Arıcılık ve Koloni yönetimi > Arıcılıkta köpük kovan ve kışlatma...

Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...

(1/4) > >>

Arı Bakanı:
Arıcılıkta izolasyon ve sonuçları diyerek konuya gireyim.

Köpük kovan olsun ruşet olsun bir sürü tavsiye ve görüş bildiren oldu, hiç oralı olmadım :)

Hatta geçen yıl, Erkan Kaya abi bir dene diye bir tane köpük ruşet kovan hediye etmişti.

Erkanın demesine göre köpük ruşete bir çıta arı koy, sıkıştırmaya bile gerek yok, Marmara bölgesinde kışı çıkartır demişti, tabi bir çıta arı kışlattım ama bunu köpükte denemeye değmez deyip gene boş verdim...

Bu yıl Muhteşem abi bir kaç köpük ruşet kovan aldı. Arılığına götürdü bazı zayıf kolonileri deneme amaçlı köpük ruşetlere aktardı.

Aradan geçen süre ben pek oralı olmuyorum ama demesine göre abi yandaki ağaç ruşet salkımda köpükler çalışıyor ve yavru durumu oldukça arttı dedi. Bende merak sarmaya başladım tabiki.
Fuarda köpük kovan ile ilgili stantları bizim ekipten arkadaşlar didik didik inceledi.

Bu hafta sonu, Erkan İstanbul'da Yusuf Şimşak'a arı verdi, bende aktarmaya gittim, tabiki Muhteşem abimle birlikte.
Kovanlar ahşap olmasına rağmen içeriden straforla izole edilmiş. Yani ahşap kovanın içine 2 cm kalınlığında strafor konulmuş ve arı iki straforun arasında.

5-6 Çıta bir koloniyi aktarıyorum aşağıda videosu gelecek, en dış kapak çıtası dediğimiz son çıtalar yavrulu idi. Yani kapak çıtaları strafora yapışık olanlar yavrulu, acayip oldum....

Sonra bazı geçmiş fotoları da birleştirince, benim jeton düştü diyebilirim.
Geçtiğimiz yıl Mersin Aydıncıkta 200 çıta arı almıştık.
Aynı arılıkta başka arıcılarda vardı, bizde arı satalım diyorlardı, arılarınız kaç çıta dediğimde 6-7-8 çıtayı geçmez demişlerdi.
Arı aldığım kişinin arıları 10 çıta üzeriydi, 10-11-12-13 çıta filan ve bu arıya çok iyi bakar diyorlardı. Gene jeton düşmedi tabi...
Dedimya fotoları birleştirince diye aslında bakıyoruz ama görmüyoruz. Diğer arıcıların arıları ahşat kovanda idi, arı aldığım arıcının arıları strofor kovanda idiler :(

Bu çok önemli bir konu, Avrupa da yıllarca kullanılan köpük kovanları yeniden keşfettik, kendime nasıl kızıyorum bilemezsiniz....

Hiç kimseye köpük kovan alın demiyorum, yaşadıklarım ve gördüklerimizde test edebilirsiniz. Önümüz nasılsa yaz, son baharda ahşap kovanlarınızın iki yanına strafor koyun bazıları da eskisi gibi kışlasın fark var mı? sizde bir test edin.

Düzceden gelen arıların yavru durumlarını bir görün bu mevsime göre durum nasıl kararı siz verin...

Gelelim hafta sonu koloni aktarım işlerine.

Arılar cuma akşamı yoldan gelmişler, cumartesi gün köydeler di, ertesi gün kovanları aktarmamız gerekiyordu.

Hava istediğimiz gibi değildi, işe maskesiz giriştik ama sonra maske giyinmek zorunda kaldık.

Son iki kovanı Yusuf beye bıraktık, dedi ki maskesiz aktaracağım, erkekler öyle yaparmış....


YUSUF ŞİMŞAK:
SLM...

Efem ; iki yıldır kovanda yalıtım diyorum da başka birşey demiyorum.Özellikle 2013 kıştan terasta kıştan çıkardığım ve yazında bal sağımı yaptığım iki koloniyi hatırlayacak olursak.

Bir avuç arı , üç çıtalık bir ahşap ruşette , elyaf yorgan ile sarmış ve bu halde kıştan çıkarmıştım.

Yalıtımın öneminin farkına varmış ama bunu ne ile yaparım konusu bir sezon boyu zihnimi meşgul etmekten öteye gidemedi.

Bu arada Engin bey ve Erkan ile kovan modelleri üzerine sohbeti koyulaştırınca olay strafor kovana kadar geldi.

Tabii burada Erkana da sitem etmez isem eksik kalmış olur.Strafor plakalar ile pekala ahşap kovan içerisinde nisbetende olsa yalıtımın kalitesini artırabilirdik.Bu konuyu forumda veya bloglarında paylaşmış olsalardı çok daha iyi olacaktı.

Ege ve Akdeniz bölgesini bilmem ama benşm gibi dalgalı mevsimsel sıcaklıklar geçişi yaşayan bir bölge için artık tek kovan tipi vardır o da strafor kovan.

İnşallah en yakın zamanda arıcılarımız strafor kovana geçerek , bahar balı bile alacak seviyeye geleceklerdir.

SLM ve Muhabbetle...

kenan ileri:
Ali abi ve yusuf abi ben kırıkkale'de 2011 de yaptığım strafor kovanları 3 yıldır kullanıyorum 1 çıta arı dahi kışı çıkartıyor 2012 bu arılar altları açık olduğu halde kışın - 20 C leri gördüler ölmediler . 3 yıldır kışın arı söndürmedim . sadece bu yıl yine açlıktan yada nüfus azlığından değil nosemadan kışın 5 arım söndü o kadar. biz arıyı insan gibi zannediyoruz . arı ortam ısıtması değil kendini ve salkımını ısıtıyor. kovanın havadar olması yani altı telli olması üstününde arı hava akımında kalmayacak şekilde kapalı olması arıya kapalı kovanlara göre büyük imkan sağlıyor. ama piyasada hazır satılan strafor kovanları çok pahalıya satıyorlar . ayrıca piyasada 32 dansiteden yüksek köpük satılmıyor . 32 dansiteyi arı kemirip deliyor. darbelere dayanıksız vede ballı çıtaları taşımaya imkan vermiyor .kovanın ömrü 3 yılla sınırlı .  bizim istediğimiz kovan tabanında açık olması ama bu onlarda görünmüyor . hayırlısı izalasyon , havadarlık , yiyecek , hastalık , parazit kontürolü , yüksek nüfus,genç ana bunlar kovanda tam sağlanırsa arı niye kışın sönsün . bu günlerde bizim burda duyuyorum adamın 60 kovanı var hepsini söndürmüş , buna benzer pe çok misal var . Bunlar nasıl arıcı anlamıyorum. adama oksalik asit veriyorum , diyorum arı salkımdayken şu şekilde sık adam kışın arımı açılır diyor almıyor. sonuç hüsran tabiki . sonra 30 kovandan 75 kilo bal alıyor yazık emeklerine bu insanların 


(İletilerde marka, firma vermeyin, yazılara müdahale etmek zorunda kalmayalım...
markaları eleştirsen, markayla papaz olursun, övsen reklamını yaparsın...Her konuda ortaya yazı yazılmalı.Ali Türk)

YUSUF ŞİMŞAK:
SLM...

Kenan Bey.

Strafor kovan konusu ülkemizde henüz emekleme aşamasında.Bu demek değil ki eskiden beri kullananlar olmasın.Kalitelerini bilmiyorum ama Temel misali benim bir kaç aydır strafor kovan mevzusundan haberim var.

Bakanında yazdığı gibi , marka yazmaya gerek yok.Fakat Türkiye deki üreticilerimiz henüz istenilen seviye de değil.Üzerinde çalıştığımız bir yabancı marka strafor kovan modeli var.

Dansite meselesinde haklısın.Anladığım kadarıyla sen kovanını piyasadan temin ettiğin strafor plakalardan yaptın.Bunlarında en yüksek dansitesi 32.Ve yeterli değil.

Şuan yerli strafor kovan üretici firmalarımız bile 65 dansiteye ulaşmış durumda.Bu bile yeterlidir.Fakat bir de ayrıntı var.Strafor kovanlar mutlaka boyanmalı.Aksi halde içeriye sızacak olan ışık hüzmelerine doğru arı reaksiyon gösterecektir.

SLM ve Muhabbetle...

mehmet ay:
strafor ana arı çiftleştirme kutularında yedek analarımız kışlaya biliyor fakat adana gibi ılıman bölgelerde peteklerde güvelenme oluyor alt havalandırma ılman bölgelerde biraz büyük olması gerekiyor elimizde yedek ana arı olunca kış dönemindeki ana kayıplarında çok işe yarıyor ben bu yıl üç kovanım ana kesti verdim yedekteki anayı... 2 ana arım daha var yedekte onlarıda bömede kullanacagım bu yıl fazla yedek ana ile kışa girip şubat yada mart başında koloni bölebilirim...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git