Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Organik Asitler => Genel => : Arı Bakanı 02 March 2010, 19:32:43

: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Arı Bakanı 02 March 2010, 19:32:43
Kremtartar

Krem tartar, invert şurup yapmakta kullanılan asitlerden birisi. Şekeri  invert edebilen şimdilik bildiğimiz bir kaç asit var. Bunlardan birisi sitrik asit ve tartarik asittir. Halk arasında tartarik aside kremtartar deniliyor.  Burada krem tartar hakkında biraz bilgi vermek bu asit şekerlemelerde ve lokumlarda sürekli kullanılam bir maddedir.

Krem tartar hakkında bazı bilgiler.
Krem tartar, potasyum bitartarat ya da tartar kremi olarak da bilinir.

 

KC4H5O6 kimyasal formülüne sahiptir.

 

Pastacılığın önemli malzemelerinden kabartma tozunun işlevini sağlayan bu önemli madde, sadece üzümde bulunan tartarik asidin tuz halindeki organik çökeltisidir.

 

Potasyum bitartarat, beyaz kristaller veya kristalize tozlar halinde bulunur, kokusuzdur ve asidik tattadır. Herhangi bir zararı yoktur.

 

Potasyum bitartarat, üzüm kabuğundan lezzet ve aroma çıkarmak amaçlı maserasyon (organik solvent ile bir maddenin izole edilmesi işlemi) sırasında şıraya geçen potasyumun, fermentasyon ve bekletilme sırasında organik asitlerle, özellikle de tartarik asitle birleşerek çökelmesi ile oluşur.


Tartarik Asit

 

Krem tartar, tartarik asidin tuzudur. Tartarik asit, üzümlerin temel asiti olup, bu meyvelerin toplam asitliğinin %40-80’nini oluşturur. Ayrıca üzümsü meyvelerde toplam asidin %1,6–2,8‘ini tartarik asit oluşturmaktadır.

 

Tartarik asit ya da kimyasal olarak bilinen ismiyle dihidrosibütandioik asit bitkilerde yaygın olarak bulunan ve endüstriyel önemi gittikçe artan bir biyoteknolojik maddedir.

 

Tartarik asidin dört steroizomeri vardır. Bunlar üzümde ve başka meyvelerde bulunan d-(deksro) tartarik asit, rasemik karışımdan elde edilen l-(levo) tartarik asit ve yapay olarak elde edilen rasemik karışım dl tartarik asit ile mezo tartarik asittir.

 

Tartarik asit ilk olarak 1769’da C.W.Scheele tarafından belirlenmiştir. Başta gıda sanayi olmak üzere çok sayıda endüstriyel alanda kullanılan bu asit, şarabın mayalanması sırasında potasyum bitartarat ve potasyum sodyum tartarat ile birlikte yan ürün olarak elde edilir.



Kullanım alanları

 

Krem tartar, şekerli mamullerde kullanılır.

 

Şekerli mamuller genel olarak, yüksek ısıda pişirilen şeker ile glikoza sitrik asit, tartarik asit ya da potasyum bitartarat eklenmesi ile oluşan hamura, nihai mamulün türüne uygun katkı maddelerinin ilavesinden sonra, uygun şekillendirme işleminin gerçekleştirilmesiyle elde edilir.

 

Lokum üretiminde, suflelerde, bezelerde, krem şantilerde ve bir çok pastacılık ürününde yumurta akının kıvamını arttırmak ve sabitleştirmek için kullanılır. Böylece ürünlerde daha az yumurta akı ile istenilen kıvam elde edilir.

 

Fırın ürünlerinde, boş hacimler üreten karbon dioksiti serbest bırakmak için kimyasal bir mayalama maddesi olarak kullanılır.


http://www.google.com.tr/search?hl=tr&source=hp&q=krem+tartar&meta=&aq=0s&oq=kremtartar

http://www.balmumcukimya.com.tr/tr.asp
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Arı Bakanı 03 March 2010, 14:43:23
s.a.   Ali Abi ilgili firmanın adresinden  siparişimi yaptım.3 gün içinde  1Litre asitim geldi.Havalar müsait olunca ilk işim ilaçlamayı yapmak olacak  resimleri ozaman paylaşırız. Kalın sağlıcakla.
Ugur senin gibi bana bu asitler konusunda yorumlarda maillerde, telefonda çok soru soran oluyordu. Asitleri nerden temin ederiz. Ürünlerin resimleri karşınızda resimin altına indiğinde mail adresi var, firmanın telefonu var, ayrıca firmanın web sitesi var, hala insanlar neyi soruyorlar anlamak mümkün degil. Telefon, veya maille irtibat kuruldugunda tüm ürünler evinize kadar, kargoyla teslim edilmekte.

Şimdiye kadar benim araştırmalarımda, iki firma var gözüküyor belki dahada fazla olabilir. Ben iki firmayıda tanımam. Balmumcu kimya biraz daha paketli çalışıyor gibi.

