Gönderen Konu: Arıcılıkta ırk tanımları  (Okunma sayısı 7927 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Arıcılıkta ırk tanımları
« : 05 Nisan 2011, 11:24:10 »

Ekotip arı dendiğinde bu bir bölgenin saf arısı demektir. Yıllarca buraya ne arı girmiş nede başka bölgelerden anaarı getirilmemiş olmalı. Ülkemize aklına esen ekotip der. Bizde bunlara sorarız ekotip ne demektir diye, gene birileri kafasına göre tanım yapmakta. Öcelile ekotip arının bir bölgenin saf arısı oldugu bilinmeli.



Eger ekotip bir arımız varsa bunun anaçlarından anaarı üretip, bir çok ırkın bulundugu bir ortamda çiftleşirse, buna ekotip melezi denilir, saf anaçların ilk melezlerine verilen isim ise F1 oluyor.


Saf karniol arı. Saf arı ırklarını şu şekilde düşünmeliyiz, %50 ana tarafı, %50 baba tarafı ve aynı ırk. Saf arılar ya suni tohumlama yolu ile üretilir yada izole bölgelerde üretilirler. İzole bölgelerde saf üretimi yapılacak işse sadece üretilecek ırkın dişi ve erkekleri bulunur. Bu bölgenin diger adı ise kontrollü bölgedir, sizin kontrolünüz dışında buraya arı giriş ve çıkışı olamaz.

Karniol F1 denildiğinde saf bir anaçtan üretilen, bir çok ırkın oldugu kontrölsüz bir bölgede çiftleşen anaarıya deniliyor.



Anadolu arısı.
Birçok kişi bu arıdan bahseder. Bahsedilen arıya isim koyabilmek için bunların saf anaçları olmalı, anacı olmayan arılara nasıl isim koyuyorsunuz.
Ben bir yazımda belirtmiştim, Anadolu arısı arayanlar, yurdumuzdan yüzlerce koloni götürüp buckfast arısı üretimi yapan papaza müracat edip oralardan saf anadolu arısı bulunabilir. Ülkemizde son 50 yıl içerisindeki gezginci arıcılık tüm ırkları yok etti.


Saf anadolu arınız varsa bu resimdeki tabloya göre, anadoluf1 üretebilirsiniz.

Bu resimleri daha önceki paylaşımlarda kullandım. Blogerler yasaklanınca resimler görünmez oldu. Resimleri kendi sunucumdan degişmem gerekiyor. Bu resimleri kendi sunucuma yükleyip buraya aldım.
Bir şeyler anlattıgımızda bir çok kişi işin temelini bilmediği için ne söylenirse yeniyor. Bu şablonları ben yayınladıktan sonra bir çok kişi sesini kesmek zorunda kaldı. Bir çok kişi Anadolu türküsü söylüyordu ve türkü hazın bir şekilde sona erdi.

« Son Düzenleme: 05 Nisan 2011, 11:26:11 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

trakyalı senol

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
    • trakyalı
Ynt: Arıcılıkta ırk tanımları
« Yanıtla #1 : 27 Ekim 2012, 11:08:53 »
Abi çok güzel anlatmışsın konu eski ama çok kişinin safların nasıl olduğunu bilmediği için hatırlatmak istedim ülkemizde çok ana üreticisi var ama ellerindeki damızlıklar nekadar saf ?
Sakin diye alınıyor arılığa sokmuyor.
Kendi ananızı üretin deniliyor iyilerini bulun onlardan üretin deniliyor yıllarca kafkas arısı türkiyenin her yerine pompalandığı bir ülkede nasıl arılıkta ırk tespiti yapılır hep soru işareti duyuyorum adamlar anlatıyor  herkes başka ana üreticisinden ana alıyor arılıkları genelde yakın sayılır şimdi bu arıcılar ana üretsinler bakalım analar nasıl hangi ırk çıkar isim konulabilirmi şu ırk diyebilirmi bence arıcı çalıştığı ırkı bilmeli bölgesinde verim alamadımı değiştirmeli hangi ırk bölgesinde verimli ise onunla çalışmalı dağlarda ormanlarda arı arama bulma ile olmaz.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arıcılıkta ırk tanımları
« Yanıtla #2 : 31 Aralık 2013, 11:37:13 »
Şenol;
Arı ırkları tanımlanır iken bunların saflarından yola çıkılır. Atıyorum Kafkas F1 demek  için, damızlık arının saf Kafkas olması gerekiyor. En basit kullanma melezi, saf hat ırklardan üretilen ilk melezlerdir. Konu gayet basit olmasına rağmen arıcıların çoğu bunu çözemiyor. Bunu biraz daha açmam gerekirse, örnek elimizde saf kafkas arısı var, bu arı, ilk melezi kadar verimli olmaz. Saf kafkastan üretilen ana arı F1 olabilmek için farklı ırk erkekleri ile çiftleşir ve saf hattından daha verimli olurlar. Bunun için arıcılıkta f1 kullanımı önemlii bir kuraldır. F1 denilen arıyı, bir çok arıcı saf ırk zannetmemektedir. Saf ırklar ise ya izole bölgede üretilir. İzole bölge yok ise devreye suni tohumlama girer. Suni tohumlama hem arı ırklarını korur, hemde arı ıslahı yapılacak ise ıslahı hızlandırır.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk