir kovan yağmalanmış gram bal yoktu, arılar atık polenleri yağma yapmaya başlamışlardı.

Kafkas veya melezleriyle kışa güçlü girmek hikaye, sönen kovanlarda yazımın başında belirttiğim gibi bu ırktır. Bu ırk arıya kış arısı bizim bölgemizde yaptıramazsınız. İç Anadolu da Yozgatlı arkadaşımın 40 kovan arısı var bahara 10 kovan arım kalırsa bayram edeceğim demekte. Kovanlarda her geçen gün arı azalıp yok oluyor, geriden yavru gelmiyor, kışta gelmedi ne olacak. Göz göre göre koloni sönecek.
Sonrada herkes soracak benim kovanım niye söndü diye.

Benim kovanlarım sönerse, açlıktan söner, bakın bu gün iki kovandan filim yayınladım, öyle bir genç nesil var ki, gelinde bu kovanı bir söndürün bakayım.
Çok şükür 3 sendir benim hatamdan kış kaybım olmadı. Depomda bir sürü bal var, zayıf kolonilere ikişer çıta verilecek. Yavrulu çıtalarını da alıp gülçü kovanlara vereceğim. Yoksa zayıf koloniye bloke etmiyorsanız yavru kestiremezsiniz.

Karniyol arısı zayıfsa güçlenmek için tüm imkanlarını kullanır. Bu arıya freni ise arıcı koyacak. Onun için ben karniol acemi arısı değil diyorum. Karniyol arısını herkes yönetemiyor.

Bakın karniyol bize uymaz diyenler niçin diyorlardı, bizim bölgemiz soğuk, hala onlara kar yağmadı ama Almanya’da kovanlar kar altında.
Şimdi kolonilerim niye söndü diyenler, kolonileri nasıl yönettiklerini bir açıklasınlar bakalım. Kovanlarınız ne zaman yavru kesti, yavru kesildiğinden bu tarafa kaç ay oldu. Zaten sönmemesi acayip olmazmıydı???
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #7 : 29 Kasım 2010, 13:37:42 »
Arı ölümleri bizim buralarda var.Çoğu kişi şimdiden sönen kovanlardan ve arı mevcutlarının çok azaldığından bassediyor.

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #8 : 29 Kasım 2010, 15:26:46 »
Bu konuyla alakalı olabileceğini düşünerekten Antalyadan Hayati İNAL bey blog'unda (ARICI 07 ANTALYA) NOSEMA hastalığı ile ilgili açıklamaları var.
Ölümlar hakkında yardımcı olur kanaatindeyim.

hıfzı

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #9 : 29 Kasım 2010, 17:26:55 »
Bütün abi ve arkadaşlara selamlar.Ben yozgatta arıcılık yapıyorum.Her yıl iklim çok iyi gidiyordu bizim buralarda yaz mayısta gelir.Bu ayda yağmu ve rüzgar çok olur arı bakımı kovan temizleme çok zor oluyor artık ne zaman havanın iyi olduğunu görünce arılığa koşarım.Haziran ayı  gelir ve hava biraz ısınır ama arı sıcagı görünce hemen oğula gider ve arkasını kezmez arka arkaya üç dört defa neyse bu sıra arıyı toparlayım derken bal akımı gelir. Gelir gemesinede bal gelince arı yavruyu keser çok az atar ve biz balı keseriz çok azda olsa bal alırız.
İnanın bana yozgatta arı ölümleri çok oluyor sebepleri açlık flan değil muhteşem abim yazmış ballar tamamen  alınıyor diye ama yok öyle bişey yapan varmıdır mutlaka vardır.Bu sene baharda polen çok az geldi arı yavruyu az attı ne yapmam gerekir dedim balı aldım.Üzerine kek koydum yavru yapsın diye ama malesef kolonü gittikçe azaldı
sen al kovanı yağa yatır bala batır yinede sıfır sıfır elde var sıfır derler ya aynen öyle bizimkide.taze ana ile çalışayım dedim onu da yaptım yeni ana çok yumurta atar dedim yine atmadı.yani suçu kendimde aramaz oldum artık bizlere çok iyi yavru atan analar lazım bu yaz dört karniol geldi ikişer çıta ile verdim şu an çok iyi şu mevsimde buralar tamamen bozkır ama karniol polen getiriyor ali abinin dediği yavruya ihtiyaç varsa kendini ona göre hazırlıyor.herkeze kolay gelsin.....

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #10 : 17 Aralık 2011, 12:12:14 »
Aynı uyarı burdada karşıma çıktı. Bu sene anlaşılan kimsenin bölgesinde arı ölümü yaşanmamış:/( aynı uyraı buradada var.
"bu konuya en az 120 gündür yanıt gönderilmemiş.
Yanıt vermek yerine yeni bir konu açmanız önerilir. "
Şu ana kadar duyduğum arı ölümleri; sohbetlerden anladığım kadarıyla sezon sonu arı bölmelerinden kaynaklanıyor. En son aldığım duyumda 200 arıdan 100 ünü kaybeden bir arıcı arkadaşımız bu şekilde sezon sonu arı bölenlerden.  Ancak arıları sıkıştırma hatta sarma tekniğinin uygulanmaması da yeterli besinlerinin olmamasıda bu yaşanan vahametin yegane sebeplerinden.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #11 : 17 Aralık 2011, 12:31:44 »
Muhteşem abi kışa girmeden çok arısı sönenler var. Bunun bir çok nedeni vardır. Başta dediğin gibi son bahar gelmiş arı bölenler var. Ülkemizde kışın bile ana arı satılıyor. Güzelim bahar ayları duruken kış gelmiş ana arı arayanlar çok. Her işin zamanı oldugu gibi koloni bölmeninde , ana arı temin etmeninde zamanı vardır.

Gene arı zayıfta olsa bizim devamlı tavsiyelerini yapıp videolarını  defalarca yayınladıgımız koloni sıkıştırmasını bir çok arıcı bilmiyor. Bu o kadar önemliki. Hadi bu sene bu hataları yaptık seneye akıllanmamız lazım, aynı kişiler ertesi sene gene aynı şeyleri yapıyorlar. Bizlere forum yoluyla olsun başka yollarla olsun sorular soranlar oluyor, tavsiye istiyor şunu yap diyorsun, adam gene bildigini yapıyor. Forumda paylaşım yapanların genelde hepsi faal arıcı ve yaptıklarını paylaşıyorlar, bu arıcı milleti daha ne istiyor bilemiyorum.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Mustafa Turgut

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 5
  • Adil olanı severim.
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #12 : 17 Aralık 2011, 23:19:54 »
Sayın üstadlar 3 koloni arım var. Kasım ayına girerken ormandan aldım oturduğum binamın üstüne getirdim. İlk getirdiğim gün birazda hazırlıksız olduğum için

kovanları betonun üzerine koydum. Akşam getirmiştim. O günden sonra kovanlardaki gözlemlerim sonucunda hemen hemen hergün 60-70 civarında arının öldüğünü gördüm.

Bu ölen arıların çoğuda yavruydu. Bazı arıları incelemek için sıcak odaya aldığımda arıların bir kısmının canlandığını gördüm. Daha sonra arı kovanlarımı sehpaya çıkardım
 
altlarına ve üstlerine strafor koydum. Fakat arı ölümleri ilk zamankine göre bayağı azaldı. Acaba bu yavru arı ölümleri neden kaynaklandı Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar...

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #13 : 18 Aralık 2011, 13:11:53 »
Sayın üstadlar 3 koloni arım var. Kasım ayına girerken ormandan aldım oturduğum binamın üstüne getirdim. İlk getirdiğim gün birazda hazırlıksız olduğum için

kovanları betonun üzerine koydum. Akşam getirmiştim. O günden sonra kovanlardaki gözlemlerim sonucunda hemen hemen hergün 60-70 civarında arının öldüğünü gördüm.

Bu ölen arıların çoğuda yavruydu. Bazı arıları incelemek için sıcak odaya aldığımda arıların bir kısmının canlandığını gördüm. Daha sonra arı kovanlarımı sehpaya çıkardım
 
altlarına ve üstlerine strafor koydum. Fakat arı ölümleri ilk zamankine göre bayağı azaldı. Acaba bu yavru arı ölümleri neden kaynaklandı Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar...