Hammaddeler. com ise daha çok toptana çalışıyor. Bir ara ilanları vardı 1 ton alısanız bu kadar, 500 kilo alırsanız bu kadar gibi, buda toptan çalıştıklarını göstermekte.
Asitler konusunda gelen maillerin artık hiçbirisine cevap vermiyorum.
 Organik asitlçilerin bir kaç bölgede şubelşeride var. Web sitelerini incelerseniz size yakın yerlerle irtibata geçmek daha iyi olur kanısındayım.

http://www.balmumcukimya.com.tr/tr.asp

http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3081&Itemid=296
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Arı Bakanı 03 March 2010, 16:37:32
İNVERT ŞEKER NEDİR? İNVERT ŞURUP NASIL YAPILIR





Litvanya Tarım Enstitüsü (Instituto Aleja 1, Akademija, 58344 Kedainiai distr.),


Arıcılık Bölümü Yayınları’ ndan (Vol. 50 No. 1 2006) çevrilmiştir.


HMF

KIŞ ÖNCESİNDE ARI BESLEMESİNDE KULLANILAN ŞURUPLARIN KALİTESİ VE ARILARIN KIŞLATILMASINA UYGUNLUKLARI


Özet

Farklı invert şurupların nitelikleri değerlendirilmiştir: bioinvert, apiinvert, HI, GF56, gf85, gf56+gf85 ve Pchelit. Bioinvert, Apiinvert ve HI şuruplarının niteliklerindeki farklılıklar, arıların kuluçkalığa bal depolamasından sonra, yaz mevsimi içerisinde, İZOLATÖRLERDE yürütülen deneyler ışığında belirlenmişlerdir. Deneylerimizin sonuçları doğrultusunda arıların şurupları saflaştırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. 1999 yılından Apiinvert A, Bioinvert A ve 2001 yılından HI şeker şurupları sırasıyla 85.9, 32.7 ve 1.43 mg/kg HMF içermekte idiler. HMF miktarları arılar şurupları işleyip peteklere depoladıklarında düşüş gösterdi. Bioinvert B, Apiinvert B ve HI şuruplarındaki HMF miktarı sırasıyla 16.1, 2.64 ve 0 mg/kg değerlerine ulaşmıştır. Arıların kışlatılmasında kullanılan GF85, GF56, GF85+GF56 şuruplarındaki HMF miktarı 5.8, 48.0, 27.7 mg/kg idi. Pchelit çeşidinde HMF buluntusuna rastlanmadı.

Arılar tarafından toplanıp kuluçkalıkta depolanan besin, beslenen besin ile kıyaslandığında daha fazla aktif biyolojik bileşen içerdiği görülmüştür. 1999 ve 2000 yılından Bioinvert-B ile 1999 yılından Apiinvert A ürünlerinde Diastas aktivitesi görülmemiştir. Bu bileşen Bioinvert B ürününde 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B ürününde 6.69 Goethe birimi görülmektedir. 2000 ve 2001 yıllarından şuruplarda S (A) sakaroz miktarı 47% ve 47.8% idi. Arı salgısında bulunan invertas etkisi sebebi ile, şuruplar S (B) yalnızca 11.6 ve 6.75 % sakaroz içermektedirler. 1999 ve 2000 yıllarından Bioinvert A daki düşük invertas aktivitesi 2.18 ve 16.9 IU olarak belirlenmiştir fakat bu enzimin aktivitesi şuruplar arılar tarafından işlendiğinde artış göstermiştir -1999 yılından Bioinvert B de 64.6 ve 53.6 IU ve Apiinvert B de 41.9 UI ya ulaşmıştır.


GF56, GF85, GF 56+GF85 ve Pchelit şeker şurupları arıların kışlatılmasında besleme için kullanılmıştır. GF56 ile beslenen arılarda en yüksek besin tüketim değeri petek başına 1.9 kg olarak saptanmıştır fakat bu koloniler daha az yavru yetiştirmişlerdir. Baharda peteğin bazı hücrelerinde GF56 nın kristalleştiği gözlemlenmiştir. Bu şurup ile beslenen kolonilerin ağustosta 5 olarak tahmin edilen güçleri baharda 4.5 olmuştur; koloniler hafif biçimde zayıflamışlardır. Arı kolonileri için en iyi kışlatma şurubu Pchelit ve GF56+GF85 olmuştur. Tüm koloniler kışı çıkmışlardır.


Giriş

Bal akışı boyunca arılar kendilerin besin bulur ve kış için gerekli besin stokunu hazırlarlar. Kolza balı yüksek glikoz konsantrasyonu sebebiyle kışlatma için uygun değildir –fruktoz/glikoz oranı 0.86-1.0 arasındadır, ve bu peteklerde kristalleşmeye yol açar.

Yaprak bitlerinin bıraktığı çiğden oluşan balda melezitos miktarı 8.0-12.0 % veya daha fazla olduğunda bu tür bal petekte kristalleşir. Kış süresince arılar bu tür balı tüketemezler çünkü kristalleri çözecek sudan yoksundurlar ve sonuç olarak susuzluktan ölürler. Ağustosta bal hasadından sonra, kovanlardaki besin stoku şeker şurupları ile takviye edilir. Şeker şurubunu petekleri nakil ediyorken arılar şuruptaki sakarozu glikoz ve früktoza ayırırlar, bu işlem için kendi biyolojik kaynaklarını ve beslenen şurubun 23% si kadarını kullanırlar. Bu arıları yorar ve kışa yorgun girerler. Şurubun işlenmesinden kaynaklanan arı yorgunluğunun önüne geçmek için arıları hazırlanmış besinler ile –örneğin invert edilmiş şeker şurubu ile- desteklemek faydalı olacaktır. İnvert edilmiş şeker sakaroz glikoz ve früktoza ayrılır, dolayısıyla bu tür ürünlerin kullanılması arıları daha az yoracaktır. Araştırmacı Jachimowicz’ in görüşü farklıdır; arılar hipo faringeal bezleri salgılarını, aynen rafine şekerden (sakaroz) yapılmış şurubun transferindekine benzer şekilde invert şurubun peteklere aktarılması işleminde tüketmeleri gerektiğini vurgulamakta.


Rafine şeker ve pancar şekerlerinden elde şuruplar arıların beslenmeleri için uygunlardır. Rafine olmayan şekerlerdeki kirlilikler arılar için zararlıdır. Bal ile kıyaslandığında kış öncesi arıların beslenmesinde rafine şeker şuruplarının daha uygun olduğu fikri öne sürülmektedir. Alman Südzucker firması yüksek nitelikte invert şeker şurupları üretmektedir, bünyesinde 72.7% şeker ve 27.3% su barındırmaktadır. Şeker bileşimi ise 30.0% sakaroz, 31.0% glikoz, 39.0% früktozdan oluşmaktadır.


Daha az işçilik gerektirdiği için arıcıların invert şeker şurubu kullanmaları uygundur. Bazı araştırmacılar invert şeker şurubunun besin arayan arılar için cazip olmadığını dolayısıyla invert şurup ile yağma sorunu olmayacağını bildirmekteler. Mısır nişastasından elde edilen invert şurubun başta nişasta olmak üzere sindirilmemiş/parçalanmamış polysakkaridler içermesi sebebiyle arılar için zararlı olduğu belirtilmiştir. Düşük sakaroz fakat galaktose, arabinose, xylose, mannose, raffinose ve lactose içeren şeker şurupları arıların beslenmesinde uygun değillerdir. En yüksek kaliteli şurup sakarozun parçalanması için invertaz enziminin kullanımı ile elde edilir. Balda bulunan bu enzim sakarozu glikoz ve früktoza ayrıştırır. Dolayısıyla doğal bal kullanımı ile invert şurup yapmak mümkündür. Rybnoje deki Rus Arıcılık Enstitüsü aşağıdaki formülü kullanmaktadır:

72.5 kg şeker, 7.5 kg bal, 20 litre su ve 24 gram konsantre asetik asit (saf). 34-36 santigratta sakarozun ayrışması 5-6 gün sürmektedir. Ticari olarak üretilen invertaz aktivitesi ile kıyaslandığında, farklı tür ballardaki invertaz aktivitesi çeşitlilik ve düşük değerler göstermektedir, dolayısıyla, bal ilavesi ile invert şeker üretimi vakit alıcıdır. Mayadan damıtılan saf invertaz enzimi sakarozu alt bileşenlerine ayırmak için kullanıldığında, zararlı maddeler kadar, mikrobiyolojik olarak temiz invert şeker içeriği bulunmayan arı hastalıklarına yol açabilecek ajanlar (patojenik mikroorganizmalar) elde edilir. Enzimatik maya ajanı Pchelit, Rusya’ da invert şeker şurubu üretimi için tavsiye edilmektedir. Bu ajan Rybnoje’ deki Arıcılık Enstitiüsü’ nde test edilmiştir. Üreticinin tamına bakılırsa Pchelit invert şurubu amino asitler, lipidler, B grubu vitaminler ve mikro elementler ile zenginleştirmektedir. Şeker şurubuyla beslenen arılar ile kıyaslandığında, Pchelit ile invert edilmiş şeker şurubu ile beslenen kış arıları daha az polen (40%), ve şeker (20-30%) tükettiler.

Şeker şurubu organik asitler ile asitlendirilmelidir (citric, oxalic, acetic, lactic). En iyi kışlatma sonuçları, şeker şurubundaki şekerin kilosu başına 0.3 gram asetik asit eklendiğinde görülmüştür. Aside edilmiş şeker şurubu ile kışlatılmış arılardaki bahar dönemi Fekül/nişasta/tortu kütlesi, aside edilmemiş şeker şurubu ile beslenmemiş arılardakine kıyaslandığında daha azdır.


Eski bal ya da HMF bakımından zengin yeteri kadar invert edilmemiş şurup, ağustos arılarının beslenmesi için uygun değildir, söz konusu madde arılar için zehirlidir. Jachimovicz ve Sherbiny 1975’ de HMF’ nin arı ölümlerinden sorumlu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ticari olarak asit ile hidrolize edilmiş invert şeker şurubundaki 15mg/100g HMF miktarının arılar için ölümcül olduğunu bildirmekteler. 15mg/100g HMF içeriği olan şeker şurubu ile beslendiğinde, 20 gün içerisinde arıların ortalama 58% si ölmüştür. 3mg/100g ve 6mg/100g HMF miktarları arılar için zararsızdır. Sonuç olarak bir çok uzman, invert şeker şuruplarındaki HMF miktarının 2mg/100g değerini aşmaması gerektiğini savunmaktalar, ki bu değer bir çok balda görülmektedir. İnvert şeker şurubu yalnızca içerisindeki HMF miktarı kontrol edildikten sonra kullanılmalıdır.


Sakaroz organik asitler ile invert edildiğinde, mineral asitler ile invert işlemine nazaran daha az HMF oluşumuna rastlanır. Sakaroz invert işlemi için kullanılan 1%’ lik asit kullanımı sonucunda aşağıdaki miktarlarda HMF bileşeni üretmektedir (mg/100g şeker): laktik asit 64.1, sitrik asit 24.4, tartaric asit 56.8 ve çoğunlukla fosforik asit 112.1


Arıların kışlamasında kullanılacak besinlerde hazmı mümkün olmayan maddeler kış süresince arı bağırsaklarına aşırı yüklenmenin önüne geçmek için 0.1% oranını geçmemelidir. Besindeki HMF ve mineral maddeler aynen polisakkaritlerin varlığı gibi kış esnasında diyare ye yol açabilir.


Deneyin amaçları:

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->arıların kışlaması için hazırlanan farklı besinlerin niteliklerini ölçmek;

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->arıları beslemeden önce şurubun ve halihazırda peteklerde mevcut olanın niteliğini tahmin etmek (arılar tarafından peteklere aktarımından sonra).

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Bal arısı kolonilerinin kışlatılmasında çeşitli besinlerin etkilerini karşılaştırmak.


MALZEME VE YÖNTEMLER

Kış beslemeleri laboratuar ve arazi/saha deneyleri Litvanya Tarım Enstitüsü, Arıcılık Departmanı tarafından, 2000-2004 sürecinde yapılmıştır.


Kuluçkalık ve kış arılarının beslenmesinde kullanılan şeker şuruplarının vasıflarına ilişkin ayrıntılar Tablo 1’ de gösterilmiştir.


BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)

2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 38-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.


MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)

İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.


KULUÇKALIK DENEYİ

Bioinvert, Apiinvert ve Litvanya Ziraat Enstitüsü tarafınca üretilen şeker şurupları, kuluçkalık arılarının beslenmesinde uygunluklarını ve niteliklerini incelemek için laboratuarlarda incelenmişlerdir. 1999 yılı Bioinvert şurubunda yüksek miktarlarda HMF bulduğumuz için, testleri dış mekanlardaki izolatörlerin altlarına yerleştirilmiş kuluçkalıktaki invert şuruplar ile beslenmiş arılar üzerinde uygulama kararı aldık. 2000-2001 yazında bu şuruplar ile beslenmiş arıların durumlarını izledik ve kuluçkalık peteklerindeki stokları kontrol ettik.


Yavru üretimi üzerinde invert şurubun etkilerini tanımlamak amacı ile, üzerinde döllenmiş bir Karniyol kraliçe kuluçkalık petekleri ile arı kolonisinin izolatör çerçevesine beş günlüğüne aktarıldı ve yumurtlaması sağlandı. Ardından dölsüz kraliçeler ile 200 g genç arısı bulunan kuluçkalıklara bu yumurtalı petekler aktarıldı. Arılar yavru gözlerini kapadıktan sonra, yavrular 35 santigratın muhafaza edildiği bir termostata aktarıldılar.


KOVAN DENEYi

Arı kolonileri dadant tipi kovanlarda ormanda kışladılar. İşlem başına 6 arı kolonisi kullanıldı. Deneyler Kedaniniai bölgesinde beş farklı arılıkta gerçekleşirildi.


Arıların kış için beslenmesi üzerine deneyler 2000-2003 sürecinde gerçekleştirildiler. Aynı kraliçeden yetişmiş aynı yaşta kraçileri olan, aynı kuvvetteki karniyol arı kolonileri kullanıldı. Sandık başına kışlayan arıların çerçeve sayısı 7-8 civarında idi. Arılar Eylül 9 – 16 arasında iki üç günlü k aralıklar ile şeker şurubu Pchelit ile üç defa ve GF56, GF85, GF85+GF56 şurupları ile beslendiler. Ağustusta kovandaki bal arıların kışlık beslenmelerinden önce tartıldı. Kışlayacak arıların besinlerinin bir kısmı kalan bal ve diğer kısmı invert şeker şurubudur, şurup tahmini şurup miktarı koloninin çerçevesi başına 2.7 kg dir. Koloninin gücü yavrulu petek gözleri ve arı miktarı ile belirlenmiştir. Baharda ortam ısısı 15 santigrata yükseldiğinde her koloninin kuvveti tekrar gözden geçirildi. Yavru ve arı miktarı ölçüldü. Kovanda kalan besin tartıldı. Kış için yapılan besin stokundan baharda geri kalanların ölçümü sonucunda ortaya çıkan değerler ışında yeni bir tüketim miktarı tahmini yapıldı. Petek başına tüketilen besin miktarı tekrar hesaplandı. Besin stoğu bulunan petekler KERN marka elektronik cep terazisi ile tartıldı. Petekelrde arıların beslenmesinden sonra oluşan stoklar ölçümlere/tahlillere katılmadı. Arı kolonileri aşağıdaki şurupla ile beslendiler:

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->S;

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->GF56;

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Gf85;

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->GF56+GF85;

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Pchelit.


LABORATUVAR DENEYLERİ

Kuluçkalıktan alınan stoklanmış besinin ve şeker şuruplarının niteliğinin değerlendirilmesinde kullandığımız yöntemler:

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->parçalanan şeker ve sakaroz miktarı (Lane-Eynon/CODEX STAN 12 – 1981)

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->HMF miktarı (Winkler /mineral madde miktarı – küllü bal kalıntılarının tartımı- nem miktarı- Wedmore)

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Diastaz aktivitesi (Schade)

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Test edilen numunenin pH değeri pH metre ile ölçüldü

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->İnvertaz aktivitesi ( <!--[if !vml]--><!--[endif]-->glukopiranoid (pNPG) invertaz aktivitesini belirlemekte kullanıldı)

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Elektrik iletkenliği (Vorwohl 1964)

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Şeker kompozisyonu (HPLC)


Laboratuar analizleri beş kez, şeker kompozisyonu bir kez tekrarlandı.


İstatistiki veri işleme için çeşitlilik analizi kullanıldı.


SONUÇLAR VE DEĞERLENDİRME


KULUÇKALIK DENEYİNDE ŞEKER ŞURUBU KALİTESİ SONUÇLARI


Deneyler bir arı organizmasının biyolojik filtre işlevi üstlendiğini gösterdi. Besindeki HMF miktarı arılar tarafından peteklere sotklanan balda düşüş gösterdi (Tablo 2). 1999 yılı Bioinvert A ve Apiinvert A daki HMF miktarı 85.9mg/kg ve 32.7 mg/kg idi. Bioinvert B de 16.1 mg/kg ve Apiinvert B de 2.64 mg/kg ye ulaştı. 2000 yılı Bioinvert A daha iyiydi –HMF buluntusuna rastlanmadı. HI şurubunda HMF küçük miktarlarda oluştu -1.43mg/kg. peteklerde depolanmış bulunan besin ile beslenen besinin kıyaslanması sonucunda yaygın şekilde peteklerde depolanmış besinlerde yüksek miktarlarda bioaktif bileşenlere rastlandı –diastaz ve invertaz enzimleri. Diastaz aktivitesine 1999 ve 2000 yılları Bioinvert A ile 1999 yılı Apiinvert A da rastlanmamıştır. Bu bileşen Bioinvert B de 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B de 6.69 Goethe birimi bulunmaktadır.




Yukarıdaki makale Litvanya tarım enstitüsü arıcılık bölümü tarafından yapilan bir çalışmadır. İngilizce olarak yayınlanmıştır. Tarafımızdan bire bir olarak Türkçeye çevrilmiştir.


Değerli arı dostları yukarıdaki metinden de anlaşılacağı üzere arıcılıkta invert şeker veya şurup çok önemlidir. Kış arılarının yetiştirilmesinde kesinlikle invert şurp kullanılması gerekir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki invert şurup ile beslenmeyen koloniler kışa yorgun girip bahara zayıf çıkmakta. Yada kovan içindeki kristalize olan balı kışın arı su bulamadığı için bu baldan faydalanamayıp sönmektedir. Yani arıcılık için invert şurup olmaz ise olmazlardandır.





Diğer çok önemli bir hususta invert şeker veya şurup ile beslenen kolonilerde yağmacılığın hemen hemen hiç görülmediğidir.


Arılar yoruluyor dedik arılar neden yoruluyor?


Arılar bizim verdiğimiz çay şekerini yani sakkaroz'u kendi enzimlerini kullanarak glikoz'a ve fruktoz'a çevirirler. Ama bu işlemi yaparken büyük ölçüde yıpranırlar ve sonuçta ömürleri kısalır. İnvert şeker dediğimiz sakkarozun parçalanmış halidir. Yani sakkarozun glikoz ve fruktoza ayrılmış halidir de diyebiliriz. Aşağıda verilen balsız kek ve şurp tarifleri invert kek ve şurup tarifleridir.





PEKİ İNVERT ŞURUBU NASIL YAPACAĞIZ?


ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)

50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin

3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su.



ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)



2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı krem tartar içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine yada sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin


İNVERT ŞEKER ŞURUBU HAZIRLAMA

BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)

2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 38-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.   




MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)

İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.  


KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.


Krem tartar ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum.
NOT
Bu makalenin tercüme edilip yayınladıgı ilk Site Ali Şekerli'nin blogu. Ali Şkerli çok kıymetli bir iş yapmıştır. İnvert şurubun geçmişine bakılacak olur ise 40 yıldan fazla bir geçmişi var, biz bunu iki üç yıldır tanımaya başladık. İnvert şurup konusunda çok yazılacaklar var, kısaca niçin invert dendiğinde bir kaç önemli detayı hatırlatayım. Az arısı olanlar için belkide çok önemsiz bir şeydir, fakat çok kolonisi olupta zamanı az kişiler için çok önemli bir malzemedir invert şurup. Bu şurubu şartlarına uyarak yaptıgınızda aylarca bozulmadan elinizin altında durracaktır, ne zaman gerekirse kullanıyorsunuz. Yazının orjinali aşagıdaki linktedir. Bu gün Ali Şekerli'den izin alarak buraya kopyaladım.
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Enver 09 March 2010, 14:56:02
S.a. ali abi 4,5 kg şeker 3,5 lt su ya 1,5 çay kaşığı krem tartar ama 1:1, 3:2 ve 2:1 de ne kadar krem tartar konacak?
Ben şöyle düşündüm Mehmet yüksel abinin şurup tabelasına göre 4:4 den 6lt (kusuratı da var) şurup oluyor.
6 lt şurup için 1,5 çay kaşığı krem tartar diye hesap yapıyorum.
4,5:3,5 aşağı yukarı 6lt civarı yapacaktır.
Sizlere göre ölçü ne olmalı? Kolay gelsin
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Muhittin YILMAZ 17 January 2012, 20:33:40
KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.
(Sayın Ali TÜRK'ün yazısından alıntı.)

