Gönderen Konu: Kaliteli KARNİYOL ana arı nasıl anlaşılır.Nereden satın alınılır?  (Okunma sayısı 45506 defa)

denizakvaryumu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Karniyol ana arıyı;
 önce Mehmet Yüksel sonraları Ali Türk ve Muhteşem Turunç sayesinde netten-forumlardan tanıdım...

Tamam özellikleri vs.iyi ama iş satın almaya bulmaya geldiğinde araki bulasın :)

Bu nedenle bu ana arıyı bulsak bile kaliteli olduğunu nereden anlayacağız?Hesaplı olarak nereden bulunur?

Teşekkürler.
Hakan

Abdulcelil

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ben de arıyorum ,Adıyamanda arı malzemesi satan arkadaş  , on güne  ana arı getirecekmiş ama  kafkas anası . Karniyol bulabilirmisin dedim mümkün değil dedi , karniyol anası var diyorlar ama gerçek karniyol olmuyorlar dedi.

yusuf

  • Ziyaretçi
Karniyol ana arısını kimden duyup,öğrenip,okuyorsan onlarla iletişime geçeceksin.

Ama önce neden karniyol arıyorsun onu belirtmelisin.Şu an kullandığın kendi ırkından ne şikayetin var ?

Karniyolu şu anki arılarına kabul ettirme başarısını gösterirsen ne ala...

Hiç farkı bile olmasa sakinliği arıcıyı cezbediyor.Fakat bu aşırı sakinlik bazen kötüde olabiliyor.En önemli dezavantaj koloniyi yağmaya karşı savunma içgüdüsü fazla yok.

Şu an Türkiyede saf karniyol bulmak mümkün değil.F1 leri var .

Turan15

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Kardeşim elindeki Arı en iyi Arı olduğu düşüncesinden hareket ederek çalışmana devam et derim, yazılıp ve söylenenlere pek ihtimal verme, önce dene sonra arılığına dahil et,
Bu Arı ırkını göklere çıkaranlar herhalde size nereden temin edileceğine dair Zahmet edip adres verirler herhalde, ben birtürlü ulaşamadımda???

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
.En önemli dezavantaj koloniyi yağmaya karşı savunma içgüdüsü fazla yok.

Şu an Türkiyede saf karniyol bulmak mümkün değil.F1 leri var .

Yusuf kardeşim bu arıyla çalışmışın gibi konuşuyorsun benim gözlemlerime göre savunma problemi yok bu arıların sadece arıcı problemleri var ;D geçen sene ben 20 arıyla pes ettim. Yetişemedim sadece hafta sonları giderek bunların hızlarına. Ama bir çok arkadaş bana dediki ne var bizde hafta sonları gidiyoruz 50-100 arı bakıyoruz ::) onların yaptıkları arıcılığı paylaşımlarından gördük her sene 100 arıdan 20 teneke bal ve 70 oğul alıyorlar. ;D bu sene 10 arıyla çalışıyorum. Ancak yetişiyorum geçen senelerde olduğu gibi yaptıklarımı resimli ve filmli paylaşmaya bu senede sağ kalırsak devam eddeceğim :D
Kardeşim elindeki Arı en iyi Arı olduğu düşüncesinden hareket ederek çalışmana devam et derim, yazılıp ve söylenenlere pek ihtimal verme,
ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz derler ya evet yazılana söylenene değil yapılana bakılarak karar verilmeli. Ben şunu yaptım şöyle oldu laflarına değil bunların resimli fılmlı paylaşımlarına bakarsanız yanılma payınız çok düşer. 2007 yılından beri sanal alemi takip ediyorum şimdiye kadar arı uçarken şöyle kaçarken böyle bakım yapılır diyenler şimdilerde kış arılarından ve kışlık besin stoklarından bahseder oldular. Aradaki en önemli fark ne biliyormusunuz bunları önceden bilmiyorduk diyemiyorlar şuradan öğrendik diyemiyorlar..Eskidende paylaşımlarında uygulamalrının filmli görüntüleri yoktu şimdilerde de yok. :D

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
En önemli dezavantaj koloniyi yağmaya karşı savunma içgüdüsü fazla yok.

Yusuf;
Karniol arısının savunma problemi yok. Bu söylemi başkalarından esinlenip yazdığını düşünüyorum.
Benim kestane balında ki kolonilerim ve yapılanlar resimli ve filimli yayınlanmış duruyor.
Trakyada kolonilerimin gücü ortada ve Trakyadan yayınladığım filimlerin var, ayrca yayınlanmamış filimlerim de var.
Trakyadan kolonilerin pürene gidişi gene güçlü oldu, binlerce koloni arasına girdik, başka arılıklarda yağmalanıp sönen kolonileri o dönem haber yaptım fakat benim arım yağmalanmadı ve bizim kolonileri yağmalayacak güçte civarda zaten koloni yoktu.
Kendi arılıgımda bir kaç yağma yaşadım zaten arılık komple karniol arısı.

Şöyle bir örnek vereyim.

Benim bu sene ormanda 50 kovan arım vardı hiç biri yağmalanmadı.
Bitişik arılıkta 100 kolonisi olan Bilal Yıldırım vardı 14 kolonisi yağmalandı.
Ormanda kalan 3 kolonimi almaya gittiğimde, Bilal'le görüştüm bu kış sönen arısı 40 taneydi. 100 koloninin 14 tanesi sonbaharda yağmalandı, 40 taneside kışın söndü, kalanların durumunun iyi olmadıgını söylemişti. Bunlar duyum degil bire bir görüşüp kendisinden aldıgım bilgilerdir.
Ülkemizde felaket arı ölümleri var ve bu ölen arıların ben ırkını burada söylemeyeyim, ama ölenler karniol degil.

Üyelerimizden Yozgatlı Hızfı var, 40 kovan arıyla kışa girdi şu an elinde kalan arı kolonisi 10. Bunların forumda yazılması gerekiyor, ne gariptirki kişiler bana telefonda söyleyip buraya iki satır yazmıyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

  • Ziyaretçi
Tüm arılık karniyol kolonileri ile donatılmışsa yağma riski azalır.Karniyol arısı yağmada yapmaz.Farklı ırklar barındıran arılıklarda karniyoller risk altındadır.Sebebi açık açık belli zaten sakin arılar.Bal hasadı yapılırken umurunda olmayan koloni yağmaya neden karşı çıksın.Bu demek değildir karniyol arısı yüzde yüz yağmalanır sadece bir risk.
Karniyol arısıyla çalışmak nasip olmadı.11 Karniyol f1 in 10 tanesi ilk 3 ayda öldü.Bu ölenlerin 4 tanesi ölen anasından sonra kendi anasını yaptı diğer 6 sı onuda beceremedi 6 koloni dağıldı gitti.Yaşayan f1 yeşil damgalı ilk kışını atlattı koskoca bahar yaz sezonunda kata çıkamadı sadece bir çerçevesini alıp miller metodu ile ana ürtmek için başka koloniye verdim.Yaz ortasında yavru çürüklüğü yaptı ilaç tedavisi ile düzeldi.6/7 çerçeve ile kışa girdi ölmedi şükür ama bugün itibari ile arılığımda olan 40 koloninin 1 çerçevede çalışan 4 arıdan biri o arı.2 ay sonra bal akımı başlar ve malesef o karniyol f1 bu senede boş geçecek gibi.
Karniyolu kötülemekmidir kastım.Ben gene savunuyorum karniyolu.Etrafımdaki diğer arıcılar över dururum gel görki sen kullandında ne oldu sorularına kendi hatam diyorum sadece.Bu yıl kısmetse gene kullanacam.Diğer kolonilerimle kıyaslayıp aşırı bir fark göremezsem bir daha denemem olur biter bizim buralarda olmuyormuş derim.
Buraya yazmamın sebebi karniyol arısını olağanüstü bir ırk zannedip hayallerini karniyol arısı üzerine kuran yeni acemi arıcıları uyarmak.80 binlik kolonileri hayal edip yaz ortasında yavru çürüten bir arıyla karşılaşınca üzülmesinler.Tüm olumsuzluklara hazır olsunlar.İşlerini kış tutsunlarda yaz çıkarsa bahtlarına....


Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Yusuf kardeşim aslında güzel yazmışın. Haklısın. Hakikaten karniol arısı sihirli bir arı, koy bahçeye kendi kendine 80 000  nufusuna gelsin, arıcılık bilgisi gerektirmez diye anlaşılıyorsa durum vahim. Böyle  bir durumda bir çok acemi arıcı hüsrana uğrayacak demektir. Hani derler ya kişi karşısındakini kendi gibi zannedermiş diye işte bu nedenle ben kendi adıma yaptıklarımı harfi harfine paylaşıyor olsamda beni izleyen kişiler kendisini benimle aynı bilgi ve tecrübe düzeyinde zannedince bahsettiğin durum oluşabilir. Aslında Ali Türk bu konuda karniol acemi arısı değil diye uyarmışdı. Bu bıraz şaka gibi alınsada aslında ciddi söylenmiş bir sözdü. Aslında önemli olan şuki kim arıcı kim acemi arıcı uygulamalarına bakılıp karar verilebilir. Fakat bizim öyle arkadaşlarımız varki sayfalarca yazı yazarak haber yaptığını sanırlar veya bilgi paylaştığını sanırlar sonuçdada onları arıcı sanan arıcılığa yeni başlayan arkadaşlarımızda alacakları yanlış bilgilerle duvara toslayabilirler. Peki bu konudaki çözüm ne dersek kişiler bilgi alacakları kaynakları iyi analiz etmeliler. Görsellikle desteklenmeyen paylaşımların doğruluğundan şüphe etmeliler. Hatta giddip bu arkadaşların hakikaten arısı varmı, uygulamaları resimlerde görüldüğü gibimi bakmalılar. Diyeceksin yok o kadarda değil diye ama inanki bu böyle olmalı. Ben sanal alemde öyle arıcılar gördüm bırak arıyı sivri sinek besleyecek halleri yok.Kovandan adam çıta çekerken kovan sehpadan havalanıyor:)

ŞÜKRÜ KOCA

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
Konu başlığı karniyol anaarısı nereden alınır? ama konu dönmüş dolaşmış karniyol arısı neden alınıra. Ben herkesin görüşüne saygı duyarım. Kimseye sen yanlış düşünüyorsun diyemem demeyeceğim de. Yalnız kendi hobi arıcılığımdan bahsederek bir yere gelmek istiyorum. 2005 yılından bu tarafa arılarla bir şekilde haşir neşir oluyorum. Bir kovan arıyla başladım şuan 9 koloni arıyla devam ediyorum. Adı üzerinde hobiciyim kendi ürettiğim balı yemek için arı ile uğraşıyorum. Ama bu işi yapıyorsak iyisini yapalım diyerek internet üzerinden hep araştırdım. İnternetten öğrendiğim ilk bilgilerden birisi kafkas arısının süper olduğuydu. Bu kafkas süperse ben iki kovan arım da olsa onu almalıydım. 2007 yılında bir arkadaşla birer tane kafkas anaarı aldık. Çevremdeki arıcılar bu arı buraya uyum sağlamıyor diyorlardı ama ben yine onları dinlemedim. Zaten anaarıyı aldığım firma Alanya'da kışlıyor Konya Karaman civarı galiba anaarıları üretiyordu. Konya Karaman'a uyum sağlayan Isparta'da neden olmasındı ki. Anaarılar geldi. Anaarıları kabul ettirdik. Oh ne güzel dedim. Benim anaarıyı kestiler. Neyse diğer arkadaştaki duruyordu. Önemli değildi. O anaarı kıştan sağlam çıktı. 2008 yılında biz teşvik şurubu veriyoruz. Kovanlar iyi gelişiyor ama nedense bizim kafkas anaarı 3 çıtada. Üç çıta sürekli yavru. Ama nedense dördüncü çıtaya bir türlü geçmiyor. Mayıs ayının ortalarına kadar arı gelişecek diye bakıyoruz ama bir türlü olmuyor. Baktım bu anaarı gelişmeyecek. (Benim blogta ismi geçen Mehmet Duysak Abinin di bu arı.) Kovandan aldım ana arıyı yere attım. Mehmet Abi'ye de ben öldürmeyeyim sen bas dedim. Üzerine bastı öldürdü kafkas anaarıyı. Başka kovandan çıta vererek yeni anaarı ürettik de arı öyle gelişti.
2009 yılında ismi bizde gizli olan ama arıcılık adına kendisinden yani blogundan arıcılığı öğrendiğim bir abi karniyol arısından bahsediyordu. Hadi ismi bizde gizli dedim ama isminin ilk harfini söyleyeyim Ali Türk Abinin.
2009 yılında kendinden iki karniyol anaarı aldım. Birisini kabul ettiremedim. Ama birisini kabul ettirmiştim. Temmuz ayında almama rağmen o yıl bu anaarıdan 6 tane anaarı ürettim. 2010 yılında F2'lere Ispartada kendim baktım. Aldığım f1 Burdur'da kendi köyümde. Geçen yıl F2 lerden çok iyi bal aldım. F1 anaarı köydeki bahçedeydi yıl boyunca ben köye gittiğimde bir kat veriyordum. Baktım doldurduysa bir kat daha Kuluçkalık üzerinde iki kat ile eylül sonuna kadar bu arı evin bahçesinde kaldı. Temmuz ayından itibaren balını yedi annem babam. Bu kovandan 2010 yılında 30 kg'dan daha fazla bal aldık. Kardeşlerimin ihtiyacını bu kovan olduğu gibi karşıladı.
Ben bu yıl tekrar bu F1 anaarıdan anaarı üretebilmek için yeni görev yerime getirdim. Başarılı olursam anaarı ihtiyacımı buradan karşılayacağım.
Şimdi bana göre bir numaralı arı karniyol. Eğer fırsatını bulsam Ali Abi'den tekrar anaarı almak isterim ama o da bu yıl söz vermiyor.
Eğer karniyol anaarı alınacaksa gönlünü edebilseniz yer belli
Selametle kalın

