Gönderen Konu: İnvert şurupta tortulaşma  (Okunma sayısı 19381 defa)

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
İnvert şurupta tortulaşma
« : 13 Nisan 2011, 20:16:22 »
3,5 kg şeker,4,5 litre su 1,5 çay kaşığı tartarik asit ölçülerinde, kaynayınca asit katıp, kısık ateşte 20 dak karıştırıp soğumaya bıraktığım invert şurupta kazanın dibine çöken tortulaşma oluştu.
   Sebebi hakkında, arı bakanı veya Mehmet Yüksel Bey'den görüş istiyorum. Ayrıca bunun arılara zararı olurmu? Şimdiden teşekkürler...
hayreddin bayraktar

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #1 : 14 Nisan 2011, 11:00:49 »
3,5 kg şeker,4,5 litre su 1,5 çay kaşığı tartarik asit ölçülerinde, kaynayınca asit katıp, kısık ateşte 20 dak karıştırıp soğumaya bıraktığım invert şurupta kazanın dibine çöken tortulaşma oluştu.
   Sebebi hakkında, arı bakanı veya Mehmet Yüksel Bey'den görüş istiyorum. Ayrıca bunun arılara zararı olurmu? Şimdiden teşekkürler...

Hayrettin hoca;
İnvert şurup yapıldıgında dibinde tortu filan olmaz.
Şurup tamamen cam gibi parlaktır neresine bakarsanız bakın.
Ben defalarca evimde kendim invert şurup yaptım hiç birisinde tortu oluşmadı, kullanmış olduğum şeker ise sofralık şekerdi.
Siz nasıl şeker kullandınız.
Şimdi şurubu ben yapmıyorum hacı abi yapıyor oda aynen yukardaki anlattıgım gibidir.

Bir başka konu ise siz nasıl hesap yapıyorsunuz anlayamıyorum.
Defalarca bunu yazmamıza rağmen hala hata yapılıyor.
Köylü ve okuma yazma bilmeyenlere derdimizi nasıl anlatalım.
1 kilo şekere 1 litre su karıştırdıgımızda 1,6 litre elde ederiz. Yani birbuçuk litreden fazla.
3,5 kilo şekere 4,5 litre su karıştırıldığında ortaya 6,6 litre gibi bir miktar çıkar yani altıbuçuk litre bir şurup olur.
Biz defalarca yazdık, dedikki invert şurup yapılacaksa her 3 litre şurup için bir tepeleme dolu tartar kreması katıyoruz.
Sizin yapmış oldugunuz şuruba iki çay kaşığından fazla tartar kreması gerekiyor, en azından iki çay kaşıgı atılmalı.
Bu işlerden anlamayan yapmasın, bu kadar basit tarifi olan şeylerde hata yaparsak bizim sonumuz ne olacak bilemiyorum. ???
Mehmet Yüksel veya ben kimyageriz ve arıya zararlı olup olmadığını hemen anlarız zaten. Arılarına bozuk malzeme verirken kimseye danışmayanlar, bizim bilemeyecegimiz konularda sorular sorabiliyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #2 : 14 Nisan 2011, 11:37:02 »
SLM...

Hayrettin Bey.

İnvert yapımını becersenizde,beceremesenizde şurupun dipinde tortu oluşma sebepi değildir.Bunun tek sebepi vardır oda kullandığınız suda kireç vardır.Ayrıca invert tarifine göre yapmaya çalışın ,aksi halde yarar sağlayayım derken,arılarınıza zarar vermiş olursunuz.

SLM ve Muhabbetle...
:)

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #3 : 14 Nisan 2011, 11:53:49 »
Benim yaptıklarımda da az da olsa beyaz tortular oluştu. Bence de Yusuf Beyin dediği gibi,  bunun sebebi sudaki kireçtir diye düşünüyorum. Ayrıca şeker markasıda önemli.

Arılara neler veriyorlar neler...

Az bi tortunun zararı olacağını zannetmiyorum.

Saygılarımla...
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #4 : 14 Nisan 2011, 16:40:25 »
Ali bey;
"Tarifte derki 4,5 litre suya 3,5 kilo şeker katılıp kaynadıktan sonrası ise birbuçuk çay kaşıgı tartar kreması katıldıktan sonra yine 20 dakika kısık ateşte kaynatılmasıyla yapılıyor.Bu orjinal tariftir.Burada bir tecüme hatası oldugunu sanıyorum ısı konusunda.Bu orjinal ölçülerde bu işi yaptığınızda kesinlikle 102 dereceyi geçemeyeceksiniz hatta 102 dereceye ulaşmak imkansız.Tarifte 117 dereceyi geçmeyin diye bir ibare var onun için bu açıklamayı yapıyorum aşagıda filimdede görülecek bu durum."   sizin bloğunuz da yazan kırmızı yazılı tarifin kopyala yapıştırı...5.2.2009 tarihli paylaşımınız. Ben bu gibi durumlarda baskı hatası diyorum.