Şimdi sıra uygulamaya geldi. inşallah 24/01/2012 tarihinde ilk invert şurubu yapımını denemiş olacağım. Zayıf olan bir oğul kovanınada kar altıda vereceğim. Sonuçları inşaallah birlikte paylaşırız.
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Arı Bakanı 18 January 2012, 18:52:47
KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.
(Sayın Ali TÜRK'ün yazısından alıntı.)

Şimdi sıra uygulamaya geldi. inşallah 24/01/2012 tarihinde ilk invert şurubu yapımını denemiş olacağım. Zayıf olan bir oğul kovanınada kar altıda vereceğim. Sonuçları inşaallah birlikte paylaşırız.

Muhittin Yılmaz ;
İnvert şurup için yukarıdaki Ali Türk'ten alıntı dediğin bölüm bana ait değil. İnvert şurup makalesinin orijinal tarifidir.
Tarif böyle tercüme edilse de kesinlikle 104 dereceyi geçmiyor. Defalarca ben hassas dereceyle ölçüm yaptım. İnvert kek yapma olayı var onu zaten herkes yapamıyor, yapmaya kalkan bir kaç kişi kekleri yaktı, invert kek olayında ısıyı kontrol etmez iseniz vede keki karıştırmayı bırakırsanız yanma olabilir. Muhteşem abi invert kek yapmıştı. Ali Şekerli abimizde invert kek yapıp kullanıyor ama invert kek, invert şurup gibi yapımı kolay değil.

Ben invert şurup yaparken karıştırma yapmıyorum.zaten 104 dereceyi  geçmiyor, şekerin yanıp karamel'leşmesi ise 120 derece üstüdür(yanması).

Bu işi yeni öğrenenlere bir başka hatırlatma yapmak istiyorum, biz bu invert olayını yeni öğrendik ama geçmişi 40 yıl filan.

: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Muhittin YILMAZ 19 January 2012, 15:45:08
Bu işi yeni öğrenenlere bir başka hatırlatma yapmak istiyorum, biz bu invert olayını yeni öğrendik ama geçmişi 40 yıl filan.


Sayın Ali Türk
Acizane, takip ediyorum.
Sizin yazıdan alındığı için öyle yazdım. Özür dilerim.
Sayın Ali ŞEKERLi' abinin blogunda daha önce defalarca okudum. Fakat sizin yazınızdakini, yazıcıda çıkarıp, ekranın kenarına yapıştırdım. Gözden kaçırma ondan omuştur.
3 yıldır, arıcılık ile ilgili elime geçen her şeyi okuyorum. Kendime göre usta arıcıların bu güne kadar derlemiş olduğu güzel fikirleri derleyip uygulamaya çalışıyorum.
Acemi bir arıcı olarak, bulunduğum coğrafyaya uyacak her türlü bilgiyi süzgeçten geçirip uygulamaya çalışıyorum. Bilgi kimden gelirse gelsin. Önemli olan, derleyip toparlayıp uygulamak.
İnşaallah invert şurubun yapımınıda ve uygulama sonucunuda paylaşacağım. (Tecrübeli arıcıların bilgisinden istifade edebilmek için.)
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Arı Bakanı 22 January 2012, 00:05:43
Bu işi yeni öğrenenlere bir başka hatırlatma yapmak istiyorum, biz bu invert olayını yeni öğrendik ama geçmişi 40 yıl filan.


Sayın Ali Türk
Acizane, takip ediyorum.
Sizin yazıdan alındığı için öyle yazdım. Özür dilerim.
Sayın Ali ŞEKERLi' abinin blogunda daha önce defalarca okudum. Fakat sizin yazınızdakini, yazıcıda çıkarıp, ekranın kenarına yapıştırdım. Gözden kaçırma ondan omuştur.
3 yıldır, arıcılık ile ilgili elime geçen her şeyi okuyorum. Kendime göre usta arıcıların bu güne kadar derlemiş olduğu güzel fikirleri derleyip uygulamaya çalışıyorum.
Acemi bir arıcı olarak, bulunduğum coğrafyaya uyacak her türlü bilgiyi süzgeçten geçirip uygulamaya çalışıyorum. Bilgi kimden gelirse gelsin. Önemli olan, derleyip toparlayıp uygulamak.
İnşaallah invert şurubun yapımınıda ve uygulama sonucunuda paylaşacağım. (Tecrübeli arıcıların bilgisinden istifade edebilmek için.)


Muhittin Yılmaz;
İnvert şurubun yapımı ve uyğulamasını paylaşacam diye yazmışın, ben 3 yıl bunu paylaştım, ilk yılı bir yayınlıyorum, bu ilk paylaşmda bir sürü paylaşımı yayınlayamadım çünkü konu çok dağılacaktı, saki şimdi çokta toplu almadı ama :)

Başlıyorum...2008 yılına bir uzanalım.

