Hayrettin hoca;
Bende size teşekür diyorum.
Şeker konusu çok karışık.
Şekerler genelde şeker işleyen fabrikalardan alınır. Hurda şeker vardır, yere dökülüp tekrar toplanmış. Bu şeker temizdir, insan belki evinde kullanamaz ama dışardan bakıldıgında kir pas yok.
Birde bu şekerin süprüntü denileni varki iğrenirsiniz. İçinde ne ararsanız vardır. Bu şekerde ayriyeten sanayi yağlarıda bulunmakta, şurup yapıldıgında üzerine çok kalın bir tabaka yağ birikir. Bü yağ ise fakrikada şeker işlenirken toz olup her yere uçuyor. Bu toz şekerler makinalarada konup birikiyor, makina temizlendiğinde üzerinde biriken şeker makinalardaki yagıda beraberinde alıyor dolayısı ile şeker yağlanıyor. Konu gene başka yerlere kaydı. Bu gibi şekerleri petek balı üretimi yapanlar kamyon kamyon alıp, sonrada piyasaya sürülüyor. Fiyatı çok ucuzdur, 50 kuruşla 1 lira arasında müşteri bulmakta.
Gelelim şurup işine. Arıcıların bilmediği konulardan birisi ise şuruptaki şeker ve su oranıdır. 1 kilo şekerle , bir litre suya karıştırılarak yapılan şurup kilo olarak bire birdir. Fakat şurup özelliklerinde bir iki olmuş olur.
Bire 1/1 şurup ise 1 kilo şekere yarım litre suyla yapılandır.
Bunu en kolay şöyle anlatırız.
Bir su bardagına şeker dolduruyoruz, üzerinede su doldurdugumuzda şekerin seviyesine su geldiğinde bu orana bir bir deniliyor ve bu koyu bir şuruptur ve genelde kış stoklarında kullanılır.
İnvert şurubun yapımında ise asıl olan gene orjinal tariftir.
Dün akşam konuyu Ali Şekerli abimizle görüştük, biz kendi uygulamalarımızı yazdığımızda bir çok kişinin kafası karışıyor dedi.
Biz kendi uygulamalarımızı bazı nedenlerden sonra degiştirmiştik, son baharda orjinal tarifle koloniye yükleme yapılamaz bunuda not olarak düşeyim. Neden diyen olursa şurup içerisindeki su kovan içini felaket derecede ıslatıyor, zaman içinde duruma göre sizde bazı şeyleri fark edeceksiniz.