Mustafa Turgut;
İnsanlar nasıl ölüyorsa, eceli gelen arılarda ölmek zorunda.
Askerliğimi ben Ordu vilayetinde yapmıştım. Oradan bir anımı paylaşayım. Çay içtiğimiz bir çayocağı vardı, genelde oraya takılıyordukta diyebilirim. Bir gün birisi geldi çay ocağına biz tanımıyoruz, mekan sahibi dediki İstanbul'a gitmiştin ne oldu çabuk geldin. Cevap çok ilginçti, dediki abi İstanbul'da hergün bir sürü cenaze oluyor, her gün bir sürü sela veriliyor, baktım sıra bana gelecek, oralarda huzursuz oldum geri döndüm.
Ordu'ya geldi yani ölümden kurtuldum sanıyor.

Kovanlarımızda her gün eceliyle bir sürü işçi arı ölür, biz bunları göremeyiz. Ölüm oranlarıda nufusa göre degişir. 3 Çıtalık bir arı kolonisindeki ölümle, 20 çıtalık bir kolonideki arı ölümü aynı olamaz. Nerden olduğunuzu belirtmemişiniz verilecek cevapta ona göre degişebilirdi.

Ölenlerin yavru arılar oldugunu anladıgınızmı? veya yavru oldugunu nerden anladınız diye sorayım. Normal şartlarda eceli gelen arılar parlak ve tüyleri dökülmüş olurlar. Yavrular ise soluk ve mat renklidir. Dediğiniz gibi yavru iseler ve kovan dışına atılmışlarsa onlarda sorun vardır sakat arılardır. Yani biz baktığımızda arının bir şeyi yoktur gibi gözüksede koloniye bırakın biraz sonra işçi arılar onu kapı dışarı ederler. Bunun nedeni doğmadan maruz kaldıgı varroa zaralısının yapmış olduğu tahribattır. Varroa zaten tahribatını kapalı yavru gözlerinde yapar. Pupa döneminde kanı emilen işçi arı dünyaya eksik doğmakta ve sağlıklı arılar tarafından eksigi olan işçiler anında işe yaramnaz raporuyla dışarı atılmaktadır.

Siz kovanları çatıya getirmeseydiniz ölümlerden ve bunlardan haberiniz olmayacaktı. Yazın daha çok ölüm olur fakat bunu hiç birimiz göremeyiz. Gece ölen veya sakat olanlar kapı önüne yanı kovan musluk çıkışına getirilir. Sabahın ilk ışıklarıyla işe giden işçi arı kapı önünden atılması gerekenleri alıp uzaga bırakıp işine başlar. Biz kolonileri ziyaret ettiğimizde temizlik çoktan bitirilmiş hiç bir olusuzluk göremeyiz. Bunları görmek için gece kalkıp bir kovan musluklarını ziyaret ederseniz bir sürü atılacak malzemenin kapı önüne getirildigini göreceksiniz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Mustafa Turgut

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 5
  • Adil olanı severim.
Ynt: Yurt Genelinde Arı Ölümleri
« Yanıtla #14 : 18 Aralık 2011, 22:56:48 »
Ali bey, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben İzmir karabağlarda yaşıyorum. 3 kolonim var şuan. Bu arı hastalığı bizede bulaştı. Sağ olsun dayımın oğlu İzmir tarım il müdürlüğünde çalışır. O aşıladı bu hastalığı. İyimi oldu kötümü oldu onu zaman gösterecek.
Ölen arıların yavru olduklarını cüsselerinin küçük olduğundan anlamıştım. Bilmiyorum yanılıyormuyum acaba. Normalde ormanda bu kadar ölü arıyı yerlerde göremediğimizdendir
zannediyorum. Terasta fayansların üzerinde apaçık görününce bana biraz abartılıymış gibi geldi. Tabi oda acemiliğimizdendir muhakkak.
Şuan izmirde yağmurlar başlıyalıdan buyana arılar polen getirmeye başladı.15 -20 gün öncesine kadar çerçevelerde yavru yoktu fakat geçenlerde yaptığım kontrollerde
günlük yumurta larva ve kapalı yavrulara rastladım.
Arılara fondan şekeri vermiştim halen çerçevelerin üzerinde duruyorlar. Bu konuyla ilgili değerlendirmenizide merakla bekliyorum. Saygılar..