15.10.2008 Yılı Kütük kovana arı silkelemişim.Kütük kovandaki arımız karnioldu. Bir kovan açıyorsunuz, elindekileri alıp, işçi arıları ve ana arıyı bomboş bir kara kovana silkeliyorsunuz, tarihte ekim ayının 15 şi.
Başlıyoruz invert şurup vermeye. Bu uygulamaları bir kaç gün arayla sürekli paylaşmışım. Alttaki link olayın başlangıcı, en az 10–15 yayını da derlemede seçmedim. Ben bu işi yaparken bir yerlerini yırtanlar vardı, invert şurupta hmf var, arıların ölecek diyorlardı ve ellerinde sadece çamur.(işin yayınlanmasıyla başlaması arasında 3 gün fark olası lazımdı öyle hatırlıyorum, arı silkelediğimiz tarih, 12.10.2008 olması lazım)
Benim ise elimde bu belgeler kaldı.

http://bengittim.blogspot.com/2008/10/yeni-sosyete-yoldageliyor-bekleyin.html


Kara kovanda ilk petekler salanma ya başladı.16.10.2008

http://bengittim.blogspot.com/2008/10/buda-istabul-sefamizdi.html

19.10.2008 Tarinde korakovan bu hale geldi.

http://bengittim.blogspot.com/2008/10/maallah-her-ey-yolunda.html



Krem tartarı arıyoruz bir türlü bulamıyorduk. İzmit’te arı yetiştiriciler birliğine plakalarımı almaya gittiğimde, aktarlarda aradım, Bilecikli Foto arıcı abim ben, aktarda buldum demişti. Bende buldum ama fiyat çok fahişti. 10 gr. krem tartara 3,5 milyon vermiştim yani şimdiki parayla 3,5 lira. Şimdiki parayla kilosu 350 liraya geliyordu, 10 gr altın şimdi bu kadar para ediyor mu? bilmiyorum, ama ben 10 gr krem tartarı alıp kullanmaya başladım, bir alt linkte o haberi göreceksiniz. İlk şurubu limon tuzuyla yapmıştık, oda invert ediyordu.

http://bengittim.blogspot.com/2008/10/bu-gn-aridan-haber-yok.html

Aradan 16 gün filan çemişti ve kara kovan invert şurupla bir türlü zehirlenmiyordu ve kar gibi petek örüyordu :D Tarih 1.11.2008 bir alt linkte duruma bakabilirsiniz.

http://bengittim.blogspot.com/2008/11/sanki-yaz-gibiydibu-gn-hava.html

Bir hafta sonrası, resimlerde de göreceksiniz işçi arılar, karınlarından petek salgılıyor.8.11.2008

http://bengittim.blogspot.com/2008/11/2008-sezonu-bazi-yerlerde.html
19.11.2008 bir başka paylaşım.

http://bengittim.blogspot.com/2008/11/16-aralik-2008-pazar.html

23.11.2008 Tarihinden bir paylaşım.
http://bengittim.blogspot.com/2008/11/gebzede-turfanda-can-eriklarihemde.html


Kasım ayının son gününe gelindi ve alt linkteki son durum.29.11.2008 Hala arıları öldüremedik.

http://bengittim.blogspot.com/2008/11/bu-gn-neler-yapmadik-ki.html

Kasım ayındayız, 14.12.2008 kütük yoluna devam ediyor meraklı olanlarda gelip balkondaki son durumu yerinde görebiliyor. Sadettin Engin ağabeyimiz ziyaret ettiler.

http://bengittim.blogspot.com/2008/12/alllah-kimseyi-ziyaretisiz-birakmasin.html

Yıl bitti bizim arılar bitmedi, 2009 yılındayız artıkın. 1.1.2009 yılından ilk kütük kovan haberi.

http://bengittim.blogspot.com/2009/01/01012009-yili-ktg-atim.html

13.1.2009 Tarihli paylaşımım.Kara kovan kışın nüfus artırdı.
http://bengittim.blogspot.com/2009/01/13-ocak-2009-balkon-ktk-grntleri.html

15.1.2009 Havalar ısındığında acayip atak yapıyordu arı.Bende biraz fazla şurup çeksin diye şurupluğa müdahale etmiştim, şurup kara kovana boşalıp önden yerlere kadar akmıştı.
http://bengittim.blogspot.com/2009/01/ktkte-ufak-bir-sorun-giderildi.html

Ocak ayının 20 si arıları hala invert şurup zehirleyecek diye bekliyoruz. Görüntüler harika.
http://bengittim.blogspot.com/2009/01/20-ocak-2009-ktk-sper-gidiyor.html

Mart ayından bir paylaşım. 4.3.2009 Baharı bulduk.
http://bengittim.blogspot.com/2009/03/4-mart-kutukten-goruntuler.html

2009 Yılı Nisan ayının 7 si, kütük kovanı Giresunlu Emrah karadenize hediye olarak yolladım, o sene 3-4 oğul almıştı bu kovandan.
http://bengittim.blogspot.com/2009/04/kutuk-kovana-veda-ettim.html

Bunca çalışmayı yok sayanlar içinde kütük öpsün hepini diye bir yazı yazıp, bu defteri kapatmıştım :D

http://bengittim.blogspot.com/2009/02/kutuk-opsun-hepinizi.html

Bu sırada invert şurup karşıtları iyice azmışlardı, aradan 4-5 yıl geçmiş azğınlık yapanlara ne oldu bilmiyorum belkide invert şuruba geçmiş olabilirler. Bu iş burada bitmedi, ertesi sene kara kovana arı silkeleyip kışın petek ördürdüm ve kullandığımız arı gene karnioldu. Bittimi gene bitmedi, ertesi senede damacanaya arı silkeledim, hemde kış günü, onuda bahara çıkardık. İnvert karşıtları zehirlendi, bizim arılar zehirlenmedi.
Birde olayın karniol arı bölümü eskiden işlerin buraya gelecegini biz bile tahmin edememiştik, bir taraflarını yırtmaya devam edenler daha sonraları karniol arısına karşı çıkmaya başladı, alayını şapa oturtuverdik, hala şaptan kendilerini kurtarmak için hala kıvranmaya devam ediyorlar.