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
Bu konuda bende bir şeyler söylemek istiyorum.

Arıcılık yapmadan önce nereden denk gelirse bal satın alırdık.

Arıcılık yapmaya başlayınca gördüm ki her önüne gelenden bal alınmazmış. Alınmamalıymış...

İki kovanla başladım. Kafkas olduğu söyelenen bir ana arı aldım böldüğüm kovana verdim. Arı tarafından saldırıya uğramak neymiş onda gördüm. Baldan arıdan arıcılıktan nefret ettirdi. Daha sonra f1 italyan olduğu iddaa edilen bir arı getirttim. Hırçınlıkta kafakası arattı ve en kötüsü hiç balını alamadım. Gram bal yapmadı.

Karniyol arısına gelince malum...

Görüntüler ortada resimler ortada. Ben acemi bir arıcıyım ancak bu güne kadar verdiğim 3 ana arıyıda kabul ettirdim kestirmedim. Özelliklede karniyolda bu sorunu çok yaşayanlar olduğu halde. Formda Ali abi güzelce anlatmış eğer uygulanırsa bu yöntemler ana arı kesilmesi bencede imkansız gibidir.

İnsanlarda ticari kaygı olduğu müddetçe ve yanlışlarında inat ettikleri müddetçe doğruyu bulamazlar.
Karniyol arı benim nezdimde de bir numara ben bu arıyı gördüm çalışmasını gördüm uyumunu gördüm. Herşeden önemlisi arı sakin o kadar acemiyce baktığım hırpaladığım halde hatta körüksüz baktığım halde tek bir kere dahi saldırmadı. Herkes istediği arıyla çalışmakta serbest....

Konuyu toplayayım.
Karniyol nasıl anlaşılır?  Bu arı zaten farkını, size fark ettirir....
Karniyol nerden alınır? Soyu sopu belli olan damızlık analarının kimliğinin bulunduğu ve bunları göstere bilen, ticari kaygıdan uzak, herşeyi olduğu gibi açık yüreklilikle paylaşan, bildiklerini kendine saklamayan "ya ben bu işi kimseye öğretmeyeyim söylemeyeyim bana ram olsunlar" demeyen. Aynen bal da olduğu gibi güvendiğiniz, güvenebileceğiniz kişilerden alınır. O kişi de zaten belli...

selam ve dua ile....
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
SLM...

Yine aynı mevzuya geldik anlaşılan.Hadi benim de bir iki kelime katkım olsun.  :)

Yazılarımızı imaya gerek kalmadan yazmalıyız.

Karniyol arısı ile çalışan birisi olarak ,onunla çalışmanın keyfini her daim savundum.Bal rekoltesini ise hava şartlarından dolayı henüz test etme imkanına sahip olmadım.Fakat bu konu bu kadar zor olmasa gerek.

Arısının ırkını değiştirmek isteyen cesaretli ve gözü kara arkadaşlar benim gibi tamamını birden değiştirirler,yok ben biraz tedbirliyim diyenlerde alırlar iki veya üç kovanında test ederler,ona göre kararını verirler.Nasıl çok basit değil mi :)))

Haa bir de Karniyol anayı nerden temin ederiz.

Çok zor değil mi :)

F-1 Karniyol ana arı isteyenler Ali Türk'e sıraya girecekler.Aha da adresi verdim.

Hımmmm.....

Demekki zor değilmiş.

SLM ve Muhabbetle..
:)

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
                   Arkadaşlar,F1 karniyol ana arı ihtiyacını Ali TÜRK kardeşimizden gelen hediye analar ve transfer larvalardan karşıladım.Birkaç tanede f2 var.Adresi belli.Kendisinden Allah razı olsun.Sevablarınızı kimseye vermiyorsan,hatalarını kimseye maletmemek lazım.Ben memnunum.
                   Yaşadıklarım bana şunu gösteriyor.Yakında bir çok yerde KARNİYOL ana arı üreticisi ile karşılaşacağız.Saglıcakla kalın.
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2011, 00:47:23 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Karniol anaarı konusunda bir açıklama yapmam gerekiyor.

Ben anaarı üreticisi değilim.
Kendim kullanmak için üretim yapıyorum.
Fazla üretilen anaarıları başkalarına hediye ediyorum.
Siz bir kovan arıyı 200-300 liraya satın hiç kimse size ne yapıyorsun demez.

Bende bu sene karniol arısını çıtayla satmayı planlıyorum.

Memleketimizde bazı balların kilosu 500 liraya bile alıcı bulur, gene kimse yav bu balı satıyorsun hani fişin, fatura kestin mi? diyen gene yok.

Bir adet anaarı satarsanız hakkınızda soruşturma açılabiliyor.

Olaylara herkes kendi penceresinden bakıyor, bana yazdığım yazının son penceresinden bakmak kaldı.

Bu arada bu yazdıklarım konu için değil konuyla ilgili yazım daha sonra yayınlanacak. Ali Türk.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
SLM...

Arı Bakanına yakışır bir medya açıklaması olmuş:)

eeeee Sayın Bakanım ;

Bu yıl bende hediye listesinde varmıyım acaba:)

SLM ve Muhabbetle...
:)

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ben Trabzon Akçaabat'ta ve yaz için de Gümüşhane'de arıcılık yapıyorum. Nerdeyse her çeşit ırkı kullandım. Kafkasın durumu belli; bekle ki mevcut yapacak. İnsanın sabrını çatlatıyor. 2010 haziranında Arı Bakanı kardeşimiz sağolsun iki tanede bana hediye etti.Arıarımın hepsini gümüşhaneye götürürken, gelecek anaları vermek üzere sabrımı taşıran 5-6 çerçevelik bir kafkas melezi arımı akçaabat ta bıraktım. Anasını öldürmek üzere açtım ki kendisi öldürmüş ve ana memeleri yapmaya başlamış bile. Memeleri temizleyip ikiye bölerek (aynı kovanda) anaları verdim. İkiside tuttu ve şu anda şükürler olsun yaşıyorlar. Tabiiki haziran 20 lerde larva transfer yöntemi ile yirmi tanede f2 lerini ürettim. Bal verimlerini bu yaz göreceğim. Ama sakinliği, kışlaması, ve gelişmesi hakkında notum çok iyi diyebilirim. Bu sezon daha safa yakın f1 lerden tabiiki hisseme düşeni istiyorum. Artık kardeş olduk... Herkese sağlıklı, bereketli, huzurlu, hayırlı sezon diliyorum. Allah'a emanet olun.
hayreddin bayraktar