Yusuf Şimşak bey in kireç açıklaması mantıklı geldi. teşekkürler...
hayreddin bayraktar

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #5 : 14 Nisan 2011, 19:54:03 »
Hayrettin hoca;
Bizi devamlı takip edenler o tariften daha sonra vazgeçildiğini bilir.
İlk defa biz o tarifi yaparken korka korka invert şurubu yapıp denedik. İlk zamanlardaki anlaşılmayan hususlardan birisi, 3 litreye 1 veya bir buçuk kaşık ölçüyü oturtamadık. Kaşığı tam doldurmadan bir buçuk kaşık kullanıldı.
Sonrasında zaten hiç kimse orijinal ölçüye uymadı, tüm tariflerde 3 litre baz alınıp, tepeleme bir kaşık krem tartar kullanıldı. Çünkü su azalıp şeker artırıldı, krem tartarın görevi ise şekeri parçalamak. Kış günü ben arı besledim, orijinal ölçüyle yapılmış şurup kovanı su içinde bırakıyordu.
İlk etapta orijinal ölçüde bir kaç deneme yaptık. Sonrasında bir şekere iki su katıldı, yani bir kilo şekere bir litre suda karar kıldık ve ölçü 3 litreye bir tepeleme krem tartar katıldı.
Şu an bizim kendi tanıdıklarımız bu ölçüyü kullanıyor. Hatta yuvarlak hesapları yaptığım yazılarım var nerde bulamadım. Herkes anlasın diye 30 litre şurup yapılacaksa, 10 çay kaşığı krem tartar kullanılmalı diye yazdım, bir sürüye telefonda bile tarifler verdik, kimse blokta böyle diyorsun, tarif farklı demedi.
Anlatımlarda hep aynısını yazdım, orijinal tarif kopyala yapıştır olduğundan hep aynı kaldı.
Bizi sürekli takip edenler bundan haberdar.
Siz daha eskilere giderseniz, oksalik asit tariflerimizde şu anki kullandığımıza uymuyor.
Bir kilo şekere, bir litre su, 75 hatta 100 gr oksalik asit katıp birde arıları banyo yaptırıyorduk.
Şimdiki ölçü, bir litre suya 200 gr, şeker, 30 gr oksalik olması lazım. Birde bunu bile fazla kullanamıyorsun.
Daha eski paylaşımlara gidersen kırmızı keklerimi de bulabilirsin.


Yazıyı bitirip yayınladım bir yerlerde olması lazımdı derken, bloga gitmenize gerek yokmuş bakın gene aynı durum var ve kişi beni oradada uyaramıyor. Sşizin söylediklerinizi söylemiş bende aynen 3 litreye 1 çay kaşığı hesabı yapmışım. Hemen alttaki linki tıklayıp Enver beye yapmış oldugum tarifi göreceksiniz, yazıyı bir sene öncesi yazmışım.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.msg731#msg731

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #6 : 14 Nisan 2011, 20:44:39 »
Ali Bey ;
İlginize teşekkür ediyorum. Ben de sofra şekeri kullanıyorum başka asıl şeker var ki? Birde kaynak suyunu deneyeceğim. Tabii ki 1/1 oranlı 3 litre şuruba 1 çay kaşığı tartarik asit ölçüsüyle... Sağlıcakla kalın.
hayreddin bayraktar

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #7 : 15 Nisan 2011, 09:21:25 »
Hayrettin hoca;

Bende size teşekür diyorum.
Şeker konusu çok karışık.
Şekerler genelde şeker işleyen fabrikalardan alınır. Hurda şeker vardır, yere dökülüp tekrar toplanmış. Bu şeker temizdir, insan belki evinde kullanamaz ama dışardan bakıldıgında kir pas yok.

Birde bu şekerin süprüntü denileni varki iğrenirsiniz. İçinde ne ararsanız vardır. Bu şekerde ayriyeten sanayi yağlarıda bulunmakta, şurup yapıldıgında üzerine çok kalın bir tabaka yağ birikir. Bü yağ ise fakrikada şeker işlenirken toz olup her yere uçuyor. Bu toz şekerler makinalarada konup birikiyor, makina temizlendiğinde üzerinde biriken şeker makinalardaki yagıda beraberinde alıyor dolayısı ile şeker yağlanıyor. Konu gene başka yerlere kaydı. Bu gibi şekerleri petek balı üretimi yapanlar kamyon kamyon alıp, sonrada piyasaya sürülüyor. Fiyatı çok ucuzdur, 50 kuruşla 1 lira arasında müşteri bulmakta.