: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Muhittin YILMAZ 23 January 2012, 21:57:16
Sayın Ali TÜRK
Blogunuzu 2009 dan beri sürekli takip ediyorum. Yukarıdaki bütün paylaşımlarınızı defalarca seyrettim.

Benim yapacağım paylaşımlar birşeyler öğretmek için değil, yaptığım çalışmaların doğruluğu hakkında usta arıcılardan bilgi almak için.
Usta arıcıların yıllardır, araştırıp deneyerek tecrübe ettikleri çalışmaları, biz direk alıp uyguluyoruz. Çünkü doğrusu ve yanlışı tesbit edilmiş.

Bu ara Malatya'da krem tartar'ı buldum. Şimdi sıra uygulamada. İnvert Şurubu yaptıktan sonra havalar biraz ısınınca (Bana göre  13 ile 16 derece arası, belki biraz daha düşük sıcaklıkta) arılara ikram edeceğim.
Benim aldığım yerde Kg'mı 15 TL. Fiyat sizce nasıl? 
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Muhittin YILMAZ 24 January 2012, 18:44:50
Fikir almak için ustaların beğenisine...
İnvert şurubu ilkkez yapıyorum. :)
(Tabi kendimce, eksiklerimi bir kenara yazdım.)

Fotograf ekleyemediğim için blog adresini veriyorum.

http://minikarc.blogspot.com/
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: ATOM 24 January 2012, 19:10:06
Merhabalar Muhittin Bey
Krem tartarı hangi esnafdan temin ettiniz bizim burda Bolvadin/Afyon'da yok veya getirmiyorlar bazı malzemeleri buralarda tedarik yapamıyoruz Afyonda yoktu Eskişehirde bir ara sordum arı malzemeleri satan esnafa yok demişti.şimdi hangi esnafa soralım veya bizlerin bilmedigi diger ismi varmı?bu krem tartarı hangi esnaflar kullanır Baki selamlar

ATOM ARICI HİLMİ
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: hayreddin hoca 24 January 2012, 21:56:49
Bolvadinli atom hemşehrim,(ilk görev yerim Bolvadin End.Mes.Lis. 1984-88) Forumun "İnvert Şurup" başlığı altında Emrah kardeşim bana yazmıştı. İnternet adresi orada var. hem ucuz hem de kargo ile gönderiyorlar. Bolvadin e kucak dolusu selamlar...
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: Muhittin YILMAZ 24 January 2012, 22:08:19
Merhaba Sayın Hilmi Abim
Krem tartarı Malatya'da baharatçı toptancısında buldum. Genelde pastacılar kullanıyor. Sayın Ali Türk'ün 2 yukarıdaki yazısında ve kendi blogunda çok güzel teferruatlı bilgi vermiş. Sayın Ali Türk'e bu bilgileri ilettiği için teşekkür ediyorum. Büyük ihtimal sizler de okumuşsunuzdur.

Bulunduğunuz yerdeki baharatçı veya aktarlara sorabilirsizin. Eğer bulamazsanız, muhittin05@gmail.com posta adresime, adresinizi yazın, size en kısa zamanda (Ben Malataya Doğanşehir'de kalıyorum) kargo ile gönderirim. 

İnvert şurubu ilkkez yapıyorum. Tabi acemilikler oluyor. :)
Ustaları takip edip, arılarım için daha güzel çalışmalar yapacağız inşaallah.
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: ATOM 24 January 2012, 22:38:22
Selamunaleykum
Hayrettin hoca seni mümkünse tanıyabilirmiyim nerelisin o taihlerde ben de ısparta Müh Fak.görevli idim senle tanışmak isterim selamlar.

Sy.Muhittin Bey buralarda dediginiz esnaflara sorayım bulamazsam senle öyle temasa geçerim Allah razı olsun cümlenize hayırlı işler.
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: hayreddin hoca 24 January 2012, 23:14:24
Hilmi Abi 05308822041 çaldırırsan görüşebiliriz memnuniyetle tartarik asit konusunda yardımcı olabilirim
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: hilmi kemal 30 January 2012, 01:24:14
Cümleten Selamün alayküm arkadaşlar.
krem tartarı pastahane malzemesi satan toptancılardan temin edebilirsiniz,Bunlar genelde pastahaneleri haftanın belirli günlerinde dolaşıp,
mal bırakıyorlar.Pastacı bir tanıdığınızdan yardım alabilirsiniz.Fakat pastacıların bazıları krem tartar konusunda bilgi sahibi değiller ama malzemeciler biliyorlar. Meslek aşcılık olunca  krem tartar alanımıza giriyor. :)
: Ynt: KREMTARTAR VE İNVERT ŞURUP
: emrah 30 January 2012, 14:38:55
A.s Hilmi bey dediğiniz gibi pastacıların çoğu krem tartarı bilmiyor.Bende pastacı bir yakınıma sordum krem tartar varmı diye oda nedir dedi.Sağolsun sonra Saim abi İstanbunldan gönderdi.
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.