Gelelim şurup işine. Arıcıların bilmediği konulardan birisi ise şuruptaki şeker ve su oranıdır. 1 kilo şekerle , bir litre suya karıştırılarak yapılan şurup kilo olarak bire birdir. Fakat şurup özelliklerinde bir iki olmuş olur.

Bire 1/1 şurup ise 1 kilo şekere yarım litre suyla yapılandır.
Bunu en kolay şöyle anlatırız.
Bir su bardagına şeker dolduruyoruz, üzerinede su doldurdugumuzda şekerin seviyesine su geldiğinde bu orana bir bir deniliyor ve bu koyu bir şuruptur ve genelde kış stoklarında kullanılır.

İnvert şurubun yapımında ise asıl olan gene orjinal tariftir.

Dün akşam konuyu Ali Şekerli abimizle görüştük, biz kendi uygulamalarımızı yazdığımızda bir çok kişinin kafası karışıyor dedi.
Biz kendi uygulamalarımızı bazı nedenlerden sonra degiştirmiştik, son baharda orjinal tarifle koloniye yükleme yapılamaz bunuda not olarak düşeyim. Neden diyen olursa şurup içerisindeki su kovan içini felaket derecede ıslatıyor, zaman içinde duruma göre sizde bazı şeyleri fark edeceksiniz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #8 : 15 Nisan 2011, 09:44:39 »
Tekrar teşekkür ediyorum. Ben mesajı almış oldum. (Tortunun orandan kaynaklanmadığını) mevsime göre ayarlamayı zaten yıllardır yapıyoruz. Yola devam. Allah bereketini artırsın.
hayreddin bayraktar

mehmet kodaş

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #9 : 30 Mayıs 2011, 17:06:56 »
Yaklaşık iki ay önce tarife göre invert yapmıştım dün kullanmak için baktıgımda invertin küf yaptıgını gördüm kullanamadım nerde hata yapmış olabilirim.Küflerini süzüp kullanabilirmiyim yoksa dökmelimiyim saygılar

faruk kuscuoglu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 7
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #10 : 30 Mayıs 2011, 19:51:06 »
Mehmet bey küflenme dedğiniz bildiğiniz gibi mikroplarla olur herhalde kullandığınız kaplar temiz değildi diye tahminde bulunacağım. Benim de başıma gelmişti..

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #11 : 01 Haziran 2011, 12:37:50 »
SLM...

Mehmet Bey.

Sorununuz saklama kapından kaynaklanmış olma ihtimali çok yüksek.Fakat her ne olursa olsun bu sizin şurupu kullanmanıza engel değil.Süzgeçten geçirip arılarınıza vermenizde bir sakınca yoktur.Zaten arı içindeki şekeri özümseyerek alacaktır.

SLM ve Muhabbetle...
:)

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #12 : 01 Haziran 2011, 15:43:46 »
SLM...

Mehmet Bey.

Sorununuz saklama kapından kaynaklanmış olma ihtimali çok yüksek.Fakat her ne olursa olsun bu sizin şurupu kullanmanıza engel değil.Süzgeçten geçirip arılarınıza vermenizde bir sakınca yoktur.Zaten arı içindeki şekeri özümseyerek alacaktır.

SLM ve Muhabbetle...

Yusuf Abi Bu invertin kullanım süresi konusunda kesin bi gilgi var mı? Yani, şimdi yaptığımız bir inverti en geç kaç gün ya da ay içerisinde bitirmeliyiz? Son kullanma tarihi verilebiliyor mu?
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

mehmet kodaş

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #13 : 01 Haziran 2011, 19:23:14 »
slm yusuf bey soruma verdiginiz cevap için teşekkür ederim bildigimiz pet şişede ve naylon poşetde saklıyordum saklama demiyelimde her an verilebilir diye poşette hazır tutuyodum kullandıgım tüm malzemeler temiz ev ortamında ki ışıgında etkisi olabilirmi diye de düşünüyorum süzgeçten geçirip kullanılabilir hale getirecegim.

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: İnvert şurupta tortulaşma
« Yanıtla #14 : 02 Haziran 2011, 13:17:28 »
SLM...

İnvertin kullanım süresi hava sıcaklıkları ile doğru orantılı bir durum.Deneyimlerimden 4 ay kadar bozulmadığını biliyorum.Fakat bu yaz sıcaklıklarında süre biraz daha düşer.

Fakat bizlerin invert bozulmuyor diye bu kadar stok yapmamıza gerek olduğunu da düşünmüyorum.

Petşişe veya poşetler güneş ışığına maruz kaldıklarından bu tip sorunlarla karşılaşabilirsin.Bunu asgari seviye de olmasını istiyorsan poşetlerinin evin en az ışık alan bölgesinde saklamanı öneririm.Ayrıca bu arı acısından bir sorun teşkil etmez.Şurupun niceliğini de bozmaz.Gönül rahatlığı içerisinde kullanabilirsiniz. :)

SLM ve Muhabbetle...
:)